Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

Losandželosā pasniegti šīgada "Zelta globusi"

© Scanpix

ASV Kalifornijas štata Losandželosas pilsētā svētdien tika pasniegti ikgadējie "Zelta globusi" ("Golden Globe"), kas ir otra svarīgākā ASV kinoindustrijas balva pēc "Oskara".

69.ikgadējā "Zelta globusu" pasniegšanas ceremonija notika viesnīcā "Beverly Hilton Hotel".

Režisora Mišela Hazanavičusa filma "Mākslinieks" ("The Artist"), kas bija izvirzīta "Zelta globusiem" sešās kategorijās, ieguva tos trijās. Filma tika apbalvota labākās komēdijas vai mūzikla kategorijā, galvenās lomas tēlotājs franču aktieris Žans Dižardēns saņēma "Zelta globusu" kā labākais komēdijas vai mūzikla aktieris, savukārt Ludovika Bursa komponētā filmas partitūra tika apbalvota labākās oriģinālpartitūras kategorijā.

Ģimenes drāma "Pēcnācējas" ("The Descendants"), kas bija nominēta piecām balvām, saņēma divas no tām. Filma saņēma "Zelta globusu" kā labākā dramatiskā kinofilma, un Džordžs Klūnijs par lomu tajā tika apbalvots kā labākais dramatiskās kinofilmas aktieris.

Režisors Martins Skorsēze par filmu "Hugo" saņēma "Zelta globusu" kā labākais režisors.

Merila Strīpa, kas atveidoja Lielbritānijas ekspremjeri Mārgaretu Tečeri filmā "Dzelzs lēdija" ("The Iron Lady"), tika apbalvota labākās dramatiskās kinofilmas aktrises kategorijā.

Mišela Viljamsa par Merilinas Monro lomu filmā "Mana nedēļa ar Merilinu" ("My Week with Marilyn") tika apbalvota kā labākā komēdijas vai mūzikla aktrise.

Kristofers Plamers par gados veca geja lomu filmā "Iesācēji" ("Beginners") saņēma "Zelta globusu" labākā otrā plāna aktiera kategorijā. Oktāvija Spensere par mājkalpotājas lomu filmā "Kalpone" ("The Help") tika apbalvota kā labākā otrā plāna aktrise.

Vudijs Alens par filmu "Pusnakts Parīzē" ("Midnight in Paris") saņēma "Zelta globusu" labākā kinoscenārija kategorijā. Režisora Stīvena Spīlberga filma "Tintina piedzīvojumi" ("The Adventures of Tintin") tika apbalvota kā labākā animācijas kinofilma.

Irānas režisora Ašgara Farhadi filma "A Separation" tika atzīta par labāko kinofilmu svešvalodā.

Bijusi popmūzikas zvaigzne Madonna saņēma "Zelta globusu" labākās oriģināldziesmas kategorijā par viņas sarakstīto dziesmu "Masterpiece" vēsturiskajai dramatiskajai kinofilmai "W.E.".

"Zelta globusi" tika piešķirti arī televīzijas filmu un seriālu nominācijās.

Balvu pasniegšanas ceremoniju arī šogad vadīja britu komiķis Rikijs Džervaiss, kurš par saviem jokiem iepriekšējos gados ir izpelnījies gan kritiku, gan neviltotas ovācijas.

"Zelta globusus" piešķir Holivudas Ārzemju preses asociācija. Šis pasākums piesaista lielu uzmanību, jo "Zelta globusu" laureāti bieži iegūst "Oskarus" - ASV kinoindustrijas galvenās balvas, kuras piešķir Kinomākslas un zinātņu akadēmija.