Antīkā pasaule Baltijā lielākajā smilšu skulptūru parkā Jelgavā

© F64 Photo Agency

Šīs nedēļas nogalē, 8. un 9. jūnijā, Jelgavā, Baltijā lielākajā smilšu skulptūru parkā būs iespējams iepazīt seno noslēpumu pasauli. Pasta salā antīkās leģendas un valdniekus smilšu tēlos iedzīvinās 15 profesionālu tēlnieku no astoņām valstīm, ļaujot doties vēsturiskā ekspedīcijā. Smilšu mākslas darbu veidošanā tiks izmantotas vairāk nekā 1200 tonnas divu nokrāsu smilšu.

Festivāls šogad izcelsies ar īpaši vērienīgām un apjomīgām skulptūrām, ko veidos pasaulē atzīti tēlnieki un ilggadēji konkursa dalībnieki no Latvijas un ārvalstīm. Nepilnas nedēļas laikā 15 mākslinieku no astoņām valstīm - Latvijas, Somijas, Mongolijas, Ukrainas, Kazahstānas, Krievijas, Lietuvas un ASV - Pasta salā iedzīvinās šā gada festivāla tēmu Antīkā pasaule. Savukārt, festivālā demo skulptūru, kas šogad ir līdz šim augstākā -15x8 metri, veidoja viens no titulētākajiem Latvijas tēlniekiem Kārlis Īle kopā ar Maiju Punculi, Aināru Zingniku un Viļus Matuti.

Tēlnieku galvenais uzdevums ir parādīt savu interpretāciju par antīko pasauli, vienlaikus festivāla viesos atmodinot iztēli un aicinot aizdomāties par savām asociācijām ar vēsturiskajiem notikumiem, leģendām un tēliem. Antīkajai pasaulei šodien tiek piešķirta simboliska un mītiska vērtība, tomēr nenoliedzami varam vilkt dažādas paralēles ar mūsdienu cilvēka pasaules uztveri - cilvēces sapņiem, biedējošo un fascinējošo ticības spēku un vēlmi valdīt, ko festivāla mākslinieki izvēlējušies īpaši izcelt savos darbos. Pasākuma viesiem būs iespēja aplūkot tādus senās pasaules tēlus un vērtības kā Kleopatru, Vikingu, Sfinksu, Ēģiptes piramīdas, Bābeles torni u.c.

Šogad festivālā atgriežas lielformāta šamota skulptūras. Divpadsmit dienu laikā četri mākslinieki - Jānis Leimanis, Katrīna Vīnerte, Irēna Šļuželiene un Viļus Šļuželis - veido lielformāta keramikas skulptūras no šamota masas. Lai jau festivāla atklāšanas dienā - 8. jūnijā - tās dedzinātu 1200 grādu karstumā, uzburot unikālu kvēlošanas šovu zem Jelgavas naksnīgajām debesīm.

Par svētku noskaņu festivāla dienās rūpēsies mūziķi - ATOM, Credo, Opus Pro, Dziļi violets, Mākoņstūmēji un īpašie viesi no Lietuvas Colours of Bubbles, bet mazākos pasākuma viesus divu dienu garumā priecēs izrādes bērniem un citas radošas aktivitātes visai ģimenei.

Izklaide

Liepājas Olimpiskajā centrā 19. oktobrī norisināsies dziedātājas Aijas Andrejevas muzikālās darbības 20 gadu svinību lielkoncerts “Tagadne”, kurā piedalīsies simfoniskais orķestris “Baltic Groove Orchestra”, kā arī vairāki viesmākslinieki. Gatavojoties koncertam, Aija nākusi klajā ar iespaidīgu videoklipu dziesmai “Pa īstam”.

Svarīgākais