Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Horoskopi

PERSONĪBA HOROSKOPA ZĪMĒ. Aktieris Ainārs Ančevskis. Labestīgais pērļu meklētājs

© Publicitātes foto, Kristaps KALNS

Nacionālā teātra aktieris AINĀRS ANČEVSKIS dzimis, Saulei atrodoties Skorpiona zīmē, kuru raksturo paradoksi – tos ar saviem dzīves uzskatiem atklāj arī viņš.

Daudziem cilvēkiem, kuri iepazinuši un pārdomājuši savas horoskopa zīmes raksturojumu, šķiet piemēroti attaisnot savu rīcību ar «zvaigžņu stāvokli», taču ne Aināram. Viņš pats atzīst, ka nav tipisks Skorpiona zīmē dzimušais, tādēļ - vēl jo interesantāks. Patiesībā nonākšana pretrunās un dzeloņa vēršana pret sevi ir tipiska Skorpiona īpašība.

Šķietamais un patiesais

Veidojot Aināra portretu, nereti tiek uzsvērta viņa labestība - viena no rakstura īpašībām, kuru aktieris diezgan bieži izmanto kā sava darba instrumentu. Vispār gan pieņemts uzskatīt, ka Skorpioni mēdz kost paši sev… Arī Ainārs labestību vairāk mēģina saskatīt citos, nevis sevī, un šajā ziņā viņam veicas arvien grūtāk, taču viņš stoiciski turpina apgalvot: «Vēl neesmu pavisam zaudējis ticību cilvēku labestībai. Runājot par sevi, negribētos teikt vārdu «labestīgs». Man tuvojas tas vecums, kurā līdz ar gadiem arvien vairāk uzkrājusies žults. Tiesa, lomas teātrī gan man ir tādas, kas citiem liek domāt, ka esmu bezgala labestīgs. Dzīvē tā nav.»

Aktiera faktūra, ārējie dotumi, gaišais skatiens režisorus provocē viņam viegli deleģēt pozitīvās, dzīvi apliecinošās un sirsnīgās lomas. Saprotams, šim apstāklim ir sava atgriezeniskā saite, jo tēli, kuros aktieris iemiesojas, ietekmē viņa paša raksturu. Ainārs šādai simbiozei piekrīt daļēji, kā pats saka: «Darbošanos teātrī mēģinu maksimāli atdalīt no savas privātās telpas un neņemos apgalvot, ka kāds no atveidojamajiem tēliem būtu pārņēmis visu manu dzīvi. Kaut kas no lomas var aktierim pielipt, bet es nevēlos kultivēt leģendas par pārdabisko ieiešanu un iziešanu no tēliem.»

Savaldības mērs

Temperamentā Ainārs ir aktīvi darbīgs, turklāt šī iezīme viņā sajaukusies ar pašpārliecinātību. Aktieris atzīstas: «Līdz ar to es sāpīgi uztveru kritiku, bet ceru, ka paštaisns gan nekad nekļūšu - ja kāds kaut ko tādu pamana, lūdzu darīt man to zināmu!» Savu pašpārliecinātību aktieris saista ar dzīves pieredzi, kas mazinājusi šaubas dažādu izvēļu priekšā un ļāvusi pastāvēt uz savu skatījumu. «Nezinu, vai mans viedoklis vienmēr ir tas pareizākais, bet pie saviem uzskatiem esmu nonācis caur dažādām dzīves situācijām un līdz šim vēl neesmu, tā sakot, atsities pret sienu. Tiesa, dažreiz gan labāk izvēlos paklusēt.» Ainārs klusē pašaizsardzības nolūkos, lai «saudzētu nervu šūnas», taču viņš sevī nav attīstījis viltīgas diplomātijas spējas. Lai gan Aināram piemīt prāta diktēta paškontrole un pašsavaldīšanās, aktieris ir samērā tiešs cilvēks ar jūtīgu nervu sistēmu. «Manai paklusēšanai ir zināmas robežas - kamēr katliņš vārās, bet vienā brīdī saturs sāk pludot pāri un vāciņš sprāgst gaisā. Vismaz pāris reižu ar mani tā ir gadījies.» Interesanti, ko tad Ainārs dara: spļauj žulti, sit durvis vai klaigā? «Nē, taču esmu atļāvies mēģinājumā pacelt balsi. Apzinos, ka tādos gadījumos man steidzami jānoiet malā, lai ieelpotu mazliet svaiga gaisa un iedzertu kafiju, pretējā gadījumā tādās dusmās var sarunāt ne to, ko vajag… Arī privātajā teritorijā bijušas dažādas situācijas, un ir dienas, kad izdodas to krupi norīt mīļā miera labad, bet dažreiz sanāk mājās uzsprāgt, tādēļ vislabāk izvēlos paklusēt. Tiklīdz jūtu, ka vide, kurā atrodos, mani sāk pārlieku uzvilkt, paeju mazliet malā. Pēc zināma laiciņa varu atgriezties, lai paskatītos, kāda temperatūra gaisā.»

