Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Graubas dzīvē liktenīgu lomu nospēlē mammas dāvātais gredzens

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Šonedēļ pirmizrādi piedzīvojušās filmas «Nameja gredzens» režisors un scenārists Aigars Grauba (52) ir uzņēmis vairākus kinodarbus, kuros tiek atspoguļots latviešu cīņasspars, patriotisms, alkas pēc brīvības un skarbie likteņa pavērsieni. Izrādās, ka 1983. gadā Aigara mamma ar īpašu vēstījumu dēlam 18. dzimšanas dienā uzdāvināja Nameja gredzenu. Lūk, cik liktenīgu lomu šis gredzens nospēlēja viņa dzīvē.

Ikdienā Aigars Grauba savu mammas dāvāto gredzenu, kas izgatavots no pirmās brīvvalsts pieclatnieka, glabā mazā melnā kastītē. Gredzens režisoram joprojām der, tomēr tas netiek ikdienā nēsāts, jo, gadiem ejot, gredzenam ir parādījies defekts, ir pārplīsusi stīpiņa. Šā iemesla dēļ, lai gredzens saglabātos, Aigars to vairs nenēsā. Mammas dāvāto gredzenu viņš valkājis aptuveni septiņus savas jaunības gadus, laikā, kad aktīvi muzicēja ar grupu «Jumprava».

Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Režisors atzīst, ka pieķeras lietām un tic dažādām zīmēm, tomēr pārāk nepārspīlē. «Gredzens ir tikai simbols manas mammas attieksmei. Ne jau Nameja gredzens ir mana veiksme, bet gan mamma. Ja no visām pasaules mammām man būtu jāizvēlas, es vienmēr izvēlētos viņu. Manas mammas attieksme, skats uz dzīvi, mīlestība pret Latvijas valstiskumu un pārliecinošā uzticēšanās iedvesmo,» tā režisors.

Pilnu rakstu lasiet žurnālā "Vakara ziņas", www.vz.lv