Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Horoskopi

Baltu zīmju spēks. Zināmais un noslēpumainais

© Publicitātes foto

Māksliniece Brigita Ektermane ir baltu zīmju gudrā tulce, viņai tās kļuvušas ne tikai par iedvesmas avotu, bet neatņemamu dzīvesveida sastāvdaļu, pat balstu, jo zīmēm piemīt milzīgs spēks. Zīmes palīdz kārtot ikdienu, veselību un garu.

Brigita uzskata, ka zīmēm ir kosmiska izcelsme, tās kalpo sevis un pasaules izziņai. Šim nolūkam viņa radījusi ne tikai enerģētiski spēcīgas gleznas, bet arī īpašas zīmju kārtis, kas domātas tiem, kuri nopietni vēlas izprast pastāvošo un notiekošo. Zīmes ir ceļa rādītāji, pieturas punkti, kas ietver brīdinājumu, padomu, paver garīgu izaugsmi, stiprina intuīciju un veicina meditatīvo praksi. Par to būs lasāms arī Brigitas Ektermanes otrajā grāmatā, kas jau atrodas ražošanas procesā.

Zīmes vairāk izskaidro vai maina pasauli?

Tās dod informāciju. Cilvēks pats izvēlas, kāda būs viņam attiecīgajā dzīves brīdī vajadzīgā zīme līdz ar tajā ietverto informāciju. Ikviena zīme satur enerģiju, kuras attiecīgajā brīdī cilvēkam ir vai nu par daudz, vai nu trūkst, tāpēc nepieciešams iegūt līdzsvaru. Zīme ir vislakoniskākā informācijas forma, enerģijas grafiskais attēlojums, un cilvēks, kurš zina, ko viņam vajag, var to izmantot.

Varētu teikt, ka zīme konkrētajā telpā, kurā dzīvo cilvēki un ko varētu saukt par Zemes realitāti, pašos pamatos saglabājas nemainīga - neatkarīgi no gadu tūkstoša, kurā kāds to aplūko.

Neapšaubāmi. Tajā pašā laikā viena un tā pati zīme no zvaigznēm līdz ugunskrustiem ir pieejama visā zemeslodē un tās kontinentos. Zīmes, līdzīgi astroloģijas mācībai par planētu enerģētisko ietekmi uz cilvēku, arī ir enerģētikas ceļa zīmes un norādes.

Ezoteriskā valodā sakot, katra zīme atver noteiktu enerģijas kanālu?

Jā, gan astroloģija, gan zīmes palīdz ieraudzīt iespējas, kādas konkrētā situācijā cilvēkam varētu būt pieejamas. Runa ir par dažādu spēku darbību. Cilvēkam stresa, bezizejas vai bezpalīdzības sajūtā vajadzīgs atbalsts, un to viņa dzīvē var sniegt zīmju izmantošana. Mēs taču zinām, ka tieši to dara visas reliģijas, jo tajās tiek lietotas zīmes, tiesa, ne tik lielā mērā, bet selektīvi, lai tās visas varētu kalpot vienā virzienā, cilvēku vairāk pakļautu, nevis dotu izvēles iespējas. Baznīcas galvenā aizsardzības zīme - krusts - sākotnēji nebija kristietības simbols, tas ir daudz senāks un universāls.

Vai pastāv kāda atbilstība starp baltu zīmēm un konkrētām planētām?

