Vācija priecājas par Lēnu

Vācijas pārstāve Lena © Scanpix/AFP

55. Eirovīzijas dziesmu konkursā vislielāko skatītāju atbalstu guva un pārējos 24 konkurentus uzvarēja britpopa stilā ieturētā Satellite, ko dziedāja 19 gadus vecā vācu dziedātāja Lēna. Viņai, kas tikko ir nokārtojusi vidusskolas eksāmenus, uzvara bez triumfa atnesusi arī nopietnas izšķiršanās, ko turpmāk darīt savā dzīvē.

Lēna jeb pilnā vārdā Lēna Meijere-Landrūta ir Vācijas otrā pārstāve, kurai jebkad izdevies šajā konkursā uzvarēt, un līdz laikam, kad viņa kvalificējās konkursam, jauniete Vācijā bija maz zināma. Par panākumiem Oslo viņa noteikti var pateikties savai jaunībai un enerģiskumam, raksta Reuters. "Tas bija ārkārtīgi brīnišķīgi. Ir tāda izjūta, it kā tas viss nebūtu īsts," sacīja Lēna, paužot sajūsmu par uzvaru. Iepriekšējo reizi Vācija uzvarēja 1982. gadā.

Eirovīzijā, kas pie ekrāniem piesaista vairāk nekā 120 miljonus skatītāju, ir pasaulē visvairāk skatītā ar sportu nesaistītā pārraide, – to skatās pat Mjanmā un Jaunzēlandē. Iepriekšējos gados konkursā lielākos panākumus bija guvuši mākslinieki ar stilīgiem un uzspodrinātiem priekšnesumiem. Šogad ar vizuālajiem elementiem izcēlās, piemēram, Baltkrievija, kuras māksliniekiem bija taureņu kostīmi, un otro vietu ieguvusī Turcija, kuras sūtītā rokgrupa izmantoja spilgtas ugunis. Armēņi dziedāja par aprikozēm, albāņi par Jēzu Kristu, ukraiņi iestājās pret kodolholokaustu, bet šogad skatītājiem vairāk bija paticis melnajā kleitiņā tērptās Lēnas svaigais un vienkāršais stils. Viņa par saviem panākumiem gan var pateikties arī tam, ka šogad, lai izvairītos no ģeopolitiski motivēta balsojuma, puse no teikšanas bija žūrijai. Otro pusi balsu nodeva skatītāji īsziņu un telefona balsojumā.

Kad Lēna pieteicās atlases konkursam Vācijā, viņa par to nestāstīja saviem draugiem. Kā viņa pati saka, "lai nebūtu nekādu stulbu komentāru, gadījumā ja mani izmet pa taisno ārā". Līdz dalībai konkursā viņa nopietni ir mācījusies tikai dejošanu. Ar dejošanu jauniete aizraujas jau kopš piecu gadu vecumā. Sākotnēji Lēna mācījās baletu, bet vēlāk pievērsās modernajiem stiliem, tajā skaitā hiphopam.

Vienīgie skaņu ieraksti Lēnai bijuši mājās taisīti videoklipi, un viņa ir dziedājusi arī skolas grupā. Tas arī viss. Kad Lēna pieteicās Eirovīzijas atlases konkursam un viņai tika vaicāts, kādēļ viņa vēlas piedalīties, Lēna atbildēja: "Vēlos sevi pārbaudīt. Gribēju redzēt, kā tieku uztverta, un gribēju dzirdēt, kas zinošiem cilvēkiem ir par to sakāms. Personīgi es sevi vērtēt nevaru nemaz." Vietējā atlases konkursā viņa jau krietnu laiku pirms konkursa beigām tika atzīta par reālāko uzvarētāju.

Eirovīzijas veiksmes stāsti par mūziķiem, kuriem pēc uzvaras konkursā ir izdevies kļūt par pasaules mēroga māksliniekiem – pie tiem pieskaitāmi ABBA, Selīna Diona un Hulio Iglesiass –, pārsvarā ir vairākus desmitus gadus veci. Tomēr izskatās, ka Lēnai ir visas iespējas kļūt par ko vairāk nekā vienkārši kārtējo uzvarētāju, kuru nākamajā gadā vairs atminas reti kurš. Lēnas Satellite martā pēc uzvaras Vācijas atlases konkursā kļuva par visātrāk pārdoto digitāli lejupielādējamo dziesmu Vācijas vēsturē, raksta Time. Skaidrs, ka uzvara Oslo tikai kaldinās viņas panākumus mājās. "Neticami! Lēna pagriež galvu Eiropas virzienā un uzvar!" priecīgi rakstīja vācu reģionālais laikraksts Hamburger Abendblatt. "Lēna, tu esi piepildījusi mūsu sapni," vēsta dzeltenais laikraksts Bild-Zeitung, kurš Vācijas uzvaru nodēvējis par "sensacionālu". "Visa Vācija ar saņemtām rokām trīcēja no uztraukuma: Lēna Meijere-Landrūta uz saviem pleciem nesa visas nācijas cerības," ar patosu neskopojas arī nedēļas izdevums Focus.

Lēnai priekšā ir arī lielas izšķiršanās par to, kā savu jauniegūto iespēju izmantot, jo viņa tik tikko nokārtojusi vidusskolas eksāmenus. Pati viņa izteikusies, ka labprāt izvēlētos dziedātājas vai aktrises karjeru, tomēr negrasoties visu savu dzīvi nodarboties tikai ar mūziku. Pirms uzvaras konkursā jauniete bija plānojusi studēt aktiermeistarību, bet tagad vairs nav pārliecināta, vai tam pietikšot laika.

Šā gada Eirovīzijas dziesmu konkurss, neraugoties uz šķietami pieticīgo dizainisko risinājumu, tomēr bija viens no dārgāk izmaksājušajiem konkursiem vēsturē. Norvēģijas raidsabiedrība tajā ieguldījusi 33 miljonus dolāru. Naudas grūtību dēļ no dalības konkursā šogad atteicās četras valstis: Čehija, Melnkalne, Andora un Ungārija.

Neiztika arī bez incidentiem. Vienam no 16 000 skatītāju, kas konkursu vēroja klātienē, Spānijas priekšnesuma laikā izdevās apiet drošības ķēdi un uzrāpties uz skatuves. Vērotāji Spānijā drīz vien viņā sazīmēja Haumi Marketu Kotu, kurš labāk pazīstams kā Džimijs Džamps (Lēcējs) – nekustamā īpašuma aģents no Katalonijas, kurš arī iepriekš līdzīgā kārtā realizējis savu vēlmi pēc uzmanības – parasti gan tas notiek sporta pasākumu laikā.

Izklaide

Enerģiskā pašmāju grupa “Have No Heroes”, kuras pārstāvji sevi pieskaita pankrokam, lai gan drīzāk spēlē postpanka nišā, izdevuši jaunu singlu “Upside-Down World” un tā video. Tā gan ir viņu pieteikto jaunumu mazākā daļa.