Mākslas muzejam atdāvina kara gados zaudētu Jūlija Federa gleznu

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) gada sākumā atguvis Otrā pasaules kara gados pazudušu mākslinieka Jūlija Federa gleznu.

LNMM aģentūrai BNS pavēstīja, ka muzejs, pateicoties klasiskās mākslas galerijai "Antonija", pērnā gada novembrī saņēma ziņu no kāda Zviedrijas pilsētas Gēteborgas iedzīvotāja, ka pie viņa atrodas Federa glezna, kas kādreiz varētu būt piederējusi toreizējam Pilsētas mākslas muzejam, tagadējam Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam. Pārbaudot informāciju, izrādījās, ka šī glezna patiešām ir tā pati, kas Otrā pasaules kara gados pazuda no muzeja krājuma.

Federa 1901.gadā gleznotā ainava "Jūras krasts pie Orro Igaunijā" ir vienīgā šī mākslinieka glezna, ko muzejs ir pircis no tās autora. Tas notika 1908.gadā. Neilgi pēc Otrā pasaules kara sākuma 1941.gada augustā vācu okupācijas vara šo gleznu līdz ar vairākām citām no muzeja paņēma, lai dekorētu vācu ģenerālkomisāra Latvijā darba telpas Rīgā, Raiņa bulvārī. Gleznu muzejs atpakaļ nesaņēma, un dokumentos, kā arī literatūrā tā skaitījās pazudusi kara laikā.

Muzejam nav zināms gleznas tālākais ceļš līdz Gēteborgai Zviedrijā. Arī gleznas īpašnieks, kurš to saņēmis mantojumā, nekādu informāciju sniegt nevar. Tomēr sarunās viņš ir piekritis gleznu atdot tās likumīgajam īpašniekam – LNMM.

Federa mākslas darbu 12.janvārī plkst.12 svinīgā brīdī atdāvinās muzejam.

Jūlijs Feders dzimis 1838.gadā Koknesē, miris 1909.gadā Ņežinā, Ukrainā. Izglītību mākslinieks ieguvis Pēterburgas Mākslas akadēmijā Krievijā. Viņš bija pirmais ievērojamais latviešu ainavu gleznotājs.

Izklaide

Lai nu ko varētu teikt par latvju hiphopa pārstāvjiem, taču izdomas gan viņiem netrūkst: pavasarī pārsteidza Gustavo, kurš izdeva muzikālu īsfilmu, tajā apvienojot savu četru jauno dziesmu ekranizācijas, bet viņa kolēģis Edavārdi nupat gājis vēl tālāk – šis reperis publicējis videoklipu uzreiz visam albumam!