Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Horoskopi

Vēdiskās zināšanas personīgajā pieredzē. Vai iespējams mainīt likteni?

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Juris Ērenpreiss vēdisko astroloģiju studējis gan Latvijā, gan Indijā un nonācis pie pārliecības, ka viņa uzdevums ir atvieglot cilvēku dzīvi, tuvinot viņus Dievam.

Juris ir absolūti racionāli un loģiski domājoša personība, ko apliecina viņa gaitas medicīnā. Šobrīd Juris ir jau medicīnas zinātņu doktors, kurš specializējies androloģijā un seksoloģijā, viņš ir Eiropas Androloģijas akadēmijas īstenais loceklis. Paradoksāli, ka par vēdisko astroloģiju Juris sācis interesēties tieši tāpēc, ka mediķi viņam nav spējuši palīdzēt, savukārt no senās Indijas nākušās zināšanas darījušas veselu.

- Kādu apsvērumu un nojausmu dēļ pieņēmāt lēmumu nodarboties tieši ar vēdisko astroloģiju?

- Man bija iedzimta plaušu kaite - bronhektāzes, plaušās kopš dzimšanas izveidojušies paplašināti maisiņi, kuros krājas strutas. Ar šo problēmu mocījos visu bērnību, regulāri izslimojot plaušu karsoņus un bronhītu. Daudz laika nācās pavadīt slimnīcās. Lai situāciju mainītu, aktīvi sportoju un nodarbojos ar džudo. Spēlēju flautu, jo pūšaminstrumenti ventilē plaušas. Abi mani vecāki ir ārsti, profesori. Neraugoties uz kopīgiem pūliņiem slimību izārstēt, tā vienalga neatkāpās. Klepus un biežas slimošanas turpinājās, pamazām kļuva arvien sliktāk. 1998. gadā, kad man apritēja divdesmit trīs, pabeidzu Latvijas Medicīnas akadēmiju un iepazinos ar cilvēkiem, kuri nodarbojās ar jogu. Sāku par to interesēties un apmeklēt jogas nodarbības. Runājot ar pasniedzēju, izstāstīju viņam par savu slimību, gribēju zināt, ko viņš man ieteiks. Esmu pabijis pie vadošajiem pulmonologiem, bet neviens neko lielu nevarēja izdarīt, vien rekomendēt dažādas zāles, bet tās nelīdzēja. Speciālisti kārtējo reizi lika veikt rentgenu, jautāja, vai pīpēju, taču nekad neesmu smēķējis. Neviens neko prātīgu man nevarēja ieteikt. Jogas pasniedzējs sacīja, lai pamēģinu veģetāru uzturu un padzeru garšvielu pulverīšus, kas šķīdinās gļotas. Pārgāju uz veģetāru uzturu, padzēru garšvielu pulverīšus, un pusgada laikā mocības pilnībā izzuda, aizmirsu par klepošanu un slimošanu. Sākumā par desmit kilogramiem novājēju, jo mainījās vielmaiņa, toties jutos brīnišķīgi. Veģetārietis esmu joprojām. Sapratu, ka jogā un ājurvēdā ir apslēptas varenas patiesības, ja reiz cilvēks bez medicīniskās izglītības varēja palīdzēt tad, kad profesori to nespēja. Sāku padziļināti studēt vēdiskās zināšanas, kuru sastāvdaļa ir astroloģija. Tajā man kā zinātniekam viss šķiet loģisks. Vēdiskā astroloģija nav ticība, bet gan izstrādāta sistēma, līdzīgi kā jogas astoņas pakāpes, kur noteiktām darbībām ir precīzi atbilstīgas sekas. Cilvēki man bieži vaicā: «Kā jūs, būdams Rietumu ārsts un zinātnieks, ticat tādām muļķībām?» Atbildu, ka nevis ticu, bet - zinu, jo esmu to visu pārbaudījis uz savas ādas.

- Kādi ir vēdiskās astroloģijas stūrakmeņi, ar ko tā pēc būtības atšķiras no Rietumu skolām?

- Nevaru apgalvot, ka kāda no astroloģijas skolām ir nepareiza vai pareiza, tās vienkārši ir dažādas sistēmas. Labs speciālists var izmantot gan vēdisko, gan Rietumu astroloģiju un nonākt pie vajadzīgā rezultāta. Mūsu prognozes bieži vien ir līdzīgas.

