Operā šovakar pasniegs "Latvijas gāzes" balvas

Latvijas Nacionālajā operā (LNO) ceturtdien piešķirs "Latvijas gāzes" balvu, šogad to pasniegs desmit kategorijās.

LNO direktors Andrejs Žagars iepriekš žurnālistus informēja, ka balvu kā labākie operas solisti saņems Liene Kinča un Jānis Apeinis, bet par labākajiem baleta solistiem atzīti Elza Leimane-Martinova un Raimonds Martinovs.

Balvu par ieguldīto mūža darbu mākslinieciskajā jomā saņems dziedātājs Andris Blaumanis, kurš operā debitējis 1966.gadā Burtnieka lomā operā "Uguns un nakts". Viņš operā nostrādājis 40 gadu, šajā laikā izpildot vairākus desmitus lomu un piedaloties kopumā vairāk nekā 1400 izrādēs.

Savukārt vokāliste Kristīne Opolais saņems balvu par īpašiem mākslinieciskiem sasniegumiem iepriekšējā sezonā. Viņa laikā no 2003. līdz 2007.gadam bijusi LNO soliste, bet pašlaik veiksmīgi piedalās gan operu iestudējumos, gan koncertos Eiropā un Āzijā. Pagājušajā sezonā Opolais strādājusi Bavārijas Valsts operā, LNO, Milānas operā "La Scala", debitējusi Japānā Tokijas "New National Theatre", savukārt 25.jūnijā debitējusi Londonas Karaliskajā Koventgārdena operā ar titullomu Džakomo Pučīni operā "Madame Butterfly", kas izpelnījās plašu auditorijas un kritiķu atzinību un atsauksmes.

Balvu par leģendāru mūžu mākslā saņems baleta māksliniece Irēna Strode, kura bijusi gan baleta soliste, gan repetitore, pedagoģe un baletmeistare, daudzus gadus nostrādājusi Rīgas Horeogrāfijas vidusskolā. Par labāko orķestra mākslinieku atzīts LNO orķestra trombonu grupas koncertmeistars Uldis Zilberts.

Savukārt balvu par ieguldīto mūža darbu LNO tehniski administratīvajā jomā saņems Jānis Plānics, kurš ir LNO Operas un baleta izrāžu apavu izgatavošanas un remonta daļas vadītājs un sagatavo apavus operas un baleta izrāžu dalībniekiem jau kopš 1973.gada.

"Latvijas gāzes" balvas ieguvēji saņems mākslinieka Alda Lorenca veidotu skulptūru un naudas prēmiju 1000 latu apmērā.

Paredzēts pasniegt arī skatītāju balvu labākajam sezonas jauniestudējumam, kas noskaidrots balsojumā portālā "Delfi.lv" no 5. līdz 20.septembrim.

Balvu izvērtēšanas komisijā darbojas kultūras ministre Sarmīte Ēlerte, LNO direktors Andrejs Žagars, "Latvijas gāzes" valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis un viņa vietnieks Jorks Tummats, LNO galvenais baletmeistars Aivars Leimanis, "Itera Latvija" prezidents Juris Savickis, Latvijas Radio 3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode un mākslas zinātniece Helēna Demakova.

Balvas pasniegšanas koncertu varēs vērot arī LTV1, kas to rādīs 24.septembrī pēc plkst.21.

Izklaide

Enerģiskā pašmāju grupa “Have No Heroes”, kuras pārstāvji sevi pieskaita pankrokam, lai gan drīzāk spēlē postpanka nišā, izdevuši jaunu singlu “Upside-Down World” un tā video. Tā gan ir viņu pieteikto jaunumu mazākā daļa.