VAKARA ZIŅAS: Šī gada krāšņākās svētku egles

Viļņa © Scanpix

Jau vairākus gadu desmitus Ziemassvētku egles iedegšanas ceremonija ir kļuvusi par neatņemamu pasaules valstu galvaspilsētu un pilsētu tradīciju. Galvenās svētku egles uzstādīšana un iedegšana allaž ar milzu interesi pulcē tūkstošiem skatītāju, bet mediji un fotogrāfi rīko savdabīgu Ziemassvētku egļu skaistumkonkursu. »Vakara Ziņas« piedāvā apskatīt iespaidīgākās egles no visas pasaules.

Ginesa rekordiste Rīga, Latvija

Ir zināms, ka Ziemassvētku eglīšu uzstādīšanas un rotāšanas tradīcija tika aizsākta apmēram 15. gs. Livonijā (pašreizējās Latvijas un Igaunijas teritorijā), un 16. gs. tā jau iesākās Ziemeļvācijā. Tiek uzskatīts, ka tieši Latvijā, Rīgā, pirmo reizi dzima Ziemassvētku egles rotāšanas tradīcija, līdz ar to šogad Latvija svinēja Ziemassvētku egles dekorēšanas 506. gadadienu. Taču šogad, iededzot Rīgas Ziemassvētku egli Rātslaukumā, izdevies uzstādīt Ginesa pasaules rekordu ar «Lielāko Rūba Goldberga ķēdi» - mašīnu jeb ierīci, kas ļoti vienkāršu uzdevumu paveic sarežģītā veidā, izmantojot mehāniskus posmus, ar domino efekta palīdzību rada garu ķēdes reakciju, kamēr nonāk darbību galamērķī. Šoreiz galamērķis bija slēdzis, kas iededza Rīgas galveno egli. Rīgai izdevās pārspēt iepriekšējo ASV rekordu - Rīgas Goldberga mašīna sastāvējusi no 412 ķēdes posmiem. Rekorda uzstādīšanā piedalījās arī «Guiness World Records» pārstāve no Vācijas Seida SubakiGemiki, kura oficiāli atzīmēja rekorda esamību. Līdz šim rekords piederēja Ungārijā tapušajai 383 posmu garajai «Rūba Goldberga ķēdei». Šajā kategorijā Ginesa rekordu pirms Latvijas mēģināts uzstādīt 14 reižu, no kurām tikai septiņas reizes tas izdevies.

*

Vāveru meža egle, Ventspils, Latvija

Lai arī cik krāšņas, elpu aizraujošas un interesantas Ziemassvētku eglītes būtu atrodamas plašajā pasaulē, pašmāju svētku eglītes ir vismīļākās un skaistākās! Tā 26. novembrī Ventspils pilsētas Rātslaukumā tika iedegta ap 15 metru augstā pilsētas galvenā Ziemassvētku egle. Šogad svētku egles uzstādīšana pilsētniekiem par prieku bija īpaši iespaidīgs pasākums. Vispirms tika samontēts eglītes karkass, bet pēc tam uz tā uzstādīts ap 300 mazu eglīšu. Šogad eglīti Rātslaukumā rotā sarkanas un dzeltenas gaismas virtenes, koku zaru, čiekuru un sveču formas gaismas dekori, bet starp tiem rotaļīgi eglītē būs iekārtojušies vāveres silueta dekori. Interesantā Ventspils Ziemassvētku simbola iedegšanas pasākumā svētku sajūtu sevišķi mazajiem pilsētniekiem palīdzēja uzburt bērnu iemīļotie Holivudas animācijas filmas «Ledus sirds» varoņi: sniegavīrs Olafs ar draudzenēm Elzu un Annu.

*

Sniegbaltā egle, Žarta, Libāna

Arābu valstis kristiešu Ziemassvētkos ar dekorācijām un pilsētvides rotājumiem parasti neskopojas. Jau izsenis slavena ar savām krāšņajām Ziemassvētku eglēm ir Libāna. Cilvēki pulcējas zem Ziemassvētku egles, atzīmējot Ziemassvētku perioda iestāšanos Libānas ziemeļu pilsētā Žartā, kur decembra sākumā, līstot baltu mākslīgo spīgulīšu lietum, tika iedegta sniegbaltā svētku egle.

*

Papīra Ziemassvētku egle, Parīze, Francija

Francijas galvaspilsētas Parīzes simtgadīgajā, lielākajā un skaistākajā iepirkšanās centrā «Galeries Lafayette» šogad uzstādīts viens no interesantākajiem modernā dizaina meistardarbiem papīra Ziemassvētku egles veidolā. Egle pilnībā veidota no otrreiz pārstrādāta balta papīra. Egle, tāpat kā universālveikala skatlogu instalācija «Arktikas Ziemassvētki», ietver arī panorāmas ratu un tās pirmajā stāvā izvietotas papīra zvēru figūriņas. Baltās ziemas pasaules instalācijas tēma ir polārlāču ģimenes ceļojums, meklējot kādu vietu uz pasaules, kur vēl nav izkusis ledus. Sasalušo pasauli baltie papīra lācīši atrod veikala ziemas brīnumzemē, pie krāšņās eglītes. Unikālās Ziemassvētku egles autors ir jaunais franču mākslinieks Lorenco Papass.

