AS­TRO­KU­LI­NĀ­RI­JA. Ēdien­kar­te kat­rai ne­dē­ļas die­nai

© Pixabay

At­bil­sto­ši ne­dē­ļas die­nām mai­nās mū­su or­ga­nis­ma iek­šē­jais bi­olo­ģis­kais ritms, fi­zi­olo­ģis­ko fun­kci­ju ak­ti­vi­tā­te, sav­star­pē­jā sais­tī­ba ar pla­nē­tu vib­rā­ci­jām – jo arī kat­rai ne­dē­ļas die­nai ir savs aiz­gād­nis, de­be­su spī­dek­lis. Va­rat pa­mē­ģi­nāt ēst sa­ska­ņā ar ne­dē­ļas pla­ne­tā­ra­jiem rit­miem. Lūk, daži ieteikumi iedvesmai.

Pat tad, ja esat tī­ri prak­tis­kas da­bas un skep­tis­ki rau­gā­ties uz as­tro­ku­li­nā­ri­ju, jā­at­zīst, ka to­mēr šeit ne­kas nav iz­do­māts ne no šā, ne no tā - ne­dē­ļas grie­zu­mā re­dzams, ka viss ir sa­ba­lan­sēts un har­mo­nisks. Ja vie­nu die­nu var līk­smot ar kū­kām un aug­ļiem, nā­ka­ma­jā la­bāk vai­rāk cie­ņas iz­rā­dīt biez­pie­nam, tē­jai un bie­tēm. Ja vie­nu die­nu ie­tei­cams pie­vēr­sties pie­na pro­duk­tiem, tad ci­tu­dien vir­tu­ves vald­nie­ki ir dār­ze­ņi un graud­au­gi. Viss ir vien­kār­ši, lo­ģis­ki un da­bis­ki, un gal­ve­nais - sā­tī­gi un ar ne­ie­ro­be­žo­tām ie­spē­jām iz­paus­ties gan ga­ta­vo­jot, gan bau­dot. Gas­tro­no­mis­kā li­do­ju­ma ie­ros­mei arī da­žas re­cep­tes kat­rai die­nai.

Pirm­die­na - mai­gi un sau­dzī­gi!

Pirm­die­na at­ro­das Mē­ness aiz­gā­dī­bā, sa­vu­kārt Mē­ness ir tas, kurš at­bild tie­ši par gre­mo­ša­nas sis­tē­mu. Tā­pēc pirm­die­nās ne­bū­tu ie­tei­cams pār­slo­got mā­gu ar pā­rāk trek­niem, sma­giem, sal­diem, asiem ēdie­niem; vē­lams iz­vai­rī­ties no al­ko­ho­la, cu­ku­ra, cie­ti sa­tu­ro­šu pro­duk­tu pa­tē­ri­ņa; sā­lī­tiem un ma­ri­nē­tiem pro­duk­tiem, mil­tu iz­strā­dā­ju­miem, kū­pi­nā­ju­miem. Vār­du sa­kot, pirm­die­na jau tā ir sma­ga, ne­va­jag to pa­da­rīt vēl sma­gā­ku, tur­klāt aiz mu­gu­ras ir brīv­die­nu gas­tro­no­mis­kās līk­smī­bas.

Dro­ši var lie­tot uz­tu­rā jeb­kā­dus pie­na pro­duk­tus, olas, ēst daudz aug­ļu (iz­ņe­mot cit­rus­aug­ļus), ogas - tās, ku­ras nav pār­lie­ku skā­bas. No dār­ze­ņiem priekš­ro­ka do­da­ma kar­tu­pe­ļiem, kā­pos­tiem, rā­ce­ņiem, gur­ķiem, ķir­bjiem, la­pu sa­lā­tiem. Pirm­die­na ir arī īs­tā die­na, kad uz­vā­rīt kā­du gar­du put­ru un pa­ga­ta­vot kaut ko no jū­ras vel­tēm.

