Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

Vai paļauties uz intuīciju?

© Ekrānšāviņš no avīzes

Bieži vien post factum sakām: «Es taču zināju, ka bija jārīkojas citādi! Eh, nepaklausīju intuīcijai...» Bet vajadzēja! Ļoti daudziem cilvēkiem piemīt intuitīvas dotības, tikai tās tiek nomāktas ar racionālā prāta palīdzību.

No pieredzes un zemapziņas dzīlēm

Vārds intuīcija cēlies no latīņu intueri, kas aptuveni nozīmē - ielūkoties sevī. Pirmo reizi šis vārds lietots 15. gadsimtā, bet tīri zinātniski (vismaz oficiāli) intuīciju sāka pētīt tikai 19. gadsimta beigās, 20. gadsimta sākumā. Cilvēku astroloģiskajās kartēs ir kombinācijas, kas norāda uz intuīciju.

Savā ziņā nereti visā, kas saistīts ar intuīciju, tiek braukts vienā vai otrā grāvī - ortodoksālā psiholoģija to tā kā ignorē vai mēģina loģiski skaidrot, vai noliedz; mistiķi to pārmēru mistificē. Faktiski, ja definē pavisam konkrēti un tieši, intuīcija ir momentāns lēmums brīžos, kad (lai arī tikai šķietami) trūkst informācijas un loģisku argumentu un apsvērumu. Cilvēks nezina, no kurienes un kā radusies izvēle vai lēmums, tomēr tam uzticas.

Intuīcija nav nekas mistisks. Tie ir cilvēka iekšējie resursi, zināšanas, pieredze, zemapziņa, kas zibenīgā ātrumā aprēķina, izskaitļo un kā veco laiku skaitļotājs izmet pareizo perfokartīti. Kāpēc tas notiek ātrāk nekā apzināti domājot? Jo nabaga apziņai traucē viss - tā sāk prātot, kā būtu pareizi rīkoties, kā - nepareizi; ko domās citi, kā gūt labumu utt. Tāpēc nereti lēmums, ko pieņemam nedomājot, pirmo, mēdz būt pareizais.

Pastāv arī uzskats, ka intuīcija ir vienkārši jauns izsmalcināta prāta attīstības atzars. Savukārt ezoterikas mīļotājiem tuvāks skaidrojums būs t.s. netradicionālais - intuīcija ir neapzināta savas zemapziņas enerģētisko vibrāciju, auras sinhronizācija ar citu cilvēku, lietu, situācijas enerģētiskajām vibrācijām. Salāgojoties enerģētiskajā līmenī, rodas absolūta izpratne.

Kā ir realitātē

Savā darbā esmu pētījusi arī vairāku īpašu cilvēku horoskopus, tādu, kuriem intuīcija vai gaišzinīgums ir ļoti augstā līmenī un kuri darbojas kā dziednieki vai ekstrasensi. Šo cilvēku astroloģiskās kartes ne ar ko īpaši neatšķīrās no daudzu klientu kartēm. Vienīgi paaugstināts jutīgums bija parādījies pēc lieliem dzīves satricinājumiem. Divi no šiem cilvēkiem bija piedzīvojuši būtiskus dzīvības apdraudējumus, arī klīnisko nāvi.

Gribu teikt, ka intuitīvās spējas ir dotas ļoti daudziem cilvēkiem un inuīcijai ir vairākas varietātes (ģēnija intuitīvās atklāsmes, profesionālā intuīcija, asredzība, gaišredzība u.c.). Astroloģijā tradicionāli par galveno intuīcijas (arī gaišredzības) aizbildni tiek uzskatīts Neptūns. Daudziem ļaudīm ar izteiktām ekstrasensorām spējām Neptūns kartē ir spēcīgs. Arī Zivis, kuru aizbildnis ir Neptūns, izceļas ar spēcīgu intuīciju un redzīgiem sapņiem. Arī citām Ūdens stihijas zīmēm intuīcija parasti izteikta (Skorpionam, Vēzim).

Slavenais astrologs Sergejs Vronskis ir vēstījis tā: par izteiktu intuīciju cilvēka kartē liecina spēcīgs Neptūns, Urāns, Plūtons, Merkurs; akcentētas zīmes - Zivis, Ūdensvīrs, Vēzis, Skorpions; akcentētas mājas - XII, XI, IV, VIII. Planētu aspekti - Neptūns-Saule-Mēness; Plūtons-Saule-Mēness; Mēness-Neptūns; Merkurs-Neptūns; Mēness-Merkurs; Mēness savienojums ar ascendentu; Neptūna savienojums ar ascendentu; ascendents-Urāns; Ascendents-Saule-Neptūns.

Tumsas izgaismotājs Mēness

Cilvēka psihes procesus lielā mērā pārvalda tā zodiaka zīme, kurā piedzimšanas brīdī atradies Mēness. Tas tumsā, neapzinātībā, atstarojot Saules, apzinātības gaismu, izgaismo daudzas lietas, kas nav redzamas ļaužu acīm dienā - prāta spilgtajā gaismā. To var uzskatīt par savdabīgu intuīcijas parakstu. Katram cilvēkam lielākā vai mazākā mērā, ierastāk vai neierastāk tomēr kāda no intuīcijas varietātēm piemīt. Mēness zīme norāda intuīcijas stipro pusi un to, kam der pievērst uzmanību vai ko vajadzētu attīstīt.

