Mēness. Tava likteņa un dienas darbu pavadonis

© Pixabay

Veļas diena, diēta, dvēseles kolīzijas, slepkavības, staigāšana pa jumtiem, bezmiegs, paisums un bēgums, menstruālais cikls, zālīšu ievākšana, maģija. Tam visam ir sakars ar Mēnesi – vienīgo Zemes pavadoni, otru spožāko debesu spīdekli pēc Saules, uz kura cilvēks savu kāju IR spēris. Mūsdienu zinātne atklāj jaunas nianses, kā Mēness enerģija ietekmē uz Zemes notiekošo un mūsu likteņus.

Zinātnieku redzeslokā

Šobrīd Mēness zinātnieku aprindās ir kosmosa aktualitāšu topā, jo pirms došanās uz Marsu NASA programmas «Artemis» (Artemīda) ietvaros gatavojas izveidot cilvēku apmetni uz Mēness. Raķete, kas lidos uz Mēnesi, ir gandrīz gatava, un ar automātisko kosmosa kuģu, kas lido ap Zemes pavadoni, palīdzību jau tiek realizēts Mēness bāzes projekts. Lai gan uz Mēness nekā dzīvībai draudzīga nav, piemēram, nav magnētiskā lauka kā mūsu planētai, kas aizsargā no kosmiskās radiācijas un tālā kosmosa stariem, kas noārda DNS, bet temperatūra svārstās no +120 līdz -200 grādiem, tomēr Mēness veidojies no tiem pašiem materiāliem kā Zeme. Jaunākā Mēness rašanās teorija vēsta, ka Zemes pirmsākumos mūsu planētā ietriecās liels kosmosa objekts. Rezultātā no Zemes atlūzām un putekļiem radās Mēness. Ir pētnieki, kas saka, ka, tieši pateicoties Mēnesim, uz Zemes ir dzīvība.

Mēness tuvums nosaka tā spēcīgo ietekmi uz zemeslodes procesiem - paisumiem un bēgumiem, bioloģiskām norisēm, iespējams, meteoroloģiskām parādībām - viesuļvētrām, nokrišņiem, pērkona negaisu. Interesanti, ka, piemēram, visas vētras Atlantijas okeānā tūkstošgades sākumā veidojušās jauna Mēness laikā. Mēness cikls nosaka arī vairāku jūras dzīvnieku sugu uzvedību.

Kopš senseniem laikiem naktīs ļaudis vērsuši skatus debesīs, lai ne vien jūsmotu par Mēness spožo bālumu, bet arī plānotu sadzīvi. Pēc Mēness apaļumiem noteica, kad mazgāt veļu, griezt matus, skābēt kāpostus, stādīt kartupeļus, sālīt speķi un labot jumtu. Mēness ritms tika saistīts ar okultām darbībām, psihiskām slimībām, dzīvnieku agresiju, neveiksmēm, dvēseles ciešanām. Tuvāk mūsdienām Mēness kalendāru izmantoja, lai plānotu ķirurģiskas operācijas, diētas un masāžas.

Speciālais mēnessērdzības likums

Mēness vienmēr bijis zināms psihiskās veselības indikators. Līdz 18. gadsimta vidum mediķi uzskatīja, ka trakumu izraisa Mēness. Vēlāk zinātnieki to apstrīdēja, tomēr atzina, ka pilnmēness laikā ikviens cilvēks - vecs vai jauns - kļūst vieglāk aizkaitināms. 1843. gadā Anglijā mēnessērdzība oficiāli tika atzīta par slimību un tika pat pieņemts speciāls Mēnessērdzības likums. Sekoja plūdmaiņu teorija, kas apgalvoja, ka cilvēka ķermenī tāpat kā okeānā Mēness ietekmē pieplūst un atplūst šķidrumi. Mēs, protams, vairs neuzskatām, ka Mēness izraisa trakuma lēkmes un «plānprātīgie gūst baudu no Mēness fāzēm», tomēr novērojam, ka pilnmēness laikā nedaudz mainās noziegumu un pašnāvību statistika. Neatliekamās palīdzības mediķi un policisti neslēpj, ka pilnmēness nakts dežūrām gatavojas īpaši, jo zina, ka incidentu būs vairāk. Lai nu kā, bet ikviens kaut reizi dzīvē būs piedzīvojis pilnmēness bezmiegu, uzbudinājumu vai raudulību.