Tiesa, vēdiskā astroloģija ir vissenākā. Tā saucamā Rietumu astroloģija patiesībā ir sengrieķu skola un izmanto citus principus. Vēdiskās astroloģijas senākais traktāts «Parašara hora šastra» pierakstīts trīs tūkstošus gadu pirms mūsu ēras, iepriekš šīs zināšanas tika nodotas no mutes mutē, tātad - vēdiskie traktāti ir vismaz piecus gadu tūkstošus seni.

Vēdiskā astroloģija balstīta reinkarnācijas principos, saskaņā ar kuriem nekas nenotiek nejauši. Eiropiešiem labāk pazīstams likteņa jēdziens, kam vēdiskajā tradīcijā atbilst karma. Mēs piedzimstam noteiktā brīdī, vietā un laikā, kad planētas izkārtojušās atbilstīgi mūsu karmai.

Rietumu astroloģija vairāk nodarbojas ar prognozēšanu, proti, kas būs vai nebūs, savukārt viens no galvenajiem vēdiskās astroloģijas uzdevumiem ir saprast, kāds ir grūtību jeb negatīvās karmas iemesls - ko cilvēks sastrādājis iepriekšējās dzīvēs un kā šos grēkus kompensēt. Vienam šajā dzīvē neveicas partnerattiecībās, otram - naudas lietās, trešo moka veselības ligas un tamlīdzīgi. Mēs skatāmies horoskopā, lai ieraudzītu cilvēka karmiskās problēmas, uz kurām norāda planētu izvietojums. Lai varētu likvidēt negatīvo karmu, vēdiskajam astrologam jāatklāj mehānisms, kā to panākt.

Pastāv gan ātri, gan lēni kustīgās planētas. Es bieži dzirdu jautājumu: «Vai viss notiek, kā zvaigznēs ierakstīts? Mēs neko tur nevaram ietekmēt?» Vēdiskajā astroloģijā mēs izskatām deviņas planētas: Sauli*, Mēnesi, Marsu, Veneru, Merkuru, Saturnu, Jupiteru un divus mezglus jeb ēnu planētas Rahu un Ketu, kas ir neredzamas, bet parāda visnopietnākās problēmas un karmiskos uzdevumus, kas veicami šajā dzīvē. Patiesībā Rahu un Ketu ir viena no svarīgākajām vēdiskās astroloģijas sastāvdaļām, turklāt tās pieder pie lēni kustīgajām planētām. Vislēnākā planēta ir Saturns, kas divus ar pusi gadus pavada vienā zodiaka zīmē. Šī planēta pārvalda negatīvo karmu. Skatoties horoskopā, kā cilvēka dzimšanas brīdī izvietots Saturns, var noteikt viņa negatīvās karmas bagāžu. Ciešanas ir tieši atkarīgas no Saturna stāvokļa - ja tas ir slikti izvietots natālajā kartē, cilvēks iepriekšējās dzīvēs ir daudz grēkojis un šajā iemiesojumā viņam klāsies diezgan grūti. Arī Jupiters ir lēni kustoša planēta, taču tā pārvalda pozitīvo karmu, ko mēs paši būtībā nevaram ietekmēt. Vēdiskās astroloģijas traktātos teikts - gribat vai negribat, Saturns atnesīs jūsu negatīvo karmu, bet Jupiters, gribat vai negribat, atnesīs pozitīvo, jums no tās būs grūti izvairīties. Starp citu, Urāns un Neptūns, kas atrodas ļoti tālu no Zemes, vairāk ietekmē valstis, nevis cilvēkus.

Atgriežoties pie neredzamajām planētām, Rahu astronomiski ir ekliptikas un Mēness orbītas krustošanās ziemeļu punktā, bet Ketu - dienvidu.