Ma­ma­li­ga (ku­ku­rū­zas put­ra)

  • 4 glā­zes ūdens
  • 450 g rup­ja ma­lu­ma ku­ku­rū­zas mil­tu
  • Sāls
  • Siers rī­vē­ša­nai (vis­la­bāk kāds no cie­ta­jiem sie­riem)

Uz­vā­ra ūde­ni ar sā­li, ne­pār­trauk­ti mai­sot, pa­kā­pe­nis­ki pie­vie­no ku­ku­rū­zas mil­tus. Vā­ra ap­mē­ram 15 min, tur­pi­not mai­sīt, līdz put­ra sāk at­lēkt no kat­la ma­lām. Pēc iz­vā­rī­ša­nas var iz­ņemt no kat­la, at­stāt at­dzist, tad sa­griezt šķē­lēs un ap­cept svies­tā zel­tai­nu, pār­kai­sot ar sie­ru. Pa­sniedz ar sē­nēm, jū­ras vel­tēm, dār­ze­ņiem, mēr­ci, cep­tu olu vai ga­ļu.

Rī­su kot­le­tes ar bur­kā­niem un jū­ras kā­pos­tiem

  • 300 g rī­su
  • 250-300 g bur­kā­nu
  • 2 ēd.k. svies­ta vai eļ­ļas
  • 100-150 g vā­rī­tu jū­ras kā­pos­tu
  • 2 olas
  • 2 ēd.k. rīv­mai­zes
  • Eļ­ļa cep­ša­nai
  • Ne­daudz sāls, cu­ku­ra

Smal­ki sa­griež bur­kā­nus (ri­pi­ņās, sal­mi­ņos, ku­bi­ņos - pēc iz­vē­les), ap­cep tauk­vie­lā, ka­mēr mīk­sti, tad sa­mai­sa ar vā­rī­tiem jū­ras kā­pos­tiem, sa­blen­de­rē vai sa­maļ. Iz­vā­ra rī­sus, at­dze­sē, līdz sil­ti, ne­vis kar­sti, sa­jauc ar bur­kā­nu-jū­ras kā­pos­tu ma­su, ne­daudz sa­kul­tām olām, cu­ku­ru, sā­li (ja va­jag), la­bi sa­mai­sa un, ne­ļau­jot pa­vi­sam at­dzist, cep no abām pus­ēm, līdz brū­na ga­ro­zi­ņa. Tad uz da­žām mi­nū­tēm ie­vie­to la­bi uz­kar­sē­tā ce­peš­krās­nī. Pa­sniedz ar pie­na mēr­ci vai krē­ju­mu.

Otr­die­na - laiks asa­jam pi­pa­ri­ņam!

Ša­jā die­nā val­da Marss. Marss sais­tīts ar spē­ku, ener­ģi­ju, ak­tī­vu dar­bī­bu, tā­pēc šo­dien gan drīkst mie­lo­ties ar asiem ēdie­niem un ap­mek­lēt, pie­mē­ram, kā­du no Kau­kā­za tau­tu res­to­rā­niem, kār­tī­gi pa­ēdot īs­tu plo­vu vai jē­ra ča­hoh­bi­li. Kauss alus arī par skā­di šo­dien ne­nāks.

Otr­die­nā var ne­žē­lot sī­po­lus, ķip­lo­kus, mār­rut­kus un si­ne­pes; var naš­ķo­ties ar ma­ri­nē­tiem, sā­lī­tiem dār­ze­ņiem. No dār­ze­ņiem ie­tei­ca­mi to­mā­ti, sal­dā un asā pap­ri­ka, bur­kā­ni, re­dī­si, kā arī vi­si pākš­au­gi. No aug­ļiem - greip­frū­ti, cit­ro­ni un ar­bū­zi. Ne­va­ja­dzē­tu aiz­rau­ties ar sal­du­miem un mil­tu iz­strā­dā­ju­miem.

