Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Horoskopi

JAUTĀJUMS–ATBILDE. Vai Saules aptumsums ietekmē veselību?

© Pixabay

Aptumsums ir samērā neparasta dabas parādība, kas visos laikos piesaistījusi sevišķu uzmanību. Parasti gada laikā mēs piedzīvojam divus trīs Saules aptumsumus un vienu divus Mēness aptumsumus.

Pastāv uzskats, ka aptumsums var negatīvi ietekmēt arī pilnīgi vesela cilvēka pašsajūtu. Jāatceras, ka dabas parādības iedarbība uz cilvēka pašsajūtu un uzvedību sāk izpausties jau divas nedēļas pirms aptumsuma. Īpaši no aptumsumiem cieš meteoroloģiski jutīgi cilvēki. Austrumu medicīna uzskata, ka Saule mūs uzlādē ar plusa zīmi, respektīvi, pozitīvajiem protoniem jeb jan enerģiju, bet Mēness, pārstāvot sievišķo iņ, patērē mūsu enerģiju. Senie ķīnieši uzskatīja, ka Saules aptumsums nozīmē sievišķās sākotnes iņ uzvaru pār vīrišķo - jan.

Pirms dažiem gadiem Krievijā veiktā medicīniskā eksperimentā tika noskaidrots, ka cilvēka organisms uz dabas parādību reaģē, līdzko Mēness kaut nedaudz aizklāj Saules diska maliņu. Pētījuma gaitā atklājās, ka stundu pēc aptumsuma 70% hipertonijas slimnieku paaugstinājās arteriālais spiediens, asinsvadi sašaurinājās, bet sirds sāka spēcīgāk pumpēt asinis. Savukārt asinis smadzeņu puslodēs pieplūda nevienmērīgi. Eksperimenta rezultāti mediķus izbrīnīja, jo iepriekš tika uzskatīts, ka visi šie simptomi parādās divas dienas pēc aptumsuma, kad kosmiskie stari no Saules sasniedz Zemi. Savukārt atsevišķi speciālisti norāda, ka Saules aptumsums veselības problēmas polarizē. Aptumsuma laikā organisma pašregulācijas sistēma strādā ar pilnu jaudu. Var teikt, ka šajā laikā tiek pārbaudīta mūsu organisma izturība. Slikti aptumsuma laikā var justies cilvēki ar sirds, asinsvadu patoloģijām, insultu vai sirds infarktu pārcietušie. Veselība pasliktinās tiem, kuri šajā laikā ārstējas no kādas slimības.

Saules aptumsuma periodā speciālisti iesaka atturēties no jebkurām aktivitātēm. Jo vairāk cilvēks centīsies darīt, jo sliktāks būs rezultāts. Īpatnās dabas parādības laikā (arī pirms) nevajadzētu aizrauties ar sportu, it īpaši sporta veidiem, kuriem raksturīga kardioslodze.

Aptumsumu labāk izmantot atpūtai un pastaigām svaigā gaisā. Asinsriti uzlabos un organismu spēcinās ne vairāk kā 50 gramu laba konjaka. Daži terapeiti iesaka uzkavēties kontrasta dušā vai nopeldēties. Vēdiskajos tekstos atrodami ieteikumi desmit stundas pirms aptumsuma atturēties no ēšanas, bet aptumsuma brīdī atrasties ūdenī - jūrā vai upē.

Saules aptumsuma laikā instinkti klusē, apziņa ir tāda kā aptumšota, bet prāts slikti orientējas situācijā. Tomēr savā ziņā šis laiks ir ļoti auglīgs, jo spēcīgāka par apziņu kļūst zemapziņa, kurā var likt pamatus pozitīviem, tālejošiem mērķiem. Gan Saules, gan Mēness aptumsumu laikā vēlams rūpēties par veselību, neuzturēties pūlī, uzmanīgi vadīt automašīnu, nebraukt ceļojumos, izvairīties no būtiskām naudas operācijām. Daži astrologi uzskata, ka Saules aptumsumi ir pagrieziena punkti laika plūdumā. Tas nozīmē, ka Saules aptumsuma periodā var «sākt jaunu dzīvi». Šajā dienā iespējams atteikties no kaitīgiem ieradumiem, jo organisms jaunajiem nosacījumiem pielāgosies ātrāk.