Ko darīt, kad neko nedrīkst darīt?!

© Publicitātes foto

Jau no pagājušā gada marta publisko pasākumu organizēšana ir vairāk vai mazāk ierobežota, bet šogad noteikumi ir ļoti strikti. Tomēr Ventspils Kultūras centrs gluži bez izklaides ventspilniekus nav atstājis – ir atrasti veidi, kā iepriecināt pilsētniekus ar dažādiem notikumiem, aktivitātēm un zibakcijām pilsētvidē un tiešsaistē.

Tulpju pajūgs, zaķi, cirks un pavasara sagaidīšana

Plašu rezonansi guva Ventspils Kultūras centra sveiciens ventspilniecēm Starptautiskajā sieviešu dienā, kad pilsētas ielās izbrauca muzikāls zirga pajūgs, dāvinot garāmgājējām ziedus. Kultūras centra direktors Māris Valtenbergs vēsta: «Mūsu «Facebook» kontā ievietotā video tiešraide sasniedza turpat 75 tūkstošus lielu auditoriju. Priecājamies, ka šajā laikā, kad ikdienas prieki ir liegti, mums izdevās raisīt pozitīvas emocijas tik ļoti daudziem cilvēkiem. Esam pārliecināti, ka cilvēki, lai arī apkārt plosās vīruss, ir noilgojušies pēc svētkiem, pēc emocionāla saviļņojuma, kas dod spēku izturēt šo grūto laiku».

Redzot, ka pilsētnieki augstu novērtē pašvaldības centienus radīt svētkus ikdienā, 20. martā pulksten 11.37 - brīdī, kad sākas astronomiskais pavasaris, Bērnu pilsētiņas kafejnīcā sākās performance «Pavasara atnākšana» ar muzikālā dueta «ZeMe» (DJ Monsta un koklētāja Laima Jansone) un mākslinieces Annas Orniņas piedalīšanos. Arī šo pavasara mošanās akciju varēja vērot tiešsaistē un dabā.

Ierastā Lieldienu svinēšana pilsētas ielās, parkos un skvēros šogad izpalika, taču mazos ventspilniekus iepriecināja pilsētas ielās sastopamie teatrālie zaķi, kuri pārvietojās ar velo trikšiem. Visus satiktos zaķi iepriecināja ar atraktīvām izdarībām un gardām šokolādes olām.

Atzīmējot Pasaules cirka dienu 17. aprīlī, ceļojošais cirks «Beztemata» devās vairāku stundu garā pastaigā pilsētas ielās. Garāmgājējus pārsteidza lielie muzikālie cirka rati, 20. gadsimta sākuma retro ritenis un garais monocikls.

Strūklaku strīms

Īpaši jauniešu auditorijai ir paredzēts projekts «Strūklaku strīms». Tā ietvaros maijā katras piektdienas vakarā kāda no pilsētas strūklakām pārvēršas filmēšanas laukumā. Iepriekšējās piektdienās tiešsaistē un arī dabā varēja baudīt visdažādākā stila mūzikas programmas un diskusijas. Piemēram, 7. maija moderators bija Raimonds Mežaks, kurš zināms kā pašaizliedzīgs mūzikas kolekcionārs un analogo ierakstu entuziasts, uz sarunu bija aicinājis Latvijas diskotēku dzīvo leģendu Eastbam jeb Robertu Gobziņu un liepājnieku Mārci Grīnbartu. Vakara muzikālajā daļā miksēšanas paraugdemonstrējumus uz lenšu magnetofoniem rādīja Eastbam un Mixmaster Raitis.

1. maijā «Amber Muse» dīdžejošanas fakultāti vadīja un ar enerģisku dīdžejsetu uzstājās leģendārais Bogdans Tarans, kurš vairākkārt atzīts par valsts labāko dīdžeju. Īpašā «house» mūzikas simbiozē ar saksofonu piedalījās mūziķis Renārs Lācis, savukārt, «vocal house» sesijā pievienojās populārā džeza dziedātāja Evilena Protektore. Vēl var pagūt tiešsaistē un dabā baudīt 21. maija muzikālos notikumus ar Ventspils mūziķu programmām, kuriem filmēšana notiks pie strūklakas «Dzirnakmens», un 28. maija «strīmu», kurā «Saules laiviņu» ūdens miglas fonā dzirdēsim dzejas kopas «Nevainība» un Literārās akadēmijas absolventu - jauno dzejnieku autordarbus, kā arī leģendārā dīdžeja un rīmju meistara Mixmaster AG muzikālo programmu.