Asā to­mā­tu biez­zu­pa

  • Apm. 7-8 ga­ta­vi to­mā­ti vai to­mā­ti ga­ba­li­ņos sa­vā su­lā
  • Sal­dā pap­ri­ka
  • Sī­pols
  • Ķip­loks
  • Spi­nā­ti
  • Či­li pi­pars
  • Sviests vai eļ­ļa cep­ša­nai
  • Sāls, cu­kurs, svai­gi mal­ti mel­nie pi­pa­ri

To­mā­tus un pap­ri­ku no­blan­šē, no­ņem mi­zi­ņu, pap­ri­kai iz­ņem sēk­lot­ni. Uz pan­nas svies­tā ap­cep sī­po­lus un ķip­lo­kus, līdz tie zel­tai­ni, pie­vie­no sa­griez­tus (vai jau ga­ta­vos) to­mā­tus, pap­ri­ku, sa­smal­ci­nā­tu či­li pi­pa­ra ga­ba­li­ņu, sā­li, svai­gi mal­tus mel­nos pi­pa­rus un ne­daudz cu­ku­ra, ļauj pa­su­ti­nā­ties mi­nū­tes des­mit. Pār­lej kat­li­ņā, pie­vie­no sa­smal­ci­nā­tus svai­gus vai sald­ētus spi­nā­tus, ja vē­las, pie­vie­no ga­ļas vai dār­ze­ņu bul­jo­nu, vēl ne­daudz pa­vā­ra. Vi­su sa­blen­de­rē. Pa­sniedz ar grauz­di­ņiem, sal­do krē­ju­mu vai kau­sē­to sie­ru.

Jē­ra ga­ļas po­diņš

  • 500 g jē­ra ga­ļas
  • 3 sī­po­li
  • 2 bur­kā­ni
  • 1 rā­ce­nis
  • 1 kā­lis
  • 1 ēd.k. mil­tu
  • Da­žas ķip­lo­ka dai­vi­ņas, sāls

Jē­ra ga­ļu sa­griež ne­lie­los ga­ba­li­ņos, pār­kai­sa ar sā­li, pi­pa­riem; ap­cep. Kār­to mā­la po­di­ņos, pār­i lie­kot sa­griez­tus dār­ze­ņus. Pie­vie­no ne­daudz sāls, ūdens vai, la­bāk, bul­jo­nu, uz­liek vā­ci­ņu un cep ce­peš­krās­nī, ka­mēr ga­tavs. Bei­gās no­lej da­ļu šķid­ru­ma, ko sa­jauc ar ap­cep­tiem mil­tiem, ie­lej at­pa­kaļ, pie­vie­no sa­smal­ci­nā­tu ķip­lo­ku un ļauj vi­sam ie­vil­kties.

Treš­die­na - sā­tī­gi, bet vieg­li

Treš­die­na ir Mer­ku­ra pār­zi­ņā. Šai pla­nē­tai tīk vieg­lums, āt­rums, vien­kār­šī­ba, daudz­vei­dī­ba, tā­pēc šo­dien ēdam da­žā­dus ēdie­nus, bet ne pār­lie­ku sa­rež­ģī­tus un tā­dus, kas dod sā­ta sa­jū­tu, to­mēr «ne­spiež pie ze­mes». La­ba ēd­ma­ņa treš­die­nai ir put­ras ar vis­da­žā­dā­ka­jām pie­de­vām, sa­lā­ti. Arī garš­vie­las šo­dien tā­das gai­sī­gas - anīss, va­ni­ļa, roz­ma­rīns, saf­rāns, ka­nē­lis.

Vē­lams iz­vai­rī­ties no pie­na un ga­ļas pro­duk­tiem vai vis­maz kriet­ni ie­ro­be­žot dzīv­nie­ku valsts ol­bal­tum­vie­lu pa­tē­ri­ņu. Tās šo­dien la­bāk aiz­vie­tot ar pākš­au­giem, so­ju un augu eļ­ļu, bet, ja nu ļo­ti gri­bas, tad iz­vē­lē­ties put­nu ga­ļu. La­ba die­na pro­duk­tiem, kas ak­ti­vi­zē zar­nu dar­bī­bu, tā­di ir, pie­mē­ram, kal­tē­ti aug­ļi, kli­jas, su­las, ogas, bie­tes. No dār­ze­ņiem ie­tei­cams arī ķir­bis, zied­kā­posts, da­žā­di za­ļu­mi, bur­kā­ni, se­le­ri­ja. No aug­ļiem - ap­ri­ko­zes, vī­ģes. Sal­da­jā dro­ši var uz­grauzt riek­stus, bet va­kar­pu­sē ie­dzert pi­par­mēt­ru tē­ju ar me­du - ne­dē­ļas vi­dus, drus­ciņ jā­no­mie­ri­na ner­vi.

