Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Izklaide

Vērts piedalīties! Fotografē. Dzejo. Radi

© depositphotos.com

Ja digitālajās platformās pieejamais plašais kultūras piedāvājumu klāsts jau nogurdinājis, ir vērts pievērsties paša radošo izpausmju izkopšanai. Ja digitālajās platformās pieejamais plašais kultūras piedāvājumu klāsts jau nogurdinājis, ir vērts pievērsties paša radošo izpausmju izkopšanai.

Latvijas Dabas muzejs savā īpašajā pastāvēšanas 175. gadā kārtējo reizi izsludina fotokonkursu Mans putns 2020, kurā aicināti piedalīties fotogrāfi-amatieri, iesūtot putnu fotogrāfijas, kas uzņemtas Latvijā. Fotokonkurss Mans putns ir viena no gaidītākajām Dabas muzeja aktivitātēm. Konkursa ilggadējs kurators, ornitologs Dmitrijs Boiko atzīst, ka interese par to joprojām ir, jau labu laiku pirms tā izsludināšanas saņēmis zvanus un vēstules ar satrauktiem jautājumiem par to, vai konkurss šogad notiks. Dmitrijs Boiko: «Lai arī mūsu visu ikdienā notikušas izmaiņas, esam raduši risinājumu konkursa norisei, un tāpēc aicinu uzmanīgi iepazīties ar jauno nolikumu, atvēlēt laiku rūpīgai pieteikuma aizpildīšanai un būt iecietīgiem, ja rodas tehniskas problēmas, ziņojiet mums!» Speciālists norāda, ka konkursā stingrāk tiks vērtēti fotografētie objekti, šogad drīkst piedalīties tikai ar Latvijas savvaļā fotografētiem putniem. Pirmo reizi konkursa vairāk nekā 15 gadu ilgajā vēsturē darbu iesniegšana notiks digitāli, aizpildot pieteikuma anketu un pievienojot attēlus. Šāds formāts ļaus darbu vērtēšanas komisijai labāk izvērtēt fotogrāfiju tehnisko parametru autentiskumu. Tomēr, neraugoties uz mainītajiem noteikumiem, aicinām fotogrāfus nenobīties, piedalīties un cīnīties par godalgotu vietu. Saistībā ar Vispārīgās datu aizsardzības regulas prasību izpildi (VDAR) mainītas arī konkursa pretendentu vecuma grupas - no 2020. gada bērnu grupa (līdz 12 gadiem), jaunieši

(13-20 gadu), pieaugušie (21-50 gadu), seniori (51 un vairāk gadu). Bērnu grupas pretendentu vecākus aicinām ievērot visas konkursa nolikumā ietvertās prasības, pretējā gadījumā iesniegtie darbi netiks vērtēti.

Savukārt Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome (LBJLP) izsludina dzejoļu konkursu, kurā ar saviem darbiem tiek aicināti piedalīties 5-15 gadu veci bērni un pusaudži no visas Latvijas. Labākie darbi tiks publicēti dzejas gadagrāmatā bērniem Garā pupa 2020, kas iznāks septembrī, Dzejas dienu laikā. Konkursa rīkotāji uzsver, ka šogad tam nav īpašas tēmas, un dalībniekus aicina vērot, domāt un izteikt vārdos «paši sevi un pasauli, kas ir ap jums. Sūtiet dzejoļus, kas tapuši no brīva prāta un sev par prieku! Ielieciet tajos savas izjūtas, pārdomas par laiku, kurā dzīvojam, savas ilgas pēc skolas draugiem, ar kuriem pašlaik nevarat būt kopā, attiecības ar cilvēkiem, arī bažas un dusmas, cerības un jautrību! Spēlējieties ar valodu! Tomēr ir svarīgi, lai dzejoļi būtu uzrakstīti labā latviešu valodā, kā arī tiktu pareizi lietotas pieturzīmes, ja tās tiek izmantotas». Dzejoļi jāiesūta elektroniski līdz 20. maijam. Labākie darbi tiks publicēti dzejas gadagrāmatā bērniem Garā pupa 2020, autori saņems jaunās gadagrāmatas eksemplāru un pārsteiguma balvas. Bērnu darbus arī šogad vērtēs gadagrāmatas Garā pupa sastādītāja dzejniece Inese Zandere, aicinot palīgā citas pazīstamas kultūras un mediju personības, kas piešķirs dzejoļiem īpašo simpātiju zīmi - Izcila pupa. Izdevumā Garā pupa ik gadu apkopoti jaunākie mūsdienu latviešu autoru bērnu dzejoļi, iepriekš nepublicēti atdzejojumi, piemirstu klasiķu un jubilāru dzejoļi, kā arī citi teksti.