Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Izklaide

"Lemberga hūte" arvien uzņem apgriezienus

© Juris Ģigulis

Latvijā beidzot sākusies ziema, tāpēc sarosījušies ziemas prieku piedāvātāji. Šajā nedēļas nogalē savu devīto sezonu ar dažādiem jaunumiem plāno sākt arī Ventspils slēpošanas kalns Lemberga hūte.

Sestdien ziemas aktivitāšu cienītāju rīcībā būs viena slēpošanas trase, kā arī kameršļūkšanas trase, pa kuru atpūtnieki var lejā laisties, sēžot uz speciālām piepūšamām kamerām. Salam turpinoties, sniegs pakāpeniski tiks sapūsts arī uz pārējām trasēm, tai skaitā snovborda trases. Olimpiskā centra Ventspils valdes priekšsēdētājs Uldis Boitmanis akcentē, ka viens no šīs sezonas galvenajiem jaunumiem būs otra slēpošanas trase. Tā būs sarežģītāka – ar pauguriem un valnīšiem. «Līdz ar to kalns kļūs daudzveidīgāks un cilvēkiem būs interesanti uz tā pavadīt ilgāku laiku, jo varēs pamainīt trases un izbaudīt dažādas izjūtas,» saka U. Boitmanis. Vēl viens jaunums būs laika mērīšanas iekārta, tādējādi par simbolisku maksu interesenti varēs noskaidrot, kādā laikā viņi var nobraukt trasi no kalna spicei līdz lejai. Slēpotāji un snovotāji varēs mačoties uz ātrumu ar draugiem vai censties pārspēt savus iepriekšējos laikus un izvērtēt progresu.

U. Boitmanis stāsta, ka uz šo sezonu ir paplašināta kalna pamatne austrumu virzienā, tāpēc tas ļaus ne tikai izveidot otru slēpošanas trasi, bet arī paplašināt snovparku, uzstādot divas jaunas figūras. Turklāt Ventspils snovparks ir vienīgais Latvijā, kur darbojas gaisa spilvens (airbag), lai puikas varētu trenēties sarežģītos lēcienos un bez riska piezemēties.

Protams, būs arī bezmaksas bērnu kalniņš ar lenšu pacēlāju, lai mazie ķipari ar vecākiem var vieglāk tikt augšā. Šosezon darbosies vairāk pacēlāju – divi tablešu veida, divi lenšu pacēlāji un pilnīgi jauns enkurveida pacēlājs, kas apkalpos snovparku. Tādējādi tiks atslogots centrālais pacēlājs un pie tā neveidosies rindas. Tie, kam nav sava aprīkojuma, varēs nomāt inventāru uz vietas – tas arī šogad ir atjaunots un papildināts.

Vēl viens šīs sezonas jaunums būs Venta Baloža slēpošanas skola. Tas nozīmē, ka šogad kalnā pastāvīgi būs pieejams slēpošanas instruktors. Līdz šim tā nebija. Būs arī apmācību grupas gan lieliem, gan maziem. Tāpat kā iepriekš, darbosies arī snovborda apmācības grupas.

Cenas šosezon nav pieaugušas, un Ventspils kalnā neapšaubāmi esot visdemokrātiskākās cenas visā Latvijā. Turklāt par pakalpojumiem daļēji var norēķināties arī ar Ventspils vietējo valūtu – ventiem, kurus ikviens Latvijas iedzīvotājs var nopelnīt mājaslapā visitventspils.com.

Tikšot turpinātas tradīcijas, lai iedzīvotāji, kuriem maciņš nav tik biezs, ziemas priekus varētu izbaudīt par zemākām cenām. Īpašas atlaides būs gan pirmdienās, gan arī katru darbdienu no plkst. 15 līdz 18.

Šogad Lemberga hūte strādā jau devīto sezonu, un nākamgad tiks svinēta 10 gadu jubileja. Šobrīd kalna augstums ir 52 metri, bet uz jubileju to plānots paaugstināt vēl par aptuveni četriem metriem. Lai to panāktu, pagājušajā vasarā ir paplašināta kalna pamatne: «esam uzaudzējuši muskuļus, lai šogad lēktu uz augšu», tēlaini izsakās U. Boitmanis. Ventspils ielu rekonstrukcija turpinās, tāpēc izejmateriālu kalna uzbēršanai netrūkst. Lielais mērķis esot sasniegt 86 metru augstumu. Tad Ventspilī būšot lielākais apsaimniekotais kalns Latvijā.