Latvijā atzīmēs Kultūras pieminekļu un ievērojamu vietu dienu

Latvijā svētdien atzīmēs Starptautisko Kultūras pieminekļu un ievērojamu vietu dienu, kuras tēma ir "Kultūras mantojums un ūdens", informēja Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKAI) pārstāve Katrīna Kukaine.

Viņa pastāstīja, ka Kultūras pieminekļu un ievērojamu vietu dienas mērķis ir pievērst lielāku uzmanību tām kultūrvēsturiskajām vērtībām, kas atrodas ikviena tuvumā. Tā ir iespēja ikvienam pārdomāt savu lomu Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanā nākamajām paaudzēm.

Šogad tēma "Kultūras mantojums un ūdens" izvēlēta, jo ūdens ir būtisks dzīvības resurss. Gadsimtu gaitā ir uzkrātas materiālas liecības par to, kā iepriekšējās paaudzes ir centušās ūdeni iegūt, uzkrāt, savaldīt un pārvarēt. Cilvēces attīstībā ūdens ir kalpojis ne tikai būvju un tehnoloģiju radīšanai, bet arī bagātinājis tās nemateriālo mantojumu.

"Arī Latvijas kultūras mantojums ir bagāts ar ūdenim veltītu pieminekļu klāstu – ne tikai senlaikos būvētā apmetne - Āraišu ezerpils - un jūras piekrastes ciemi, bet daudzi citi ar ūdens savaldīšanu un pārvarēšanu saistīti objekti: bākas, ūdensdzirnavas, ūdenstorņi un tilti," sacīja Kukaine.

UNESCO lēmumu par Kultūras pieminekļu un ievērojamu vietu dienas atzīmēšanu pieņēma 1983.gadā. Latvijā pirmo reizi šo dienu pēc Latvijas Dabas un pieminekļu aizsardzības biedrības iniciatīvas pirmo reizi atzīmēja 1985.gadā.

Šo dienu aktīvāk atzīmēja astoņdesmito gadu beigās un deviņdesmito gadu sākumā, pārsvarā organizējot dažādas pieminekļu aizsardzībai veltītas konferences un seminārus.

Izklaide

Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) un sociālo un mediju pētījumu kompānijas “Kantar TNS” veiktais un publicētais pētījums “Mūzikas patēriņa indekss 2024” atspoguļo itin interesantas tendences mūzikas klausīšanās paradumos pie mums – it kā nekā pārsteidzoša, bet tomēr pārdomu vērts.

Svarīgākais