«Sil­do­šie» aug­ļu sa­lā­ti

  • 200 g plūm­ju
  • 2 bum­bie­ri
  • 100 g vīn­ogu
  • 2 ēd.k. cu­ku­ra
  • 1 olas dzel­te­nums
  • 1/8 l bal­tvī­na
  • Cit­ro­na su­la

Bum­bie­rus no­mi­zo, sa­griež, plū­mēm iz­ņem kau­li­ņus, sa­griež. Pie­vie­no vīn­ogas, cu­ku­ru. Olas dzel­te­nu­mu, bal­tvī­nu, cit­ro­na su­lu la­bi sa­jauc un pār­lej sa­lā­tiem. Pār­kai­sa ar sa­smal­ci­nā­tiem riek­stiem pēc sa­vas gau­mes.

Gai­sī­gās fri­ka­de­les

  • 600 g vis­tas krū­ti­ņas
  • 2 olas
  • ½ glā­ze sal­dā krē­ju­ma
  • 2 ēd.k. svies­ta
  • Sāls, garš­vie­las, za­ļu­mi

Vis­tas krū­ti­ņu di­vas trīs rei­zes sa­maļ, pie­vie­no at­lai­di­nā­tu svies­tu, vi­su kār­tī­gi sa­kuļ, pa­ma­zām pie­vie­no­jot olu bal­tu­mus. Ma­su iz­berž caur sie­tu, pie­vie­no sal­do krē­ju­mu, sā­li, garš­vie­las, kuļ, līdz iz­vei­do­jas vien­da­bī­ga ma­sa. Ar ka­ro­ti ņem un liek pa vie­nai vā­ro­šā bul­jo­nā vai ūde­nī. Pa­sniedz ar za­ļu­miem.

Ce­tur­tdie­na - ar vē­rie­nu, bet prā­tī­gi

Ce­tur­tdie­nas vald­nieks ir Ju­pi­ters, ko as­tro­lo­ģi­jā uz­ska­ta par lie­lo lab­vē­li un arī bau­dī­tā­ju. Tā­pēc šo­dien var ēst te­ju vi­su, ti­kai - bez pār­mē­rī­bām! Jo Ju­pi­ters or­ga­nis­mā at­bild arī par ak­nām, un nav va­ja­dzī­bas pār­slo­got šo or­ga­nis­ma lab­da­ri, pār­ēdo­ties sal­du­mus vai pār mē­ru lie­to­jot al­ko­ho­lis­kos dzē­rie­nus. La­bāk ša­jā die­nā par ak­nām pa­rū­pē­ties - pa­dzert at­bil­sto­šas zā­ļu tē­jas, cit­ro­nu su­lu, iz­stai­gā­ties un kār­tī­gi iz­smie­ties.

Ša­jā die­nā ie­tei­cams sa­ma­zi­nāt sakņ­au­gu, īpa­ši kar­tu­pe­ļu, pa­tē­ri­ņu, vē­lams at­tu­rē­ties no pār­lie­ku ek­so­tis­ku ēdie­nu bau­dī­ša­nas. To­ties no sirds var bau­dīt gal­viņ­kā­pos­tus, Bri­se­les kā­pos­tus, in­gve­ru, dil­les, pē­ter­sī­ļus.

Ko­lo­sā­li, ja vis­maz šad tad ce­tur­tdie­nās ir ie­spē­ja pa­ga­ta­vot ēdie­nus uz at­klā­tas uguns - tas Ju­pi­te­ram tīk. Un pa­vi­sam ide­āli, ja uz uguns var ap­grauz­dēt arī ēda­mos kas­ta­ņus - la­bā­kais naš­ķis šai die­nai, tur­klāt lie­lis­ki sa­sil­da auk­stā lai­kā!

