Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide

Muzeju nakts pārsteigs ar savu naksnīgo kultūras pasākumu piedāvājumu

IR IECIENĪTA. Muzeju nakts pasākumi šogad norisināsies 190 vietās visā Latvijā. Plānots, ka tos kā ik gadu apmeklēs ap 200 000 interese © Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Šo sestdien visā Latvijā norisināsies Muzeju nakts pasākumi, piedāvājot rekordlielu iestāžu skaitu, kas vērs savas durvis apmeklētājiem 18. maija vakarā un naktī. Ieeja ir bez maksas. Muzeju nakts Latvijā notiek jau 15. reizi.

«Muzeju nakts ik gadu iezīmē vasaras sākumu, kad daudzveidīgo naksnīgo kultūras pasākumu piedāvājumu izbauda aptuveni ceturtdaļmiljons iedzīvotāju visā Latvijā. Šogad muzeji, sabiedriskās dzīves veidotāji un dažādas iestādes sagatavojuši īpaši plašu piedāvājumu, lai Latvijas valsts simtgades ietvaros izceltu varonību pirms 100 gadiem, Neatkarības kara cīņās izcīnot valsts neatkarību, gan šodien, ikdienas gaitās sabiedrības labā darot vairāk, nekā no mums tiek gaidīts,» piedalīties Muzeju nakts aktivitātēs un izbaudīt tās aicina kultūras ministre Dace Melbārde.

Šī gada pasākuma tēma ir Tālavas taurētājs, atzīmējot Brīvības cīņu simtgadi un akcentējot varonību karalaukā. Kopumā Muzeju nakts pasākumi norisināsies 190 vietās visā Latvijā: Rīgā - 69 vietās, Vidzemē - 41 vietā, Latgalē - 28 vietās, Kurzemē - 38 vietās un Zemgalē - 14 vietās. Tāpat kā iepriekšējos gados, arī šogad visaktīvākais reģions Muzeju naktī solās būt Vidzeme. Ik gadu muzeju apmeklējumu veicinošajos pasākumos Latvijā iesaistās arvien lielāks muzeju skaits, Muzeju nakts aktivitātēs piedalās arī teātri, izstāžu zāles, bibliotēkas, skolas un citi sabiedriskās dzīves veidotāji.

Plašāka informācija par Muzeju nakts programmu pieejama Kultūras ministrijas un Muzeju nakts mājaslapā.

Latvijas muzejiem ik gadu izdodas piesaistīt un noturēt augstu vietējo iedzīvotāju, kā arī ārvalstu ciemiņu uzmanību. Cilvēku interese par Muzeju nakts veidotajiem pasākumiem ir nostabilizējusies. Kopš 2008. gada katru gadu Muzeju nakts piedāvātajās aktivitātēs iesaistās aptuveni 200 000 interesentu. 2018. gadā tika reģistrēti 220 084 apmeklējumi. Četrpadsmit gados Muzeju nakti ir apmeklējis 3 107 481 cilvēks.

Muzeju nakts ietvaros 24. maijā Daugavas muzejā Doles salā tiks pasniegta Latvijas Muzeju biedrības (LMB) Gada balva, kas ir vienīgais apbalvojums Latvijas muzeju nozarē. Šogad par godu LMB Gada balvas desmitgadei tiek iedibināta jauna nominācija - Mērijas Grīnbergas balva. Atšķirībā no pārējām nominācijām, šī balva tiks pasniegta personai, nevis projektam, tādā veidā uzsverot un atgādinot, ka muzeja vērtību saglabāšanā un popularizēšanā nozīmīga loma ir muzeja darbiniekam.

Šogad balvai pieteikti 72 muzeju projekti, kas ir lielākais pieteikumu skaits LMB Gada balvas vēsturē. Visvairāk saņemto pieteikumu jeb vissīvākā konkurence ir nominācijās Gada tematiskā izstāde, Izglītojošs projekts muzejā un Gada publikācija.

«Muzeji ir kļuvuši par kultūras centriem, kas piedāvā piedalīties interesantās un emocionālās sarunās, ceļot laikā un telpā, dziedāt un dejot, rakstīt savu dzeju, spēlēt teātri, iet pārgājienā, sacensties zināšanās un daudz ko citu,» pauž LMB valdes priekšsēdētāja Zane Grīnvalde.

Muzeju nakts tradīcija aizsākusies 1999. gadā Francijā. Kopš 2005. gada ik pavasari daudzās Eiropas valstīs norisinās starptautisks muzeju pasākums - Muzeju nakts. Tās mērķis ir iepazīstināt ar muzejiem arī tos iedzīvotājus, kas ikdienā muzejus neapmeklē.

AS Pasažieru vilciens atgādina, ka 18. maijā, Muzeju naktī, no pulksten 18 līdz pusnaktij visām vienreizējām biļetēm visos vilcienu maršrutos tiek piešķirta 50% atlaide.