Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

Džekijs Čans par pensiju nesapņo

© Scanpix

Cīņas mākslu meistars Džekijs Čans, kas pirms gada paziņoja, ka metīs mieru aktiera karjerai, par šo lēmumu vairs nav tik pārliecināts. Tagad viņš nolēmis, ka pensionēšanās laiks būs atkarīgs no tā, kā jutīsies viņa ķermenis.

Dž. Čanam jau iepriekš ir nācies atbildēt uz jautājumiem, cik ilgi viņš vēl piedalīsies asa sižeta filmu uzņemšanā, kuras ir nopietns pārbaudījums arī krietni jaunākiem aktieriem. «Kad man bija pāri 40, mediji man vaicāja, kad es plānoju doties pensijā, un es atbildēju, ka pēc kādiem pieciem gadiem,» stāsta Dž. Čans. «Pēc sešiem mēnešiem man būs 60 gadu. Skatīšos, cik tālu varu doties, pirms mans ķermenis man sacīs: pietiek!» Tāpēc pašlaik viņš konkrētus termiņus vairs neizvirza. «Baumu par manu pensionēšanos ir daudz, esmu pie tām jau pieradis,» saka aktieris. «Bet neuztraucieties, es jums par to pavēstīšu pirms savas nāves.»

Dž. Čans ir izpelnījies īpašu ievērību ar to, ka visus filmās redzamos trikus izpilda pats, neizmantojot dublierus. Savas karjeras laikā viņam ir bijušas lomas vairāk nekā simt filmās, savukārt tagad viņš pats ir režisors un raksta scenārijus filmām. Viņš nenoliedz, ka uzturēt augsta līmeņa sniegumu kļūst aizvien grūtāk: «Filmēšanās ir ļoti nogurdinoša – tas vairs nav tā kā agrāk.» Līdz ar to Dž. Čans pieļauj, ka drīz tomēr pienāks laiks, kad arī viņam vajadzēs izmantot kaskadieru un dublieru pakalpojumus. Taču aktieris joprojām ir lieliskā fiziskā formā, norāda Reuters.

Viņam pašam nav ilūziju par to, kāda ir viņa vieta Holivudā – proti, viņam lomas citos, fiziski mazāk sarežģītos žanros, visticamāk, neviens nepiedāvās, un asā sižeta filmas faktiski ir vienīgais žanrs, kurā viņš lielā kino nozarei ir interesants. «Holivudā neviens mani nenolīgs lomām tādās filmās kā Krāmere pret Krāmeru vai Mūzikas skaņas – lai gan es esmu tīri labs dziedātājs,» saka

Dž. Čans. «Skatītāji nav pieraduši redzēt Džekiju Čanu drāmas filmās. Turklāt mana angļu valoda nav pietiekami laba. Tāpēc es ceru, ka auditorija, redzot, ka manās asā sižeta filmās tiek izmantoti dubultnieki, man piedos.»

Tieši valodas barjeras dēļ Dž. Čans savulaik noraidīja priekšlikumu piedalīties trillerī Tulks, kas uz ekrāniem iznāca 2005. gadā. Šajā filmā galvenās lomas tēloja Nikola Kidmena un Šons Penns.

Dž. Čans stāsta, ka viņa aģents uzskatījis, ka loma šajā filmā Dž. Čanam būtu piemērota, taču filmā ir arī ļoti daudz dialogu, un tas aktierim radītu sarežģījumus. Tagad gan viņš nožēlo, ka piedāvājumu toreiz noraidījis, jo tā ir zaudēta iespēja spodrināt savas karjeras mantojumu un strādāt kopā ar N. Kidmenu. «Ilgus gadus esmu vērojis, kā asa sižeta filmu aktieri visu laiku nāk un iet. Šī žanra aktieri vienkārši nevar nozarē palikt ilgi – atšķirībā no drāmas žanra, kur strādā īstie aktieri, piemēram, Roberts de Niro vai Dastins Hofmans. Viņi dzīvo mūžīgi.» Savukārt uz jautājumu, kura no daudzajām filmām ar Dž. Čana piedalīšanos viņam pašam visvairāk patīk, viņš atbild, ka tāda filma vēl nav uzņemta. «Cilvēkiem patika Sastrēgumstunda, un es ar to nopelnīju daudz naudas, taču tā nav filma, kādas man patīk veidot.» Tāpēc viņš, veidojot pats savas filmas Ķīnā, pēdējos gados lielāku uzsvaru liek uz drāmas elementiem. «Es mēģinu skatītājiem pateikt, ka neesmu tikai asā sižeta filmu zvaigzne – es esmu arī aktieris.»

Jaunākā filma ar Dž. Čana piedalīšanos ir pērn uzņemtā Chinese Zodiac (Dieva bruņas 3: Misija Zodiaks). Šīs filmas epizodes tika uzņemtas arī Latvijā. Tajā netrūkst Dž. Čana līdzšinējai daiļradei raksturīgu elementu – lēkšanas no augstceltnēm, kaujām brīvajā kritienā un citu vizuāli iespaidīgu triku. Kritiķu atsauksmes par šo darbu gan nav gluži cildinošas, taču vienlaikus tā ir viena no visu laiku visvairāk pelnošajām Ķīnas filmām.