VĒRTS APMEKLĒT. Inovatīvi par dzelzceļu

BĀNĪŠA SVĒTKOS Gulbenē tiks atklāts Ziemeļeiropā un Baltijā vienīgais izglītojošais un interaktīvais centrs visai ģimenei Dzelzceļš un tvaiks, kas veltīts dzelzceļam. Tajā izvietotas vairāk nekā 20 dažādas interaktīvas ierīces, ar kurām darbojoties, varēs daudz ko uzzināt un izmēģināt, un pakāpeniski interaktīvo ierīču skaits tiks palielināts aptuveni līdz 60 ierīcēm © Publicitātes foto

Šajā sestdienā, 1. septembrī, Alūksnē notiks Bānīša svētki jeb šaursliežu dzelzceļa līnijas Pļaviņas–Gulbene–Alūksne– Ape–Valka oficiālās atklāšanas 115. jubilejas svinības. Alūksnes bānīša maršruts šobrīd ir vienīgais vispārējās lietošanas šaursliežu (750 mm) dzelzceļš Baltijā.

Šogad Bānīša svētki notiek jau 19. reizi, un tieši šogad arī aprit 20 gadu, kopš šai šaursliežu dzelzceļa līnijai, kurā ikdienā pasažieru vilciens kursē tikai 33 kilometrus garajā maršrutā Gulbene-Alūksne, ir piešķirts valsts nozīmes vēstures pieminekļa statuss. Starp citu, šogad ir vēl kāda jubileja - 210 km garā Pļaviņu-Valkas šaursliežu dzelzceļa līnija sākta būvēt tieši pirms 120 gadiem. Pēc nodošanas ekspluatācijā šaursliežu dzelzceļa līnija tika saīsināta vairākas reizes - 1916. gadā posmu Pļaviņas-Gulbene pārbūvēja par platsliežu dzelzceļu, bet kopš 1973. gada vilciens kursē tikai posmā Gulbene-Alūksne.

Publicitātes foto

Šogad Bānīša svētkos Alūksnē durvis vērs unikāla šaursliežu dzelzceļa vēstures ekspozīcija, kas veltīta Baltijā vienīgajam regulāriem pasažieru pārvadājumiem izmantotajam šaursliežu dzelzceļam.

Jaunā multimediālā ekspozīcija nupat pārbūvi piedzīvojušajā Alūksnes bānīša stacijas bagāžas šķūnī vēstīs par dzelzceļa vēsturi, laikmetu ainām un šaursliežu vilcieniņu kā palīgu, darba vietu un iedvesmas avotu vairāk nekā gadsimta garumā. Tā būs kā virtuāls ceļojums, kas laikā un telpā popularizēs dzelzceļa kultūru kā tradicionālu, bet vienlaikus modernu un ilgtspējīgu dzīvesveida sastāvdaļu. Dizaina biroja H2E veidotās ekspozīcijas vizuālā tēla pamats ir unikālā Alūksnes stacijas bagāžas šķūņa arhitektonika un tā galvenā funkcija - bagāžas novietošana. Ekspozīcija apmeklētājus iepazīstinās ar dzelzceļa vēsturi trijās dimensijās. Eiropas dimensijas stāstā būs attēloti Eiropas dzelzceļa attīstības scenāriji kontekstā ar Alūksnes bānīti. Lokālās dimensijas stāsts attēlos braucošu un nemitīgi kustībā esošu bānīti ar animācijām un vēstīs par desmit Gulbenes-Alūksnes bānīša stacijām. Trešā dimensija stāstīs par dzelzceļa tehniskajiem aspektiem. Dizaina biroja H2E vadošā dizainere Ingūna Elere uzsver, ka, veidojot ekspozīciju, «galvenais uzdevums bija parādīt, kas ir būtiskākais, unikālais un neatkārtojamais, ko Alūksnes bānīša stacija var pavēstīt un kas ir pieejams vienīgi Alūksnē».

Jaunajā, unikālajā un inovatīvajā centrā visai ģimenei Dzelzceļš un tvaiks izvietotas vairāk nekā 20 dažādas interaktīvas ierīces, ar kurām darbojoties, varēs izzināt dzelzceļa vēsturi, iepazīties ar to saistītām tehniskām un inženierzinātņu jomām, komunikāciju veidiem un drošību dzelzceļa tuvumā. Centra Dzelzceļš un tvaiks apmeklētājiem būs iespēja izmēģināt, noskaidrot, pašiem saprast un redzēt, kā darbojas dīzeļdzinējs, trīša mehānisms un vēl daudz ko citu. Centra interaktīvo ierīču skaits tiks pakāpeniski palielināts aptuveni līdz 60 ierīcēm.

Bānīša svētku aktivitātes notiks gan stacijās, gan arī pašā vilcienā. «Jubilāra» sumināšanā iesaistījušies Alūksnes novada amatierkolektīvi.

Pasažieru vilciens 1. septembrī papildinājis vilcienu kustības sarakstu ar reisiem uz un no Gulbenes. No Rīgas dzelzceļa stacijas vilciens sestdienas rītā aties pulksten 8.03 un Gulbenē pienāks 11.27. Savukārt atpakaļ no Gulbenes vilciens aties pulksten 18.30 un Rīgā pienāks pulksten 21.56.



Izklaide

Svinot Gunāra Bindes 90 gadu jubileju, LNMM no 21. septembra līdz nākamā gada 19. janvārim būs skatāma viņa darbu izstāde. Binde savas 67 gadus ilgās fotokarjeras laikā guvis gan vietēju, gan starptautisku atzinību, par darbiem izpelnoties desmitiem godalgu ārvalstu fotomākslas salonos. Izstāde "Binde 100-10" atspoguļo mākslinieka ceļu uz un cauri šiem panākumiem, veidojot metaforisku dienasgrāmatu par nozīmīgākajiem notikumiem, tēmām un cilvēkiem.