Sa­lā­ti ar šķiņ­ķi

  • 50 g šķiņ­ķa (kū­pi­nā­ta, vī­ti­nā­ta vai vā­rī­ta)
  • 70 g to­mā­tu
  • 70 g gur­ķu
  • 70 g ābo­lu
  • 70 g se­le­ri­jas sak­ņu
  • 1 ēd.k. svai­gi spies­tas apel­sī­na su­las
  • 50 g ma­jo­nē­zes
  • 15 g la­pu sa­lā­tu

Šķiņ­ķi sa­griež plā­nās šķē­lī­tēs un sa­rul­lē tū­ti­ņās. Sa­griež ku­bi­ņos svai­gu gur­ķi, ābo­lu, vā­rī­tu se­le­ri­jas sak­ni, pār­lej ar apel­sī­na su­lu, sa­mai­sa, liek bļo­dā, vei­do­jot vi­dū uz­kal­ni­ņu, ap­kārt kār­to šķiņ­ķa «tū­ti­ņas», to­mā­ta ce­tur­tda­ļas, sa­lāt­la­pas. Pār­lej ar ma­jo­nē­zi vai sa­lā­tu mēr­ci pēc pa­ti­kas.

Sē­nes ar pu­pi­ņām (var ga­ta­vot uz «dzī­vās» uguns)

  • 500 g sē­ņu (gai­le­nes vai ba­ra­vi­kas)
  • 500 g cūk­ga­ļas vai jē­ra ga­ļas
  • 2 sī­po­li
  • 4 to­mā­ti
  • 500 g za­ļo pāk­šu pu­pi­ņu
  • 1 ēd.k. to­mā­tu past­as
  • 1 ēd.k. mil­tu
  • 2 ēd.k. svies­ta
  • 1 ola
  • ½ glā­zes krē­ju­ma
  • ½ rī­vē­ta sie­ra

Ga­ļu sa­griež ga­ba­li­ņos un ap­cep ar sī­po­liem un to­mā­tiem līdz pus­ga­ta­vī­bai, pie­vie­no ga­ba­li­ņos sa­griez­tas za­ļās pāk­šu pu­pi­ņas, sā­li, pi­pa­rus, pār­lej ar kar­stu ūde­ni un sau­tē.

Sa­griež šķē­lī­tēs sē­nes, ap­cep svies­tā, līdz mīk­stas, pie­vie­no to­mā­tu past­u, olu un ne­daudz krē­ju­ma, ap­bār­sta ar mil­tiem, sa­mai­sa, ne­daudz pa­sau­tē. Pēc tam vi­su pie­vie­no ga­ļai un pu­pi­ņām, liek uguns­iz­tu­rī­gos por­ci­ju trau­kos, po­di­ņos vai lie­lā trau­kā, pār­kai­sa ar sie­ru un cep virs uguns.

Piekt­die­nas de­vī­ze «Karl­so­nam prieks!»

Ur­rā, bei­dzot svēt­ki arī tiem, kam tīk trek­ni un sal­di ēdie­ni! Šo­dien val­da Ve­ne­ra, un vi­ņa at­ļauj naš­ķo­ties. Tie­ši piekt­die­nā to var da­rīt bez rai­zēm, jo or­ga­nisms vis­la­bāk tiek ga­lā ar cu­ku­ru. Šo­dien ir graud­au­gu un sal­do aug­ļu uz­va­ras gā­jiens, arī dār­ze­ņus var lie­tot, kā­dus sirds kā­ro, īpa­ši zir­nī­šus, spi­nā­tus un to­mā­tus.