Kā nojaušams, Skorpiona zīmes pārstāvji var būt gan uzbudināmi un kaprīzi, gan indīgi sarkastiski. Ainārs atzīstas: «Varu būt diezgan nejauks, bet tie ir atsevišķi brīži, kad manī kaut kas sakrājies un sakarsusī lava iet pāri malām. Mani ļoti kaitina cilvēki, kuri iegrimuši komforta zonā un nevēlas no tās iziet ārā - ja kāds sev teātrī organizējis ērtu eksistenci, mani tas ātri uzvelk. Galu galā, ja aktieris var pateikt: «Es zinu visu!» vai «Es visu māku!», viņš ir absolūts liekulis vai dīkdienis. Ar šādiem kolēģiem strādājot kopā vienā iestudējumā, varu būt īpaši ass.» Te jāpiezīmē, ka gadiem un kolēģu formālajam statusam šādu pārmetumu priekšā nav nozīmes…

Praktiskā puse

Būdams izteikti saimniecisks vīrietis, Ainārs spēj labi parūpēties par savas ģimenes komforta līmeni, un viņam padodas dažādi remonta darbi. «Mājās man patīk visu darīt savām rokām vai kopā ar draugu Jāni, par kura palīdzību allaž priecājos. Divatā mēs mierīgi varam «izpīpēt», kā lietas darāmas, un īstenot visu, kas nepieciešams. Iespējams, profesionāls amatnieks saskatītu arī kādas kļūdas, bet no tām jau mēs mācāmies.»

Vai tas nozīmē, ka aktieris pēc rakstura ir taupīgs cilvēks? «Ne vienmēr. Dažreiz ieeju bodē un vados pēc iepriekš izveidota iepirkumu saraksta, bet citreiz apstājos pie laša filejas vai kūciņām, kuru tajā sarakstā nav. Saprotu, ka mūsu galdam šos produktus patiesībā nevajag, tomēr varu taču atļauties, tāpēc sapērkos kā nākas! Kādam šāda pieeja ģimenes budžetam šķitīs izšķērdīga, bet manu ekonomiju nosaka konta stāvoklis: jo tas štruntīgāks, jo taupīgāks kļūstu. Šajā ziņā esmu racionāls. Atklāti sakot, dzīvē gadījušās situācijas, kurās kontā naudas pavisam maz, bet es ielecu mašīnā un braucu, kur acis rāda. Šādā veidā iespējams sevi palutināt un izlādēties, aizlaižoties prom no cilvēkiem. Vienu brīdi šāds maršruts mani veda uz Kandavu pie Velnakmens. Tur var apsēsties un paskatīties Abavas senlejas tālumos…»

Varētu šķist, ka Aināram ir tik bagāta fantāzija un dzīva iztēle, ka viņš mēdz savos sapņos tālu aizpeldēt, bet - tā nav. Aktieris drīzāk «izslēdz» visu, kas liek domām traukties nezināmajā. «Man bieži vajadzīgs, veču valodā runājot, «nothingbox» - dažreiz tiešām gribas vienkārši pasēdēt uz dīvāniņa un ne par ko nedomāt. Protams, ir lietas, par kurām gribas drusku pafantazēt, bet tās ir ļoti konkrētas un saistās vai nu ar kādu īpašumu, vai nu ceļojumu. Tāpat vien aiz gara laika apsēsties ezera krastā un nodoties sapņošanai - tas nav stāsts par mani. Es parasti izmantoju «nothingbox»,» aktieris smejas.