Ketu rāda negatīvo karmu, pareizāk sakot, to, ar ko esam nodarbojušies iepriekšējās dzīvēs, savukārt Rahu norāda, kas mums jādara šajā dzīvē, kur notiks transformācija, un šī planēta katrā zodiaka zīmē atrodas pusotru gadu. Arī Rahu principā pārvalda cilvēka negatīvo karmu. Līdz ar to viss, ko jums horoskopā rādīs abas neredzamās planētas, kā arī Saturns un Jupiters, ir karma, ko cilvēkam grūti ietekmēt, savukārt ātri kustīgās planētas pārvalda to karmu, ko ar savām darbībām varam ietekmēt tūlīt un tagad. Pozitīvās planētas ir Saule, Mēness, Merkurs, Venera un daļēji arī Marss, jo reizēm tas ir ātrs, bet dažreiz apstājas vienā zīmē uz astoņiem mēnešiem un kļūst par lēni kustošu planētu, kas pārvalda negatīvo karmu un rada dažādas problēmas, nelaimes gadījumus, traumas un operācijas. Principā Marss tiek pieskaitīts pie negatīvajām planētām, kas cita starpā atbild par nekustamajiem īpašumiem. Secinājums ir tāds, ka apmēram pusi no sava likteņa cilvēks nevar mainīt, bet pārējo ar savām darbībām var mēģināt ietekmēt. Vēdiskajā astroloģijā šī ietekmējamā sadaļa ir ļoti attīstīta. Piemēram, Marsa atrašanās septītajā vai astotajā mājā nozīmē problēmas partnerattiecībās, jo iepriekšējā dzīvē esat slikti izturējies pret saviem partneriem. Šajā dzīvē viņi pret jums izturēsies vardarbīgi, agresīvi un citādi negatīvi. Pastāv noteiktas darbības nelabvēlīgās situācijas kompensēšanai, lai izvairītos, piemēram, no šķiršanās vai pat partnera nāves. Viens no veidiem ir Marsa akmens - sarkanā koraļļa - nēsāšana. Marss ir otrdienas pārvaldnieks, un tas nozīmē - lai planētas vibrācijas būtu jums labvēlīgas, šajā dienā jāskaita speciālas mantras, jāiet uz donoru centru nodot asinis. Šādas darbības veicinās negatīvās karmas kompensāciju un uzlabos dzīvi.

Planētas atspoguļo cilvēka enerģētisko vibrāciju, kas nāk no viņa apziņas un pievelk tos vai citus notikumus. Tieši šī apsvēruma dēļ tik efektīvas ir mantras: tās maina vibrācijas, līdz ar to mainās dzīve - jūs pārstājat pievilkt slikto un sākat piesaistīt labo.

- Kādēļ nereti sanāk, ka cilvēks vēdiskajā astroloģijā dzimis vienā zīmē, bet pēc Rietumu sistēmas - pavisam citā?

- Jo zodiaki atšķiras. Vēdiskā astroloģija izmanto nekustīgo jeb sidērisko zodiaku, kas zīmes nosaka pēc zvaigznēm, kuras nekad nemaina savu izvietojumu. Zodiaka aplis ir visi 360 grādi, un katra no divpadsmit zīmēm piepilda 30 grādus. Astroloģijā vienmēr svarīgs jautājums, kur ir atskaites punkts, sākums, respektīvi, pirmā zīme - Auns. Vēdiskais jeb sidēriskais zodiaks kā bija, tā arī palicis nemainīgs, jo stāv uz vietas, bet Rietumu astroloģijas skola izmanto kustīgo jeb tropisko zodiaku, kas nosaka Auna zīmi pēc pavasara ekvinokcijas punkta, kurš saistībā ar zemeslodes ass griešanos nepārtraukti virzās atpakaļ. Vēsturiski zināms, ka abi zodiaki sakrita, ja nemaldos, mūsu ēras 272. gadā, bet kopš tā laika zīmes novirzījušās par 23 grādiem.

Rietumu astroloģija vadās pēc Saules, nosakot cilvēka zodiaka zīmi, un saka - viņš ir Lauva, Vērsis vai Auns, jo dzimšanas brīdī Saule atradās šajā zīmē. Vēdiskā astroloģija Saules izvietojumam nepievērš tik lielu nozīmi un skatās pēc ascendenta - dzimšanas brīdī austrumos uzlecošās zīmes - un, piemēram, saka, ka cilvēks ascendē Lauvu, Vērsi vai Aunu.

Pēc Rietumu astroloģijas sanāk, ka veselu mēnesi no vietas cilvēki dzimst vienā un tajā pašā zīmē, bet pēc vēdiskās astroloģijas principiem ascendence mainās ik pēc pāris stundām. Nav iespējams, ka visi viena mēneša laikā dzimušie ir ļoti līdzīgi. Vēdiskā astroloģija šajā ziņā ir daudz precīzāka. Pēc Rietumu skolas esmu Ūdensvīrs, jo dzimis februārī, bet pēc vēdiskās - Svari.

- Vai ir kāds noteikts cilvēka psihotips, kam vēdiskā astrologa apmeklējums varētu palīdzēt vairāk nekā Rietumu astrologa konsultācija?

