Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

NENOKAVĒ: Nedēļas nogalē – lūkojamies debesīs! Kritīs zvaigznes

© Scanpix

Mūsu šodienas tēma ar astroloģiju nav saistīta, tomēr kosmosa norišu kontekstā tā noteikti jāpiemin. Brīvdienās neejiet agri gulēt, bet lūkojieties debesīs! Kā katru gadu augustā, būs redzams krāšņs zvaigžņu lietus. Ja vien vējš nesadzenās tam priekšā mākoņus un skatīšanos pārāk netraucēs kaut arī dilstošais, bet vēl gana spožais Mēness. Cerēsim, ka ne!

Krītošas zvaigznes allaž cilvēkus fascinējušas, un viens no burvīgākajiem un romantiskākajiem darbiem par krītošo zvaigžņu tēmu, manuprāt, ir Imanta Ziedoņa dzejolis, kurā lasāmas rindas: «Cik daudz spīdekļu debesīs nodziest noliktā laikā un tos i neievēro. Bet pie krītošas zvaigznes piesauc laimi, pie krītošas zvaigznes...» Krīti, kamēr tu vēl spīdi...

Senatnē - debesu vēstneši

Kā zināms, kopš tālas senatnes cilvēki lūkojušies debesīs, un, iekams zinātne izķepurojās no bērna autiņiem, daudzas parādības tika uzskatītas par debesu un augstāko spēku zīmēm. Gan Saules un Mēness aptumsumi, gan zvaigžņu lietus.

Cilvēki, protams, neatšķīra meteorus no meteorītiem un abas šīs dabas parādības dēvēja tos par «ugunīgo lietu». Kā jau dažkārt - nezināmais radīja bailes un māņticīgus pieņēmumus. Dažādu tautu ticējumos vēstīts: ja, redzot krītošu zvaigzni, kaut ko vēlēsies, tad vēlēšanās piepildīsies. Vai - ja krīt zvaigzne, tad uz zemes kāds nomirs. Vai arī piedzims jauna dvēsele, kura tieši tajā brīdī dodas no debesīm uz zemi.

Kur rodas zvaigžņu lietus?

Meteoru plūsma jeb zvaigžņu lietus ir debess parādība, kad var novērot meteorus, kuri ik pa laikam redzami nākam no viena debess apgabala. Šie meteori ir sīkas daļiņas, kuras milzīgā ātrumā nonāk Zemes atmosfērā un spilgti uzliesmo. Vairums daļiņu ir sīkākas par smilšu graudu un sadeg, nenonākot līdz Zemes virsmai. Vienīgi lielākās daļiņas - meteorīti - spēj sasniegt Zemes virsmu.

Astoņdesmit meteoru stundā!

Zvaigžņu lietus vērojams jau no jūlija beigām un būs vēl visu mēnesi, bet 12. un 13. augustā paredzams Perseīdu plūsmas maksimums.

Svifta-Tatla komētas atliekas ir vērojamas gandrīz visu augustu. Radiants (debess sfēras punkts, no kura šķietami nāk visi vienas meteoru plūsmas meteori) atrodas uz robežas starp Perseja un Kasiopejas zvaigznāju. Astronomijas vietne starspace.lv vēsta, ka varētu būt gaidāmi līdz pat 80 meteoriem stundas laikā. Diemžēl šogad novērojumus var apgrūtināt Mēness, kas nozīmē, ka redzēt varēšot tikai spožākos eksemplārus.

Globa domā, ka ietekme ir

Dažkārt astrologu vidē tiek apspriests jautājums, vai cilvēka horoskopa analīzē būtu jāņem vērā, piemēram, komētas parādīšanās. Taču, ja taujāsiet Latvijas astrologiem - vai zvaigžņu lietum ir kāda ietekme uz cilvēka astroloģisko karti vai sabiedriskiem notikumiem, vairums atbildēs noliedzoši.

Citādās domās ir pazīstamais Krievijas astrologs Pāvels Globa. Krievijas portālam Nacionālais ziņu dienests viņš pirms pāris gadiem paudis šādu viedokli: «Neraugoties uz to, ka diez vai zvaigžņu lietus laikā speciāli vajag gaidīt kādus nopietnus notikumus, astrologi tomēr pietekami nopietni attiecas pret šādām dabas parādībām.» Pāvels Globa piebildis, ka šī dabas parādība var negatīvi ietekmēt dažādus procesus. Turklāt neprognozējami. Piemēram, rubļa, dolāra vai naftas cenu svārstības.

Taču jāteic, ka astroloģisko pētījumu zvaigžņu lietus sakarā nav. Un - patiesībā arī nevar būt, jo līdztekus tam debesīs jebkurā gadījumā eksistē visdažādākās planētu kombinācijas. Zvaigžņu lietus katru gadu redzams vienā un tajā pašā laikā, bet nevarētu teikt, ka katru gadu vienā un tajā pašā laikā atkārtojas kādi konkrēti notikumi.