Eirodziesmas pusfinālu dalībnieki nosauc savus favorītus

© Publicitātes foto/Ilze Ārniece

Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālās atlases Dziesma2014 dalībnieki šogad pārsteidz ar dažādību. Latvijā populārie, jau piemirstie un maz zināmie dziedātāji jau pirms pusfināliem ir radījuši ažiotāžu.

Asus komentārus, sajūsmu un daudz jautājumus izpelnījies Sabīnes Berezinas un DJ Dween kopdarbs Dejo tā, kurā dzirdamas ne tikai latviešu un angļu, bet arī trešā, nevienam nesaprotama valoda. Sabīne stāsta, ka to nevajag saprast, jo bez likumsakarībām izdomājis DJ Dween. Sabīne gatavojas, neskatoties uz to, ka ir apslimusi. „Tas, ka izvēlētas abas manas dziesmas bija negaidīti, bet nu tādēļ jāgatavojas divtik, neskatoties uz slimību. Runājot par konkurentiem, jādomā pirmkārt par sevi, bet nenoliegšu - visas iespējas uzvarēt ir arī Ralfam, Samantai Tīnai, Donam un Olgai Rajeckai.”

Sarunu krustugunīs nonācis arī Ralfs Eilands, kurš sadarbojas ar Valteru Pūci un Nelli Bubujancu. Neskatoties uz pagājušā gada uzvaru ar grupu „PeR”, Ralfs gatavs startēt atkal: „Vēlētos teikt, ka nepiedalos "vēlreiz", jo PeR un Ralfs Eilands, kā solists, tomēr ir divas dažādas lietas. Šogad dziedu dziesmu Revelation, jo nevarējām atrast citu vokālistu, kurš varētu nodziedāt tā, kā ir ierakstā.” Ralfs Eilands gan nenoliedz, ka „lielākā daļa dziesmu šogad atkal ir klišejiskie Eirovīzijas gabali par mīlestību un dejām. Pērn ļaudis teica: "Mēs piekrītam, ka PeR dziesmai jābūt no grupas repertuāra, nevis Eirovīzijas standartam," bet šogad par to visu jau atkal aizmirsts. Lielākais konkurents Ralfam loģiski ir Dons.

Vēl viena uzvarētāja, šoreiz gan „Jaunās Talantu fabrikas”, ir Aminata Savadogo, kas šovā sevi pierādīja kā talantīga jaunā dziedātāja un tagad uzvara Eirovīzijā ir meitenes nākamais mērķis. „Esmu noskaņota kā vienmēr, gribu, lai viss izdodas un būtu labs priekšnesums. Galvenais parādīt labāko, ko protu un spēju. Esmu sajūsmināta, jo kā solo izpildītāja piedalīšos pirmo reizi. Manuprāt, ir jāatrod sevī spēks uzdrīkstēties un pamēģināt, jo jūtu, ka ir vērts. Arī konkurence ir spēcīga. Īpaši labas man šķiet Dona un Ralfa Eilanda dziesmas, bet koncentrējos tikai uz sevi”.

Tikai un vienīgi uz sevi koncentrējas arī Oskars Deigelis. Puisis visus pārsteidzis ar savas dziesmas izvēli - tik netipisku māksliniekam. Vēl pirms pusgada puisis teica, ka pievērsies kristīgajai mūzikai un pats nenoliedz: „Līdz šim savas dziesmas izpildīju gan par mīlestību un attiecībām, gan par eksistenciāliem jautājumiem. Šī dziesma savā ziņā ir atgriešanās pie manām saknēm un agrākās darbības, tajā pašā laikā tas ir kas jauns. Dziesmai patiesībā ir diezgan skarbs vēstījums. Tā stāsta par to, ka pastāv dažādi viedokļi. Vēstījums ir personisks.” Runājot par potenciālajiem konkurentiem, Oskars atklāj savas domas: “Uzskatu, ka konkurence ir spēcīga. Ir daudz labu dziesmu. Mana favorītdziesma ir Katrines Lukins izpildītā You Are The Reason.”

Katrine Lukins izceļas uz dalībnieku fona, turklāt ne tikai ar dziesmu. Nenorimst sarunas par to, ka meitene ir dzimusi un uzaugusi Zviedrijā, turklāt ar slavenu tēvu. Kādēļ tad Katrine nestartēja Zviedrijā? Izrādās, ka meitene ir no latviešu ģimenes, tādēļ nolēma iegūt Latvijas pilsonību. Viņas tēvs ir Andris Lukins - Latvijas leģendārās grupas „Odis” pirmā sastāva basģitārists. Katrine gan neklausās runās par slaveno tēvu un dzīvi Zviedrijā, tikai piebilst, ka „mēs visi strādājām ilgi un rūpīgi, tā lai būtu par 100% apmierināti. Mani draugi un mana ģimene ir priecīgi, visiem tas šķiet sasniegums, jo Zviedrijā Eirovīzijai ir kulta statuss.”

Izbrīns un pārsteigums par Dziesma 2013 finālistes Samantas Tīnas atkārtotu piedalīšanos atlasē bijis pat mākslinieces lielākajiem faniem. Pēc sadarbības pārtraukšanas ar Juri Milleru, šķiet, ka Samanta bija devusies nelielā atpūtā. „Uz jautājumu, vai piedalīšos Eirovīzijas konkursa nacionālajā atlasē vairāk sliecos uz atbildi nē! Bet, kad mani uzrunāja dziesmas Stay autors - Ingars Viļums, sapratu, ka arī šogad neizpaliks mana dalība konkursā. Kad izdzirdēju dziesmu, sapratu, ka tā rakstīta tieši man.”

Spilgts un uzmanību piesaistošs ārzemju panākumu dēļ, ir mākslinieks Niko (Vladimirs Koževņikovs). 2013. gada finālā puisis aizkulisēs radīja īstu dalībnieku paniku. Sākotnēji Niko piesaistīja uzmanību, jo ieradās ar miesassargu, lai gan puiša uzvedība bija mierīga un neuzkrītoša. Šogad Niko ir noskaņots uzvarēt.

Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!