Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Horoskopi

IZZINI SEVI! Kad apslēptais kļūst redzams. Katram ir kāds dimantiņš

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Mums katram dzīvē ir kāds piemērs, kad skolas vai dziļās jaunības laikos par «bezcerīgu gadījumu» dēvēts cilvēks pēkšņi uzmirdz, atrod sevi, gūst panākumus, dara labus darbus, tik cienīts, godāts, apbrīnots. Vai pēkšņi dzīves gaitā cilvēkā atklājas kāda nebijusi šķautne, talants, kas dzīvē paver jaunas, negaidītas iespējas. Mūsu potenciāls ir lielāks, nekā daudzi apzinās, tikai jāatrod savs aicinājums. Un – nedrīkst nobīties.

Kas zvaigznēs ierakstīts

Senāk diezgan bieži minēts piemērs, ka cilvēks izmanto tikai ap 10% no savu smadzeņu iespējām - lai uzsvērtu, ka mūsu potenciāls ir daudz lielāks. Pastāv uzskats, ka šā mīta izcelsme meklējama 20. gadsimtā, kad amerikāņu filozofs un psihologs Viljams Džeimss 1908. gadā izdotajā grāmatā «Vīriešu enerģijas» uzrakstīja, ka cilvēks izmanto tikai nelielu daļu savu mentālo un psihisko resursu. Tā šis izteikums aizceļojis no mutes mutē un nereti ticis minēts kā jau zinātniski pierādīts fakts. Taču tas ir mīts - cilvēka smadzenēs ir aptuveni 100 miljardi šūnu jeb neironu, un daudzi cilvēka smadzenēs notiekošie procesi joprojām nav pilnībā izprasti.

Astroloģiskajā analīzē planētai Merkurs, kas «atbild» par domāšanu, uztveri, komunikāciju, ir liela nozīme, taču cilvēka virzība un iespējas ne vienmēr saistītas ar prāta potenciālu. Kādam varbūt astrokartē ir akcentēta 10. māja jeb sektors, kurā skata profesionālo izaugsmi, karjeru, arī biznesa iespējas un cilvēka autoritāti savā darbības jomā. Un ļoti iespējams, ka Merkurs nav ideāls.

Savukārt labu planētu un kombināciju koncentrācija horoskopa 2. un 8. sektorā norāda uz jaudīgām peļņas iespējām. It īpaši 8. sektorā, kas saistās ar kopīgiem finanšu resursiem. Ja individuālajā astrokartē tur atrodas spēcīgas planētas, tad cilvēks var darboties pēc principa «nauda taisa naudu». Atsevišķos gadījumos arī planētas 4. mājā norāda uz privātā biznesa iespējām, bet 9. māja saistās ar sasniegumiem izglītībā, arī filozofijā, cilvēks var kļūt zināmā mērā par guru, par autoritāti, kura spriedumus uzklausa visdažādākajās dzīves jomās. Kombināciju ir daudz, un visas vienā publikācijā aplūkot nav iespējams.

Vai eksistē iespēju «griesti»?

Taču dzīvē mēs redzam, ka cilvēki ne vienmēr izmanto savu iespēju potenciālu, un nereti cilvēks pats sev it kā uzliek iedomātas robežas.

Astroloģijā tas bieži vien saistās ar planētas Saturns ietekmi individuālajā horoskopā. Tas kā lielais, bargais likteņa lēmējs stāv un saka: «Tik tālu tu vari iet, bet tālāk ne soli. Tev nesanāks, tu nevarēsi, tu izgāzīsies...» Bet nereti tas tiešām ir tikai un vienīgi Saturns, kas grib pēc sava prāta cilvēkam uzlikt «rāmjus». Ja cilvēks to laikus apzinās un izzina savas stiprās puses, tad ar Saturnu iespējams cīnīties un ar lielu darbu to «atstrādāt». Viegli tas nav, jo Saturnam tīk ik pa laikam uzsūtīt pārbaudījumus un vērot - kā tiksi ar tiem galā? Taču tas nav neiespējami. Pirmām kārtām tas ir darbs ar sevi, savām šaubām, nedrošību, neticību. Ja tas izdodas, cilvēks dodas tālāk, uzdrošinās un paveic lielas lietas.

Es zinu, kā tev būs labāk!

Eksistē, protams, arī ārējie apstākļi, līdzcilvēku spiediens. Ja cilvēks ir maigākas dabas, tad potenciāls var palikt nerealizēts, piemēram, radinieku, it īpaši vecāku, spiediena dēļ. Vispār astrologu praksē tā ir sava veida «klasika». Ļoti bieži vecāki neieklausās savā atvasē un pat ne astrologā, kaut arī kopā ar bērnu atnākuši uz konsultāciju meklēt vislabāko nākotnes scenāriju dzīvei, mācībām, profesionālajai darbībai.