Kārtībai jābūt!

Kā daudzi Skorpiona zīmē dzimušie, Ainārs nosprausto mērķu sasniegšanā ir izturīgs un pacietīgs. «Savas ieceres vienmēr mēģinu novest līdz galam - cik viegli vai grūti man tas nākas, ir pavisam cits jautājums. Ja runājam par profesiju, tajā esmu paļāvies uz eņģeļiem, apstākļiem un cilvēkiem. Garīgās lietās vispār vairāk ļaujos dzīves plūdumam, savukārt praktiskajā līmenī esmu izteikti mērķtiecīgs, piemēram, gribēju lauku māju un - nopirku! Tagad iegādāto īpašumu pamazām pats ķibinu augšā.» Lai izprastu Skorpiona estētiskos priekšstatus, rodas jautājums - kādai jāizskatās īstenai lauku mājai? Ainārs atklāj detaļas: «Tā ir sena guļbūve, tādēļ vienu brīdi man šķita, ka tur jābūt veciem koka galdiem, skapjiem un gultām, bet vēlāk nonācu līdz secinājumam, ka tas ir ceļš uz etnogrāfisko brīvdabas muzeju - to es viennozīmīgi negribu! Šobrīd man ir jauna vīzija. Senajā stilā atstāšu tikai sienas, bet kontrastam iegādāšos mūsdienīgas, ziemeļnieciski lakoniskas mēbeles. Lai cik veca būtu guļbūve, man gribas, lai tajā atrastos gan tualete, gan vannas istaba. Lauku īpašumu turklāt nevaru iedomāties bez kārtīgas pirts un maza dārziņa, kas neprasa daudz rūpju. Tajā būs daudzgadīgi augi un, augstākais - viena dobe, kuru pats varu apčubināt. Kam man vesela plantācija ar puķēm?!»

Vispār jau Skorpiona zīmē dzimušie ir lieli estēti, mākslas un visa skaistā cienītāji. Ainārs piedevām ir izteikts kārtības mīlētājs. «Lielākais pedants esmu attiecībā pats pret sevi. Manā telpā jāvalda absolūtai kārtībai! Pēdējā laikā esmu brutāli gājis cauri skapim un noliktavai, visu lieko aizmetot prom, jo cilvēki ātri apaug ar nevajadzīgām mantām, dažādām lietām, kas gadiem ilgi vāktas. Citus mācu - ja uznāk vēlme tīrīt māju, turiet šo iedvesmu aiz astes un metiet laukā visu, ko sirds tajā mirklī atļauj! Nevajag neko atlikt malā ar domu, ka tas kādreiz noderēs. Nenoderēs.

Nepiekrītu tiem, kuri uzskata, ka cilvēkos, kuriem apkārt valda pedantiska kārtība, iekšā plosās haoss. Manī tā nav. Gluži otrādi - sakārtotā vidē arī pats jūtos mierīgāks. Starp citu, drīzāk esmu praktisku, nevis greznu lietu cienītājs. Varbūt mājās man uz plauktiem arī ir daži porcelāna eņģeļi, bet tie tur atrodas savas leģendas, nevis smukuma pēc.» Aināram piemīt Skorpioniem izteiktā vajadzība pēc savas, tikai viņam piederošas teritorijas. Šī iemesla dēļ viņu, iespējams, gaida nepatikšanas. «Zinu, ka manu ģimeni tas ļoti kaitina, bet pašlaik esam atraduši zināmu kompromisu. Mana teritorija tiek respektēta, esmu tās saimnieks, līdz ar to varu skaļi izteikt savas vēlmes, bet ļoti ceru, ka vecumdienās nepārvērtīšos par nejauku opi, kurš saviem mazbērniem neko neatļauj. Lai nu kā, savs stūrītis man būs vajadzīgs vienmēr. Vēlos apzināties, ka man ir vieta, kur apsēsties un izmantot «nothingbox».»