Esmu daudz par to domājusi. Piemēram, Gudrības jeb septiņstaru zvaigzne, kuras diemžēl nav klasiskajā baltu zīmju sistēmā, pastāv un darbojas - katram tās stara galam atbilst sava nedēļas diena un attiecīgā planēta. Par pirmdienu ir atbildīga Mēness enerģija, kad vairojas jūtīgums, cilvēks ir vairāk iespaidojams, aizvainojams, viņam grūti sakopot domas. Starp citu, visiem zināms, cik ļoti mūs ietekmē pilnmēness. Šajā laikā nav ieteicams plānot svarīgas sapulces un sarunas, bērniem skolās uzdot kontroldarbus. Ne velti pastāv teiciens: «Pirmdiena ir grūta diena.» Tas attiecas arī uz pārtikas izvēli un dienas aktivitāti vispār. Otrdiena atrodas Marsa ietekmē, kas ir rīcības planēta, tāpēc var sākt realizēt ieceres. Marss ir nepacietīgs, tam patīk risks un uzvara, aktīva jaunrade un neatliekami pasākumi, tostarp - sports. Trešdienai atbilst Merkurs, kas atbild par domāšanu, mācīšanos, informācijas saņemšanu. Tā ir ļoti laba diena saskarsmei, lai tiktos un diskutētu, vienīgi jāņem vērā, ka Merkurs ir izteikti aktīva planēta, kas steidzina un rada noslieci ķerties pie vairākām lietām vienlaikus, īsti neļaujot novest vienu darbu līdz galam. Ceturtdiena ir Jupitera pārvaldībā, tā ir laimes, optimisma un dzīvesprieka diena, kad esam nedēļu gandrīz jau pavadījuši, un mūsos rodas cēlsirdība, vēlme padižoties. Šī diena ir laba informācijas apkopošanai, garīgām lietām. Piektdiena nodota Veneras rokās, tā ir mīlestības, harmonijas un romantisku attiecību diena, kurā var sarunāt tikšanos un iet uz randiņiem. Lai cik dīvaini šķistu, sestdiena pieder Saturnam, stingrai un nopietnai planētai, kas prasa sasniegtā saglabāšanu un nostiprināšanu, pieticīgumu un godīgumu, tātad šajā dienā jāpārdomā viss, kas nedēļā noticis, jāsakārto prāts un māja. Savukārt pār svētdienu valda Saule, tad var nesasprindzināties. Cilvēks šajā dienā atslābinās, tieši tāpēc viņam ir grūti nākamajā dienā mobilizēties un iekļauties ritmā. Visu šo nedēļas kartes loģiskumu mums izsaka septiņstaru Gudrības zvaigzne.

Vai šādā nozīmē par universālām likumsakarībām varam runāt plašāk?

Zvaigznes ietekmes ziņā ir trešie svarīgākie debesu spīdekļi aiz Saules un Mēness. Ikviens no mums saistīts ar kādu no zvaigznēm, jo tās ir cilvēka un pasaules dievišķās dzimšanas simbols. Ne velti saka: «Piedzimstot cilvēkam, pie debesīm iemirdzas jauna zvaigzne, bet, viņam pārejot smalkajā pasaulē, kāda zvaigzne krīt.» Viena no viszināmākajām un skaistākajām zvaigznes zīmēm sargātājām ir Auseklis, kam arī ir saistība ar astroloģiju. Auseklis simbolizē Veneru, planētu, kas ir jūtīga attiecību diplomātijas pavēlniece; senatnē ļaudis to uzmanīgi vēroja, lai paredzētu, kāds gads gaidāms - ražīgs vai neauglīgs. Auseklis ir laika cikla aprites zīme ar astoņiem stariem, kas simbolizē gadskārtas, astoņus galvenos svinamos notikumus. Ejot pa apli no viena Ausekļa stara uz nākamo, cilvēks noiet veselu Saules gada ciklu. Astroloģijā Venera ietekmē cilvēka izvēli, kas simboliski savieno paaudžu likteņus pagātnē un nākotnē. Rītdienu nosaka šodienas izvēle. Interesanti, ka Venera ir redzama gan kā vakara, gan kā rīta zvaigzne. Kamēr citas zvaigznes kļūst stipri blāvākas, Venera joprojām ir ļoti spoža, ne velti Ausekļa zīme simbolizē gaismas uzvaru pār tumsu, tai piemīt aizsargājošs spēks. Starp citu, vienkāršākais zvaigznes attēlojums ir punktiņš vai krustiņš, kam seko piecu, sešu, septiņu, astoņu un pat divpadsmit staru zvaigzne, tās visas ir pieskaitāmas Lietuvēna zīmju grupai, kas domātas aizsardzībai. Šīm zīmēm ir cieša saistība ar kosmiskajiem spēkiem, kas nenoliedzami ietekmē cilvēku, turklāt staru skaits katrai zvaigznei atšķirīgi iedarbojas uz notikumiem un situācijām. Latviešu senajā numeroloģijā skaitlis 5 simbolizē attīstību caur ārdīšanu, graušanu un cilvēku, kurš meklē savu garīgo patību. Baltu filoloģe Janīna Kursīte skaisti saka: «Mūsu dainās minēti pieci velni zem akmeņa vai pieci citi kaitētāji.» Tātad ir vismaz pieci izaicinājumi vai grēki, ar kuriem cilvēkam jātiek galā, lai viņš spētu pāriet jaunā pakāpē. Piecnieks simbolizē cilvēku, viņa savdabīgo veselumu, kas pašam jāsakārto, jāattīsta Gaismas ideālu virzienā, un mēs visi esam uz šā ceļa. Savukārt skaitlis 8 ir divu statisko pabeigtību summa, kas nozīmē stabilitāti un bezgalību. Tas ir stāsts par zvaigžņu staru norādēm.

