Neilgās Jāņu brīvdienas netraucē līgot visā Latvijā

© F64 Photo Agency

Pēc divām dienām būs vasaras saulgrieži, tāpēc jau no šodienas Rīgā un citviet Latvijā sākas ielīgošanas pasākumi ar koncertiem, zāļu tirgu, vainagu pīšanu, jāņuguns degšanu un sadziedāšanos. Līgot aicina arī viens no Jāņu pasākumu dalībniekiem, dziedātājs un grupas Musiqq vokālists Emīls Balceris.

«Jāņi, tāpat kā Ziemassvētki, ir noteikti jāsvin, jo tie ir latviešu tautas svētki ar savām tradīcijām un nozīmi, kad vajag priecāties kopā ar draugiem un ģimeni,» viņš saka. Grupa Musiqq šogad būs rekordiste, jo Līgo vakarā uzstāsies četros pasākumos. «Kuri no tiem būs labākie? Noteikti – visi, jo katrs notiks savā pilsētā,» teic E. Balceris. Arī mūziķis Atis Auzāns, kuru Jāņos varēs satikt Bauskā, mudina latviešus nesēdēt mājās pie televizora pults, jo «Jāņos nav klusi jāsēž, bet tie ir svētki, kad vajag iet tautiņās, dziedāt un dejot».

Lai gan Jāņu svinēšanai atvēlētas tikai divas brīvas dienas, līgotāji noteikti būs, un krāšņi koncerti un lustīgas zaļumballes ar tautā iemīļotu mūziķu uzstāšanos 23. jūnija vakarā notiks gandrīz visās lielākajās Latvijas pilsētās. Ja kritērijs, pēc kā vērtēt Līgo pasākumu, būtu izpildītājmākslinieku kvantitāte, tad jāsaka, ka vērienīgākie svētki gaidāmi Bauskā, Rēzeknē un Rīgā.

Ielīgošanas un līgo pasākumi Ventspilī

21. jūnijā Ventspils kultūras centrā ielīgošanas pasākums ar dančiem un Jāņu bērnu apdziedāšanu, ko vadīs folkloras klubs Dzīvesziņa.

22. jūnijā Ventspils Jaunrades namā Jāņu ielīgošana ar folkloras kopu Rotaļnieks, bet Vecpilsētas tirgū notiks Līgo svētku tirgus.

23. jūnijā Reņķa dārzā Līgo vakara koncerts, kurā spilgtākās latviešu estrādes melodijas izpildīs muzikālā apvienība Neaizmirstulītes, pēc tam nakts zaļumballe kopā ar grupu Hallo.

Uguns un kustību izrāde Pedvālē

Kur? Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā, pie Sabiles

Cikos? Pulksten 22

Ieeja: Ls 2, skolēniem, studentiem un pensionāriem Ls 1

Saulei rietot, Pedvālē notiks laikmetīga uguns, skaņas un kustību izrāde Atdzimšana, kas ir japāņu izcelsmes amerikāņu tēlnieka Tomasa Matsudas un buto mākslinieces Simonas Orinskas kopdarbs. Izrādē mākslinieki interpretēs saulgriežu rituālus, tēlos un zīmēs atklās cilvēka un dabas attiecību mistēriju. Būs skatāms Tomasa Matsudas vides mākslas objekts Purifikācija. Jāņu rītā vīri aicināti piedalīties rituālajā Jāņu rīta skrējienā un meitas – peldē rasotā pļavā.

Īsa pamācība mīlēšanā Liepājā

Kur? Liepājas koncertdārzā Pūt, vējiņi!

Cikos? Pulksten 20

Ieeja: Ls 2, pēc pusnakts Ls 3, pensionāriem Ls 1,50, bērniem līdz 12 gadiem un Līgām, un Jāņiem bez maksas

Līgo vakaru Liepājā atzīmēs ar Liepājas Tautas teātra iestudēto Rūdolfa Blaumaņa lugu Īsa pamācība mīlēšanā. Pēc tās tiks iedegts ugunskurs un dziedātas Līgo dziesmas ar Rucavas lauku kapelu Paurupīte. Ballē spēlēs grupa Trīs Jāņi.

