Dobelē vāks līdzekļus Latvijas estrādes pirmās zvaigznes Valentīnas Butānes ierakstu izdošanai

Dobeles pilsētas kultūras namā svētdien notiks labdarības koncerts "Mēs kopā!", kura mērķis ir savākt līdzekļus pirmās latviešu estrādes oriģinālmūzikas zvaigznes Valentīnas Butānes ierakstu izdošanai CD formātā, informēja kultūras nama direktore Lelde Roze.

Savāktie līdzekļi tiks izmantoti, lai CD formātā izdotu Butānes iedziedātās dziesmas, kas glabājas Latvijas Radio fonotēkā.

Apmeklētāji uz koncertu aicināti nākt ar baltu ziedu, dāvinot to dziedātājai dzimšanas dienā, kā arī, lai radītu īpašu noskaņu, ierasties 50. un 60.gadu apģērbā un frizūrās. Koncerta sākums pulksten 14.

Koncerta idejas autores ir Dobeles pilsētas kultūras nama sieviešu kora "Vizma" diriģente Vizma Zandersone un jauktā kora "Viesturzeme" diriģente Māra Rozentāle. Koncertu rīko – Dobeles pilsētas kultūras nams sadarbībā ar Dobeles Kultūras biedrību.

Valentīna Butāne dzimusi 1929.gada 9.maijā Daugavpilī, bet jau vairākus gadus dzīvo Dobelē.

Dziedātāja mācījusies Daugavpils mūzikas vidusskolā, bet 1952.gadā iestājās savā sapņu augstskolā – Latvijas Valsts konservatorijā – un 1957.gadā absolvēja konservatorijas vokālo klasi. No 1956. līdz 1963.gadam viņa ieskaņojusi apmēram 70 estrādes dziesmu, piedalījusies vairāku operešu ierakstos radiofonā, bet kopš 1960.gada strādāja par vokālo pedagoģi Jelgavas mūzikas vidusskolā.

1956.gada aprīlī Butāne ieskaņojusi arī Raimonda Paula pirmo estrādes dziesmu "Nenosūtītā vēstulīte jeb liriskā dziesma". Tai pašā gadā īstu sensāciju radīja dziedātājas ieskaņotā Elgas Īgenbergas dziesma "Rīgas bulvāri".

Butāne strādājusi arī Liepājas muzikālajā teātrī, iestudējusi galvenās lomas operetēs, kā arī sakomponējusi dziesmas – "Veltījums Daugavai", "Latvji, brauciet jūriņā", "Atceroties Daugavpili" un "Rundāles pils".

Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!  

Svarīgākais