Te «čiko», te aptumšojas

Par astroloģiski sarežģītu laiku tiek uzskatīts Mēness aptumsums, kas iestājas tad, kad planētas pavadonis nonāk Zemes ēnā. Mēness aptumsumi notiek gandrīz tikpat bieži kā Saules - divas trīs reizes gadā. Skatoties no Zemes, Mēness aptumsumu var novērot pilnmēness laikā, citās Mēness fāzēs to nevar redzēt. Pilnais Mēness aptumsums parasti ilgst stundu un 44 minūtes.

Mūsdienās neviens pie pilna prāta Mēness aptumsumus ar kariem, plūdiem un ugunsgrēkiem vairs nesaista, tomēr primitīvās bailes no aptumsumiem ir tik dziļi iesakņojušās, ka pat informācijas laikmets tās nespēj izdzēst. Piemēram, astronoms un astrologs Juris Kauliņš, saka, ka tādā laikā pagātne atbalsojas tagadnē, aktualizējas iekšējās neatrisinātās problēmas un pieaug psiholoģiskā spriedze. Tāpēc astropsihologi aptumsumu laiku iesaka izmantot rāmai apcerei, atpūtai, meditācijai. Tieši Mēness aptumsumā notiek strauja garīgā izaugsme un rodas liktenīgas atklāsmes. Kauliņš Mēness aptumsumus saista ar dažādu risku pastiprināšanos, kļūdām, ko cilvēki pieļauj darbā, neparedzētām situācijām, uz kurām jāreaģē ātri. Mēness ir saistīts ar ego, tāpēc aptumsuma laikā egoisms pieaug, cilvēki ātrāk apvainojas, krasāk reaģē uz asiem vārdiem. Jāņem vērā, ka Mēness aptumsuma laikā galvā var iemājot «tumšas domas». Dažos aptumsis Mēnestiņš aktivizē sliktas īpašības - skaudību, agresiju, patmīlību.

Pēdējos gados daudzus pārņēmusi tāda kā psihoze: «Ai, ai, čika laiks klāt - ko lai iesāk?» Cilvēki domā, ka, izejot no mājām čika laikā, viņiem uzbruks visas pasaules nelaimes ar Covid-19 priekšgalā. Čika laiku dēvē arī par Mēnesi vecpuisī, Mēnesi dreifā. Vienkāršāk sakot, čika laiks ir brīdis, ka Mēness zaudē saikni ar kādu no planētām un rāmi slīd līdz nākamajai zodiaka zīmei. Tātad Mēness atpūšas no citu planētu ietekmes. Čika laiks iestājas vidēji ik pēc divām dienām un ilgst no dažām sekundēm līdz pat vairākām stundām. Respektīvi, ja visi baidītos no čika laika, dzīve apstātos. Ir astrologi, kas saka: «Čika laika daudzināšana un biedēšana ar to, iespējams, ir kādu cilvēku mārketinga triks.» Toties citi uzsver Mēness lielo nozīmi mūsu dzīvē un iesaka atcerēties par čika laiku, kas iezīmē situācijas un noteikumu maiņu. Pēc čika piekritēju domām, Mēness virza enerģiju tur, kur kaut kam jānotiek. Līdz ar to čika (tukšajā) laikā viss iet greizi - ārsti nosaka nepareizas diagnozes, e-pasti neatveras, cilvēki pļāpā pa tukšo. Uz čika laikā nopirktu kleitu jūs vēlāk skatāties un nesaprotat, kā šis puķainais putnubiedēkļa tērps varēja šķist glīts. Kamēr Mēness brīvi šūpojas debesu jūrā, cilvēkiem ar atkarībām - azartspēļu, alkohola, narkotiku -, arī šopaholiķiem un tiem, kuriem raksturīga kompulsīva ēšana, jāievēro piesardzība, jo uz īsu mirkli var rasties grūti pārvarams kārdinājums mesties atkarībā. Čika enerģija uz cilvēkiem iedarbojas atšķirīgi, jo pamatā viss atkarīgs no cilvēka veselības stāvokļa, bioritmiem, pašsajūtas konkrētajā dienā. Izcilā astroloģijas pasniedzēja Baiba Apine savulaik ir minējusi, ka analizēt notiekošo tikai pēc čika stāvokļa būtu tas pats, kas raksturot istabu, skatoties tajā caur atslēgas caurumu. Mēness ir saistīts ar zemapziņu, tāpēc ar prātu grūti izprotams. Astroloģe Alla Bilde vairākkārt uzsvērusi, ka no čika laika nevajag baidīties, jo Mēness bez kursa drīzāk ir simbols cilvēka dvēseles smalkajām notīm. Baidīties no čika laika ir tas pats, kas neturpināt ceļu, ja to šķērsojis melns kaķis. Tomēr, kā saka «drošs paliek nedrošs», tāpēc čika laikā labāk piesargāties, veicot apjomīgas naudas operācijas, neatstāt bērnus bez uzraudzības, neveikt bīstamus trikus un nelēkt ar izpletni.