Runājot par planētu saistību ar latviešu zīmēm, gribu pievērsties Saulei, kas debess parādību vidū ieņem galveno vietu. Tā ir dienas zvaigzne, kura Zemes apriņķojuma dēļ kļuvusi par mūsu svarīgāko mērvienību, gada garuma noteicēju. Saules zīme ir nemirstības un atdzimšanas simbols, ko izmanto auglības un labklājības maģiskajos rituālos, tā ieteicama līdzsvara, veseluma, vienotības un harmonijas noturēšanai, lai mūs tik daudz neietekmētu apkārtējās pasaules stress un citu cilvēku vibrācijas.

Esam vienīgā tauta ar savām gadskārtu zīmēm. Ir četri saulgriežu notikumi un četri pagrieziena punkti gada ciklā, kurus izraisa pieaugošais vai dilstošais Saules gaismas un siltuma daudzums. Tie ir cilvēka psihofiziskās evolūcijas cikla simboli. Gads sākas ar Akas, Meteņa zīmēm un Austras koku, turpinās Ūsiņa, Saules, Jumja zīmēs un noslēdzas ar Apjumību, Mārtiņa zīmi - tās visas secīgā izkārtojumā ir sava veida enerģiju kompass, ar kura palīdzību redzam, kā Saule ietekmē mūsu dzīvi. Pavasaris sākas ar Lielo dienu, kad diena un nakts ir vienādā garumā, turpretim vasarā, Jāņos, ir garākā diena un īsākā nakts, savukārt rudens saulgriežu apjumībās diena atkal ir vienādā garumā ar nakti, bet Ziemsvētkos ir garākā nakts un īsākā diena.

Otra svarīgākā zīme aiz Saules, kas cieši saistīta ar astroloģiju, ir Mēness un tā zīme. Fāžu maiņu dēļ Mēnesim piemīt mainīga, svārstīga enerģija, taču zemkopji to uzskata par savu labdari, kurš veicina augšanu. Mēness zīme piesaista drošību. Latviešu zīmju sistēmā tā ir karavīru sargātāja, tāda kā puišu zīme. Jaunākā astroloģija uzskata, ka Mēness spēj pārvaldīt un ietekmēt vīriešu dziļāko, iekšējo, intuitīvo būtību un sievietes ķermenisko dzīvi, ārējo veidolu.

Ir vēl kāds interesants zvaigznājs, par kuru saglabājušās liecības Latvijas senajās alās un akmeņos - par šo zīmi mazāk runāts, bet arī tā visciešākajā veidā saistīta ar astroloģiju. Runa ir par Kasiopejas zvaigznāju, kas ziemeļu puslodē pie Latvijas debesīm redzams visu gadu un saistīts ar dievieti Māru, kura atbild par dzīvošanu, māju, maizi, uguni. Pētnieks Artūrs Goba un profesors Andris Špats par šo zīmi daudz rakstījuši. Pastāv uzskats, ka no Kasiopejas mēs saņemam balto Gaismas enerģiju, ar kuras palīdzību tauta var sevi aizsargāt no melno spēku uzbrukumiem. Kāds varbūt teiks, ka latvieši ir maz vai slikti aizsargāti, bet mēs nezinām, kā būtu, ja vispār šādi spēki vai enerģija no augšas līdz mums nenonāktu.

