Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

Šovakar iedegsies Baltu ugunskuri

© f64

Šovakar daudzviet Latvijā un Lietuvā tiks atzīmēta Baltu vienības diena. Tā izvēlēta par godu 1236. gadā notikušajai Saules kaujai, kurā žemaišu un zemgaļu apvienotais karaspēks iznīcināja apvienoto krustnešu karaspēku. Baltu vienības diena tiek atzīmēta kopš 2000. gada.

Baltu vienības dienas galvenais notikums ir ugunskuru iedegšana pulksten 21 pilskalnos un citās ar baltu vēsturi saistītās vietās. 13. gadsimtā Baltijas jūras dienvidu un austrumu krastus apdzīvoja baltu tautas: aukstaiši, žemaiši, jātvingi, skalvji, kurši, zemgaļi, sēļi, latgaļi, galindi un prūši. Vēlākā laikposmā, apvienojoties mazākām tautām, izveidojās latvieši, lietuvieši un prūši. Senatnē pilskalnos ugunskuri tika degti, lai aicinātu mūsu senčus vienoties cīņai un aizsargāt savu zemi, savu dzīvību un savdabību.

Vienotība ir palīdzējusi Baltijas jūras krastā mītošajām tautām izdzīvot un pastāvēt gadu tūkstošiem, tāpēc mūsdienās vienlaikus iedegta uguns iegūst jaunu nozīmi. Kaut gan valstis citu no citas šķir robežas, visā pasaulē izklīdušos baltu pēctečus vieno no senčiem mantotais pasaules uzskats, joprojām dzīvās tradīcijas un paražas, uzskata projektā iesaistītie. Sasauksmes būtība ir apmeklēt ar baltu vēsturi saistītas vietas un apzināties to nozīmi, kā arī iedegt ugunis pilskalnos un citās ar baltu vēsturi saistītās vietās, tādējādi vienojot baltu cilšu pēctečus un baltu zemes.

Rīgā, AB dambī šovakar notiks Baltu vienības dienai veltīts pasākums, to ieskandinās Rīgas spilgtākās folkloras kopas Grodi, Vilkači un Skandinieki, kuras šim notikumam par godu būs sagatavojušas īpašas koncertprogrammas. Pulksten 20 ar īpašu rituālu tiks iedegts Baltu vienības ugunskurs, un uzreiz pēc tam uz skatuves kāps folkmetāla grupa Symbolic.