Pamatprincipi, kurus var ievērot

Arī tie, kas netic čika ietekmei uz savu dzīvi, būs pamanījuši Mēness fāžu ietekmi uz noskaņojumu, miega kvalitāti un enerģijas līmeni. Ir pētnieki, kas uzskata, ka Mēness fāzes ietekmē bioloģiskos procesus un hormonālās izmaiņas. Citi pasmejas, sakot, viss ir vienkāršāk - ja nakts ir gaiša, cilvēki ir aktīvāki, ja piķa melna - mierīgāki.

Savukārt astrologi novērojuši, ka dienās, kad debesu jumā redzama vien šaura Mēness svītriņa, vairāk vai mazāk, bet mēs visi noslēdzamies sevī, kļūstam pasīvi. Mēness 1., 6 un 13. dienā var aktivizēt savas vēlmes, kas piepildīsies. Piemēram, ja gribat vairāk naudas, nopērciet jaunu naudas maku, iemetiet krājkasē kaut dažus eiro. Dienām ejot, potenciāls atraisās, un augoša Mēness periodā mēs kļūstam atraisīti, draudzīgi, enerģiski. Šajā laikā ieteicams uzņemt vitamīnus, veikt pašsajūtu un izskatu uzlabojošas procedūras. Nevajag pārspīlēt ar ēdienu, kas šajās dienās iet labumā. Derētu atturēties no alkohola, kas iedarbojas aktīvāk. Seko pilns Mēness ar lielu aktivitāti, enerģijas divkāršošanos, grandioziem plāniem, reizēm nervozitāti un bezmiegu. Maksimumu mūsu enerģija sasniedz Mēness 15. dienā. Mēnestiņa vaigam nodilstot, vitalitāte samazinās, gribas pabeigt uzsākto, atgriezties pie ikdienišķām lietām. Mēnesim sarūkot kā nokostam pīrāgam, mēs kļūstam neaizsargāti, viegli ievainojami. Mēness 9., 19. un 29. diena ir piemērota, lai atbrīvotos no nevēlamā, izbeigtu bezjēdzīgas attiecības.

Daži astrologi iesaka pašiem izveidot savu Mēness kalendāru, paļaujoties uz savām izjūtām un vispārzināmām Mēness ietekmes likumsakarībām. Piemēram, ejot caur zodiaka zīmēm, Mēness ietekmē mūsu orgāns. Kustība notiek no augšas uz leju, līdz pēdām - Zivīm. Kad Mēness ir attiecīgajā zīmē, kas saistīta ar kādu no orgāniem, tas īpaši jāsaudzē. Ja Mēness ir Aunā, jāsaudzē galva - jāizvairās no puniem, biežāk jāatslēdzas no ikdienas darbiem, lai atpūstos vai pameditētu. Kad Mēnestiņš ir ar kaklu saistītajā Vērsī, ejot ārā, jāuzliek šalle, jāēd maziem kumosiem, nevajag kliegt un dzert ledainus dzērienus. Kad Mēness atrodas par kādu orgānu «atbildīgajā» zodiaka zīmē, nevajag to operēt, jo kaut kas var noiet greizi.