Vē­lams iz­vai­rī­ties no ga­ļas (iz­ņē­mums ir lie­sa te­ļa ga­ļa) un zi­vīm, olām, sē­nēm, asiem ēdie­niem un garš­vie­lām, arī - skā­biem aug­ļiem. La­bāk pie­vēr­sties ba­nā­niem, ķir­šiem, mel­le­nēm, per­si­kiem, sal­do šķir­ņu ābo­liem un bum­bie­riem, plū­mēm, ave­nēm, avo­ka­do, ze­me­nēm un, ja sirds kā­ro un pār­lie­cī­ba ļauj, arī kā­dai vī­na glā­zei. Ie­tei­cams mie­lo­ties ar me­du, riek­stiem, aug­ļu su­lām, var dro­ši vā­rīt put­ras, cept kū­kas un vis­pār, tā sa­kot, ļau­ties ku­li­nā­ram jam­pa­dra­cim ar da­žā­du vei­du de­ser­tiem.

Krā­sai­nie dār­ze­ņi ce­peš­krās­nī

  • 1 ne­liels cu­kī­ni vai ka­ba­cis
  • 3 bur­kā­ni
  • Vie­na bro­ko­ļa gal­vi­ņa
  • 3 sal­dās pap­ri­kas
  • Vai­rā­ki sar­ka­nie re­dī­si
  • Sī­po­li, ķip­lo­ki
  • Sāls, pi­pa­ri
  • Pro­van­sas garš­vie­la
  • Augu eļ­ļa

Sa­griež ga­ba­li­ņos sal­do pap­ri­ku, cu­kī­ni vai ka­ba­ci, ķip­lo­kus, bur­kā­nus, re­dī­sus un sī­po­lus ri­pi­ņās, sa­da­la zied­ko­pās bro­ko­li. Liek ce­pam­for­mā, pār­sla­ka ar olīv­eļ­ļu, ap­kai­sa ar sā­li, svai­gi mal­tiem mel­na­jiem pi­pa­riem, Pro­van­sas garš­vie­lu, sa­mai­sa, liek ce­peš­krās­nī apm. 180 °C un, palai­kam ap­mai­sot, cep, līdz dār­ze­ņi mīk­sti. Dār­ze­ņu sa­stā­vu var va­ri­ēt pēc vē­lē­ša­nās.

Plūm­ju ru­le­te

  • 1 kg plūm­ju
  • 100 g pū­der­cu­ku­ra

Plū­mēm iz­ņem kau­li­ņus, pār­kai­sa ar cu­ku­ru, pie­vie­no ne­daudz ūdens un vā­ra, līdz tās iz­šķī­du­šas vien­da­bī­gā ma­sā. Maz­liet at­dze­sē, vēl sil­to ma­su lej uz fo­li­jas, kas ie­smē­rē­ta ar eļ­ļu, at­dze­sē. Kad ma­sa sāk stingt, ir kļu­vu­si stīg­ra, bet elas­tī­ga un vieg­li at­da­lās no fo­li­jas, to pār­kai­sa ar pū­der­cu­ku­ru un sa­smal­ci­nā­tiem riek­stiem un sa­tin cie­šā ru­le­tē. Šis sal­dais ēdiens labs ar to, ka gla­bā­jas ļo­ti il­gu lai­ku, ne­zau­dē­jot ne­ko no sa­vām la­ba­jām īpa­šī­bām.

Sest­die­na - miers un at­pū­ta

Sest­die­nu pār­val­da Sa­turns, kas as­tro­lo­ģi­jā sim­bo­li­zē gal­ve­no­kārt da­žā­du vei­du ie­ro­be­žo­ju­mus. Un pēc piekt­die­nas dzī­rēm nav jau arī slik­ti ne­daudz ie­vē­rot mē­re­nī­bu. Da­žam la­bam, kas pār­lie­ku ļā­vies de­jām ar Di­onī­su, tas pat iz­do­sies pats no se­vis...

