Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Slavenības, kurām izdevies uzvarēt vēzi

© scanpix

Audzēji ir mūsdienu pasaules sērga, un tāpēc nav brīnums, ka ar šo šausminošo slimību sirgst tik ļoti daudz cilvēku, viņu vidū ir arī slavenības. Bet, pateicoties sasniegumiem medicīnā, zinātnē un pašu sirgstošo gribasspēkam un ticībai, daudziem ir izdevies uzvarēt nevienlīdzīgajā cīņā ar vēzi.

Laima Vaikule

Krievijā populārā latviešu dziedātāja Laima Vaikule 1991. gadā saskārās ar krūts vēzi. Viņa ārstējās ārzemēs, taču speciālistu prognozes nebija iepriecinošas. Izveseļošanās iespējas bija tikai 20%, un Vaikulei izdevās pievārēt cīņu un iekļūt šajos procentos.

Emanuils Vitorgans

1987. gadā krievu aktierim un režisoram atklāja plaušu vēzi. Nekavējoties tika veikta operācija. Vitorgans atklāj, ka uzveikt slimību viņam palīdzēja mīļotās sievas atbalsts. Tolaik viņu nomocīja tikai viena doma – kā ātrāk atjaunot spēkus. Emanuils Vitorgans ārstējās Maskavā un ir neizsakāmi pateicīgs par ārstu paveikto.

Maikls Duglass

2010. gadā divu «Oskara» balvu ieguvējam Maiklam Duglasam konstatēja rīkles audzēju ceturtajā stadijā. Aktieris un viņa sieva Ketrīna Zeta-Džonsa atcēla filmēšanos un viesizrādes un visu laiku un spēku veltīja cīņai ar slimību. Duglass ne mirkli nešaubījās savā uzvarā un uzvarēja. Pašlaik kinozvaigzne jūtas lieliski un cer nodzīvot ilgu un pilnvērtīgu mūžu.

Roberts de Niro

2003. gadā pazīstamajam Holivudas aktierim, veicot plānveida medicīnisko apskati, dakteri diagnosticēja prostatas vēzi agrīnā stadijā. Turklāt Roberts de Niro, kuram tolaik bija 60 gadu, bija lieliskā fiziskā formā. Ārsti ar prieku paziņoja, ka ar aktieri viss būs kārtībā. Pēc izārstēšanās kinozvaigzne drīz vien atgriezās darbā filmēšanas laukumā.

Šērona Osborna

Leģendārā rokmūziķa Ozija Osborna sieva, TV šovu vadītāja, rakstniece un divu bērnu māte uzveica resnās zarnas vēzi. Ārstēšanās laikā visa ģimene cieta no depresijas, jo mediķu prognozes cerības neviesa. Taču Šērona Osborna tika galā un izārstējās. 2012. gadā, baidoties no vēža atjaunošanās, Osborna amputēja abas krūtis. Taču arī tas netraucē viņai strādāt, uzstāties, būt aktīvai un joprojām apburoši skaistai. Starp citu, Šērona Osborna bija iniciatore līdzekļu vākšanai Žannas Friskes ārstēšanas izdevumu segšanai.

Kailija Minoga

Austrāliešu dziedātāja Kailija Minoga par to, ka viņai ir krūts vēzis, uzzināja 2005. gadā. Kailija nolēma, ka viņa ir stipra un uzvarēs. Pēc operācijas un ķīmijterapijas viņai izgrieza piena dziedzerus. Ārstēšanās laikā mūziķe ļoti notievēja, bet, izejot sabiedrībā, galvu ietina krāsainos lakatos. Neraugoties uz smago situāciju, Minoga nodibināja labdarības fondu cīņai ar krūts vēzi, uzrakstīja grāmatu un piespieda miljoniem sieviešu veikt regulāras krūšu pārbaudes.

 Šerila Krova

Deviņkārtējā «Grammy» balvas ieguvēja Šerila Krova par savu diagnozi – galvas smadzeņu audzēju – uzzināja 2011. gada novembrī, kad vērsās pie ārstiem, sūdzoties par atmiņas zudumiem. Slavenības audzējs izrādījās labdabīgs, taču viņa joprojām regulāri veic pārbaudes pie speciālistiem. Mediķi šo Krovas slimību saista ar 2003. gadā pārciesto krūts vēzi.

Marija Fredriksone

Savulaik populārā zviedru dueta «Roxette» soliste arī ir uzvarējusi galvas smadzeņu audzēju, ko viņai diagnosticēja 2002. gadā. Ārstēšanās procesā māksliniecei izgrieza smadzeņu fragmentu, viņa kļuva neredzīga ar labo aci un daļēji paralizēta. Toties tagad analīzes liecina, ka Fredriksone ir vesela, viņa turpina koncertēt un piekopj aktīvu dzīvesveidu.

Monserata Kabaljē

Arī spāņu operdziedātāja Monserata Kabaljē ir pārvarējusi onkoloģisko slimību. Pēc autoavārijas viņai galvā, zem galvas smadzeņu garozas, izveidojās audzējs. Reiz vēža dēļ Kabaljē koncerta laikā uz skatuves zaudēja samaņu. Tas notika Japānā, kur vietējie speciālisti arī izgrieza ļaundabīgo veidojumu. Pēc ķirurģiskās iejaukšanās operas dīvai bija no jauna jāmācās runāt, staigāt un dziedāt.

Anasteiša

Kad 2003. gadā pazīstamajai amerikāņu popmūzikas izpildītājai Anasteišai diagnosticēja krūts vēzi, viņa apņēmības pilna paziņoja žurnālistiem, ka neļaus slimībai sevi uzveikt, un pat atļāva preses pārstāvjiem piedalīties un filmēt ķīmijterapijas procedūras. Slimība atkāpās, taču 2013. gadā tā atgriezās. Anasteiša atcēla visus koncertus un metās cīņā pret vēzi. Pēc pusgada visi viņas pielūdzēji uzgavilēja – dziedātāja arī otro reizi neļāva slimībai sevi salauzt un izgāja no cīņas kā uzvarētāja.