Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide

AHHAA zinātnes centrs Igaunijā: kurš vēlas nokļūt kosmosā?

SMAIDAM. Iespēja ir arī uzņemt bildi pie raķetes prototipa un ietērpties kosmonauta skafandrā © Līva Simsone/F64 Photo Agency

Nokļūt kosmosā un apskatīt Visumu savām acīm, tas ir daudzu cilvēku sapnis. Ieraudzīt Zemi visā savā krāšņumā un varbūt pat pietuvoties kādai zvaigznei vai planētai. Iespējams, ka tieši starp mums atrodas kāds, kurš nākotnē iepazīs kosmosa telpu. Tieši tāpēc zinātnes centrs AHHAA, kas atrodas tepat mūsu kaimiņos Igaunijā, Tartu, ir atklājis jaunu izstādi Ahhaa, skrējiens kosmosā!, kas stāsta par cilvēces lielāko vēlmi – vairāk ceļot un tālāk izzināt kosmosa plašumus.

Tas ir jāredz un jāizmēģina

Izstāde Ahhaa, skrējiens kosmosā! piedāvā iepazīt kosmosa zinātnes vēsturi, kosmosa misiju noslēpumus un lielākos cilvēces sasniegumus kosmosā. Iespēja ielūkoties misiju pirmsākumos un uzzināt vairāk par ievērojamo kosmosa sacensību starp ASV un Padomju Savienību aukstā kara laikā - par pirmā cilvēka lidojumu kosmosā un ceļojumu uz Mēness. Izstādes apmeklētāji var apskatīt dažādas vēsturiskas kosmosa zinātnes liecības, piemēram, īstu Sputņik mākslīgo pavadoni, kas vēl pirms 29 gadiem lidoja Zemes orbītā. Īstu kosmonautu skafandru prototipus - to vidū arī slavenās Apollo 11 misijas kosmonautu Nīla Ārmstronga un Baza Oldrina tērpus, mūsdienu ASV kosmonautu un nākotnes Marsa un Mēness misiju kostīmus, kā arī kosmonautu ēdienu paciņas, tostarp Mēness zupas konservus, kafiju, kas mums neierasti ievietota zobu pastas tūbiņā, zeķes un pildspalvas, kas paredzētas darbam kosmosā. Tāpat ir iespēja savām acīm redzēt īstus virsmas paraugus, kas ievākti Mēness misijas laikā, teleskopus un dažādas mērierīces no pašiem kosmosa apguves pirmsākumiem līdz pat mūsdienām. To vidū ir arī fotoaparāts, ar kuru uzņemti attēli uz Mēness. Izstādē iespējams ne tikai aplūkot eksponātus, bet arī praktiski darboties, piemēram, visiem interesentiem ir lieliska iespēja uzzināt, cik viņi svērtu, ja atrastos uz citām planētām, kā arī ir iespēja iejusties kosmonauta ādā - iekāpt kosmosa kuģī, uzvilkt kosmonauta skafandru, izmēģināt roku, ņemot paraugus no Mēness virsmas un nobaudīt saldējumu, ko kosmonauts ēd, atrodoties kosmosā. Izstādē varēsiet atklāt, kuras valstis gatavojas tuvākiem vai tālākiem lidojumiem kosmosā, kā arī to, vai cilvēks pavisam drīz spers pirmos soļus uz Marsa un vai Marss kādreiz tiks apdzīvots, un kad varēsim doties jaunu galaktiku atklāšanas ceļojumos.

Ahhaa, skrējiens kosmosā! gaidīs apmeklētājus katru dienu līdz pat 2019. gada 3. novembrim. Plašāka informācija par izstādi pieejama AHHAA zinātnes centra mājaslapā. Izstādes autors ir Aurea Exhibitions.

Aizraujoši seansi

Ar izstādi Ahhaa, skrējiens kosmosā! nekas nebeidzas. Zinātnes centrs piedāvā arī iespēju nokļūt kosmosā, apmeklējot planetārija seansus. Tur ir iespējams redzēt aptuveni 10 miljonus zvaigžņu gan virs galvas, gan visapkārt. AHHAA zinātnes centrs piedāvā trīs veida planetārija seansus. Pirmais seanss Lidosim Visumā! piedāvā aplūkot zvaigznes tuvāk. Noskaidrot atbildes uz jautājumiem - kas ir zvaigznes, kurš izdomāja zvaigznājus un vai Mēness ir patiešām no siera? Otrais planetārija seanss Visuma atklāšana piedāvā doties Visuma plašumos ārpus mūsu Saules sistēmas un fantazēt, kā kosmosa izpēte varētu norisināsies nākotnē. Trešais planetārija seanss Ceļojums cauri Visumam sāksies uz mūsu planētas Zeme, tālāk apciemojot Saules sistēmas citas planētas un Mēnesi, tad, lidojot cauri zvaigznēm un Piena ceļam, aplūkot citas galaktikas un zvaigznājus. Pirms atgriešanās uz Zemes var iepazīsties ar Starptautisko kosmosa staciju, kas riņķo ap zemi. Planetārija seansu laikā ir iespēja pietuvoties zvaigznēm, arī Mēnesim, citām planētām, Piena ceļam tik tuvu kā vēl nekad!

Tāpat AHHAA zinātnes centrs piedāvā iespēju pavērot sauli, kuru ar neapbruņotu aci grūti saskatīt spožo staru dēļ. Uz zinātnes centra jumta, kad nav apmācies laiks un debesīs spoži spīd saule, ir iespējams ieskatīties teleskopā un vērot saules veidotos uzliesmojumus.

Eksaktās zinības var būt interesantas

AHHAA aicina apskatīt un izmēģināt vairāk nekā 170 aptaustāmu un darbināmu eksponātu centra pastāvīgajā izstādē un vismaz divas reizes gadā aplūkot vēl neredzētas un pavisam jaunas izstādes. Centra apmeklētāji var nobraukt pa gaisā novilktu trosi ar velosipēdu, izjust brīvo kritienu, sekot līdzi, kā izšķiļas cālīši, un aplūkot unikālu anatomijas kolekciju, kur vecākais eksponāts ir saglabājies no 19. gs. sākuma. Tāpat var apgūt dabas likumus zinātnes teātrī, kur sarežģītas lietas tiks paskaidrotas vienkāršā valodā. Izmēģināt zinātniskus eksperimentus radošajās darbnīcās, kur bioloģija, ķīmija, fizika un psiholoģija vēl nekad nav bijusi tik interesanta kā tagad. AHHAA zinātnes centra ekspozīcijas paredzētas visu vecumu zinātkāriem prātiem - gan ģimenēm ar maziem bērniem, gan skolēniem, studentiem un mūžam jaunajiem senioriem.