Kad dēstīt un vākt ražu

Mūsu senči pēc Mēness apaļumiem noteica zemes auglību, ražību un mitrumu. Gudri dārzkopji, pirms ķerties pie lāpstas, kapļa, lejkannas vai stādiem, jautājoši palūkojas Mēnesī. Ja saimniece grib, lai dārzā viss aug griezdamies, bet kaimiņienes skaudīgi noplāta rokas, viņa savus dienas darbus plāno, ņemot vērā Mēness vizuāli sniegtos padomus. Piemēram, augoša Mēness pirmajā ceturtdaļā var ķerties pie dēstīšanas un pārstādīšanas. Pat ja jāpārstāda panīkusi lielveikalā pirkta istabas puķe, der izraudzīties īsto dienu, un brīnumi notiks - puķe stiprināsies no kosmosa un dabas vienotās enerģijas un augs krāšņa. Ja zeme ir sausa, putekļaina, augi jāstāda pilnmēnesī, kas piesaista mitrumu. Pilnmēness laikā jānovāc sulīgas ogas un augļi, piemēram, tomāti un zemenes. Pazemes augi - burkāni, kartupeļi - jāstāda, kad Mēness pie debesīm ir aptumšojies un tikpat kā nav manāms. Ar nezālēm cīņa jāsāk dilstošā Mēnesī. Pēc Mēness izskata iespējams noteikt, gaidāms lietus, vētra vai plūdi.

*

Veļas un spodrības dienas

Senos laikos nebija iedomājams, ka sieva veļu mazgātu nedienā vai vīram bārdu grieztu augošā Mēnesī. Mūsdienās plānojot ikdienas darbus, jārēķinās ar lielākiem kungiem par Mēnesi, piemēram, atskaites termiņiem Valsts ieņēmumu dienestam. Kad ir brīvs brīdis, metam zeķes un blūzes veļasmašīnā un skrienam pie friziera. Tomēr astrologi saka, ka senču gudrības darbojas nekļūdīgi un mēs sev aiztaupītu vairāk laika, ja putekļus dzenātu un ledusskapi piepildītu noteiktās dienās. Atliek pamēģināt!

Veļa labāk mazgājas dienās, kad Mēness dilst un šķērso kādu no Ūdens stihijas zodiaka zīmēm (Vēzis, Skorpions, Zivis). Tomēr ūdens dienās veļa sliktāk žūst. Ja ķeramies pie veļas mazgāšanas augošā Mēnesī, tas saputo toveri, bet slikti izskalo veļu. Ja veļu mazgājam, kad Mēness ir ieklīdis kādā no Zemes zīmēm (Vērsī, Jaunavā, Mežāzī), veļa neputo, tāpēc nākas izlietot lielāku pulvera daudzumu. Pilnmēnesī var mazgāt balto veļu, kas kļūst mirdzoša, bet, ja traipi ieēdušies, jāsagaida dilstoša Mēness ieiešana Skorpionā. Nav grūti uzminēt, ka veļas gludināšanai palīgos steidz Uguns stihijas zīmes (Auns, Strēlnieks, Lauva). Mežģīņu blūzi un baltus kreklus nav ieteicams gludināt Mežāzī, kas mīl uz lietām uzmest pa neglītam kleksim. Savukārt iemīļotās melnās kleitiņas audumu Mežāzis var sabojāt līdz nepazīšanai.

