Pēc prinča Viljama kāzām Londonā lielākās problēmas radījušas zirgu kakas

© Scanpix

Prinča Viljama un Keitas Midltones kāzu ceremonija bija viens no krāšņākajiem šā gada pasākumiem, un tiešraidē to varētu būt vērojuši ap divi miljardi cilvēku visā pasaulē. Svinībām norimstot, aktuālākais jautājums ir par jaunā pāra kāzu ceļojumu, taču tā galamērķis pagaidām atklāts netiek.

Kleita un grims

Uz kāzu ceremoniju Vestminsteras abatijā ielūgumus bija saņēmuši aptuveni 1900 viesu, uz svinībām Bakingemas pilī – ap 650, savukārt prinča Čārlza rīkotā piektdienas vakara pieņemšana bija visekskluzīvākā pasākuma daļa, uz kuru ielūgumus saņēma 300 viesu.

Līgavas kleita, domājams, bija viens no lielākajiem ar kāzām saistītajiem noslēpumiem. Ziloņkaula krāsas mežģīnēm rotātās zīda kleitas velce bija 1,7 metrus gara – krietni īsāka nekā savulaik princesei Diānai, kuras kleitas velce bija astoņus metrus gara, norāda BBC. Katrs mežģīņu rotājums pie kleitas tika šūts ar īpaši smalkiem diegiem, un šuvējiem vajadzēja bieži mazgāt rokas, lai nodrošinātu, ka mežģīnes un diegi līdz pat kāzu dienai saglabātos bez neviena traipa. Kleitu bija darinājusi Sāra Bērtone, kura bija autore arī Keitas vakara tērpam, kurā viņa bija redzama piektdien pieņemšanas laikā Bakingemas pilī. Modes speciālisti par kleitu ir izteikušies cildinoši. Piemēram, laikraksta Daily Telegraph modes direktore Hilarija Aleksandra to nodēvējusi par «gadsimta kāzu kleitu», un arī Filipa Leplija, kura pati tika uzskatīta par vienu no kandidātēm uz kāzu kleitas darināšanu, ir veltījusi tai atzinīgus vārdus.

Britu presei bez kleitu un viesu vērošanas ir bijis arī gana daudz laika, lai visos sīkumos izpētītu arī Keitas grimu. Daily Mail norāda, ka dienā, kad uz tevi skatīsies miljoniem cilvēku, ir visai drosmīgi, ja sieviete pati sev uzliek grimu. Keita iepriekš bija vien izmantojusi kosmētikas speciālistes padomus, lai apgūtu dažādas viltības, tomēr grims, kāds tas bija redzams piektdien, ir viņas pašas darbs. Laikraksts atzīst, ka jaunā hercogiene nudien izskatījusies svaigi, mūsdienīgi un dabiski.

Medusmēnesis pagaidīs

Nedēļas nogali jaunais pāris vēl pavadīja Lielbritānijā, bet īstais medusmēnesis sāksies mazliet vēlāk. Sestdien Viljams un Keita jeb Kembridžas hercogs un hercogiene helikopterā atstāja Bakingemas pili, bet viņu ceļamērķis netika atklāts. Tāpat pirms medusmēneša sākuma netiks atklāts arī, uz kurieni viņi dosies. Jaunais pāris ir lūdzis šajā laikā saglabāt viņiem arī mazliet privātuma. Jau šonedēļ Viljams atgriezīsies darbā – Lielbritānijas Gaisa spēkos, kur viņš strādā par meklēšanas un glābšanas operāciju pilotu. Viņam gan būs iespēja izmantot divu nedēļu ilgu atvaļinājumu, lai dotos kāzu ceļojumā.

Protams, nākamais jautājums, kas interesē karaļnama notikumu vērotājus, ir iespējamais ģimenes pieaugums. Britu karaļnamā ir tipiski, ka jaunā pāra pirmdzimtais uzrodas drīz pēc kāzām. Piemēram, princim Čārlzam un Diānai Viljams piedzima mazāk nekā gadu pēc kāzām. Princis Čārlzs karalienei Elizabetei II un Edinburgas hercogam piedzima apmēram gadu pēc kāzām. Pati Elizabete piedzima trīs gadus pēc karaļa Džordža VI un Elizabetes Bousas Laionas kāzām.

Arestē zombijus

Lielbritānijā Viljama un Keitas Midltones kāzu ceremonijai līdzi sekoja aptuveni 24 miljoni cilvēku. Cilvēku interese bija tik liela, ka vienubrīd darboties pārstāja BBC tīmekļa vietne, kur pasākumu varēja vērot tiešraidē. Portāls YouTube, kas arī piedāvāja vērot kāzu svinības un kur vērojamos videomateriālus arī nodrošināja BBC, slodzi gan izturēja. Neskatoties uz laika starpību (ceremonijas laikā ASV bija vēl nakts), kāzas tiešraidē internetā vēroja arī daudz amerikāņu.

Lielbritānijas kultūras ministrs Džeremijs Hants pirms kāzām bija prognozējis, ka ceremonijai tiešraidē līdzi sekos divi miljardi cilvēku (salīdzinājumam – prinča Čārlza un Diānas Spenseres kāzu ceremonijai 1981. gadā tiešraidē visā pasaulē līdzi sekoja ap 750 miljoniem cilvēku, bet Diānas bēru ceremoniju 1997. gadā televīzijā vēroja apmēram divi miljardi cilvēku visā pasaulē). Dati par to, vai Viljama un Keitas kāzas globālā griezumā būs pārspējušas Diānas bēres, gan vēl nav apstiprināti, bet vismaz Lielbritānijā un ASV šī laulību ceremonija, neskatoties uz skatītāju lielo interesi, iepriekšējos rekordus nav pārspējusi.

Londonas ielās paši savām acīm jauno pāri un parādi redzēt bija izgājis aptuveni viens miljons cilvēku. Kārtības uzturēšanai bija norīkoti pieci tūkstoši policistu, kuri kāzu laikā arestējuši 55 cilvēkus. Viens no arestētajiem bija plānojis publiski giljotinēt prinča Endrū lelli, kas bija iecerēts kā protests pret karalisko kāzu pārmērībām ekonomiski grūtos laikos. Aizturēti arī 13 cilvēki, pie kuriem atrasts alpīnistu ekipējums un pret monarhiju vērsti plakāti. Uz aizdomu pamata par plāniem traucēt sabiedrisko kārtību aizturēti arī daži indivīdi, kuri bija pārģērbušies un uzkrāsojušies par zombijiem.

Pēc svinībām ielu uzkopšanai tika norīkoti 130 tīrīšanas darbinieku, kas ir par 100 vairāk nekā parasti, un viņi savāca 140 tonnas atkritumu. Vestminsteras pašvaldība atzinusi, ka zirgu mēsli radījuši vislielākās problēmas.

Svarīgākais