Varu minēt arī piemērus no dzīves. 2000. gadā leģendārajā hokeja spēlē Latvijas komanda uzvarēja spēcīgo Krievijas izlasi. Tas bija laiks, kad hokejs bija viļņa virsotnē, visa tauta dzīvoja līdzi spēlēm, izveidojās stabils fanu pulks. Un, protams, daudzi vecāki savos dēlos redzēja nākamās hokeja zvaigznes. Viens no jautājumiem saistībā ar dēlu nākotni teju vai katrā konsultācijā bija par hokeju. Reiz konsultēju vienu ģimeni, izrunājām, ka viņu dēlam vēlamas tehniskas nodarbes, dotas spējas darboties tehnoloģiju jomā, cilvēks nākotnē varbūt varētu būt ja ne Marks Zakerbergs vai Stīvs Džobss, tad tuvu tam. Konsultācijas beigās tētis sacīja: «Labi, labi, bet kad tad mēs varam dēlu sākt vest uz hokeja nodarbībām?»

Cits piemērs. No pagājušā gadsimta vidus. Cilvēks, kam astroloģiskajā kartē spēcīgas astro kombinācijas, lai savu dzīvi saistītu ar mākslu, izmācījās par grāmatvedi. 90. gadu jukās zaudēja darbu, jaunu atrast nevarēja. Sarunas gaitā atklāja: «Jā, es gribēju iet mākslas skolā, varbūt par tālāk Mākslas akadēmijā studēt, bet vecāki neļāva. Teica, ka ar mākslu naudu nevarēs nopelnīt, bet grāmatvedim darbs vienmēr būs.» Taču ar šo darbu dzīve pirmspensijas gados apmeta kūleni, jo cilvēks ilgstoši bija darījis to, kas nav viņa. Tā dažkārt tiek lauzti likteņi. Bieži tas vērojams arī tad, kad cilvēks spiests pārņemt ģimenes biznesu vai profesiju tradīcijas, kas viņam absolūti nav piemērotas.

Tajā pašā laikā neļaujoties spiedienam, apkārtējo viedoklim un izzinot savu potenciālu, mēs varam doties pretī virsotnēm.

Tālāk daži pamācoši piemēri, kas un kā izdevies cilvēkiem, kuru vārdus pazīst visā pasaulē.

*

Tomass Edisons. Izklaidīgs un dumjš...

Viens no pasaules leģendārākajiem izgudrotājiem un «General Electric» dibinātājs. Oficiālā izglītība ilga vien trīs mēnešus, jo audzēknis bija izklaidīgs, neorganizēts un skolotāja viņu nereti apsaukājusi par stulbu. Pēc tam māte Tomasu mācīja mājās.

Pēcāk strauji attīstījās Edisona izgudrotāja talants - telegrammu pārraides ierīce, elektriskā spuldze u.c. Edisons esot teicis: «Neskaitāmās dzīves kļūdas ir tie cilvēki, kuri padodas, neapzinoties, cik tuvu viņi ir bijuši panākumiem.»

Astrokarte: Spēcīga Ūdensvīra zodiaka zīmes ietekme, kas norāda uz iespējamiem dotumiem jauno tehnoloģiju jomā, jaunatklājumiem. Tajā pašā laikā vajadzīga brīvība un neatkarība, grūti dzīvot «rāmjos». Ūdensvīra planēta Urāns Tomasa Edisona astrokartē atrodas 6. jeb darba mājā, tātad ar tehnoloģijām saistīta profesionālā darbība. Sekstils starp Marsu un Saturnu iedod bonusu, ja cilvēks saistīts ar tehniskām lietām.

*

Alberts Einšteins. Pārāk lēnīgs un kautrīgs

Ļoti apdāvināts, bet slinks skolnieks. Kopš piecu gadu vecuma ar viņu strādāja matemātikas privātskolotājs, un, kad zēns sāka mācīties Minhenes katoļu pamatskolā, viņu uzreiz pārcēla 2. klasē. Tomēr tika uzskatīts, ka viņš visu apgūst ļoti lēni, ko mēdz saistīt ar to, ka viņam bija disleksija, viņš bija ārkārtīgi kautrīgs, turklāt viņa smadzenēm bija neparasta struktūra (kas tika noskaidrots pēc Einšteina nāves). Pastāv arī uzskats, ka viņam, iespējams, piemita autismam radniecīgais Aspergera sindroms. Tajā pašā laikā Einšteinu uzskata par vienu no ievērojamākajiem 20. gadsimta zinātniekiem.. Nozīmīgākais devums fizikā - relativitātes teorija. Nozīmīga loma arī kvantu mehānikas, statistiskās mehānikas un kosmoloģijas attīstībā.