Viena nejauka lieta ir putekļi, ko mēs diennaktī kopā ar gaisu ieelpojam līdz pat divām ēdamkarotēm. Zem palielināmā stikla putekļi izskatās kā monstru balle, jo satur dažās sīkas, ar aci neredzamas radības. Starp citu, lielu daļu alerģiju izraisa tieši viņi. Kad esi nolēmis uzsākt karu pret putekļiem, izrādās, ka tie bēg ātrāk, nekā tava putekļu slotiņa spēj kustēties. Šāda tīrīšana mēdz nokaitināt, tāpēc jāķeras pie Mēness darbu kalendāra. Kad Mēness iet cauri Gaisa stihijas zodiaka zīmēm (Dvīņiem, Svariem, Ūdensvīram), putekļu «dziesmiņa ir nodziedāta». Atliek vien kārtīgi izvēdināt māju, un noskaņojums uzlabosies. Mājas uzkopšanā mēs mūsdienās izmantojam putekļsūcēju, tomēr, lai atjaunotu dzīvesvietas enerģētiku, radītu svaiguma un pozitīvisma efektu, grīda ir ne vien jāizsūc, bet arī jāizmazgā. Grīdu ar remdenu ūdeni labāk mazgāt dilstoša Mēness dienās. Ja tā ir no koka vai parketa, labāk izvēlēties Gaisa zīmju dienas. Ūdenim var piepilināt nelielu terpentīna lāsīti. Enerģētiskos sārņus noņems ūdenim pievienota šķipsniņa sāls vai karote vērmeļu uzlējuma. Gadās, ka gribam izmest vecus krāmus, bet roka neceļas «Hm, varbūt tomēr noderēs...» Tas tāpēc, ka pie nevajadzīgo lietu izmešanas ķeramies nepareizajā dienā. Par telpas iekārtojumu un sakoptību gādā Jaunava, tāpēc no vecām lietām jāatbrīvojas, kad Mēness ir Jaunavā. Tomēr jāuzmanās, jo Jaunava mūs var mudināt izlidināt miskastē arī šo to vērtīgu, bet pēc šīs horoskopa zīmes priekšstatiem vecu. Kad Mēness Jaunavā, nevajadzētu sākt lielo tīrīšanu, jo pastāv iespēja aizrauties ar sīkumiem. Īpašo mājas enerģētisko attīrīšanu var uzsākt pilnmēness laikā. Kad Mēness iet pa estētisko Svaru zīmi, attīrīšanai var izmantot sveces, zvaniņus, vīraku, ko novieto telpu stūros, kur «karājas» sliktā enerģija.

Sūnas no mājas jumta jātīra dilstošā Mēnesī. Turklāt, ja sūnas aug intensīvi, tas nozīmē, ka tas likts, kad Mēness bijis Ūdens zīmē. Logi jāmazgā un aizkari jāmaina, kad Mēness ir Gaisa zīmēs. Mājas rotāšanai jāizvēlas diena, kad Mēness pastaigājas pa Svaru un Vērša zīmēm.

Dators, viedtālrunis un citas tehnoloģiskās ierīces jānes pie «daktera», kad Mēness ir ar jaunajām tehnoloģijām un progresīviem risinājumiem saistītajā Ūdensvīrā.

*

Labs vīns un sātīga maltīte

Sulīga un sātīga maltīte padodas, ja to gatavo augoša Mēness Uguns stihijas zodiaka zīmēs. Šajās dienās mīkla piepūšas kā bumba, gaļa izcepas mīksta kā pūciņa, smalkmaizītes mutē kūst, bet cepumi top kraukšķīgi, ar brūnu maliņu. Sieru un biezpienu gatavo, kad Mēness ir Vēzī - piena zīmē. Ekscentriskas receptes padodas, kad Mēness ir Svaros un Strēlniekā - zīmēs, kurām patīk lutināt garšas kārpiņas. Kad Mēness ir Mežāzī, var gatavot ārstnieciskus spirta uzlējumus. Labu vīnu izdosies nopirkt vai ielikt raudzēties dienās, kad Mēness iet caur Svariem un Vēzi. Savukārt, kad Mēness nonācis Zivīs, alkoholiskos dzērienus nevajadzētu iegādāties. Zivju sliktās attiecības ar alkoholu ir vispārzināmas.

Skaistumdienas

Un kā tad ar skaistuma procedūrām? Kad Mēnestiņš aug, arī organisms aug - uzsūc visu, ko tam dod, tāpēc šajā laikā ieteicams veikt ādas mitrināšanu un barošanu, neaizmirstot par mikroelementiem un bioloģiski aktīvām vielām. Atbrīvošanās no liekā apmatojuma jāplāno jauna Mēness pirmajās trīs dienās vai dilstoša Mēness beigu fāzē. Tad matiņi ataugs lēnāk. Ja problēmas sagādā aizsprostotas poras vai pinnes, āda vislabāk attīrīsies pilnmēness laikā. Diētām un atslodzes dienām labākais ir dilstoša Mēness laiks. Masāžas un limfodrenāžas laikā organisms atbrīvosies no toksīniem, mazināsies tauku krociņas un celulīts.

Maģija un buršanās Mēness gaismā

Kad pie naksnīgajām debesīs uzaust spoža, Visuma mākslinieka otas notriepta Mēness bumba, pat visracionālākais prāts sliecas maģijas virzienā. Ne velti vārds «maģija» nozīmē «viedo māksla». Var pat teikt, ka maģija mums ir asinīs, jo tā ir pagānisko reliģiju sastāvdaļa, bet mēs visi nākam no pagātnes.