Reliģiskas pārdomas

Ainārs nedzīvo tikai horizontālē, viņu interesē arī vertikāle, kosmiskā kārtība, augstāko spēku klātbūtne cilvēciskajā līmenī. «Neesmu pārāk cītīgs baznīcā gājējs, bet Dievam ticu. Man ir neizskaidrojami labas attiecības ar mācītāju Edgaru Maži. Dažreiz gadījies, ka funktierēju par kādu no dzīves problēmām, manī sarodas ļoti daudz jautājumu, tad braucu uz baznīcu, bet sprediķī Edgars runā par tēmām, kuras tieši tajā dzīves brīdī man nedod mieru. Šādas sakritības bijušas vairākkārt. Edgars, kā sūtīts, vajadzīgajā brīdī visu salicis pa plauktiņiem, un es atkal esmu varējis no viņa baznīcas uz kādu pusgadu pazust. Ticu, ka tur, augšā, ir kāds vīriņš, un vakaros viņu palūdzos, bet neuzskatu, ka pēc nāves tikšu kaut kur ielaists tikai tādēļ vien, ka katru svētdienu apmeklēju dievkalpojumu.»

Aināram iracionāli tuvais baptistu draudzes mācītājs Mažis nav liels mistiķis, tādēļ, interpretējot reliģiskus jautājumus, viņa piesauktie tēli un asociācijas iegūst konkrētas aprises. «Edgars tiešām runā ļoti saprotamā valodā, manās acīs tas ir viņa lielais pluss. Ja drīkst tā sacīt, Edgars katrā draņķītī atradīs par ko pasmaidīt, un šī spēja viņa sprediķus dara saistošus.»

Labāk paklusēt

Skorpioni mēdz būt visai atriebīgi cilvēki, taču Ainārs tāds nav: «Varu diezgan ātri uzmest lūpu, bet tikpat strauji pirmais sniegšu roku miera izlīgumam. Man ir ļoti svarīga apkārtējā vide - ja nepārtraukti lēkā dzirksteles, nebūs patīkami tur uzturēties.»

Katram māksliniekam ir savi noslēpumi, un tādi, protams, ir arī Aināram. Viņš tos patiešām no ārpasaules sargā. «Esmu publisks cilvēks, gatavs apspriest visu, kas ar man notiek visiem redzamajā un pieejamajā dzīves daļā, taču tikpat, cik tur esmu atklāts, savā privātajā teritorijā gribu būt noslēgts.» Arī ļoti kārtīgiem Skorpioniem ir dzīve ar nevienam nezināmo dubulto dibenu. Tur apakšā ir vesels pagrabs, kurā dzīvojas visādas kaislības. To dēļ cilvēku var piemeklēt dažādas nepatikšanas. Aktieris negrasās savos noslēpumos dalīties, jo «mums katram skapī ir savi skeleti. Man svarīgi ir saglabāt par sevi intrigu un nebūt nolasāmam kā plaukstai, kurā katrs var ieskatīties.

Dažiem indivīdiem ļoti patīk mācīt citus dzīvot. Arī es agrāk ar to mazliet sirgu, bet nu jau esmu sapratis, ka nekad nevarēšu līdz galam ielīst otra cilvēka pasaulē - ne viņa galvā, ne dzīves pieredzē. Nav nekā vieglāka par nosodīšanu, taču saprast cita cilvēka īsto rīcības iemeslu un motivāciju, proti, kāpēc viens vai otrs attiecīgi rīkojas, ir pavisam cita lieta. Es neņemos nosodīt, jo nezinu visu ne par vienu, tāpēc labāk paklusēšu.»

Pērļu meklētājs

«Sazvērestības teorijās klausoties, šķiet, ka nav citas izejas - tūlīt jāliek galva cilpā un jāpakaras, jo principā viss ir tūtā: valdība slikta, Amerikā arī viss slikti, mūsu pasauli vada pāris drausmīgu oligarhu. Ir tāds izplatīts uzskats, ka latvietim raksturīgi katrā pērlē atrast sūdu, bet es tomēr mēģinu katrā sūdā atrast pērlīti. Nezinu, cik ilgi man tas izdosies, bet pagaidām pieturos pie pērļu meklēšanas principa,» romantiski skarbi savu redzējumu un attieksmi pauž aktieris. Viņš kārtējo reizi apliecina savu labestīgumu, lai gan pats to apšauba…