Saldū teātris un Raimonda Paula dueti

Kur? Saldus Kalnsētas parka estrādē

Cikos? Pulksten 19

Ieeja: Ls 4, pasākuma dienā Ls 5, bērniem līdz 11 gadu vecumam un Jāņiem, un Līgām bez maksas

Saldū Līgo svētku pasākums sāksies ar brīvdabas muzikālās komēdijas Naudas koks pirmizrādi, ko pēc Vizmas Belševicas stāsta Tās dullās Paulīnes dēļ stāsta motīviem iestudējis režisors Ivars Lūsis. Izrādē piedalās aktieri Jānis Jarāns, Dainis Porgants, Jūlija Ļaha, Regīna Devīte vai Inese Ramute. Pēc izrādes būs lielā tautas sadziedāšanās virsdiriģenta Ivara Cinkusa vadībā ar Saldus novada koru līdzdalību. Saldū Jāņu nakti sagaidīs arī Veronika Plotņikova un Marts Kristians Kalniņš, kuri uzstāsies ar jauno koncertprogrammu Raimonda Paula dueti. Ballē spēlēs grupa Autobuss debesīs un kapela Bumerangs.

Tradicionālie Jāņi Dzegužkalnā

Kur? Dzegužkalnā Rīgā

Cikos? Pulksten 20

Ieeja: bez maksas

Folkloristi Iveta un Vidvuds Medeņi uzņēmušies Jāņu tēva un Jāņu mātes lomu un Dzegužkalna līgotājus iepazīstinās ar vasaras saulgriežu rituāliem. Svētkus ieskandinās jauniešu folkloras kopa Tarkšķi un Liepājas aktrišu folkloras kopa Atštaukas. Mūziku spēlēs Latgales tautas mūzikas kapela Dziga un kapela Hāgenskalna muzikanti, bet dejās ievedīs Rīgas Danču klubs.

Raimonds Pauls krastmalā

Kur? 11. novembra krastmalā Rīgā

Cikos? Pulksten 17

Ieeja: bez maksas

Pasākuma Līgo krastmalā! galvenais mākslinieks būs Raimonds Pauls, kurš rīdziniekiem un pilsētas viesiem sniegs koncertuzvedumu Līgo, Rīga!. Kopā ar maestro uzstāsies ceremoniju orķestris Miers un Bērziņš, koris Kamēr diriģenta Māra Sirmā vadībā, dziedātāji un aktieri Viktors Lapčenoks, Žoržs Siksna, Guntis Veits, Valters Frīdenbergs, Marija Bērziņa, Andris Bērziņš, Jānis Paukštello, Harijs Spanovskis un Ieva Sutugova. Pēc koncerta uz trīs skatuvēm uzstāsies Liene Candy, Normunds Rutulis, grupas Labvēlīgais tips, Sīpoli, Turaidas roze, 6. jūdze, Musiqq, PER un Latvijas Nacionālā teātra aktieru grupa Greizais ratiņš. Krastmalā tiks kurti arī ugunskuri un kopā ar folkloras kopu Ceiruļeits spēlētas rotaļas un dziedātas Līgo dziesmas.

Cinevillā degs lielākais

ugunskurs pasaulē

Kur? Kino pilsētiņā Cinevilla Tukuma novada Slampes pagastā

Cikos? Pulksten 14

Ieeja: Ls 5

Cinevillā Līgo svētki tiks svinēti visas dienas garumā, ievērojot sentēvu tradīcijas un latviešu misticisma rituālus. Apmeklētāji kopīgi varēs pīt lielo Jāņu zāļu vainagu, bet, saulei rietot, tiks iededzināta šā gada lielākā jāņuguns pasaulē – uguns mākslinieks Ilmārs Āboliņš cels uguns krāvumu četrstāvu mājas augstumā. Tam degot, skanēs koncertuzvedums Karsta bija Jāņu nakte, kur senās līgo mistērijas izspēlēs Valdis Muktupāvels, grupa DaGamba, Uģis Prauliņš un ansamblis Teria un citi tautā iemīļoti mūziķi. Līgotājus visu dienu un nakti gaida bērnu laukums, kur darbosies arī auklīšu dienests, grila laukums, kur iepirkties vai cept līdzņemtos gardumus, un arī pirts.

Latvijas Radio 2 balle Bauskā

Kur? Bauskas pilskalna estrādē

Cikos? Pulksten 19

Ieeja: Ls 4, pasākuma dienā Ls 5, Jāņiem un Līgām ieeja bez maksas

Latvijas Radio 2 arī šogad turpina tradīciju organizēt vērienīgo pasākumu Latvija līgo, vienuviet pulcējot Latvijas dažādu stilu mūziķus. Koncertā piedalīsies dziedātāji Liene Šomase, Jānis un Atis Auzāni, Anmary, Ingus Pētersons, Nikolajs Puzikovs, Olga Rajecka, Andris Baltacis, Dainis Skutelis, Evija Sloka, Miks Dukurs, Riču ģimene un Suitu sievas, folkloras kopas Ilža, Grodi, Dziga un Kokle, perkusionists Nils Īle un mūziķis Raimonds Tiguls. Uz dejām aicinās grupas Baltie lāči un Musiqq un Ingus Pētersons ar grupu.