Daudzu tautu senatnajos maģiskajos rituālos liela nozīme bijusi Mēnesim.

Saskaņā ar seniem ticējumiem, augošā Mēnesī iedarbojas uz palielinājumu vērstā maģija. Diemžēl ne tikai ražas, naudas vai skaistuma, bet arī slimību, plūdu, dažādu nelaimju. Savukārt pilnmēness laikā saikne ar garu pasauli ir īpaši stipra, un tad pieaug raganu burvestību spēks. Par raganu laiku tiek uzstatīta stunda no pusnakts līdz vieniem naktī. Dilstoša Mēness laikā var noņemt lāstus, nobūrumus un jebkuru citu kaitējošu enerģiju.

Ņemot vērā, ka Mēness tieši saistīts ar auglību, daudzi rituāli domāti mīļotā pieburšanai vai vīra izpestīšanai no citas sievietes «mīlas valgiem».

Gatavojot publikāciju, atradu kādu senu savaldzināšanas rituālu, kuru tomēr nevajadzētu atkārtot, jo buršanās var novest arī pie traģiska iznākuma, ticam tam vai nē. Bet ieskatam, kā tas notika senatnē - interesanti.

Bija vajadzīga svece, adata vai kociņš ar noasinātu galu, sarkana lente un papīrs. Jāburas bija piektdienā - Veneras dienā, pilna Mēness laikā. Mīļoto uzzīmēja uz papīra un izdomāja tam maģisko vārdu. Tad papīrīti vajadzēja ietīt matu pīnē ar sārto lenti, aizdegt sveci un iztēloties, ka griezies dejā ar mīļoto. Pēc tam izpīt no matiem mīļotā portretu, pilināt uz tā sveces taukus un nosaukt maģiskajā vārdā. Tad iedurt sev pirkstā un uz bildes uzpilināt asins lāsi. Pēc tam, atkārtojot mīļotā maģisko vārdu, turēt bildi pret pilnmēnesi.

Daudzos pilnmēness rituālos izmanto spoguli, ko pavērš tā, lai Mēness atspoguļotos. Vienā versijā pie spoguļa var piestiprināt iecerētā matu un, skatoties uz to, pilnmēness fonā skaitīt: «Nāc pie manis, nāc pie manis…» Burvestīgākai noskaņai var iedegt sveces un kūpināt vīraku.

Lai piepildītos kāda vēlēšanās, mēnessgaismā jānovieto trauks ar ūdeni. Tikmēr uz lapiņas septiņas reizes jāuzraksta vēlēšanās. Tad ūdens traukā jāieber šķipsna sāls un, skaitot «Mēness ūdens, zemes sāls, savienojies un izpildi manu vēlēšanos», virs tā jāsadedzina vēlmju lapiņa. Ūdens jāizdzer. Līdzīgā veidā cilvēki mēģinājuši atbrīvoties no slimības vai neveiksmes, tikai šādā gadījumā ūdens jāizlej pa logu, bet pelni jāaprok. Pastāvēja arī uzskats, ka ar spoguļa maģijas palīdzību pilnmēness laikā sieviete var kļūt skaistāka. Skatoties Mēnesī, jākoncentrējas uz savu ķermeni kopumā vai to daļu, ko gribas uzlabot.

Vēl kāds rituāls: vējainā pilnmēness naktī virzienā, kurā pūš vējš, skaļi jāizsaka savas karstākās vēlmes. Tiek uzskatīts, ka vēja dievs ir labvēlīgs pret mirstīgajiem un reizēm palīdz piepildīties viņu vēlmēm.

Taču, ja kāds arī mūsdienās nodarbojas ar rituālajām praksēm, tad jāatceras, ka maģijai ir bumeranga efekts, tāpēc Mēness virzienā jāsūta tikai labas un skaistas domas.

Horoskopi

Katram cilvēkam niknuma izraisītāji atšķiras atkarībā no personības, pieredzes, dzīves apstākļiem un vērtībām, taču ikdienās tos veicina emocijas vai situācijas, kas rada bezspēcību.

Svarīgākais