- Vēdiskās astroloģijas galvenais uzdevums ir aizvest cilvēku līdz Dievam. Kad mēs meklējam ceļu pie Dieva? Tad, kad apzināmies problēmas un meklējam atbildes uz būtiskiem jautājumiem. Vēdiskā astroloģija pasaka, kāds ir cilvēka uzdevums šajā pasaulē, kādi ir viņa karmiskie grēki un to sekas, ko tā visa dēļ vajadzētu un nevajadzētu darīt. Nereti cilvēks to visu pats nojauš, astrologs tikai apstiprina.

- Vai vēdiskā astroloģija ar savām atklāsmēm spēj mainīt cilvēka pasaules uzskatu?

- Ja cilvēks tam ir gatavs, tad pavisam noteikti. Man paveicās, jo Indijā sastapu apgaismotu skolotāju, kam bija vairāk par simt gadiem - guru Shri Shri Swami Prakashanand Saraswati Teet Maharj. Viņš gadu desmitiem bija sēdējis Himalaju alās meditējot un varēja pastāstīt par manām iepriekšējām dzīvēm, šo dzīvi un nākamajām, neskatoties pat kartē. Viņam pietika mani redzēt. Ilgstošā askēze guru bija padarījusi par jogu ar pārdabiskām spējām. Starp citu, ar viņu varēju labi saprasties, jo jogs runāja angļu valodā. Šo pasauli viņš pameta 2013. gadā.

Arī jogi transformējas un izdzīvo savu negatīvo karmu. Pats nojautu to, ko guru man stāstīja, jo līdz trīspadsmit gadu vecumam es gaļu neēdu. Iepriekšējo dzīvi pavadīju Indijā un meditēju Jamunas upes krastā. Paša horoskops nav vienkāršs, tamdēļ arī lieli pārdzīvojumi. Bijuši visādi grēki… Kad manā dzīvē notika lielas nelaimes, Skolotājs jau bija aizgājis un nebija kam pajautāt, bet ir situācijas, kuras pats ar šīs dzīves pieredzi vien nevarēju izskaidrot. Man palīdzēja Palmu lapu astrologi, pie kuriem vairākkārt esmu devies uz Indiju. (Palmu lapas ir mistisks Džiotiša vēdas jeb vēdiskās astroloģijas aspekts, kas ietver sevī informāciju par pagājušajām un nākamajām cilvēku dzīvēm. Šī informācija ietver sevī gan pagājušo, gan esošo, gan arī nākamo notikumu un biogrāfijas sīkus aprakstus un brīnumainas detaļas, kā arī speciālu līdzekļu aprakstus nākamo notikumu mainīšanai. Saskaņā ar vēdisko mitoloģiju, pirms apmēram 5500 gadiem dievs Šiva sastādīja un pastāstīja savai sievai Šakti noteikta cilvēku skaita, kuri dzīvos šajā pasaulē, horoskopus un pilnus dzīves aprakstus. Šiva Nādī tradīcijā šie apraksti ir saglabājušies līdz mūsdienām tekstos, kuri tika uzrakstīti uz palmu lapām, no kurienes arī cēlies šis nosaukums - aut.)

Pēc tam, kad priesteris kādam nolasījis pirms gadu tūkstošiem rakstīto horoskopu, kurā atklāti visi viņa iepriekšējās dzīvēs pastrādātie grēki, šim cilvēkam noteikti jāsāk to kompensācija. Pēc šādas informācijas saņemšanas atpakaļceļa nav, pretējā gadījumā gaida vēl lielākas nepatikšanas. Reizēm kompensācijas mehānismi nav vienkārši, piemēram, ir jāaizbrauc uz desmit tempļiem, kuri atrodas dažādās Indijas vietās, lai veiktu rituālus un ziedojumus. Tas viss maksā daudz naudas. Man bija likts veselu gadu katru piektdienu badoties, ko, protams, es ievēroju.

- Vēdiskā astroloģija pieļauj dažādus rituālus kādas planētas vibrāciju ietekmes pastiprināšanai vai pamazināšanai…

- Mūsdienās viens no izplatītākajiem planētu piesaistes paņēmieniem ir dārgakmeņu nēsāšana, piemēram, Venerai - briljantu, Jupiteram - dzelteno safīru, Saturnam - zilo safīru un tā tālāk. Šie akmeņi tiešām pastiprina attiecīgo planētu ietekmi. Vēdiskā astroloģija pret šādu situāciju izturas ļoti uzmanīgi. Saturns pārvalda negatīvo karmu un spēj radīt šausmīgas problēmas - ja sieviete nēsā zilo safīru, viņa var saslimt un nomirt. Anglijas karaļnama tradīcijai dāvināt princesēm, tostarp Diānai, relikviju ar zilo safīru ir dramatiskas sekas. Mans guru vispār uzskatīja, ka sievietes nedrīkst nēsāt šo dārgakmeni, tāpat kā sarkano rubīnu, jo tā ir Saules, vīrišķā enerģija. Savukārt Saturna enerģija ir izteikti askētiska, garīga, tāpēc sieviete ar zilu safīru būs vientuļa.

