Policija apcietina Džordžu Klūniju

© Scanpix

Pagājušās nedēļas beigās īsu laiku apcietinājumā pavadīja aktieris Džordžs Klūnijs, kurš kopā ar savu tēvu Niku un vēl vairākiem aktīvistiem bija piedalījies protesta akcijā pie Sudānas vēstniecības Vašingtonā.

Protesta akcija pie Sudānas vēstniecības pagājušajā piektdienā tika rīkota, lai aicinātu Sudānu pārtraukt pārtikas piegāžu bloķēšanu Sudānas iedzīvotājiem, kuri dzīvo Sudānas un Dienvidsudānas pierobežas reģionos. Uzrunājot sanākušos, Dž. Klūnijs uzsvēra, ka ir nepieciešams nekavējoties rīkoties, lai novērstu humāno krīzi Sudānā. «Mēs vēlamies, lai Sudānas valdība pārstātu pēc nejaušas izvēles principa nogalināt nevainīgus cilvēkus, lai tā viņus beigtu izvarot un mērdēt badā,» sacīja aktieris.

Viņš uzskata, ka tur notiekošais ir etniskā tīrīšana, kas vērsta pret cilvēkiem, kuri nav arābi – šādā veidā Sudānas valdība grib panākt, ka šie cilvēki pamet savas mājas. Pārtika nav pieejama pusmiljonam cilvēku, kas mitinās Nubas kalnos un Zilās Nīlas štatā. Gaidāmā lietus sezona situāciju draud vēl vairāk saasināt. Pērn Dienvidsudāna pasludināja neatkarību no Sudānas, bet kopš tā laika attiecības starp abām valstīm ir pasliktinājušās, norāda BBC. Pierobežā divus gadu desmitus ilgušais konflikts faktiski nav noslēdzies, šajās teritorijās nav ne ceļu, ne skolu, ne slimnīcu.

Līdz ar Dž. Klūniju un viņa tēvu, žurnālistu Niku Klūniju policija pie vēstniecības roku dzelžos saslēdza arī Mārtinu Luteru Kingu III, kurš ir slavenā pilsonisko tiesību aktīvista Mārtina Lutera Kinga dēls, komiķi Diku Gregoriju, kā arī vairākus kongresmeņus. Pirms aresta Dž. Klūnijs telekanālam NBC vēl paspēja pateikt, ka «ir apkaunojoši tikt apcietinātam, lai kāds būtu iemesls, tomēr esmu lepns, ka atrodos šeit kopā ar savu tēvu».

Tā kā vēstniecības teritorijā bez atļaujas ienākt ir aizliegts, Dž. Klūnijs un viņa kolēģi jau iepriekš zināja, ka šī akcija var beigties ar arestu. Pirms policija viņus aizturēja, sanākušie bija saņēmuši trīs brīdinājumus.

Pagājušajā nedēļā Dž. Klūnijs ASV Senāta Ārējo attiecību komitejā sniedza ziņojumu par pieredzēto sava kārtējā ceļojuma laikā uz Sudānu. Pēcāk Dž. Klūnijs par šiem jautājumiem runāja arī ar ASV prezidentu Baraku Obamu un valsts sekretāri Hilariju Klintoni. Laikraksts Washington Post vēstīja, ka B. Obama ir apsolījis runāt ar Ķīnas valdību, kam ir ciešas saites ar Sudānu, lai piespiestu Hartūmu atļaut badacietējiem saņemt humāno palīdzību.

Izklaide

Dziedātājs Mārtiņš Kanters publicējis jau trešo dziesmu no oktobrī gaidāmā studijas albuma „Vēstulēs”, kas būs ieturēts „pop country” stilā. Dziesmai tapis arī videoklips, kas filmēts z/s “Vaidelotes”.

Svarīgākais