Sest­dien ie­tei­cams lie­tot pro­duk­tus, kas ba­gā­ti ar kal­ci­ju un fos­fo­ru: spi­nā­tus, riek­stus, kā­pos­tus, sie­ru, gur­ķus, olas, žā­vē­tus aug­ļus, sie­ru, biez­pie­nu, sē­nes, sī­po­lus. Starp ēdien­rei­zēm jā­dzer daudz ūdens, la­ba būs arī za­ļā vai žeņ­še­ņa tē­ja. No ga­ļas ie­tei­ca­ma jē­ra ga­ļa, no dār­ze­ņiem - bie­tes un bak­la­žā­ni, no aug­ļiem - me­lo­ne, ci­do­ni­jas.

Jā­iz­vai­rās no pār­lie­ku asiem ēdie­niem, kā arī kū­pi­nā­ju­miem un kon­ser­vē­tiem pro­duk­tiem, no al­ko­ho­la, šo­ko­lā­des.

Pi­kan­tie bak­la­žā­nu rul­lī­ši ar biez­pie­nu

  • vi­dē­ja lie­lu­ma bak­la­žāns
  • 200 g biez­pie­na
  • 3 ēdam­ka­ro­tes skā­bā krē­ju­ma
  • 50 g val­riek­stu
  • 2 ķip­lo­ka dai­vi­ņas
  • dil­les, sāls, svai­gi mal­ti mel­nie pi­pa­ri
  • eļ­ļa cep­ša­nai

Bak­la­žā­nu ga­re­nis­ki sa­griež plā­nās šķē­lēs, pār­kai­sa no abām pus­ēm ar sā­li. Pēc 15-20 mi­nū­tēm no­slau­ka ar pa­pī­ra dvie­li. Šķē­les no abām pus­ēm ap­cep eļ­ļā, no­vie­to uz sal­ve­tes, lai no­tek tauk­vie­las. Uz at­dzi­su­ša­jām šķē­lēm liek pil­dī­ju­mu - biez­pie­nu, kas sa­jaukts ar sa­smal­ci­nā­tiem val­riek­stiem, dil­lēm, ķip­lo­kiem, sā­li, pi­pa­riem un krē­ju­mu. Pil­dī­ju­mu ie­tin bak­la­žā­na šķē­lī­tēs, sa­stip­ri­na ar ir­bu­lī­ti.

Sau­tēts jērs ar gri­ķiem

  • 450 g jē­ra ga­ļas
  • 1 ½ glā­zes gri­ķu put­rai­mu
  • 1 sī­pols
  • 2 ēd.k. to­mā­tu mēr­ces
  • 2 ēd.k. eļ­ļas, tau­ku vai svies­ta
  • Sāls, garš­vie­las

Jē­ra ga­ļu sa­griež ne­lie­los ga­ba­los, ap­cep tauk­vie­lās, pie­vie­no bul­jo­nu vai ūde­ni, to­mā­tu mēr­ci, ap­cep­tu sī­po­lu, sau­tē. Gri­ķu put­rai­mus uz sau­sas pan­nas ap­grauz­dē, ver­do­šā sāls­ūde­nī vā­ra, līdz tie pus­mīk­sti, tad pie­vie­no ga­ļai un sau­tē, līdz viss ga­tavs.

Svēt­die­na - bau­dām ka­ra­lis­kas mal­tī­tes

Sau­les die­na! Sau­les ener­ģi­ja ir vi­sas dzī­vī­bas pa­ma­tā, tā ak­ti­vi­zē arī cil­vē­ka ķer­me­ņa fun­kci­jas un vei­ci­na gan­drīz vi­su pro­duk­tu piln­vēr­tī­gu iz­man­to­ša­nu or­ga­nis­mā.

Šo­dien pa­tie­šām var ēst, ko sirds kā­ro, un ga­ta­vot īpa­ši iz­smal­ci­nā­tas mal­tī­tes, ne­lau­zot gal­vu par sa­stāv­da­ļām. Ja nu to­mēr tā ne­esat ar mie­ru un vē­la­ties kon­krē­tā­kas no­rā­des arī svēt­die­nai, lūk - īpa­šu cie­ņu var iz­rā­dīt me­dī­ju­miem, pa­vi­sam ka­ra­lis­ki, ja tie ga­ta­vo­ti uz at­klā­tas uguns. Pie me­dī­ju­ma ga­ļas vie­tā būs rī­si. Uz kā­rā zo­ba var likt da­žā­das sēk­las un sēk­li­ņas, val­riek­stus, klāt pie­dze­rot za­ļo tē­ju. Šo­dien dro­ši var bau­dīt sil­tzem­ju aug­ļus - ana­na­sus, apel­sī­nus, man­go un ci­tus.

