Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide

Vērts redzēt! Skaties un ziedo

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Latviešu filmas – Dvēseļu putenis un Piļsāta pi upis (Pilsēta pie upes) –, kas nesen piedzīvoja pirmizrādi kinoteātros Latvijā, nu skatāmas tiešsaistē.

Vēsturiskā drāma Dvēseļu putenis, ko redzējuši ap 250 000 skatītāju, jau kļuvusi par skatītāko filmu Latvijas kinoteātros atjaunotās Latvijas kino vēsturē.

Filmu iespējams noskatīties http://vimeo.com/ondemand/dveseluputenis un https://vimeo.com/latvijasfilma. Dvēseļu putenis vēsta par notikumiem 100 gadu senā pagātnē, kad sešpadsmitgadīgais Artūrs dodas strēlniekos un kopā ar draugiem cīnās par brīvību - pat tad, kad neviens nezina, kurā pusē tā meklējama. Saviļņojošais stāsts ļauj skatītājam pieaugt kopā ar Artūru un jaundibināto Latvijas valsti, vērojot dzīvi ierakumos zēna acīm, pašaizliedzīgi stājoties pretī ienaidniekam, meklējot īstu mīlestību un mācoties novērtēt brīvības cenu. Filma ir ne vien nozīmīgas latviešu vēsturiskās literatūras ekranizējums, bet arī būtisks darbs Latvijas kino, kas pievērš uzmanību šajā žanrā maz atspoguļotam, bet ļoti svarīgam Latvijas vēstures posmam - Pirmajam pasaules karam un Brīvības cīņām.

Šobrīd filmu nav iespējams noskatīties publiskos seansos, bet, to skatoties internetā, var arī atbalstīt Latvijas kino vecmeistarus. Par iniciatīvu atbalstīt Latvijas kino vecmeistarus filmas režisors Dzintars Dreibergs saka: «Ņemot vērā, ka filmu šobrīd nav iespējams vērot uz lielajiem ekrāniem, esam nolēmuši to padarīt pieejamu plašākai auditorijai agrāk, nekā sākotnēji bija plānots. Filmas radošās komandas vārdā aicinu šo laiku, kad mums visiem nācies nedaudz pierimt ierastajā ikdienas skrējienā, izmantot jēgpilni un veltīt lietām, kurām līdz šim laika, iespējams, pietrūcis. Varbūt ir īstais brīdis, lai ne vien noskatītos Dvēseļu puteni, bet arī izzinātu mūsu tautas vēsturi, pieredzi un nodotu Latvijas rašanās stāstu jaunākajai paaudzei. Esam nolēmuši vienu eiro no katra veiktā filmas pirkuma novirzīt izcilo Latvijas kino vecmeistaru atbalstam. Viņu ieguldījums Latvijas kino attīstībā ir nenovērtējams, taču ikdiena pašlaik ir neskaitāmu izaicinājumu pilna.»

Ziedojumi pie to saņēmējiem tiks nogādāti centralizēti, ar Latvijas Kinematogrāfistu savienības atbalstu. Organizācijas valdes priekšsēdētāja, filmu māksliniece Ieva Romanova atzinīgi vērtē šo iniciatīvu: «Pašlaik daudzi kino vecmeistari dzīvo ļoti pieticīgos apstākļos. Diemžēl Latvijas Kultūrkapitāla fonda budžets ir ierobežots, tādēļ stipendiju par mūža ieguldījumu saņem tikai neliela daļa mākslinieku, kaut arī pelnījuši to būtu daudzi. Pensijas, ko saņem šie cilvēki, ir salīdzinoši mazas, tādēļ jebkurš atbalsts ir nozīmīgs. Esam ārkārtīgi pateicīgi par filmas Dvēseļu putenis veidotāju iniciatīvu un ceram, ka arī citi filmu veidotāji un izplatītāji ar laiku tai pievienosies, lai ar jaunajiem kino darbiem un to ceļu pie skatītājiem veicinātu atbalstu māksliniekiem, kam tas patiesi nozīmīgs.»

Latviešu spēlfilma Piļsāta pi upis (Pilsēta pie upes) tikai gada sākumā piedzīvoja pirmizrādi un šogad jau kļuvusi par visvairāk apmeklēto Latvijas filmu kinoteātros. Arī šo filmu šobrīd var noskatīties internetā (Vimeo On Demand). Pēc latviešu trimdas rakstnieka Gunara Janovska romāna Pilsēta pie upes motīviem tapusī filma ir jaunu cilvēku attiecību stāsts uz pagājušā gadsimta 30.-40. gadu vēsturisko pārmaiņu fona. Pirmo reizi vienā Latvijas filmā ietverti daudzi un dažādi vēsturiskie notikumi, kas šajā laikā nepielūdzamā ātrumā sekoja cits citam.