Lielākā daļa Skorpiona zīmē dzimušo cilvēku ir lieli dzīvnieku un dabas draugi, arī Ainārs izjūt savdabīgu saikni ar visu dzīvo. «Kad noskatījos filmu «Avatars», ilgi domāju, kuru krūmiņu savā lauku īpašumā griezt un kuru - atstāt. Nebiju vairs gatavs brutāli no visa zaļā, kas savvaļā izaudzis, šķirties tikai estētisku apsvērumu dēļ. Tiesa, manai saiknei ar dabu ir vairāk praktiski apsvērumi. Neslēpšu - dzīvnieku pasaulē visvairāk mani saista zirgi. Bet - ne tikai. Esmu izdomājis kaut kad nākotnē tikt pie sava suņa. Pagaidām man tā nav tikai tādēļ, ka mocīt četrkājainu draugu Rīgas dzīvoklī nebūtu prāta darbs. Iedomājoties sunīti, kam vienam visu dienu jāsēž mājās un jāgaida saimnieks, sirds apskrienas. Es pats pēc dabas drīzāk esmu suns, nevis kaķis, ko patiesībā uzskatu par diezgan bezjēdzīgu radībiņu.»

Aināra attieksme pret dzīvniekiem ir īsta pērle, jo tikai retais spēj par to runāt bez liekas salkanības.

Starp paradīzi un elli

Aktieris dzīvē vadās pēc situācijas, nevis intuīcijas vai nojausmām. «Man gadījies diezgan nopietni apdedzināties, tādēļ es teiktu, ka ar intuīciju neesmu apveltīts. Satiekot cilvēku, tikai pēc kāda laika saprotu, ir viņš man dots ar mīnusa vai plusa zīmi. Šajā ziņā vados pēc principa: ikviens cilvēks mūsu dzīvē ienāk tāpēc, lai kaut ko iemācītu. Agrāk sevi uzskatīju par optimistu, bet tagad arvien vairāk manī parādās tendence saskatīt otrā visādus draņķus. Neraugoties uz šādām iekšējām pārmaiņām, joprojām atļaujos ticēt brīnumam, proti, labajam ikvienā cilvēkā.»

Par Skorpioniem sacīts, ka viņi attiecībās spēj radīt elli un paradīzi vienlaikus. Pret savu sievu Skorpions varot izturēties kā melu detektors, skenējot viņas jūtas, domas un emocijas. Laulības dzīve kopā ar tādu cilvēku neesot viegla, viņš spējot vienlaikus gan pievilkt, gan atgrūst. Aināram par šādu raksturojumu ir savs komentārs: «Spēju attiecībās sagādāt gan debesis, gan elli, taču par skeneri sevi neuzskatu. Patiesībā mani pašu ir ļoti viegli apčakarēt…» Atbildot uz jautājumu, kāda izskatās viņa radītā elle, aktieris atkārtoti piesauc savu pedantisko dabu. Neba kārtīgi uz galda nolikta zupas šķīvja dēļ viņš kļūst mīļš vai nomesta frotē dvieļa dēļ nikns. Ainārs smejas, tad atklāj: «Esmu piefiksējis, ka mājās varu aizsvilties un sekundes simtdaļā no debesīm nokāpt ellē. Reizēm pats nemaz nevaru izskaidrot sava izvirduma iemeslus, jo tas ir kaut kāds punkts uz i.

Mājās dēlam ir četrpadsmit gadi - tas ir vecums, kurā pusaudzim šķiet: tētis ir vecs un stulbs, arī visi pārējie tādi paši. Kad no viņa puses atskan kāda kaitinoša frāze, kas skanējusi gadiem ilgi, varu momentāni uztaisīt elli.» Nedomājiet, Ainārs bērnus - īpaši jau pusaudžus - nesit, jo «var dabūt pretī», bet viņu var ātri nokaitināt. «Mans solis no debesīm līdz ellei ir ļoti maziņš.»

