Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Izklaide

Dziedātāja ar oligarha naudu cer uz panākumiem

© Publicitātes foto

Pakistānā dzimušais oligarhs Mohamads Zahurs savulaik spēja Ukrainā uzbūvēt bagātību vērtu tērauda nozari, kā arī apprecēt bijušo Misis Pasaule titula ieguvēju. Tagad viņš savu sievu Kamaliju vēlas padarīt par Eiropas mēroga popmūzikas zvaigzni.

M. Zahuram savulaik Ukrainā piederēja pieci tērauda apstrādes uzņēmumi. 2008. gadā viņš tos pārdeva par aptuveni vienu miljardu dolāru. Ko cilvēks mūsdienās var darīt ar vienu miljardu dolāru? M. Zahurs ir ieguldījis dažās Kijevas viesnīcās un biroju ēkās, ir iegādājies liberāli noskaņotu angļu valodā iznākošu nedēļas žurnālu Kyiv Post, kā arī TV studiju, lidmašīnu, jahtu, divus Bentley, divus Mercedes automobiļus, vienu Audi S8 un Range Rover. Ko tālāk? Oligarhi mēdz pirkt futbola klubus, taču futbols īsti nav M. Zahura iecienītā izklaide. Taču viņš ir nolēmis futbola spēlētāju vietā algot labākos producentus, dejotājus un sabiedrisko attiecību ļaudis, lai padarītu savu sievu Kamaliju par vadošo Eiropas popzvaigzni, vēsta Der Spiegel.

Sākotnēji šī doma izklausās labākajā gadījumā pārdroša, sliktākajā – murgaina. Taču M. Zahurs šo to zina par ceļu uz panākumiem – 19 gadu vecumā viņš no Pakistānas ieradās Padomju Savienībā bez naudas un pat bez krievu valodas zināšanām, taču tagad ir viens no bagātākajiem cilvēkiem Ukrainā. Turklāt šis plāns nebūt netiek sākts tukšā vietā. Kamalija jau pašlaik Ukrainā ir visai pazīstama skatuves māksliniece. Ar dziedāšanu viņa nopietni nodarbojas kopš 11 gadu vecuma, kad uzvarēja pirmajā konkursā. Talants viņai nenoliedzami piemīt. Bet visu pārējo var nopirkt.

Pašlaik 36 gadus vecā Kamalija ir ieguvusi klasiskās mūzikas izglītību gan dziedāšanā, gan vijoļspēlē. 1997. gadā viņa izdeva pirmo albumu Techno Style, ar to iegūstot popularitāti Ukrainā. Viņa ir iedziedājusi duetu arī ar Krievijas mūziķi Filipu Kirkorovu. Kopš tā laika nekādu citu strauju karjeras pacēlumu viņai nav bijis, ja neskaita uzvaru 2008. gada konkursā Misis Pasaule.

Ar M. Zahuru viņa iepazinās 2003. gadā, kad M. Zahurs vēl strādāja tērauda nozarē. Kamalijai rūpnieks gan nešķita īpaši interesants, taču viņš dziedātājai ik dienu sūtīja ziedus, līdz viņa piekrita M. Zahuru apprecēt.

M. Zahura ideja par sievas karjeras balstīšanu itin labi iederas mūsdienu popkultūras situācijā, kurā aizvien plašāk ir novērojama turīgu mākslas aizbildņu institūcijas atjaunošanās, norāda Der Spiegel. Vairākums no filmām, kas šogad ieguva Oskara balvas nominācijas, bija guvušas dāsnu miljardieru atbalstu – šo kinodarbu kategorijā var ieskaitīt gan Argo, gan Specoperācija «30 pēc pusnakts». Bez dāsniem ziedojumiem mūsdienās nespētu pastāvēt daudzas mākslas izstādes, futbola klubi un arī mediji. Pat krievu oligarhu vidū privātas jahtas un lidmašīnas iziet no modes, bet princips nauda apmaiņā pret ievērību saglabājas.

Kamalijas komanda pašlaik sper plašus soļus, lai virzītu Kamaliju uz panākumiem Eiropā. Viņi rūpīgi seko līdzi Kamalijas dziesmu popularitātei portālā YouTube – skaits, cik reižu mūziķa klipi šajā portālā ir skatīti, kļūst aizvien nozīmīgāks rādītājs mūsdienu popmūzikas pasaulē, pat ja no šiem skatījumiem īpaši daudz naudas nopelnīt nevar. Šī statistika rāda, ka dziedātāja jau ir iemantojusi ievērojamu arpazīstamību Spānijā un Polijā, un arī Vācijā rādītāji ir labi. Pērn Kamalijai Lielbritānijas 40 populārāko dziesmu sarakstā vienubrīd izdevās pakāpties uz 6. vietu.

Der Spiegel ironizē, ka dziedātāja līdzinās M. Zahura tērauda cehiem: ir jaušams, ka tur ir milzīgs potenciāls, taču, lai līdz tam nonāktu, viss ir jāpārskata, jāpārstrukturē un jāuzlabo.

Lai panāktu cerēto, M. Zahurs algo britu producentus no elektroniskās mūzikas apvienības Digital Dog, kuri ir strādājuši ar tādiem zināmiem māksliniekiem kā Sindija Laupere, Britnija Spīrsa un Mailija Sairusa. Pirms dažām nedēļām izdotā Kamalijas albuma Club Opera tapšanā līdzdarbojies Uve FārenkrogsPetersens, kurš savulaik uzstājās grupas Nena sastāvā – šis ansamblis visvairāk ir pazīstams ar 1983. gadā izdoto grāvēju 99 Luftballons. Duetu ar Kamaliju ir iedziedājis kādreizējā dueta Modern Talking dalībnieks Tomass Anderss, kurš Ukrainā joprojām ir liela zvaigzne. Sadarbībai ar Kamaliju ir piekritis arī spāņu operdziedātājs Hosē Karrerass. Viņas atbalstam strādā arī producenti no televīzijas kanāla Rossija 1. Tā kā šim kanālam ir labas attiecības ar valdību, Kamalija jau ir uzstājusies premjerministram Dmitrijam Medvedevam.