Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

"Lielās Mūzikas balvas" laureāte – multimediālā monoopera "Cilvēka balss. Telefons" – maijā būs skatāma Cēsīs, Liepājā un Rīgā

© Publicitātes foto

Izcilā operdīva Sonora Vaice ar multimediālo monooperu «Cilvēka balss. Telefons», kas 8.martā saņēma «Lielo Mūzikas balvu» - augstāko mūsu valsts apbalvojumu klasiskās mūzikas žanrā – kategorijā «Gada uzvedums», 5.maijā plkst.19 viesosies Koncertzālē «Cēsis», 7.maijā plkst.19 – Liepājas koncertzālē «Lielais Dzintars». Savukārt Izrādē, kas 11.maijā plkst.19 notiks Rīgā, VEF Kultūras pilī, pirmo un pagaidām vienīgo reizi piedalīsies orķestris un diriģents Jānis Stafeckis.

Saņemot balvu, Sonora Vaice, kura ne tikai atveido galveno lomu, bet ir arī iestudējuma režisore, pauda:

Publicitātes foto

«Sirsnīgs paldies «Lielās Mūzikas balvas» žūrijai par augsto novērtējumu! Saņemt šo balvu bija tik negaidīti, bet tik patīkami! Paldies visai komandai, kas strādāja pie šīs izrādes veidošanas. Bet vissirsnīgākais paldies Operetes teātra mākslinieciskajai vadītājai Agija Ozoliņai-Kozlovskai - par ideju, par noticēšanu man un visa vērienīgā projekta vadīšanu ar ļoti lielu iedziļināšanos un mīlestību, kas novedusi līdz šai skaistajai statuetei mūsu rokās!»

«Lielās Mūzikas balvas» žūrijas pārstāvji savu lēmumu piešķirt balvu tieši šim iestudējumam pamato šādi: «Kaut arī operas iestudējumā Operetes teātris bija izvēlējies visai riskantu pieeju, vienai vienīgai personai uzticot gan iestudējuma galveno lomu, gan režiju, Sonora Vaice ar šo «neiespējamo misiju» galā tika spoži. Iestudējums apvienoja divu komponistu stilistiski atšķirīgus darbus - angliski rakstīto Džankarlo Menoti komisko operu «Telefons» un franču valodā izdzīvojamo Fransisa Pulenka psiholoģisko drāmu «Cilvēka balss». Līdzās fenomenāli niansētajam un daudzslāņainajam Vaices sniegumam slavējams arī pianists Māris Žagars, tāpat izceļama māksliniece Ineta Sipunova, kuras pārziņā bija izrādes scenogrāfija un to papildinošie video elementi, kā arī tērpi.»

Atgādināsim, ka Džankarlo Menoti monoopera «Telefons» ir tapusi pagājušā gadsimta vidū, kad tehnoloģijas telefona veidolā ienāk aizvien vairāk mājās un kļūst par aizraujošu nodarbi mājsaimniecēm. Vieglā un komiskā stāsta galvenā varone Lusija ir tik aizņemta ar telefonsarunām, ka nepamana līgavaini, kurš atnācis viņu (Lusiju) bildināt. Pēc vairākām stundām bezcerīgas gaidīšanas viņam nekas cits neatliek, kā doties uz telefona būdiņu un bildinājumu izteikt pa telefonu. Savukārt Frensisa Pulenka monoopera «Cilvēka balss» ir eksistenciāli skaudrāka - iestudējums gan ar humoru, gan dziļi filozofiski atklāj sievietes jūtu, ilgu un domu pasauli, rosina pārdomas par dzīves vērtībām, jēgu un mums dotajām iespējām.

Operetes teātra iestudējuma vizuālo koncepciju - scenogrāfiju, kostīmus un video - veidojusi starptautiski pazīstamā multimāksliniece Ineta Sipunova, kuras radītā skatuves vide un multimediālās projekcijas izcili bagātina filmēto tēlu un solistu Sonoras Vaices (soprāns) un Naura Indzera (baritons) saspēli uz skatuves, atklājot ekspresīvu un piesātinātu sievietes iekšējo pasauli.

Operetes teātra iestudējuma «Cilvēka balss. Telefons» pirmizrāde notika 2021.gada 30.jūlijā Alūksnes pilsētas svētkos. Iestudējums tapis ar Rīgas domes atbalstu.

Biļetes var iegādāties «Biļešu paradīzes» kasēs un internetā šeit.