Rīgas Zoodārzs sāks simto sezonu

1912. gadā dibinātājs Nacionālais zooloģiskais dārzs savu 99 dzimšanas dienu svinēs gan atklājot lūšu mītni un zoodārza pirmās iemītnieces mežacūkas Trīnes skulptūru, gan brīvdienās īpaši aicinot ciemos apmeklētājus, kuru vārdā vai uzvārdā ir dzīvnieka nosaukums.

Ceturtdien, 13. oktobrī tiks atklāta mežacūkas Trīnes skulptūra un lūšu mītne. Kā norādīts zooloģiska dārza mājas lapā Trīne bijusi pirmais zoodārza iemītnieks. Tad nu gandrīz simts gadu vēlāk cūka Trīne atkal priecēs apmeklētājus, tikai šoreiz akmens veidolā (tēlniece Gaida Grundberga). Varena akmens skulptūra atradīsies līdzās vēsturiskajai „Baložu mājai”.

Lūšu mītnē būs apskatāmi Latvijas „dižkaķi”. Lūsenīte ir šopavasar dzimusi „Cīruļos”, bet viņas vienaudzis lūsēns – šovasar ieklīdis Smiltenes mežniecības apkaimē un sācis rotaļāties ar suni. Līdz šim lūšus varēja redzēt vien Rīgas zoodārza filiālē „Cīruļi” (Kalvenē), kur mīt lūšu pāris Margo un Marģeris. Jaunā lūšu pāra vārdi pagaidām nav zināmi.

Pasākuma laikā tiks prezentēts arī 2012. gada kalendārs „Rīgas Zooloģiskais dārzs pirms simts gadiem”, kurā apkopoti pirmo zinātnisko vadītāju F. E. Štolla un K. H. Grevē stāsti par zooloģiskā dārza dzīvniekiem. Tiesa kalendārs nebūs pieejams citās pārdošanās vietās un to varēs iegādāties tikai zoodārzā.

Zooloģiskais dārza pārstāvis Māris Lielkalns portālam nra.lv pastāstīja, ka 100 sezonas atklāšanas svētkos darbosies arī radoša darbnīca, kur ikviens varēs uzzināt kaut ko jaunu par dzīvniekiem. Notiks tradicionāli dzīvnieku barošanas demonstrējumi. „Tas ir lielisks veids kā izbaudīt rudeni,” teica M.Lielkalns. Viņš atgādināja, ka 15. un 16. oktobrī būs Dzīvnieku dienas, kad visiem apmeklētājiem, kuriem vārdā vai uzvārdā ir dzīvnieku nosaukums, uzrādot līdzpaņemto personas apliecinošu dokumentu, būs iespēja iegādāties ieejas biļetes ar 50 % atlaidi.

Šādu akciju zoodārzs rīko jau vairākus gadus. Pēc zoodārza statistikas datiem šī akcija ir ļoti populāra iedzīvotāju vidū. Pērn apmeklētāju bija vairāk kā 1300. Pasēs un vadītāja apliecībās tika saskaitītas 45 sugu putnus, 36 sugu zīdītājus (arī Žirafes), 16 dažādas zivis un 15 kukaiņus. Ieradušās bija arī Ķirzaku, Vēžu un Zirnekļu ģimenes. Kā norāda Māris Lielkalns, pagājušā gadā godpilno pirmo vietu ieņēma gulbji – 76 viesi, otra vieta tika vilkiem – 64 pārstāvji, bet trešo un ceturto vietu dalīja lāči un gaiļi – 59 apmeklētāji.

„Ir ļoti interesanti vērot kādi dzīvnieku sugas pārstāvji aktivizējas visvairāk. Tā ir sava veida sacensība. Piemēram, pagājušo sestdien bija vērojama gulbju, vilku, vanagu, dzērvju , aktivitāte. Akcija „Dzīvnieku dienas” ik gadu notiek arī Cīruļos, ” teica zoodārza pārstāvis.

Viņš atgādina, ja vārda un dzīvnieka nosaukums nav latviešu, bet citā valodā, tad papildus der nokopēt atbilstošo vārdnīcas lapu, kurā ir pierādāma tulkojuma saistība ar dzīvnieka nosaukumu.

Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!  

Svarīgākais