Sivēna

ķeršana Rakšu sētā

Kur? Viesu namā Rakši Amatas novadā, 6 km aiz Cēsīm

Cikos? Pulksten 12

Ieeja: Ls 2 dienā, Ls 5 vakarā, bērniem bez maksas

Rakšu sētā jautrības netrūks visas dienas garumā – būs tautas dejas, koru sadziedāšanās, līnijdejas, pat izjādes ar kamieli. Ar fizisku spēku varēs mēroties alus dzeršanas vai arī sivēna ķeršanas sacensībās. Piekusušajiem brīvdabas kino zālē rādīs latviešu filmas Saulessvece un Klāvs – Mārtiņa dēls, un dienas vidū koncertu sniegs grupa Musiqq. Līgo nakts ballē spēlēs šlāgermūzikas grupas Kantoris 04 un Apvedceļš, dziedās arī Normunds Rutulis.

Siguldā ar grupu Dzelzs vilks

Kur? Siguldas Svētku laukumā

Cikos? Pulksten 17

Ieeja: bez maksas

Par Jāņu nakts galveno muzikālo programmu Siguldā parūpējusies grupa Dzelzs vilks, kas jau tradicionāli katru gadu klausītājiem piedāvā Jāņu tautasdziesmas mūsdienīgā skanējumā. Pirms šīs grupas koncerta pie panorāmas rata norisināsies zāļu tirdziņš, dziedās postfolka grupa SulA, bet pirms saules rieta tiks dedzināts ugunskurs un veikti spēka rituāli kopā ar folkloras kopu Putni un deju kolektīvu Siguldietis. Pusnaktī paredzēti Jāņu danči grupas Bellacord mūzikas pavadījumā.

Līvānos dziedošie aktieri

Kur? Līvānos, pie Daugavas Zaķusalā

Cikos? Pulksten 18

Ieeja: Ls 3, pasākuma dienā Ls 4, bērniem līdz 12 gadiem un cilvēkiem ar invaliditāti bez maksas

Pasākums norisināsies vairākās daļās, kas būs piemērots dažāda vecuma apmeklētājiem. Koncertu līgotājiem sniegs mūzikas grupas no Latgales, dziedās arī Kaspars Antess un Dzintars Čīča, grupa Zeļļi, Puncuļu ģimene un Latgales dāmu pops, īpašie viesi – Liepājas teātra dziedošie aktieri Edgars Pujāts un Marģers Eglinskis. Koncerta daļas izskaņā pirms zaļumballes tiks iedegts ugunskurs kopā ar Latgales folkloras kopu Turki.

Saulgriežu rituāli Turaidā

21. jūnijā no pulksten 19 w tiks svinēti vasaras saulgrieži un sagaidīta gada visīsākā nakts pēc latviešu tautas tradīcijām. Būs vainagu pīšana, siera siešana, alus brūvēšana, sētas aplīgošana un ugunskura aizdegšana Jāņu kalnā. Folkloras kopas muzicēs un vadīs Jāņu rotaļas un dančus, būs arī buramdziesmu dziedāšana, atdodot pērno vainagu ugunij. Līdz rīta gaismai ar Jāņu bērniem sadziedāsies etnomūziķe Biruta Ozoliņa, pēc pulksten 3 notiks lāpu gājiens uz Dainu kalnu, jāņuguns plosta laišana Gaujā un mazgāšanās avotā, jo Jāņu rīta rasai piemīt dziedinošs spēks.

Alūksnē – grupas Musiqq un Otra puse

Kur? Alūksnes Pilssalas estrādē

Cikos? Pulksten 19

Ieeja: Ls 3, pasākuma dienā Ls 4, pēc pusnakts Ls 3, bērniem līdz 14 gadu vecumam un pensionāriem Ls 2, pirmsskolas vecuma bērniem bez maksas

Līgo svētkus kopā ar alūksniešiem svinēs mūzikas grupas Musiqq un Otra puse, Valmieras Drāmas teātra dziedošo aktieru grupa Žerāri, duets Santa Zapacka un Harijs Ozols un dziedātāja Liene Candy. Pēc koncerta – balle, kurā spēlēs grupa Roja.

