Maikls Džeksons mocījies ar zāļu atkarību

Maikla Džeksona tuva drauga sarakstītā jaunā grāmatā par aizsaulē aizgājušo mūziķi teikts, ka nomierinošo līdzekli propofolu, kas bija viens no viņa nāves cēloņiem, M. Džeksons lietojis jau vismaz 1999. gadā.

Franks Kasio ar Džeksonu ģimeni iepazinās jau laikā, kad viņam bija pieci gadi, pēcāk viņš kļuva par vienu no tuvākajiem M. Džeksona draugiem un strādāja par viņa palīgu un pēc tam arī par menedžeri. Savā grāmatā Mans draugs Maikls: parasta draudzība ar neparastu cilvēku viņš apraksta daudzus gadījumus, kad piefiksējis M. Džeksonu lietojam dažādas zāles. Piemēram, 1993. gada Dangerous turnejas laikā viņš lietojis pretsāpju līdzekli demerolu, taču pirmo reizi šo medikamentu M. Džeksons esot izmantojis jau 1984. gadā pēc incidenta Pepsi reklāmas filmēšanas laikā – toreiz M. Džeksons guva galvas apdegumus. «1993. gada turnejas laikā un arī citkārt lielu fizisku sāpju dēļ Maikls atgriezās pie šīm zālēm,» raksta grāmatas autors.

1999. gadā pēc negadījuma uzstāšanās laikā Minhenē M. Džeksons lietojis nomierinošo līdzekli propofolu. Turpmākajos gados zāļu lietošana aizvien vairāk apgrūtinājusi viņa spēju rīkoties. 2001. gadā, kad tika rīkoti koncerti par godu viņa solokarjeras 30 gadiem, vienā no uzstāšanās reizēm koncerta sākums tika atlikts par stundu, jo mūziķis bijis tā sazāļojies, ka nav spējis iznākt uz skatuves. «Mana naivā pārliecība, ka Maikls nepieļaus, ka medikamentu lietošana traucē viņam uzstāties, sabruka,» raksta F. Kasio. «Es nespēju aprakstīt manu tā brīža sarūgtinājumu un paniku.»

F. Kasio stāsta – šajā laikā viņš jau bijis pieradis, ka M. Džeksonu apmeklē daudzi ārsti, kuru palīdzību viņš gaidīja, lai pēc koncertiem varētu tikt galā ar stresu un aizmigt. M. Džeksons arī ļoti centies savas veselības problēmas slēpt no

sabiedrības un, lai slēptu pierādījumus par savu ārstēšanos, dakteriem mēdzis maksāt skaidrā naudā. Dažas no M. Džeksonam paredzēto zāļu receptēm esot izrakstītas arī uz F. Kasio vārda.

Grāmatas autors atzīst, ka nav zinājis, kā rīkoties šajā situācijā un kā to vērst par labu. 2001. gadā par M. Džeksona medikamentu lietošanas problēmām viņš pastāstījis vairākiem mūziķa radiniekiem, taču viņu mēģinājumus palīdzēt M. Džeksons esot noraidījis.

Pagājušajā nedēļā tiesa M. Džeksona ārstu Konrādu Mareju atzina par vainīgu netīšā slepkavībā, jo bija viņam injicējis propofolu, lai palīdzētu mūziķim cīnīties ar bezmiegu.

Svarīgākais