Iespējams, ka tādas Latvijas nemaz nebūtu…

Patiesi, neraugoties uz visu, mēs brīnumainā kārtā pastāvam ar visu savu kultūrvidi un spēcīgo enerģētiku.

Un mēs joprojām attīstāmies, dzīve nav apstājusies, tajā rodas arvien jauns pienesums, turklāt turpinās arī mūsu senās baltu kultūras izmantošana zīmju, tradīciju un citu zināšanu veidā. Saredzu mūsos renesanses potenciālu latviešu dzīvesziņā.

Cik tuvu viens otram atrodas jēdzieni «zīme» un «rituāls»?

Ļoti tuvu. Zīmei vajadzīgs rituāls, turklāt meditatīvs, kad tiek nomierināts prāts, cilvēks paliek pats ar sevi, salikdams visus punktus uz «i», lai saprastu, kāda zīme viņam šobrīd nepieciešama. Rituālā tiek pieaicināta uguns stihija, kas stimulē zīmes enerģiju. Baltu zīmes strādā saistībā ar Zemes enerģiju, kurai pievienojot solāro uguns enerģiju tiek aktivizēti konkrēti spēki, tādējādi paātrinot zīmes iedarbību uz mūsu lūgumu vai kādu notikumu. Darbs ar zīmēm vienmēr ir radošs, rituālos izmantotas visas piecas stihijas: tiek ziedots avota ūdens, graudi maizes veidā, kas nāk no Zemes enerģijas, gaiss ir pats par sevi klātesošs, un ēters jeb smalkā, psihiskā, garīgā substance, kas pēc rituāla maina cilvēka zemapziņu. Tiesa, šī transformācija var parādīties mazliet vēlāk.

Kādas vibrācijas, kurus laukus zīmes ietekmē vairāk - Visuma enerģētisko struktūru vai cilvēka pasauli?

Konkrēto indivīdu, kuram zīmes atklājušās, un jāatzīst, ka mēs izmantojam tikai niecīgu daļu no zīmju potenciāla. Neredzamās kustības un enerģijas, kas notiek kosmosā, bet kuras jūtam un nevaram līdz galam izskaidrot, ietekmē gan pašsajūtu un noskaņojumu, gan medicīniska rakstura situācijas. Zīmes šajā ziņā darbojas daudz vairāk nekā mūsu saprašana, bet kosmosu tās neietekmē. Drīzāk mēs mācāmies no kosmosa, kā pareizi izdzīvot, un tam domātas manis minētās gadskārtu zīmes. Tehnoloģiju ziņā esam sasnieguši augstu līmeni un dzīvojam lielākā komfortā, taču daudzas astroloģiskās un enerģētiskās zināšanas gājušas secen. Senāk daudz plašāk dziedniecībā tika izmantots planētu stāvoklis un zīmes.

Kā visās pasaules arhaiskajās kultūrās, vai ne?

Tieši tā. Šajā ziņā ne par matu neatpaliekam no citiem. Dainās un dievībās ietvertā filozofija ir ļoti pamatīga, bet tā vēl nav līdz galam izcelta saulītē, jo esam pieticīgi un klusi. Latvijā priekšplānā atrodas lielās pasaules filozofijas, sevišķi - Austrumu skolas, lai gan mums vairāk vajadzētu runāt pašiem par sevi, lai apzinātu to, kas aizmirsts. Tas nedodas ātri rokās, bet iedziļinoties un strādājot kādu pavedienu var uztaustīt. Man pašai saistībā ar zīmju enerģētiku bijuši daudzi atklājumi.

Kā zīmes sāka ar tevi runāt?