*

Kristus dzimšanas egle, Bētleme, Palestīna

Ar krāšņu uguņošanu Ziemassvētku egles iedegšanu sagaidīja arī Palestīnas kristieši un citi svētceļnieki, kuri ik gadu pulcējas pie Kristus dzimšanas baznīcas Bētlemē, lai apjūsmotu vienu no skaistākajām mirdzošajām eglītēm pasaulē. Tradicionāli tās galotni rotā koši sarkana Bētlemes zvaigzne.

*

«Mirdzošais gurķis», Londona, Lielbritānija

Spītējot aukstām vēja brāzmām, tūkstošiem londoniešu pulcējās Lielbritānijas galvaspilsētas Trafalgāra laukumā uz ikgadējo nacionālās Ziemassvētku egles iedegšanu. Daudziem 2016. gada Londonas galvenais svētku koks un tā dekorācijas izrādījās nepatīkams pārsteigums un pat izsmiekla objekts, jo iedegtā garā egle atgādinājusi «izgaismotu dārzeni». Sociālos tīklus internetā pārplūdināja svētku egles un tās dekorāciju kritika, tika minētas asociācijas ar Londonas debesskrāpi «Gurķis», kas izpušķots ar svētku gaismiņām, kā arī izteiktas versijas par norvēģu ļaunu joku. Piebildīsim, ka kopš 1947. gada Londona savu Ziemassvētku galveno egli kā dāvanu ik gadu saņem no Norvēģijas. Tā ir tradīcija, kura tika ieviesta kā pateicība par britu atbalstu Norvēģijai Otrā pasaules kara laikā.

*

Pāvesta Ziemassvētku egle, Vatikāns

Katoļu baznīcas galvaspilsētā Vatikānā Ziemassvētku periodā līdzās majestātiskajai Svētā Pētera bazilikai lepni slejas ne mazāk varena un stalta svētku egle. Ap to ir izvietotas 17 statujas cilvēka augumā - Kristus dzimšanas ainu tēli -, kuru autors ir Maltas mākslinieks Gozo Manvels Grehs. 25 metrus augstā Ziemassvētku egle, kas ir uzstādīta Svētā Pētera laukumā, ir nākusi no apbrīnojami skaistas ainavas - no mežiem Trentas provincē. Egle rotāta ar 18 000 lampiņu un rotājumu - bumbām, kuras darināja slimnīcās mītoši bērni. Ziemassvētku egles iedegšanas tradīcija, starp citu, nav tik sena kā katoļu baznīca. To Vatikānā aizsāka tikai pāvests Jānis Pāvils II, kurš atļāva ziemeļniecisko ziemas svētku simbolu izmantot kā Ziemassvētku galveno dekorāciju arī Vatikānā.

*

Nacionālā Ziemassvētku egle, Vašingtona, ASV

Decembra pirmajā dienā amerikāņu nācijas nacionālo Ziemassvētku eglīti valsts galvaspilsētā, Elipses laukumā, kas atrodas ziemeļaustrumos no Baltā nama, pēdējo reizi iededza aizejošais prezidents Baraks Obama ar savu ģimeni. Ar tūkstoš baltām, sarkanām, zaļām un zilām LED lampiņām un mirdzošu zvaigžņu kaskādi rotāto un videi draudzīgo Ziemassvētku brīnumu apjūsmoja ne tikai dažādas Holivudas slavenības, bet arī tūkstošiem skatītāju.

*

Rotaļīgās Ziemassvētku egles, Ķīna

Ar krāsainām un rotaļīgām Ziemassvētku eglītēm šogad sevišķi izceļas Ķīna, it kā starp valsts provincēm notiktu savdabīgs konkurss par interesantāko un jautrāko svētku egles dekorāciju. Ķīnas ziemeļaustrumu pilsētas Šeņjanas centrā slejas 10 metru egle, kas veidota no 3000 ar roku apgleznotiem porcelāna šķīvjiem.

Ksijanas pilsētā, Ķīnas ziemeļu Šaņsji provincē, cilvēku uzmanību piesaista milzīgā Ziemassvētku egle, kuru rotā milzu piparkūkas un krāsainie makarūni jeb «macaron» cepumi.