Rētainais ķermenis

Skorpiona valdošā planēta - Plūtons - cilvēkam piešķir šarmu un noslēpumainību, tā dod spēju pēc dažādām kolīzijām un peripetijām ātri atjaunoties, dzīvot tālāk, it kā nekas nopietns nebūtu noticis. Aināra gadījumā šīs prognozes neattaisnojas. «Kad es esmu nosists zemē, ļoti ilgi un mokoši ceļos augšā. Ja dzīves pātaga uz mana ķermeņa atstātu redzamas pēdas, es būtu diezgan rētains.

Varbūt tas ir viens no iemesliem, kādēļ ar uzticēšanos cilvēkiem man iet samērā grūti, es ilgi nelaižu sev klāt. Savulaik esmu rīkojies citādi, bet tad izrādījies, ka tas ir cilvēks ar mīnusa zīmi. Pēc tam ir vēl grūtāk atjaunoties…»

Ja ticam vairāku astrologu apgalvojumam, Skorpiona zīmē dzimušo sauklis ir: «Dzīvei vajag nervu!» Ainārs to pārfrazē pa savam: «Dzīvei vajag neprognozējamības elementu, piemēram, ielēkt vakarā mašīnā un aizšaut uz Tallinu vakariņās - man tas nesagādātu nekādu problēmu, bet dzīvot uz adatām gan nevēlos. Gluži tāpat kā galēja rutīna nav manā gaumē, tā drīzāk mani iedzītu izmisumā.»

Atmetot visu noslēpumainības plīvuru, jāatzīst, ka Aināra radošajai dzirkstij nepieciešams miers un harmonija. «To izjūtu savā pedantiski sakārtotajā stūrītī. Tikai tur varu atgūt elpu no sava trauksmainā darba, pretējā gadījumā pieļauju, ka es pārdegtu. Vispār mans darba grafiks ir viļņveidīgs: kad ir ko darīt, jāstrādā divdesmit četras stundas diennaktī no vietas, kad nav - iestājas pailgs klusums. Varu pamatīgi šeptēt nepaguris tikai tādēļ, ka man ir miera osta, kurā uzlādēt baterijas.»

Aināra Ančevska dzīves fakti

ASTROLOĢISKAIS CV

Ainārs Ančevskis

Saule - Skorpionā

Mēness - Dvīņos

Merkurs - Skorpionā

Marss - Skorpionā

Aktiera Aināra Ančevska kosmogrammā (kartē, kas veidota bez konkrēta dzimšanas pulksteņa laika) ir spēcīga Skorpiona zodiaka zīmes ietekme. Tajā atrodas par personības ego atbildīgā Saule, prāta planēta Merkurs un vīrišķīgās būtības atklājējs Marss. Šīs ir spēcīgas kombinācijas. Skorpions zodiaka aplī tiek uzskatīts par spēcīgāko zīmi, un trīskāršs Skorpions - tā ir ļoti spēcīga enerģētika. Pirmām kārtām šīs kombinācijas piešķir lielu iekšējo spēku. Pēc neveiksmēm vai kādām krīzes situācijām cilvēks spēj celties un doties tālāk.

Māksliniekam piemīt paškritika, augstas prasības pret sevi un, iespējams, diezgan bieži jātiek galā ar šaubām. Dzīves gaitā aktualizējas dziļi, eksistenciāli jautājumi, kas pārdomājami vienatnē.

Emociju rādītājs Mēness atrodas Dvīņu zodiaka zīmē, kas ir mainīga - var būt dažādas intereses un arīdzan noskaņojums mainīties. Ar šādu kombināciju astro kartē cilvēks var arī diezgan ātri aizsvilties. Tajā pašā laikā Dvīņu zodiaka zīme dod spējas lieliski uzkrāt informāciju un jaunas zināšanas.

Pastāv arī iespējas augstā līmenī attīstīt intuīciju, jo kosmogrammā, kā jau minēju, ir spēcīga Skorpiona zīmes ietekme, dominē Ūdens stihija, turklāt mākslinieka piedzimšanas brīdim tuvu bijis Mēness aptumsums. Viss kopā rada arī emocionālās pasaules dziļumu.

Aināram Ančevskim piemīt augsts prāta potenciāls, viņam dotas stratēģa dotības, var rasties novatoriskas idejas. Būtu interesanti, ja mākslinieks izmēģinātu spēkus režijā.

Sertificētas astroloģes Gunas Kārkliņas interpretācija.