Tālākais - mazliet no popastroloģijas. Cik daudz intuīcijas jums piemīt? Zodiaka zīmi, kurā atrodas Mēness dzimšanas kartē, var noskaidrot pie astrologa vai kādā no daudzajām bezmaksas programmām, kas pieejamas internetā, piemēram, astro.com. Tomēr ar kartes tulkošanu bez profesionālām astroloģijas zināšanām nevajadzētu aizrauties. Tālākais vairāk domāts izklaidei.

Mēness Aunā

Jūsu sajūtas ir, ja tā var teikt, prātīgas. Intuīcijai tas nemaz par sliktu nenāk, jo palīdz nošķirt iedomas no īstā sestā prāta. Tomēr ieteicams reizēm paļauties ne tikai uz intelektu, bet arī uz instinktiem.

Mēness Vērsī

Jūsu sajūtas atkarīgas no maņu orgāniem, un jūs tiem uzticaties. Tomēr sava izteiktā praktiskuma dēļ jūs palaikam aizmirstat par spēju intuitīvi uztvert pasauli, lai gan iedzimtā mākslinieciskā iedaba dāvā jums arī attīstītu intuīciju, tikai jāmācās to sajust.

Mēness Dvīņos

Analizēt sevi un citus jums ir pilnīgi pašsaprotama lieta. Pastāvīgi stimuli prāta darbībai ir tieši tas, kas jums vajadzīgs, tomēr neaizmirstiet, ka interesantākās ierosmes var nākt no tās sfēras, kas ir ārpus parastajām piecām maņām. Pacentieties pievērst iekšējai balsij tikpat lielu uzmanību kā ārējām ietekmēm un saskarsmei.

Mēness Vēzī

Mēness ir Vēža pārvaldnieks, tāpēc arī intuīcija ir attīstīta. Jums ir vesela gūzma iespaidu, kas gūti gan parastā, gan neparastā veidā. Jūs ļoti paļaujaties uz saviem instinktiem un bieži rīkojaties impulsīvi un intuitīvi.

Mēness Lauvā

Augstsirdīga un plaša daba. Apkārt mutuļo ļaudis, daudz ļaužu... Tomēr jums jāmācās saprast, ka reizēm visbūtiskākās lietas tiek teiktas ļoti klusā balsī - jūsu sirds balsī, kurā jācenšas palaikam ieklausīties.

Mēness Jaunavā

Varētu likties, ka varen loģiskās personības, kurām Mēness Jaunavas zīmē, ne īpaši izceļas ar kaut ko tik neloģisku kā intuīcija, tomēr tā gluži nav. Mēness Jaunavā liek «aizrakties» līdz visu lietu un parādību būtībai, un reizēm, pašiem to nenojaušot, tieši intuīcija ir labākais pakāpiens šajā ceļā.

Mēness Svaros

Mēness Svaros dāvā spēju īpaši smalki uztvert citu cilvēku jūtas, tāpēc jūs lieliski zināt, kad kādu pieeju katram izmantot. Jūs arī labi jūtat, kādas lietas un cilvēki labi sader kopā un kādi - ne.

Mēness Skorpionā

Mēness Skorpionā - tās ir spēcīgas sajūtas, un šiem ļaudīm intuīcija ir sevišķi izteikta. Diemžēl bieži neizdodas tās potenciālu pareizi izmantot. Jūtas un intuīcija ir sajaukušās, un nereti par intuitīvu lēmumu tiek uztvertas vienkārši paša iztēles rotaļas.

Mēness Strēlniekā

Jums raksturīgi gaidīt negaidīto, bet nosliece uz piedzīvojumiem un pārdzīvojumiem ir jūsu intuīcijas stiprā puse. Jums ne tikai šķiet, ka «visur labi, kur manis nav» - jūs esat par to pārliecināts. Intuīcija vada jūs jūsu ceļos un ļauj atklāt arvien jaunas lietas un vietas.

Mēness Mežāzī

Ja Mēness ir Mežāzī, tas liecina par disciplinētību un izlēmību, bet intuīcija labi palīdz apjaust, kad redzeslokā nonāk kāds, kuram tiešām vajag jūsu palīdzību.

Mēness Ūdensvīrā

Jūs parasti rīkojaties ļoti patstāvīgi un neatkarīgi, tāpēc katrā solī jums jāieklausās sevī, jāpaļaujas uz intuīciju, kas var ziņot gan par briesmām, gan baudām. Intuīciju jūs uztverat kā kaut ko pašu par sevi saprotamu.

Mēness Zivīs

Peldot un ļaujoties straumei, jūs jūtaties ļoti labi, un nereti tas arī ir pareizi, tikai ļoti jāsargās nesapīties, jaucot fantāzijas ar patieso intuīciju.