Rēzeknē ar dziedošām ģimenēm

Kur? Rēzeknes Kultūras un atpūtas parkā

Cikos? Pulksten 20

Ieeja: pirmās 1000 biļetes par Ls 3, vēlāk Ls 4, pasākuma dienā Ls 5, bērniem līdz desmit gadu vecumam un Jāņiem, un Līgām bez maksas

Rēzeknes Līgo svētku lielkoncertā uzstāsies tādi pazīstami mākslinieki kā Jolanda Suvorova, Olga Dreģe, Dzintars Čīča, Kaspars Antess, Latgales dāmu pops, Jenny May, Mirdza Martinsone, māsas Legzdiņas un grupa Borowa MC. Līgotājus priecēs arī dziedošās latgaļu saimes no televīzijas šova Dziedošās ģimenes: Eriņi, Igauņi, Puncuļi un Uškāni. Savukārt koncerta otrajā daļā gaidāma publikas sadziedāšanās, ko vadīs diriģents Ints Teterovskis. Koncertu un nakts zaļumballi vadīs Valters Krauze.

***

BEZMAKSAS IELĪGOŠANAS PASĀKUMI RĪGĀ

19. jūnijā

Bastejkalnā no pulksten 18 varēs mieloties ar tradicionālajiem Līgo svētku ēdieniem, folkloras kopas no Rīgas un Latvijas novadiem pasākuma apmeklētājus iepazīstinās ar Jāņu rituāliem, no jāņuzālēm pīs vainagus un kalna galā dedzinās uguns ratu.

Rakstniecības un mūzikas muzejā pulksten 17.30 notiks pasākums Dziesmu klade, kurā varēs apgūt dažādu Latvijas novadu Jāņu dziesmas. Tās dziedās un citiem mācīs Marta Vaivode, Inese Mičule, Ilmārs Mežs un Zane Šmite. Līgo dziesmas dziedās un mācīs citiem Ilmārs Mežs, Zane Šmite un Inese Mičule. Noslēgumā Dziesmu klades dalībnieki dosies kopīgās dziesmās ielīgot Jāņus Pils laukumā.

20. jūnijā

Rīgas Jūgendstila muzejā pulksten 15 folkloras kopas Budēļi koncerts.

Pļavnieku parkā no pulksten 18 Jāņus ielīgos folkloras kopas Rija, tautas deju kolektīvi Bramaņi un Videnieki.

21. jūnijā

Ķengaraga parkā pulksten 18 Līgo svētku koncertu sniegs deju kolektīvi Bramaņi un Videnieki, grupa No pusvārda, ansamblis Tirkizband un Rīgas teātru aktieri. Pasākumu vadīs Guntis Skrastiņš.

Pie kultūras pils Ziemeļblāzma pulksten 16 Jāņu ielīgošanas pasākumu Lieli ļaudis, mazi ļaudis, visi gaida Jāņu dienu! vadīs aktieris Normunds Bērzs, piedalīsies arī deju kolektīvi Bitīte un Auda, koklētāju ansamblis Pūt, vējiņi!, senioru koris Rudens dziesma, bērnu vokālais ansamblis Nāriņa.

Kultūras centra Iļģuciems pagalmā no pulksten 17 Jāņus ielīgos folkloristi Iveta un Vidvuds Medeņi, būs arī zāļu tirgus.

22. jūnijā

Doma laukumā no pulksten 9 ar dziesmām un jautrām rotaļām norisināsies Zāļu tirgus, kurā būs iespējams iegādāties amatniecības, lietišķās mākslas un lauksaimniecības izstrādājumus.

Kalnciema kvartālā no pulksten 16 būs atvērts Suitu tirgus. Par apmeklētāju jautrību gādās etnogrāfiskais ansamblis Suitu sievas, vēlāk – pulksten 21.30 koncertuzvedums Jāņu nakts mistērija, kurā piedalīsies jauniešu koris Mūza un mūziķi Kristīne KārklePuriņa, Zane Šmite, Ilze Grunte, Ilmārs Puriņš, Ainārs Majors.

Pie kultūras centra Imanta no pulksten 18 Jāņus ieskandinās folkloras kopa Silavoti, deju kolektīvs Imanta, vokālais ansamblis Harmonija Rīgai, jauktais koris Namejs, sieviešu koris Līga, bērnu deju kolektīvs Mazais Andžiņš, pūtēju orķestris Fanfara. Ballē spēlēs grupa Kompromiss.

VEF Kultūras pilī pulksten 17 notiks pasākums Līgodama Jāņu diena nāca ar deju kolektīvu Saime, Videnieki, 2. iespēja, Gatve, Bramaiņi, Sendancis un ansambļa Rīgas pantomīma, VEF Kultūras pils Drāmas kopas, folkloras kopas Rija un koru Dzīne, Fenikss, Senrīga, Atvasara, Vefieši un Teika piedalīšanos.

Svarīgākais