Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

Vērts redzēt! Paspēt līdz Oskariem

© AFP/SCANPIX/LETA

Vakar paziņotas ASV Kinoakadēmijas balvas pretendentes 24 kategorijās, un līdz 9. februārim, kad Losandželosā notiks 92. balvu pasniegšanas ceremonija, daudzas no tām iespējams noskatīties arī Rīgā.

ASV Kinoakadēmijas balvas Oskars nominācijās šogad līdere ir režisora Toda Filipsa drāma Džokers (Joker), kas nominēta balvām 11 kategorijās. Ar desmit nominācijām seko trīs darbi - režisora Mārtina Skorsēzes filma Īrs (The Irishman), Sema Mendesa lente 1917 un Kventina Tarantīno filma Reiz Holivudā (Once Upon A Time... In Hollywood) katra nominēta balvām desmit kategorijās. Visas tās piedalās arī galvenajā kategorijā - Labākā filma, uz ko pretendē arī Ford v. Ferrari, Trusis Džodžo (Jojo Rabbit), Mazās sievietes (Little Women), Laulības stāsts (Marriage Story) un Parazīts (Parasite).

Kategorijā Labākais aktieris nominēti Hoakins Fīnikss (par lomu filmā Džokers), Antonio Banderass (Sāpes un slava (Pain and Glory), Leonardo di Kaprio (Reiz Holivudā), Adams Draivers (Laulības stāsts) un Džonatans Praiss (Divi pāvesti (The Two Popes)). Kategorijā Labākā aktrise nominētas Sintija Erivo (par lomu filmā Harriet), Sērša Runena par tēlojumu kinolentē Mazās sievietes, Skārleta Johansone (Laulības stāsts), Šarlīze Terona (Skandāls (Bombshell) un Renē Zelvēgere (Džūdija (Judy)).

Šobrīd Latvijā iespējams noskatīties daudzas no galvenās kategorijās izvirzītajām filmām. ASV Kinoakadēmijas balvas šī gada nomināciju līdere, 11 Oskara balvu nominācijām izvirzītā režisora Toda Filipsa filma Džokers vēsta par ikonisko Gotemas ļaundari - Džokeru. Arturs Fleks ir vīrs, kurš cenšas atrast savu vietu pilsētas sašķeltajā sabiedrībā. Dienā strādājot par klaunu, bet vakaros cenšoties kļūt par atzītu stand-up komiķi, viņš nonāk pie atziņas, ka izjokots tiek viņš pats. Ierauts nežēlības cilkliskajā esamībā, Arturs pieņem sliktu lēmumu, kas uzsāk ķēdes reakciju viņa transformācijā par Džokeru.

Dienvidkorejas režisora Džūnho Bona (Bong Joon Ho) veidotā filma Parazīts jau ieguvusi 74 starptautiski nozīmīgas godalgas, ieskaitot Kannu kinofestivāla Zelta palmas zaru un Zelta globusu. Lepnā arhitekta projektētā namā plaukst modernās pilsētvides elites pārstāvju dzīve, savukārt kādā nolaistā puspagraba miteklī savu situāciju apņēmīgi cenšas pārvarēt neveiksmju vajāta ģimene. Liktenis piedāvā iespēju šādu ļaužu ceļiem krustoties...

Uz ekrāniem nesen iznāca režisora Sema Mendesa kara drāma 1917. Filma vēsta par notikumiem Pirmā pasaules kara laikā, kad Rietumu frontē diviem jauniem britu kareivjiem tiek dots sarežģīts uzdevums - nokļūt ienaidnieka aizmugurē, lai nogādātu ziņojumu, kas ļautu apmēram pusotru tūkstoti kareivju izglābt no drošas nāves. Šogad filma jau saņēmusi balvu Zelta globuss kā labākā dramatiskā filma.

Čehijas, Jaunzēlandes un ASV kopražojuma filma Trusis Džodžo vēsta par vienaudžu atstumto puisēnu Džodžo, kurš cenšas atrast savu vietu viņam tik neierastajā pasaulē. Lai kompensētu pazudušo tēvu un draugu neesamību, viņš rada sev iedomu draugu - Ādolfu Hitleru, kurš nemaz nav līdzīgs tā laika Trešā reiha vadonim. Taču reiz viņš nejauši atklāj, ka māte slēpj mājās ebreju meitenīti, un drīz vien Džodžo nāksies izdarīt izvēli par to, kas viņa dzīvē ir galvenais.

Šonedēļ mūsu kinoteātros pirmizrāde biogrāfiskai drāmai Skandāls - filma balstīta uz patiesiem notikumiem un ļauj ielūkoties visu laiku varenākās, bet pretrunīgāk vērtētās mediju impērijas Fox News iekšienē, un vēstī par sievietēm, kuras atmaskoja un gāza no troņa tās vadītāju. Galvenajās lomās Nikola Kidmena un Šarlīze Terona.

Nākamnedēļ Latvijā pirmizrāde romantiskai drāmai Mazās sievietes. Filmas darbība risinās Amerikas pilsoņu kara laikā un vēsta par četru māsu dzīvi - pirmo mīlestību, vilšanos, šķiršanās sāpēm un sava dzīves ceļa meklējumiem - lietām, kas savu aktualitāti nezaudē visos laikos.

Režisora Kventina Tarantīno fani jau vasaras izskaņā varēja noskatīties viņa devīto filmu Reiz Holivudā - veltījumu Holivudas zelta laikmeta izskaņai, un nu to atkal var meklēt kinoteātru repertuāros.


\