Ir arī pretējas situācijas, kurās konkrēta cilvēka negatīvo karmu aktivizē noteikta planēta un to nepieciešams gandarīt jeb samazināt tās ietekmi. Šajos gadījumos Indijas priesteri veic attiecīgus rituālus un lasa mantras. Protams, ir labi, ja cilvēks pats tās zina un spēj skaitīt. Vēdiskā astroloģija uzskata, ka nav jēgas skaitīt mantras, kamēr tam neesi sagatavojis savu fizisko, enerģētisko, mentālo, emocionālo un citus ķermeņus. Mantru skaitīšana astoņu pakāpju jogas sistēmā sākas tikai no sestās, līdz tam ir diēta, vingrošana, elpošana un citas prakses.

Vēdiskajā tradīcijā svarīgi apzināties, ka negatīvu karmu kompensē jebkādi labdarības pasākumi. Ja horoskopā ir problēmas ar Saturnu, jāziedo veciem, nabadzīgiem cilvēkiem, jo viņus šī planēta pārvalda. Turklāt tas jādara konkrētā dienā, šajā gadījumā - sestdienā. Pirmdienai atbilst Mēness, otrdienai - Marss, trešdienai - Merkurs, ceturtdienai - Jupiters, piektdienai - Venera, svētdienai - Saule. Šādā kārtībā arī veicami attiecīgie ziedojumi.

- Kā jūs rīkojaties tad, ja cilvēka individuālajā kartē redzat daudz karmisku nepatikšanu - vai stāstāt patiesību līdz galam?

- Medicīnā ir tāds princips: pēc laba ārsta apmeklējuma pacientam jājūtas labāk. Tas pats attiecas uz astrologu.

Jāapzinās, ka horoskops būtībā ir cilvēka apziņas karte un astrologs, skatoties tajā, ienes savu enerģiju viņa apziņā. Tieši tāpēc astrologa apziņas attīstībai jābūt vismaz pakāpi augstākai, pretējā gadījumā klientam kļūs vienkārši slikti. Indijā astrologi vienmēr piederējuši pie augstākās - braminu - kastas un turējuši tīru, laimīgu, harmonisku savu apziņas lauku. No šāda apziņas stāvokļa kartē skatoties, vēdiskais astrologs spēj cilvēka labā izdarīt ko labu. Protams, vienmēr horoskopā var ieraudzīt gan kaut ko labu, gan kaut ko sliktu. Visbiežāk cilvēki atnāk un sūdzas, ka viņiem nevienā jomā labi neiet, bet es kartē sameklēju un pasaku, ka pēc gada kļūs labāk, jo es patiešām to redzu. Tagad lai cilvēks filozofiskā mierā paciešas! Reizēm gan nākas pateikt, ka tad, ja viņš neveiks zināmas darbības, nāksies slimot un piedzīvot dažādas nepatikšanas, taču tā gadās samērā reti.

- Kādu astroloģiski redzat 2020. gadu kopumā?

- Saturns no Strēlnieka janvāra beigās pāries savā zīmē - Mežāzī. Ja tas tur labi jutīsies, cilvēki ikdienā nemanīs šīs planētas spēcīgo iedarbību negatīvās karmas jomā. Sliktā ziņa ir tā, ka Jupiters pavasarī pāries savās blāvākajās pozīcijās - Mežāzī blakus Saturnam. Pēc tam viņš retrogradā kustībā atgriezīsies atpakaļ, bet rudenī atkal mainīs pozīcijas uz slikto pusi. Jupiters pārvalda finanses, līdz ar to gada beigās šajā dzīves aspektā iespējama krīze visas Eiropas mērogā. Tas skars arī mūsu kabatas. Ņemot vērā, ka Jupiters pārvalda arī reliģiskas organizācijas, ir skaidrs, ka mazāk krīze skars tos, kuri ir reliģiski noskaņoti. Aicinu cilvēkus iet tempļos un lūgt Dievu.

__

* Saskaņā ar senām astroloģijas tradīcijām arī Saule astrologu terminoloģijā tiek dēvēta par planētu.