*

Rokfellera centra egle, Ņujorka, ASV

Šogad krāšņā un 28 metrus garā egle tika atvesta no Norvēģijas, un tā ir otra lielākā egle, kas līdz šim ir bijusi uzstādīta pie Rokfellera centra. Tās galotnē tradicionāli novietota 249 kilogramus smagā un 2,8 metrus lielā zvaigzne, kuru rotā 25 000 «Swarovski» kristālu. Iespaidīgo egli pie slavenās mirdzošo eņģeļu ieskautās avēnijas un slidotavas grezno 50 000 LED lampiņu un mirdzošu dekoriņu. Slavenā Rokfellera centra Ziemassvētku egle nereti tiek saukta par ASV galveno Ziemassvētku egli. Tā ir viens no Ņujorkas populārākajiem apskates objektiem un neatņemama pilsētas tradīcija, kuru 1931. gadā aizsāka vienkārši celtnieki, kad būvgružu laukuma vidū tie uzslēja Ziemassvētku eglīti.

*

«Baltijas iespaidīgā» Ziemassvētku egle Viļņa, Lietuva

Igaunijas pilsētas Rakveres pašvaldība jau ceturto gadu pilsētas laukumā veido savdabīgas un visai netradicionālas Ziemassvētku instalācijas. Iepriekšējos gados pilsētas laukumu, piemēram, rotāja daudzas mazas eglītes vai 12 metrus augsta egle, kas izveidota no dēļiem. Šogad Rakveres centrā izgaismota lepni stāv kinētiskā finiera egle ar zobratiem. Lieki teikt, ka vietējiw iedzīvotāji par šādu egli jau daudzu gadu garumā nav visai priecīgi un kritizē pašvaldību par svētku noskaņas bojāšanu. Turpretī Ziemassvētku egļu iedegšanas laikā Rakveres pilsēta Igaunijas ziemeļos ir ārvalstu mediju uzmanības lokā, lūkojoties, ar kādām iedvesmojošām idejām šoreiz pasauli pārsteigs mūsu kaimiņi.

*

Eiropas klasiskais šarms, Strasbūra, Francija

Nekādi nav iespējams palaist garām nepārspējamo Ziemassvētku egli, kas atklājas skatienam, nonākot par Ziemassvētku galvaspilsētu dēvētajā Strasbūras centrālajā laukumā. Majestātiskais 30 metru augstais koks tradicionāli Strasbūras vēsturiskajā un leģendārajā Ziemassvētku tirdziņa laukumā tiek atvests no gleznainās Mozeles ielejas. Ar milzu izgasmotiem rotājumiem greznotā Ziemassvētku egle Klebēra laukumā ir neatņemams Strasbūras pilsētas simbols. Tāpat kā Ziemassvētku tirdziņš, kas ir pirmais un vecākais Eiropā, jo noticis jau tālajā 1570. gadā.

*

Mirdzošā Ziemassvētku egles mājiņa, Bibla, Libāna

Par pasaulē vissenāk apdzīvoto pilsētu dēvētajā Biblā, kas atrodas ziemeļos no Libānas galvaspilsētas Beirūtas, Ziemassvētkus atzīmē vairāk nekā 40% iedzīvotāju. Gandrīz katru gadu šīs pilsētas iedvesmojošās un radošo dizaineru veidotās Ziemassvētku egles ierindojas pasaulē skaistāko un krāšņāko svētku egļu topos. Arhitektūras šedevrs, kas atgādina eglē ierīkotu mājiņu ar lodziņiem, novembra beigās ar krāšņu uguņošanas šovu tika iedegts pilsētas galvenajā laukumā.

*

Koka Ziemassvētku egle, Rakvere, Igaunija

Kā vienmēr netradicionāli!

Igaunijas pilsētas Rakveres pašvaldība jau ceturto gadu pilsētas laukumā veido savdabīgas un visai netradicionālas Ziemassvētku instalācijas. Iepriekšējos gados pilsētas laukumu, piemēram, rotāja daudzas mazas eglītes vai 12 metrus augsta egle, kas izveidota no dēļiem. Šogad Rakveres centrā izgaismota lepni stāv kinētiskā finiera egle ar zobratiem. Lieki teikt, ka vietēji iedzīvotāji par šādu egli jau daudzu gadu garumā nav visai priecīgi un kritizē pašvaldību par svētku noskaņas bojāšanu. Turpretī Ziemassvētku egļu iedegšanas laikā Rakveres pilsēta Igaunijas ziemeļos ir ārvalstu mediju uzmanības lokā, lūkojoties, ar kādām iedvesmojošām idejām šoreiz pasauli pārsteigs mūsu kaimiņi.

Izklaide

Cīrihes kinofestivāls (ZFF) ceturtdien paziņoja, ka ir atteicies no plāniem publiski izrādīt Krievijas režisores, Kremļa propagandas kanāla "Russia Today" ilggadējās sadarbības partneres Anastasijas Trofimovas propagandas filmu "Russians at war" ("Krievi karā"), kā iemeslu minot "drošības apsvērumus".

Svarīgākais