Astrokarte: Ascendents Vēža zodiaka zīmē, ar ko varētu izskaidrot kautrīgumu. Lēnīgums vairāk varētu būt saistīts ar vīrišķās planētas Marss atrašanos «pamatīgajā» Mežāzī. Tajā pašā laikā Einšteina astrokartē ir ļoti jaudīgas profesionālās izaugsmes kombinācijas. 10. mājā Saturns konjunkcijā ar Merkuru Aunā - idejas, turklāt tehniskas. Ļoti aktīva 11. māja - atpazīstamība, autoritāte.

*

Ričards Brensons. Būsi cietumnieks vai miljardieris!

«Virgin Group» īpašnieks Ričards Brensons sešpadsmit gadu vecumā tika izslēgts no skolas par nesekmību. Mācību iestādes direktors viņam par izslēgšanu esot paziņojis ar vārdiem: «Ar dievu, Ričard. Vai nu tu nonāksi cietumā, vai arī kļūsi pasakaini bagāts!»

Te gan jāpiebilst, ka grūtības mācībās radās nevis slinkuma dēļ, patiesais iemesls bija disleksija. Skolā Brensons neatgriezās, bet izveidoja savu biznesa impēriju, kuras vērtība mērāmā miljardos.

Astrokarte: Dzīvē svarīgs materiālais nodrošinājums, jo emociju rādītājs Mēness atrodas Jaunavas zodiaka zīmē un horoskopa 2. mājā. Tas ir kā dzinējspēks, lai gādātu par materiālo labklājību. Akcentēta 5. un 11. māja - darbošanās «uz publiku», tostarp reklāmas un mārketinga nozares. 8. mājā Jupiters, kas biznesa astroloģijā nozīmē spēju darboties ar lieliem finanšu resursiem.

*

Marija Kirī. Tāpēc, ka sieviete...

Par savu mērķi un sapni slavenajai zinātniecei Marijai Salomejai Sklodovskai-Kirī bija krietni vien jāpacīnās. Meiteņu ģimnāziju Marija Kirī 1883. gadā pabeidza ar zelta medaļu. Tolaik daļa Polijas ietilpa Krievijas impērijā, un tur sievietēm nebija iespēju iegūt augstāko izglītību. Pēc kāda laika māsa palīdzēja pārcelties uz Parīzi, kur Marija studēja ķīmiju un fiziku.

1903. gadā kopā ar Anrī Bekerelu un savu vīru Pjēru Kirī viņa saņēma Nobela prēmiju fizikā par radioaktivitātes pētīšanu, bet 1911. gadā saņēma Nobela prēmiju ķīmijā par ķīmisko elementu rādija un polonija atklāšanu un to radioaktīvo īpašību pētīšanu. Sklodovska-Kirī ir vienīgā, kas ieguvusi Nobela prēmijas divās dažādās zinātnēs.

Astrokarte: Kaut arī Mēness tiek saistīts ar emocionālo pasauli, tā kombinācijas netieši var norādīt arī uz profesionālajiem dotumiem. Kirī astrokartē Mēness atrodas Zivju zodiaka zīmē, turklāt 3. mājā, kas saistās ar mācībām, izziņas procesu un arīdzan ķīmiju kā nozari. Starp tehniskajām planētām Marsu un Saturnu ir konjunkcija, bet prāta planēta Merkurs Strēlniekā, kas liek izzināt un paplašināt redzesloku. Ļoti spēcīgā 11. māja - darbošanās sabiedrības labā, panākumi un atpazīstamība.

*

Volts Disnejs. Nav ideju, nav iztēles

Volters Eliass Disnejs - amerikāņu kino un televīzijas producents, scenārists, aktieris, animators, veiksmīgs uzņēmējs un filantrops. Plaši pazīstams kā animācijas tēlu Mikipeles un Donalda Daka autors.

Savulaik Voltu Disneju atlaida no darba kādā laikrakstā, tāpēc ka «viņam trūka iztēles un nebija labu ideju».

Astrokarte: Ārkārtīgi spēcīgi akcentēta 5. māja, kurā skatām radošās tēmas. Tajā atrodas Venera, Jupiters, Saturns, Marss - ļoti spēcīgas kombinācijas radošai un arīdzan tehniskai jaunradei. Savukārt Plūtons 10. mājā norāda, ka cilvēks spēj profesionālajā jomā gūt lielus panākumus. Par to iztēli... Jā, Merkurs Jaunavā, kas vairāk domā par praktisko pusi, taču pārējās kombinācijas norāda uz panākumiem mākslas jomās.