Tas notika caur enerģiju, jo man tās pietrūka, līdzīgi kā motivācijas un līdzsvara. Dzīvē pienāca brīdis, kad vajadzēja sevī atjaunot enerģiju. Esmu studējusi ezoterisko literatūru par dažādām mācībām, bet tad sapratu, ka vislabāk strādā tas, kas atrodas vistuvāk. Pievēršoties zīmēm, mani kā varbūt arī daudzus citus, sevišķi jauniešus, uzmanīgu darīja etnogrāfija, kas mūsdienās, šķiet, dzīvo mākslīgi un tiek nedabiski uzspiesta.

Tā notiek arī ar tautas dejām un dziesmām, kuras no dabiskās vides galvenokārt pārcēlušās uz skatuvi.

Muzejiskā etnogrāfija kļuvusi par dogmu, savukārt zīmes pieprasa atraisītu, brīvu redzējumu un intīmas attiecības, lai varētu tām atvērties, nevis akli sekot sava novada zīmēm, rakstiem un krāsām, ar ko ir stipri par maz. Jāskata viss mūsu zīmju kopums, jo katra no tām domāta konkrētām cilvēka vajadzībām. Mani uzjautrināja kāda kundze, kura apmeklēja ezoterikas skolu un mācījās arī par zīmēm, to atbilstību čakrām. Viņa kā likumus bija iekalusi, kura zīme kādai čakrai atbilst un tādējādi izmantojama konkrētai ķermeņa daļai, ja tā sāp. Tik dogmatisks zīmju redzējums manī izsauc protestu, jo apstādina cilvēkā domāšanu un nolemj viņu pasivitātei. Apgrūtinātas asinsrites un enerģiju cirkulācijas traucējumu gadījumā nav jārīkojas automātiski, nav jāskatās gatavā tabulā vai formulā, neuzņemoties nekādu atbildību, bet pašam jādomā, kur slēpjas problēmas būtība. Zīme jāpiepilda ar savu attieksmi, enerģiju. Automātiski nekas nenotiek, jo bez enerģijas nostiprināšanas sevī cilvēks pārdeg, nonāk depresijā un ne ar ko vairs netiek dzīvē galā. Protams, neviena zīme kā uz burvju mājiena problēmu neatrisina, vispirms vajadzīgs iekšējs, intīms darbs ar sevi. Zinot, kas tev sevī jārisina, vari izvēlēties paņēmienus, ar kādiem to paveikt. Katrai nedēļas dienai taču var izvēlēties savu zīmi, kuru aktivizēt vai izveidot savu individuālo zīmi visai nedēļai.

Vai individuālas zīmes veidošana ir adekvāta un pieņemama, ja cilvēks pēc intuīcijas kaut ko tādu sāk darīt? Cik tālu tā var aizrotaļāties, vai tas nav bīstami?

Zinot zīmju pamatenerģijas, šāda aizraušanās nekad nevar būt ārdoša, ja vien nevēlies kādam kaitēt vai iznīcināt pats sevi. Parasti tā nenotiek. Vispār ar zīmēm vajag rotaļāties, īpaši nesaspringstot. Individuālo zīmju veidošana ir brīnišķīgs meditācijas un atklāsmes mirklis. Zinātājs šādi veidotu zīmi var komentēt, sniedzot diezgan precīzu cilvēka portreta raksturojumu.

Tas ir kā cilvēka psihes spogulis.

Jā. Nesen pasākumā Evertos* tieši nodarbojāmies ar individuālo zīmju veidošanu. Ieteicu katram veidot savu veselības zīmi. Vienmēr jāsāk ar centra atrašanu, savukārt vēlāk skatījos, kā kurš sevi tajā redz. Centrā, piemēram, jāliek saulīte vai punktiņš, bet ir arī tādi cilvēki, kuri tur neko neiezīmē, it kā viņu pašu nemaz nebūtu… Dažs savukārt izveido tādu centru, kas liecina - viņš ir pārāk augstās domās par sevi, tādējādi enerģētiski nodarot sev pāri. To, kā cilvēks šajā pasaulē jūtas, var redzēt pēc viņa izveidotās zīmes centra, proti, ir viņš līdzsvarā vai nav.

