Govju parādes dalībnieces iziet Ventspils ielās

30.06.2012. Govju parādes "Ventspils 2012” atklāšanas pasākums . © Raitis Plauks

Ventspilī svinīgi atklāta Govju parāde, kuras dalībnieces līdz oktobrim būs apskatāmas pilsētvidē. Tad daļu pārdos labdarības izsolē.

Visi ir vienisprātis, ka darbi padevušies daudzveidīgi un interesanti. Ir tapušas gan aizvēsturiskas govis, gan tautiskas un mistiskas, sievišķīgas un kaujinieciski noskaņotas un citām izpausmēm apveltītas. Bet visām Latvijas gaujām un ventām pat veltīts monumentāls piemineklis. Ventspils ielās un skvēros kopumā ganīties palaistas 23 mākslinieku un viņu atbalstītāju apgleznotās govis, kā arī trīs Tautas gotiņas, kuru apdarināšanā piedalījās iedzīvotāji.

Ventspils mērs Aivars Lembergs Neatkarīgajai atzina, ka viņu priecē oriģinālie mākslas darbi un viņam pat ir sajūta, ka būs zināmas problēmas, kuru mākslas darbu pārdot izsolē. «Es domāju, ka pagājušajā reizē – pirms desmit gadiem – mēs izsolē pārdevām pārāk daudz govju, vajadzēja vairāk atstāt pilsētā,» sacīja A. Lembergs. Viņaprāt, šajā Govju parādē radītie darbi ir daudzveidīgāki un radikālāki nekā iepriekšējās parādes gotiņas un ļoti labi iederēsies izvēlētajās izvietošanas vietās. Izsoli iecerēts rīkot oktobrī, un vēl ir laiks izlemt, kuri mākslas darbi tiks atstāti pilsētvidē. Galvenais vārds būšot ventspilniekiem, kas varēs aptaujā balsot, kuras gotiņas viņiem visvairāk patīk un kuras noteikti jāatstāj Ventspilī. «Galvenais nav pārdot, bet gan integrēt mākslas darbu vidē, lai tas dzīvo un strādā tūristiem un vietējiem par patikšanu,» uzsvēra Ventspils mērs.

Vienu gotiņu apgleznojis arī Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Aleksejs Naumovs. Viņš vērtē, ka visi darbi sanākuši unikāli, jo katrs mākslinieks pats par sevi ir ģēnijs, un tas arī ir atspoguļojies viņu darbos. Pats A. Naumovs savu gotiņu izkrāsojis savā mīļākajā tirkīza krāsā, kas rada saulainu noskaņu. Uz govs ir sazīmēti daudzi kuģīši, pārsvarā no Vidusjūras, bet ir arī daži Ventspils peldlīdzekļi, tajā skaitā vietējais ekskursiju kuģītis Hercogs Jēkabs. Viņš priecājas, ka tirkīza gotiņa būs izvietota pie kolēģiem – Ventspils augstskolas. Elita Patmalniece ir viena no retajām māksliniecēm, kura Govju parādē piedalās jau otro reizi. Pirms desmit gadiem viņas veidotā govs Mīlestība (Love) kā Ventspils dāvana nokļuva Govju parādes muzejā Londonā. Abas Elitas radītās gotiņas ir spilgtas. «Man viņas sanāk tādas krāsainas un mīļas. Taisīju dārzā, pie dabas, gribējās, lai tajā atspoguļojas vasara. Katrs jau uztaisa tādu, kāds viņš pats ir, nekur jau no sevis neaiziesi,» košo krāsu izvēli skaidroja māksliniece. E. Patmalniece vēlētos, lai viņas radītā gotiņa ar nosaukumu Sievišķīgā govs nokļūtu atbilstošā sievišķīgā vidē, piemēram, pie kāda skaistumkopšanas salona.

Bet Gļebs Panteļejevs ir radījis nopietnu un monumentālu darbu – viņš savu gotiņu uzlicis uz postamenta. Mākslinieks uzskata, ka govs ir pelnījusi pieminekli, jo tas ir viens no svarīgākajiem mājdzīvniekiem cilvēces vēsturē. «Man pat grūti iedomāties, kurš būtu vēl svarīgāks par govi,» sacīja G. Panteļejevs. Viņa radītais darbs ir piemineklis visām Latvijas gotiņām – īpaši ar vārdu Venta un Gauja.

Jāatgādina, ka Ventspils bija pirmā Austrumeiropā, kas 2001. gadā sarīkoja Govju parādi. Šogad Govju parāde norisinās piecās pasaules vietās – Brazīlijā, ASV, Francijā, Īrijā un Latvijā.

Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!  

Svarīgākais