Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Horoskopi

ASTROLOĢIJA. Pareģojumu dīvainības un žuļiki tīmeklī

© Pixabay

Vanga paredzēja... Nostradams pravietoja, Ņūtons Bībelē izpētīja... Daudz briesmīgu aptumsumu būs, un pasaules gals jau n-to reizi... Tīmeklī klejo daudz dīvainu rakstiņu. Neņemiet visu nopietni!

Ko teica Vanga un Nostradams

Skaidrs, ka interneta vidē portāliem un mājaslapām svarīgs skatījumu jeb «klikšķu» skaits, un šos rādītājus ļoti labi var sasniegt, publicējot primitīvas, it kā sensacionālas ziņas.

Tīmeklī daudz citēts franču aptiekārs un ievērojams gaišreģis Nostradams, kas savulaik publicēja pareģojumu krājumu, kurš ir kļuvis slavens visā pasaulē. Cauri gadsimtiem slaveni viņa «Les Propheties» («Pravietojumi»), kuru pirmais izdevums bija 1555. gadā. Savos pareģojumos Nostradams uzrakstīja 942 četrrindes, kas tika apvienotas grupās - centūrijās. Pareģojumi ir rakstīti renesanses laikmeta franču valodā un attiecas uz laiku no 1555. līdz 3797. gadam (!). Šīs vārsmas uzrakstītas nekonkrēti, un pats gaišreģis esot teicis, ka tās varēs iztulkot tikai pēc notikušā.

Vācu pētnieks Manfreds Dimme savā darbā «Nostradams. Pareģojumi. Jauns skatījums» vēsta, ka atradis kodu, kā atbilstoši gadiem šifrēt pareģojumus. Citi Nostradama vēstījumu pētnieki gan tam nepiekrīt, un nav arī izdevies atrast kopsakarības starp šā un pagājušā gadsimta reālajiem notikumiem un pareģojumiem. Bet medijiem tas, protams, netraucē publicēt ziņas ar virsrakstiem: «Trīs Nostradama pareģojumi, kas ir piepildījušies; vai Covid-19 ir ceturtais?», «Nostradama baismīgie pareģojumi: kas sagaida pasauli 2020. gadā», «Vai Nostradams jau 1654. gadā paredzēja teroristu uzbrukumu Ņujorkai?», «Nostradams paredzēja «Gangnam style» un pasaules galu» utt.

Līdzīgi ir ar slavenās bulgāru gaišreģes Vangas vēstījumiem. Kādi tie patiesībā bijuši un kas tiek izrauts no konteksta un interpretēts... kas to lai zina, ja runa par sabiedriskiem un politiskiem notikumiem. Bet gadās arī tādas pērles kā, piemēram: «Rets Vangas pareģojums naudas pievilināšanai: vajadzēs vienu vistas olu!»

Laimīgās un nelaimīgās zodiaka zīmes

Pēdējā laikā populāri pārpublicēt no ārvalstu lapām tulkotus prognožu horoskopus, akcentējot kādu tēmu. Piemēram: «Pāvels Globa nosauc trīs zodiaka zīmes, kam rudens beigas nesīs pasakainu veiksmi», «Piecas horoskopa zīmes, kuras vasaras vidū gaida lielas pārmaiņas», «Astrologi nosauc četras zodiaka zīmes, kuras 2020. gadā gaida finansiāla veiksme», «Astrologi nosauc bīstamās dienas aprīlī katrai zodiaka zīmei: kad jāuzmanās?» utt.

Nav īsti skaidrs, no kādiem avotiem tas tiek ņemts, un arī pašiem publicētājiem reizumis nav skaidrs - Globa Pāvels vai Globa Tamāra...

Jāatzīmē, ka izklaides horoskopiem ir senas tradīcijas un bez tiem nav iedomājams gandrīz neviens pasaules medijs, tos astrologi veido pēc speciālas metodikas. Bet tikpat skaidrs ir tas, ka cilvēci 12 daļās sadalīt mēs nevaram. Šī tēma būtu pasniedzama nevis apgalvojuma formā, bet kā sadaļa - izklaidei un iedvesmai. Šajā mūsu speciālizlaidumā horoskopu sadaļās tieši uz to arī esam orientējušies. Lai izklaidētu, iedvesmotu, rosinātu domāt, darboties, bet ne pareģotu: kas būs vai nebūs.

Nez vai Globas paši zina, kur un kā radušies šie horoskopi, kas pārpludinājuši gan Krievijas, gan Latvijas internetu. Piemēram, Pāvela Globas oficiālajā mājaslapā «globainstitut.ru» ne «YouTube» kanālā, ne «VKontakte» nekas tāds nav atrodams. Arī Tamāras Globas mājaslapā ne. Varbūt kāda sadarbība, izmantojot brendus...

Bet, protams, netrūkst arī visādu žuļiku.

Krāpnieki «roboti»

Cilvēkiem, kas interesējas par astroloģiju un kaut ko meklējuši tīmeklī, «Facebook» laika joslā var parādīties reklāmas piedāvājumi izveidot bezmaksas horoskopu.

Intereses pēc reiz sāku saraksti ar «astroloģi» Rozu, bet ātri sapratu, ka «robots». Saraksti nedzēsu, un tad regulāri man nāca vēstījumi, ka ir ļaunas sievietes, kas vēlē man sliktu, ka ir 17. mēness diena (reizi nedēļā) un ko man būs tajā darīt, ka tūdaļ pastāstīs, kas mani mīl utt. Katra vēstījuma beigās «mesindžerī» bija poga «Zvani tūlīt». Neriskēju. Teorētiski tas varētu būt vīruss, vai vēlāk - kāda krāpniecības shēma.

Neuzķerieties, ja jums internetā kaut ko sola par brīvu.

Daudz aptumsumu vienā gadā

Dažkārt parādās arī dabaszinību elementārāko lietu nezināšana. Kāda publikācija internetā lasītājiem pavēstīja, ka gaidāmi daudzi briesmīgi Saules un Mēness aptumsumi. Ja, protams, par daudziem var uzskatīt tos četrus vai piecus Saules un Mēness aptumsumus, kas notiek katru gadu. Astronomiski. Un citādi nemēdz būt. Bet - pabiedēšana arī ļauj piesaistīt plašāku auditoriju.

Cik reižu jau pasaules gals

Biedēšanas klasika, protams, ir «pasaules gals», kam pārskatāmā pagātnē saskaņā ar dažādu gaišreģu versijām bija jāpienāk jau vairākas reizes.

Plašāk zināmais datums bija 2012. gada 21. decembris. Pirms tam medijiem bija ko izrakstīties. Tika aptaujāti dažādu ezoterikas jomu pārstāvji, atkal celti augšā Nostradama un Vangas vēstījumi.

Šajā kontekstā parādījās arī versija, ka slavenais fiziķis, matemātiķis, astronoms, teologs un alķīmiķis Īzaks Ņūtons arī esot mēģinājis pareģot pasaules galu. Fiziķis uzskatījis, ka, uzlaužot Bībeles kodu, izdosies izprast un prognozēt daudzus notikumus pasaulē. Viņš bija pārliecināts, ka Vecajā Derībā var sameklēt atslēgu visiem notikumiem uz Zemes.

Pēc Īzaka Ņūtona versijas pasaules gals nepienākšot agrāk par 2060. gadu, savukārt internetā par pasaules galu cirkulē arvien jaunas un jaunas versijas.

Bet tikmēr - vērtējam informāciju kritiski, meklējam to kompetentos avotos, taujājam zinošiem speciālistiem un dzīvojam ar pilnu krūti!