Tālākā veidošanas procesā jāizvēlas dzimšanas laika zīme, kas atbilst gadskārtu zīmēm. To izraugās, vadoties no dzimšanas datuma un tam tuvākās gadskārtas. Katram būs atšķirīgs Saules daudzums un enerģijas, jo viens dzimis vasarā, bet otrs - ziemā. Pēc tam liek enerģiju līdzsvarojošas, papildinošas vai slāpējošas veselības zīmes. Viss norit, sekojot savām sajūtām. Cilvēkiem par pašu izveidoto zīmi vienmēr ir liels pārsteigums.

Vēl svarīgi izvēlēties zīmes fonu, jo katrai krāsai atbilst kāda no stihijām: zilie toņi pieder ūdenim, brūnie - zemei, sarkanie - ugunij (solārie) un tamlīdzīgi. Krāsa sniedz to, kā cilvēkam trūkst. Ideālā variantā savas zīmes dažādiem dzīves plāniem, tostarp biznesam, vajadzētu veidot ik pēc trīs mēnešiem, jo viss plūst un mainās.

Pēdējā laikā bieži tiek izmantoti vārdu salikumi «spēka dziesmas», «spēka vārdi», «spēka zīmes». Vai tu sacītu, ka no visām ir izdalāmas īpašas spēka zīmes?

Var salikt bariņā ļoti spēcīgus cilvēkus, un vienalga katram atradīsies sava vājā vieta. Katrs atrodas atšķirīgā attīstības pakāpē, dzīves posmā, viņam ir individuāla nervu sistēma un vajadzības. Tas nozīmē, ka katram ir atšķirīga zīme. Zinot savas pašreizējās pozīcijas, katram sava spēka zīme jāizvēlas pašam. Protams, var runāt par aizsardzības zīmēm vispār, taču tām ir dažādi varianti. Piemēram, Saules zīme, kuru var izmantot arī aizsardzībai, šādam nolūkam droši vien būs mazāk spēcīga par lietuvēna krustu. Zīmes spēks ir atkarīgs no konteksta un vajadzībām. Jebkurā gadījumā svarīgi zināt katras zīmes funkcijas. Starp citu, ja ziemā nēsā otrādi apgrieztu Jumja zīmi, tā labi kalpo aizsardzībai. To un citas aizsardzības zīmes var uzvilkt gaisā ar skatienu gan sev priekšā, gan lietām, tostarp mašīnai, ko atstāj stāvlaukumā.

Vai baltu zīmju sistēmā ir arī tādas, kas raisa destrukciju, pastiprina lāstu?

Jā, tādas ir. Kā zināms, visu pasauli veido un kustina enerģijas - ja tās tiek slāpētas, viss apstājas. Lai panāktu šādu graujošu situāciju, maģijā tiek izmantota statiskā krusta zīme, visas četras krusta līnijas nobeidzot ar perpendikulārām šķērssvītrām, kas kalpo kā signāls «stop». Šī zīme tā arī tiek saukta: visam beigas. Otra destruktīviem mērķiem izmantotā zīme ir Dievaine, ko parasti uzvelk ar krītu vai uzzīmē uz papīra tikai un vienīgi veļu laikā, cienājot aizgājušos tuviniekus. Rituālu noslēdzot, šo zīmi noslauka, papīru - sadedzina, lai portāls uz viņsauli aizvērtos. Bet, lūk, maģijā Dievaini izmanto jebkurā laikā, tās tukšajā centrā ievietojot tā cilvēka fotogrāfiju, kuru kāds sev vien zināmu iemeslu dēļ grib aizsūtīt uz veļu pasauli.

Vai ir tā, ka pat gudram zīmju tulkam tomēr aiz zīmēm paliek kāds noslēpums?

Mēs redzam tikai virskārtu, daudz kas paliek nezināms, netiek pagaidām atklāts. Ar sirdi jūti, ka zīmēm ir savi noslēpumi.

  • _
  • * Sensētā Everti katru gadu notiek plašs brīvdabas ezoteriskais festivāls «Laika rata pietura Evertos».