Uz uguns­ku­ra ga­ta­vo­ta vi­ra ar me­dī­ju­mu

  • 200 g me­dī­ju­ma ga­ļas
  • ½ gl. put­rai­mu
  • 2-3 kar­tu­pe­ļi
  • 1 bur­kāns
  • 1 ķip­lo­ka gal­vi­ņa
  • 1 ēd.k. dzēr­ve­ņu
  • 1 sī­pols
  • Lau­ru la­pas, sāls, garš­vie­las

Liek kat­lu uz uguns, uz­vā­ra ūde­ni, liek me­dī­ju­ma ga­ļu, jeb­kā­dus put­rai­mus un vā­ra, līdz tie un ga­ļa ir mīk­sti. Tad pie­vie­no sī­ki sa­griez­tus kar­tu­pe­ļus, kā arī ķip­lo­kus, sī­po­lu un dzēr­ve­nes. Vēl pēc stun­das vā­rī­ša­nas pie­vie­no sā­li, pi­pa­rus, lau­ru la­pas, vā­ra uz ma­zas uguns vēl 15 mi­nū­tes. Ta­gad var pie­likt arī mit­ru mal­ku, dū­mi pie­šķirs vi­rai pa­tī­ka­mu, spe­ci­fis­ku aro­mā­tu.

Sal­dais plovs

  • 2-3 bur­kā­ni
  • 400 g bal­to gar­grau­du rī­su
  • 100 g sal­dkrē­ju­ma svies­ta
  • 200 g ap­ri­ko­žu (var žā­vē­tas)
  • 700 ml ūdens
  • Bār­be­les (var kal­tē­tas)
  • Cu­kurs, sāls, svai­gi mal­ti mel­nie pi­pa­ri
  • Ro­zī­nes

Lie­lā kat­lā uz­kar­sē svies­tu, da­žas mi­nū­tes ta­jā ap­cep rup­ji sa­rī­vē­tus bur­kā­nus. Pie­vie­no sal­mi­ņos sa­griez­tas ap­ri­ko­zes, ro­zī­nes, bār­be­les, cu­ku­ru, sa­mai­sa. Ie­ber rī­sus un uz­ma­nī­gi mai­sa, līdz rī­sa grau­di­ņi pār­klā­jas ar svies­tu. Pie­lej ūde­ni, uz­vā­ra, uz­liek vā­ku, vēl vā­ra ap­mē­ram pus­stun­du uz ma­zas uguns. No­ņem kat­lu no uguns, starp vā­ku un plo­vu ie­liek tī­ru, plā­nu dvie­lī­ti un at­stāj vēl uz 15 mi­nū­tēm. Pa­sniedz lie­lā trau­kā, vei­do­jot uz­kal­ni­ņu, grez­no ar pis­tā­ci­jām, In­di­jas riek­stiem, vī­ģu un ap­ri­ko­žu ga­ba­li­ņiem.

***

Ie­dves­ma smel­ta arī no: su­per­co­ok.ru, as­tro­land.ru, ko­oli­nar, gas­tro­nom.ru, ir­laiks, lv, gar­de­dis.lv, re­cep­tes.lv

Horoskopi

Šie cilvēki izrāda sliktās īpašības vairāk nekā citi. Skaudība ir sajūta, kas piemīt katram cilvēkam, un nav jēgas pārliecināt sevi par pretējo. Mēs visi kaut reizi esam piedzīvojuši skaudību, un tas nemaz nav tik slikti, jo dažkārt tā var kļūt par izcilu motivāciju pašattīstībai. Tomēr ir cilvēki, kuriem šī īpašība ir īpaši izteikta.

Svarīgākais