VAKARA ZIŅAS: Justu Sirmo pamanījis pasaulslavens talantu mednieks

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Viens no pieprasītākajiem jaunajiem mūziķiem Justs Sirmais (21) pēc Eirovīzijas skatuves iekarošanas mēģina pierast pie atpazīstamības un jaunā stila. Solo mākslinieks īsā laika posmā ieguvis milzīgu fanu pulku ne tikai Latvijā, bet visā plašajā Eiropā un rudenī jau gatavojas sadarbībai ar pasaules slaveno talantu mednieku Saimonu Kouelu.

Ceļš uz panākumiem

Justa saikne ar mūziku ir kopš bērnības. Dziedāšanas prasmi apguvis Rīgas Doma kora skolā, kur arī atrada savu aicinājumu - būt uz skatuves. Plašāka sabiedrība Justu iepazina 2014. gadā, kad jaunais mūziķis pievienojās Gacho (Gata Irbes) grupas sastāvam. Tieši Gacho sastāvā Justs pirmo reizi kāpa uz lielās skatuves festivālā «Summer Sound», kur uzstājās vairāku tūkstošu cilvēku priekšā. «Pirmo reizi redzēju tādu pūli. Pirms koncerta biju pamatīgi uztraucies, sēdēju mašīnā un vēlreiz klausījos ierakstu, lai neaizmirstu dziesmu vārdus. Tā atbildība bija milzīga,» savu pirmo lielo koncertu atceras Justs. Festivāla skatuvi dziedātājs dēvē par zīmīgu. Šogad jaunais mākslinieks kāpa uz galvenās «Summer Sound» skatuves, bet jau kā solo mākslinieks. Justs atzīst, ka šoreiz bijis pavisam citādi. «Uzstājoties vienam, jādomā par visu kopā, ne tikai par dziesmu vārdiem. Tas ir mans projekts, un cilvēki nāk klausīties tieši manu mūziku. Tas ir daudz atbildīgāk nekā uzstāties ar kādu kopā,» pārliecināts ir mūziķis.

Savu spilgto pieteikumu Latvijas šovbiznesā Justs raksturo tā: «Man tā mūzikas pasaule iepriekš bija sveša. Tajā ir gan haizivis, gan zelta zivtiņas.»

Eirovīzija maina dzīvi

Justs Sirmais, nesot Latvijas vārdu uz starptautiskās Eirovīzijas skatuves, iekļuva konkursa finālā un ierindojās 15. vietā. Lai arī netika gūta cerētā uzvara, dziedātājam šis konkurss ir mainījis dzīvi. Justs uzskata, ka popularitātei līdzās nāk arī atbildība. «Ir jādomā, kā tu izskaties uz ielas, kā izturies sabiedrībā, kur tu atrodies. Es taču rādu piemēru saviem faniem. Daudzi no maniem faniem ir gados jauni un skatās katru manu izgājienu, tāpēc ir jārāda labs piemērs,» uzskata jaunais dziedātājs. Pēc piedalīšanās Eirovīzijas konkursā Justs ir saņēmis arī vairākus uzaicinājumus uzstāties Eirovīzijā no citām Eiropas valstīm, taču kā nozīmīgāko notikumu viņš min sadarbību ar pasaules līmeņa mūzikas korporācijām. Pašlaik rit pēdējie sagatavošanās darbi, lai parakstītu līgumu ar «Sony Music Entertainment» mūzikas kompāniju. Ir izteikta arī interese no paša Saimona Kouela ierakstu kompānijas Anglijā. «Pašlaik esmu liela, nezināma ceļa priekšā. Taču tas ir aizraujoši. Jau rudenī plānojam izplatīt dziesmas Eiropas mērogā,» par turpmākajām gaitām stāsta Justs.

95% drēbju tikai melnā tonī

Dziedātāja skatuves tēls daudziem asociējas ar ādas jaku un melnajiem, saplēstajiem džinsiem, taču tā nav bijis vienmēr. Puisis atzīst, ka viņa stils ir kardināli mainījies pēc Eirovīzijas. Darbojoties Gacho projektā, Justa garderobē dominēja hiphopa stila apģērbs, taču tagad - melnas krāsas džinsi ar ādas jaku. Dziedātājs stāsta, ka skatuves tērpa izvēle ir kopīgs darbs ar viņa menedžeri, kurai ir ļoti laba stila izjūta. Kopīgi dodoties uz lielveikaliem, tiek rūpīgi piemeklēts katrs apģērba elements, lai veidotu vienotu koptēlu. Sarunā ar »Vakara Ziņām« Justs atklāj iemeslu, kādēļ viņa tērpos dominē melnā krāsa. «Šī krāsa man ir bijusi vienmēr tuva. Mana mamma vienmēr ģērbjas melnā. Aptuveni 95% drēbju ir tieši šajā krāsā. Varbūt tas ir gēnos vai vienkārši iegājies,» uzskata dziedātājs.

Izklaide

Par projekta “Kuolm randõ/Trīs krasti” izdoto plati – tā tautās laišanas koncerts septembra beigās notika kultūras centrā “Siguldas devons” – pēdējā laikā saņemts tik daudz jautājumu no sērijas “kā ir?”, “kas tie ir?”, “vai vērts klausīties?” u.tml., ka nācās vien ķerties pie notestēšanas, lai gan iepriekš to nebija domāts darīt. Kāpēc nebija domāts? Jo šķita, ka “Kuolm randõ” piedāvās kaut ko no pārāk augstiem plauktiem.

Svarīgākais