*

Džoanna Džo Roulinga. 12 reižu izbrāķē manuskriptu

Britu rakstniece, kinoscenāriste un producente Džoanna Roulinga savulaik bija vientuļā māmiņa un bija spiesta iztikt no pabalsta. Divpadsmit reižu viņai izdevniecības atgrieza atpakaļ «Harija Potera» manuskriptu. Reiz Roulingai paveicās, jo kāda maza Londonas izdevniecība nolēma riskēt un izdot viņas grāmatu.

Grāmatu sērija par Hariju Poteru atnesa pasaules slavu, un pārdoti vairāk nekā 400 miljoni eksemplāru.

Astrokarte: Džoannas Roulingas astroloģiskās kartes 5. mājā atrodas Jupiters, un šī kombinācija vistiešākajā veidā norāda uz iespējām gūt panākumus rakstniecībā vai izdevējdarbībā. 10. mājā labs Neptūns, kas norāda, ka profesionālie panākumi var būt saistīti arī ar radošām lietām, kur nepieciešama iztēle un fantāzijas lidojums. Interese par ezoteriskām, mistiskām, okultām tēmām, jo ļoti akcentēta horoskopa kartes 8. māja.

*

Elviss Ārons Preslijs. Atgriezies pie auto stūres!

Plaši zināms ir nostāsts par rokenrola karaļa Elvisa Preslija pirmo uzstāšanos. Tā esot beigusies ar blamāžu un izgāšanos. Kluba vadītājs pēc pasākuma Preslijam teicis skarbus vārdus: «Tev nav nākotnes, dēls! Labāk atgriezies pie savas kravas automašīnas stūres.»

Vēlāk amerikāņu mūziķis un aktieris bija viens no populārākajiem 20. gadsimta dziedātājiem.

Astrokarte: Mēness Preslija piedzimšanas brīdī atradās Zivju zodiaka zīmē, kas pastiprina radošo potenciālu. Savukārt Zivju zīmes aizgādnis Neptūns - 10. mājā, kas norāda uz karjeras iespējām mūzikas jomā. 5. radošajā mājā Urāns - jaunrades un novatorisma planēta. Ne velti Preslijs aizsāka karjeru kā viens no pirmajiem «rockabilly» mūzikas stila izpildītājiem. Spēcīgas arī peļņas kombinācijas.

*

__

Astroloģiskās kartes aplūkotas Velova vienādo māju sistēmā.

*

ATZIŅAS

Cilvēks un iespējas

Mēs bieži tik ilgi un nožēlas pilni skatāmies uz durvīm, kuras mums aizvērušās, ka nepamanām durvis, kuras mums paveras.

Aleksandrs Greiems Bells

*

Esmu novērojis, ka vairākums ļaužu tiek uz priekšu pa to laiku, ko citi velti iznieko.

Henrijs Fords

*

Lielas iespējas tiek dāvātas visiem, taču daudzi to pat nenojauš.

Henrijs Vodsvorts Longfelovs

*

Pats svarīgākais civilizācijas uzdevums - iemācīt cilvēku domāt.

Tomass Edisons

*

Cilvēkam, kurš zina, kurp viņš iet, pasaule pati paver ceļu.

Džons Džordans

*

Turpmākajos 20 gados tu vairāk nožēlosi tās lietas, kuras šodien neesi izdarījis, nekā tās, kuras izdarīji.

Marks Tvens

*

Veiksmīgs cilvēks ir tas, kurš spēj uzcelt savu ēku no sprunguļiem, ko citi viņam meta ceļā.

Deivids Brinklijs

*

Nekad neatsakies no saviem sapņiem. Sapņi baro mūsu dvēseli, tāpat kā ēdiens baro mūsu ķermeni. Lai arī cik reižu mūžā ir jāpiedzīvo neveiksmes un jāredz, kā sabrūk mūsu cerības, mums tāpat ir jāturpina sapņot.

Paulu Koelju

*

Cilvēks sāk dzīvot tikai tad, kad viņš ir pārspējis pats sevi.

Alberts Einšteins

*

Izgāšanās dažreiz ir vienkārši vēl viena izdevība sākt visu no jauna, bet šoreiz - labāk.

Ričards Brensons

*

Esmu pamanījis: jo cītīgāk es strādāju, jo mani vairāk piemeklē veiksme.

Tomass Džefersons

*

Vai jūs man varētu iedot savu panākumu formulu? Patiesībā tā ir samērā vienkārša: dubultojiet savu izgāšanos apmēru. Jūs domājat, ka izgāšanās ir panākumu ienaidnieks? Bet tā nav. Sastopoties ar neveiksmēm, jūs varat zaudēt motivāciju un entuziasmu vai arī mācīties no tām, tādēļ uzdrošinieties pieļaut kļūdas un izgāzties. Izgāzieties kaut vai tūkstoš reižu. Bet atcerieties, ka tādā veidā jūs varat nonākt pie lieliem panākumiem.

Tomass Vatsons