Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Horoskopi

VIEDOKĻI. Slavenības par astroloģiju

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Astroloģijas zināšanas cilvēkiem noderējušas kopš senatnes. Ikdienas gaitās cilvēki izmantoja vērojumus par Mēness cikliem, savukārt valdnieku labā strādāja dažkārt pat vairāki zvaigžņu tulki, kas apvienoja astroloģijas un astronomijas zināšanas. Mūsdienās pie astrologiem dodas visdažādāko vecumu, profesiju un statusu cilvēki. Publiskajā telpā par to tiek runāts reti, jo astrologiem ir profesionālās ētikas kodekss, kas liedz izpaust jebkādu informāciju par klientiem. Taču ir sabiedrībā pazīstami cilvēki, kas nevairās izteikties par astroloģiju un tās nozīmi viņu dzīvē.

Aktrise Mirdza Martinsone:

«Astroloģiju nedaudz esmu apguvusi pašmācības ceļā un apmeklējot seminārus. Pēc astroloģiskās kartes ļoti daudz ko var pateikt par cilvēku. Iepazīstoties ar kādu, es vienmēr interesējos, kas cilvēks ir pēc horoskopa. Ikdienā sekoju līdz Mēness cikliem, lielākas lietas cenšos ieplānot, ņemot vērā čika laiku. «Praktiskā Astroloģija» ir viens no žurnāliem, ko pērku un lasu.»

Dziedātājs Žoržs Siksna:

«Es vairāk uzticos ķīniešu horoskopam, kur par pamatu tiek ņemts 12 gadu cikls. Papētot dziļāk, izrādās, ka sakritības ir diezgan precīzas. Seno Austrumu sistēma nemelo - man patiešām ir sarežģīti sadzīvot ar noteiktos gados dzimušiem cilvēkiem, turpretim ar citiem saprotos viegli. Es pēc horoskopa esmu Dvīnis, un šīs zodiaka zīmes apraksts atbilst manam raksturam. Es ar interesi palasu populāros horoskopus, lai gan uztveru tos kā izklaidi.»

Psihoterapeits, medicīnas zinātņu doktors Jānis Ozols:

«Astroloģiju es mācījos, lai pilnveidotu savu pasaules redzējumu, vienlaikus zinot, ka kā astrologs nepraktizēšu. Rezultātā ieguvu trīs lietas: es protu formulēt jautājumu astrologam; spēju atšķirt kvalificētu astrologu no nekvalificēta; saprotu, ko īsti astrologs man stāsta. Un tas ir daudz. Es ieklausos astroloģiskajās prognozēs, bet detalizētus horoskopus nelasu. Starp citu, 12 arhetipus - analogus horoskopiem, ko mūsdienās visur publicē, izdomāja Karls Gustavs Jungs. Astroloģisko prognozi ņemu vērā, dodoties ceļojumā. Arī kad precējos, atradu pareizo laiku laulībām un arī citiem iesaku tā rīkoties. 85% cilvēku vēlas, lai astrologs «pabaro» viņu narcismu, 12% interesē, kā ar astroloģijas palīdzību vairot ienākumus, un tikai 2-3% jautā, kas ir mans dzīves uzdevums. Cilvēka uzdevums ir attīstīt savas īpašības un kvalitātes, un ar astroloģijas palīdzību to var mēģināt izdarīt.»

Dziedātājs, pasākumu un TV pavāršova «La Dolce Vita» vadītājs Roberto Meloni:

«Es ļoti ticu astroloģijai un sava raidījuma viesiem prasu, kas viņi ir pēc horoskopa. Es pats esmu Strēlnieks, un man kā jau Strēlniekam patīk ceļot un visādas eksotiskas lietas. Pirmo reizi satiekot cilvēku, es uzreiz nojaušu, kas viņš ir pēc zodiaka zīmes, vai viņam ar Lauvas mati vai Skorpiona skatiens. 2018. gadā es piedalījos Itālijas realitātes šovā «Pechino Express», kurā dalībniekiem bez naudas pašu spēkiem bija jāatrod, kur nakšņot, ko ēst, un jānokļūst no vienas vietas uz citu. Zanzibārā skrēju kopā ar slavenu itāļu astrologu un, sarunājoties ar viņu, uzzināju daudz ko par astroloģiju. Reizēm naktis mēs pavadījām klajā vietā, lūkojoties zvaigznēs un runājot par tām. Es ne mazums lēmumu pieņemu pēc astrologa ieteikuma. Horoskopiem katrai dienai es neticu, bet, ja runa ir par biznesu, cilvēka īpašībām vai notikumiem ilgtermiņā, es paļaujos uz astroloģiju.»

Rakstniece Kristīne Ulberga:

«Astroloģija ir ļoti dziļa, mītiska un mistiska mācība par planētām, kas ietekmē dzīvi uz zemes. Neizglītoti, lasīt un rakstīt nemākoši alu cilvēki sen pagātnē pamanīja šīs sakarības un neapšaubīja, ticēja. Kaut arī mūsdienās astroloģija tiek uzskatīta par pseidozinātni un skeptiķi smaida, planētas netraucēti turpina savu dzīvi un ietekmi. Daudzi jo daudzi izvelk no kolektīvās bezapziņas nelielu kripatiņu no senču ticības, paši nesaprazdami, kāpēc pirmais žurnālā atšķīries dienas horoskops. Man dzīvē ir paveicies satikt cilvēkus, kas ir interesējušies par astroloģiju padziļināti, nē, patiesībā tik dziļi, ka pašiem reiz palicis neomulīgi no sakarībām un zināšanām, kas atrodamas tur - dziļumā. Ir bijusi iespēja ar šiem cilvēkiem pie sveces, tējas, vīna un labas mūzikas parunāt par «bumbuļiem» un viņu ietekmi uz savu, bērnu un draugu dzīvēm. Šajās sarunās man ir tapis skaidrs, ka tomēr esam atnākuši uz šīs zemes katrs ar savu komplektu un vienādu cilvēku nav, kaut tie būtu piedzimuši vienā dienā blakus istabās. Esmu sapratusi, ka ar astroloģijas palīdzību var noteikt cilvēka potenciālu, skaidrāk ieraudzīt iespējamos ceļus un, ejot dziļumā - arī galamērķi. Un, protams, arī pavisam vienkāršas sakarības. Ja es kādreiz uztraucos, ka mans bērns var uzvilkt divas dažādas zeķes un to pat nepamanīt, tad pēc konsultācijas pie astrologa es par tādiem niekiem vairs neraizējos, jo zinu, ka viņa dzimšanas kartē dominē gaisa stihija, bet zemes nav itin nemaz. Astroloģija, ja tā nonākusi pareizā tulka rokās, var palīdzēt cilvēkam izšķirot graudus no pelavām. Un globālāk - izprast notikumus sabiedrībā un noteikt to virzību. Astroloģija nesākas ar ikdienas horoskopu. Tāpat kā it visur - jāiet dziļumā, ja nav bail no dažreiz skarbas patiesības.»