Koku sēšanas un stādīšanas akcijā "Skābeklis" iesēti 2,2 miljoni koku

Koku sēšanas un stādīšanas akcijā "Skābeklis" gada laikā kopumā iesēti vairāk nekā 2,2 miljoni koku, informēja akcijas koordinatore Ilze Upatniece.

Viņa pastāstīja, ka, pabeidzot akciju, kuras laikā ir iesētas 2 278 304 egles, priedes un ozoli, katrs Latvijas iedzīvotājs 13.maijā ir aicināts iestādīt pa kokam paša izvēlētā vietā.

Ceturtdien Rātslaukumā mākslinieki Elita Patmalniece, Natālija Jansone, Aļona Bauska un Sergejs Kondrašins apgleznoja improvizētus kokus, mudinot cilvēkus kopīgiem spēkiem Latviju padarīt zaļāku, sacīja Upatniece.

Koku sēšanas un stādīšanas akciju sāka pirms gada ar "SEB bankas" un a/s "Latvijas valsts meži" (LVM) iniciatīvu. Akcijas mērķis ir padarīt Latviju par vienu no zaļākajām valstīm pasaulē. Akcijā iesaistīja 700 skolēnu.

Akcijas organizatori kopā ar aktīvāko skolu skolēniem, vairāku uzņēmumu pārstāvjiem, sabiedrībā zināmiem cilvēkiem 13.maijā plkst.14 stādīs kokus Dūņezera apkārtnē.

LVM Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs pamācīja – ja pagājušajā pavasarī iesētā egle vai priede izmērā vēl ir pavisam neliela un mazāka nekā 10 centimetru, to vēl vienu gadu var turpināt aprūpēt kastītē. Pārējos stādus jau var stādīt laukā. Priedes labprāt augs smilšainākā un saulainākā vietā, savukārt eglēm labāk patiks mitrāka vieta.

Stādīšanas vietā zeme apmēram 20 centimetru diametrā ir jāuzrušina, jāizrok 20 centimetru dziļa bedrīte, tās apakšā esošā zeme jāsairdina, jāsamaisa ar ūdeni, lai rodas dubļi, un vēlams iemaisīt arī kādu sauju kompleksā minerālmēslojuma skābiem augiem. Tad notiek stādīšana – kociņam jāatrodas tikpat dziļi, cik tas ir audzis kastītē. Ņemot stādu ārā no kastītes, to nedrīkst ar spēku raut ārā – kociņš ir rūpīgi jāizņem ar zemes pikucīti, kurā atrodas tā saknes. Kad stāds jau ielikts bedrē, jāraugās, lai saknes ir brīvas, tās nedrīkst locīties, taču vienlaikus jāuzmana, lai stādiņš nav ielikts bedrē pārāk dziļi. Pirmo nedēļu pēc iestādīšanas, ja ir sauss laiks, var aiziet apraudzīt un aplaistīt iestādītos kociņus, bet vēlāk gan mežā augošos kokus laistīt nevajadzētu, pastāstīja Kotovičs.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.