"Jaunā viļņa" laikā par naktsmītni prasa pat 700 latu dienā

Pēc trim nedēļām Jūrmalā sāksies jauno izpildītāju konkurss Jaunais vilnis. Taču, ja kāds izšķiras tikai pēdējā mirklī šajā laikā doties uz kūrortpilsētu, lai tur pavadītu arī dažas naktis, tas praktiski ir neiespējami – šobrīd, caurskatot visas tīmeklī pieejamās viesnīcu rezervēšanas sistēmas, Neatkarīgā atrada brīvu tikai vienu divvietīgu istabu laikā no 26. jūlija līdz 2. augustam.

Lai gan saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem Jūrmalā darbojas ap 40 naktsmītņu ar kopējo gultasvietu skaitu 3600, tikai vienā no desmitiem tiešsaistes viesnīcu rezervēšanas sistēmu ceturtdien bija pieejams dubultnumuriņš Jaunā viļņa laikā – easytobook to piedāvā rezervēt trīs zvaigžņu viesnīcā uz nedēļu par 1820 eiro! Pārējās sistēmas rāda, ka Jūrmalā šajā periodā vakantu naktsmītņu nav! Taču, mēģinot ievadīt rezervācijas sistēmās augusta pirmās nedēļas datumus, uzreiz parādās virkne piedāvājumu, sākot no 40 eiro par nakti.

«Šogad vērojama tendence, ka viesnīcu numurus uz Jauno vilni sāka rezervēt un apmaksāt jau no janvāra. Aprīlī bija rezervēti jau 80% numuru uz Jauno vilni. Pašreiz numurus uz šo periodu atrast praktiski nav iespējams. Plānotais piepildījums ir simt procentu, un tas ir stabili jau vairākus gadus, jo Jaunais vilnis ir ļoti populārs Austrumeiropas tūristu vidū un notiek visaktīvākajā vasaras sezonā, kad lielākā daļa Eiropas valstīs strādājošo ņem atvaļinājumu,» Neatkarīgajai pastāstīja Jūrmalas Tūrisma informācijas centra vadītāja Gunta Ušpele. Viņa teic, ka pārsvarā cenas Jūrmalas naktsmītnēs iedalās trīs kategorijās: ziemas periods, vasaras periods un Jaunais vilnis. «Salīdzinājumā ar parasto vasaras periodu cenas uz Jauno vilni ir aptuveni par 30% augstākas,» piebilst G. Ušpele.

Vēl variants – meklēt naktsmītnes privāti. Ja iepriekš Jūrmalas autobusu pieturas un brīvās sienas tika nolīmētas ar daudziem privātsludinājumiem par iespējām uz vasaru īrēt istabu vai māju, tad tagad sludinājumus atrast praktiski nav iespējams vai arī cenas par nakstsmītnēm ir neadekvāti augstas. Piemēram, sludinājumu portālā ss.lv tiek piedāvāts īrēt māju Lielupē tieši uz Jaunā viļņa laiku pat par 35 000 latu mēnesī! Bet uz šo pašu periodu 450 kvadrātmetru māja tiek izīrēta par 700 latiem dienā.

Ja ir kāds pazīstams privātmājas īpašnieks, iespējams sarunāt īrēt arī istabu privāti. Taču arī tad cena par istabu, labierīcībām un iespēju, izmantot virtuvi, nav mazāka par 50 latiem dienā.

«Runājot par tūristu piesaisti, Jauno vilni var nosaukt par vienu no būtiskākajiem pasākumiem, jo festivāls ilgst vairākas dienas un tiek plaši reklamēts televīzijā visa gada garumā, tāpat kā humora festivāli Jūrmala un KVN, kas Jūrmalu reklamē populārākajos Krievijas TV kanālos visu gadu, kas tiek pārraidīts daudzās valstīs, ne tikai Austrumeiropā. Nenoliedzami, ir arī daudz tūristu, kas atbrauc šajā laikā vienkārši atpūsties, jo tradicionāli jūlijs ir viskarstākais atvaļinājumu mēnesis.

Jūrmalā notiek vairāki pilsētas pasākumi, kuri piesaista ļoti daudz viesu, – Vasaras kūrortsezonas atklāšana maijā, Līgo svētki jūnijā, Jomas ielas svētki jūlijā, kā arī daudzi sporta pasākumi, maratoni un šogad notikusī Latvijas jaunatnes olimpiāde. «Viesi no tūristiem atšķiras ar to, kas nepaliek Jūrmalā pa nakti, tomēr dod ieguldījumu kopējos ieņēmumos no tūrisma nozares, restorānos, ekskursijās, SPA centros un citās atpūtas vietās,» norāda G. Ušpele.

Svarīgākais