Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

Grupas "Kiss" mūziķis atvainojas par saviem izteikumiem

© scanpix

Grupas KISS mūziķis Džīns Simonss ir atvainojies par iepriekš izteiktajiem komentāriem, ko viņš veltīja ar depresiju sirgstošajiem.

Jūlijā tiešsaistes vietnē Songfacts tika publicēta intervija, kurā Dž. Simonss veltīja skarbus vārdus tiem, kuri cieš no dažādām psihiska rakstura grūtībām. «No narkotikām atkarīgie un alkoholiķi allaž stāsta, ka pasaule esot skarba. Mana māte nacistiskās Vācijas laikā nokļuva koncentrācijas nometnē,» stāstīja mūziķis. «Es negribu atkal un atkal klausīties par skarbo pasauli. Mana māte ceļas no gultas katru dienu, pasmaržo rozes un mīl dzīvi. Un, ja kāds stulbs divdesmitgadīgs čalis žēlojas, ka ir nomākts un dzīvo Sietlā – lai taču viņš nogalina sevi, un miers.»

«Es vēršos pret šādu blefošanu,» intervijā turpināja Dž. Simonss. «Ja kāds čalis uzkāpj ēkas jumtā un stāsta, ka vairs nevar izturēt un lēks, es esmu tas, kurš sauc: «Lec!» Tas taču nav nopietni. Kāpēc šiem cilvēkiem kas tāds ir jāpaziņo? Aizveries, rīkojies cienīgi un lec! Tev ir skatītāji.»

Kopš intervijas publicēšanas ir pagājušas vairākas nedēļas, bet lielāko uzmanību šie izteikumi piesaistīja pēc tam, kad pašnāvību izdarīja aktieris Robins Viljamss. Taču šos izteikumus personiski ir uztvēruši arī citi cilvēki. Viens no tiem ir grupas Mötley Crüe dalībnieks Niki Sikss. «Es pats ārstējos no narkotiku atkarības,» viņš skaidrojis. «Ja es būtu izdarījis to, ko Džīns Simonss saka, un lēcis, manā dzīvē nebūtu noticis tik daudz lielisku lietu. Mēs tikko esam zaudējuši Robinu Viljamsu. Arī viņš cīnījās ar narkotiku atkarību un depresiju. Kad es biju jauns, man arī bija depresija, un narkotikas man ļāva nomāktību mazināt. Mana situācija bija līdzīga tai, ar kuru saskaras daudzi citi cilvēki.»

Pagājušajā nedēļā Dž. Simonss par saviem izteikumiem atvainojās. «Es kļūdījos. No pašreizējā skatu punkta raugoties, saprotu, ka mirkļa karstumā sacītajos izteikumos nebiju pienācīgi izturējies pret tiem, kuri patiešām cieš no depresijas,» teikts viņa izplatītajā paziņojumā. «No sirds atvainojos visiem, kurus mani izteikumi ir aizskāruši. Apzinos, ka depresija ir ļoti nopietna problēma, un ir ļoti skumji, kad tā skar kādu cilvēku – it sevišķi tos, kas mums dārgi. Es atbalstu ikvienu, kurš cieš no jebkādas slimības, it īpaši depresijas – un jūtu šiem cilvēkiem līdzi.»

Dž. Simonss acīmredzot bija mēģinājis norādīt, ka nomāktība vienmēr nav tas pats, kas depresija, kura savukārt ir psihiska slimība. Savā paziņojumā viņš ir mēģinājis skaidrot, kāpēc izmanto šādu ne visai smalkjūtīgu stilu: «Es nekad neesmu centies izskaistināt savu attieksmi pret narkotiku lietošanu un alkoholismu. Mans mērķis ir par to runāt tieši un droši vien arī politiski nekorekti, taču šī iecere tiek pārveidota tā, ka izklausās pēc zemiskiem komentāriem par depresiju. Mans mērķis pilnīgi noteikti nav bijis izplatīt cietsirdīgus apgalvojumus par depresiju. Jums tas būtu jāzina, un es negrasos tagad sevi aizstāvēt, uzskaitot visas labdarības un pašpalīdzības organizācijas, ar kurām sadarbojos. Tā vietā es vienkārši vēlos uzsvērt, ka savā sirdī atbalstu visus, kuri cieš no depresijas, un dziļi nožēloju savus spontānos izteikumus intervijā, kuri varētu likt domāt, ka mani uzskati šajā jautājumā ir gluži citi.»

R. Viljamsa atraitne Sjūzena Šneidere pagājušajā nedēļā informēja, ka 63 gadu vecumā aizsaulē aizgājušais aktieris mocījies ne tikai ar trauksmi un depresiju, bet viņu bija skārusi arī Pārkinsona slimība agrīnā stadijā. Šo centrālās nervu sistēmas slimību veicina gan ģenētiski, gan vides faktori, tomēr precīzs tās cēlonis vēl nav noskaidrots. Depresija ir viens no izplatītākajiem psihiskajiem šīs slimības simptomiem. Citi simptomi ir nekontrolētas kustības, līdzsvara un koordinācijas traucējumi, stīvums un kustību lēnums, smaržas sajūtas zaudēšana, domāšanas spēju mazināšanās, runas un rīšanas problēmas.