Bez piektdienas vakara pastaigas neiztikt

Lai gan cilvēki ir aicināti saglabāt drošas distances vienam no otra un nepulcēties, vakara pastaigas svaigā gaisā neviens nav aizliedzis. Tradicionālajā pavasara piektdienas vakara pastaigā 21. maijā, visi ir aicināti ieelpot svaigu gaisu, esot nemitīgā kustībā.

Pastaigas laikā vērts ielūkoties Livonijas ordeņa pils pagalmā, kas šajā vakarā bez maksas būs atvērts līdz desmitiem vakarā. Pils pagalmā vajadzēs sameklēt vējrādītājus un izbaudīt pūšamo un nopūtu instrumentu spēli «City Jazz» izpildījumā, meklēt vēja ziedus pils garšaugu dārzā.

Tirgus laukumā būs atvērts īpašs populāru mākslinieku pop-up tirdziņš «Multimāksla». Daudzām radošajām personībām - dziedātājiem, mūziķiem, aktieriem - ir aizraušanās, ar ko viņi nodarbojas paralēli savai pamatprofesijai: izgatavo visdažādākās lietas, glezno, ada, izšuj, rada mākslas darbus un pavārmākslas šedevrus. Ventspilī ar saviem darbiem viesosies Sergejs Jēgers, Dināra Rudāne, Igo, Roberto Meloni, Ufo, Ieva Sutugova, Katrīna Dimanta, Patrisha, Olga Rajecka, Aija Andrejeva.

Pie strūklakas «Dzirnakmens» Dzirnavu laukumā notiks «Strūklaku strīms #03» straumēšana, kas būs redzama dabā un interneta tiešsaistē Ventspils Kultūras centra «Facebook» lapā. Šajā reizē sevi prezentēs trīs Ventspils muzikālās vienības - vokāli instrumentālais ansamblis «Windy Temper», Ventspils Mūzikas vidusskolas audzēkņu izveidotā indīroka grupa «Tasteful» un Latvijā popularitāti iemantojušais ventspilnieks Edvards Grieze jeb Ed Rallidae.

Dzirnavu laukumā un Jaunpilsētas laukumā ventspilniekiem būs iespēja aplūkot un interaktīvi izbaudīt mākslinieku Dāvja Līcīša, Mārtiņa Blanka un Pētera Zilbera radītos lielformāta vides mākslas objektus «Pikseļu siena» un «Vēja dzirnaviņas - ziedi». Šie objekti būs skatāmi visas vasaras garumā. Māris Valtenbergs teic: «Vērosim, kā jaunie vides mākslas objekti iedzīvosies pilsētvidē. Iespējams, vasaras ietvaros uzstādīsim vēl kādu instalāciju, lai radītu svētku sajūtu arī ikdienā.»

Koncertzāles «Latvija» parādes durvis aizšķērsojis konteiners ar kultūru jeb «Mūžzaļš», kur klātienē, aci pret aci, viens pret vienu apmeklētājs var sastapt mākslinieku. Piektdienas vakara pastaigas laikā tur viesosies aktieris Juris Strenga. Mākslinieka pēdējā performance pulksten 19.30 būs skatāma arī tiešsaistē koncertzāles «Latvija» «Facebook» un «YouTube» kontos.

Pilnu notikumu programmu var apskatīt kulturascentrs.ventspils.lv. Notikumos klātesošie ir lūgti ievērot valstī noteiktos epidemioloģiskos noteikumus!

Izklaide

Veikalu plauktos nonākusi nošu grāmata, kuras lappuses sola aizraujošus mirkļus ģitārspēles entuziastiem – gan profesionāliem mūziķiem, gan iesācējiem. Grāmatas autors ir pašmāju ģitārvirtuozs Mārcis Auziņš, un tā ir vēl viens solis ceļā uz šī mūzikas žanra pilnveidošanu Latvijā.