Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Vai dzīvesvietas maiņa tiešām var mainīt likteni?

© Depositphotos.com

Vai esat kādreiz juties, ka vieta – pilsēta, valsts – kurā dzīvojat, jūs nomāc? Vai ir gadījies, nonākot citā valstī, pēkšņi sajust neizskaidrojamu tieksmi apmesties šeit uz pastāvīgu dzīvi? Vai ceļojumā ir gadījies justies psiholoģiski pavisam citādi nekā mājās? Vai, pārceļoties uz dzīvi labi tālu no dzimtās zemes, ir gadījies, ka krasi mainās intereses un ģimenes stāvoklis?

Pārceļoties uz citiem platuma un garuma grādiem, mūsu liktenis tiešām mainās, un astrologs var noteikt, kā tieši, aplūkojot t.s. relokācijas karti.

Lai gan relokācijas kartē planētas nemainīs zīmi un grādu, kurā tās atrodas natālajā kartē, un nemainīsies arī aspekti starp planētām, relokācijas kartē būs cits ascendents un namu robežas atradīsies citur, līdz ar to namiem būs citi planetārie pārvaldnieki - mainīsies cilvēka dzīves akcenti, intereses, dažādu dzīves sfēru nozīmīgums.

Kā aprēķina relokācijas karti?

Relokācijas karti veido tāpat kā natālo karti, vienīgi par dzimšanas vietu izvēlas nevis to, kurā cilvēks ir piedzimis, bet gan jauno dzīvesvietu. Piemēram, ja cilvēks ir dzimis Rīgā 1971. gada 7. martā plkst. 2 naktī pēc toreizējā Rīgas laika, bet pārceļas uz Losandželosu, tad relokācijas karti Losandželosai rēķina šai pašai dienai un laikam, bet kā «piedzimšanas vietu» izvēloties Losandželosas ģeogrāfiskās koordinātas, respektīvi, it kā cilvēks būtu dzimis 1971. gada 7. martā plkst. 2 (NB! joprojām pēc Rīgas laika!) Losandželosā, nevis Rīgā. Jāpiebilst, ka vairums astroloģijas programmu un portālu, piemēram, astro.com, piedāvā jau gatavu relokācijas kartes aprēķinu, atliek tikai ievadīt datus.

Vai relokācijas karte var aizstāt natālo karti?

Nē, nevar. Lai gan atkarībā no personas un situācijas relokācijas kartes iedarbība var būt jūtamāka vai vājāka. Natālā jeb piedzimšanas karte paliek vienmēr - tā ir gluži kā jūsu DNS, ģenētiskais kods. Natālā karte vienmēr noteiks cilvēka dzīves pamatievirzi, temperamentu, psihes struktūru. Izlemjot doties uz citu valsti, tas, ko jūs maināt - ir tagadne un nākotne, iespējas un apstākļi jaunajā vietā, un to visu var saskatīt relokācijas kartē. Protams, jebkurā gadījumā skaidrs, ka iejušanās jaunā, svešā vidē un kultūrā būs liels dzīves izaicinājums, kas prasīs sasprindzināties un, iespējams, atrast sevī kādus slēptus, līdz tam neizmantotus talantus un resursus, taču ar astrologa darba instrumentiem iespējams «piemeklēt» sev vēlamākos pārcelšanās variantus.

Protams, ja domājat par pārcelšanos uz ārzemēm, lai kaut ko uzlabotu savā liktenī, vispirms vēlams aplūkot natālās kartes IX namu, kas atbild par ārzemju ceļojumiem, sakariem ar svešām kultūrām. Ja tas ir spēcīgs, labi aspektēts, ja tajā ir «labās» planētas - piemēram, Venera vai Jupiters, var domāt, ka pārcelšanās var būt veiksmīga. Savukārt, ja IX namā atrodas Saturns vai ja IX nama pārvaldnieks atrodas saspringtos aspektos ar Saturnu vai Marsu, pārcelšanās var būt problemātiska un cerēto laimi var nenest. Arī XII namam ir sava loma pārcelšanās jautājumos - tradicionāli astroloģijā ar XII namu saistās trimda, izsūtījums, ļoti tāli jūrasbraucieni (tādi, kuros mājinieki nezina, kur īsti ceļotājs atrodas un kad pārradīsies - ja vispār pārradīsies).

Kad var sākt just relokācijas kartes efektu? Vai pietiek ar atvaļinājuma pavadīšanu tālu no mājām, lai kaut ko mainītu dzīvē?

Relokācijas karte pamatā nozīmē virziena maiņu dzīvē. Tāpēc ir svarīgi, kad tieši jūs izlemjat kaut ko mainīt. Ārzemēs pavadīta nedēļa, ja vien jums nav ieplānots kas īpašs, tāpat vien neko nemainīs. Nav tādas vienas tiešas atbildes, lai gan parasti ir jāpaiet kādam laikam, līdz relokācijas karte jaunajā vietā ieslēdzas pilnībā. Tās var būt dienas, taču pārsvarā gadījumu - nedēļas vai pat mēneši. Vispirms sāks izpausties jaunais ascendents. Atgādinām, ka ascendents un I nams - tas ir galvenokārt par to, kā cilvēks izskatās citu acīs, kā viņu uztver apkārtējie un arī - kā viņš pats uztver vidi, kurā atrodas. Cilvēks sāk justies citādi. Mainās kaut kādas sajūtas, nianses, šķiet, parādās «cita enerģija», cita, jauna identitāte. Pārējie nami «ieslēdzas» pakāpeniski pēc tam. Jo ilgāk cilvēks paliek relokācijas vietā, jo «stiprāka» kļūst karte.

Ir astrologi, kas popularizē dzimšanas dienas sagaidīšanu ārzemēs, lai «uzlabotu» nākamā dzīves gada solārās atgriešanās karti. Arguments par labu šādai praksei - ka tad turpmākajā dzīves gadā «darbošoties» relokācijas solārās atgriešanās karte, nevis tā, kas būtu, dzimšanas dienu sagaidot dzimtajā pusē. Jāteic, drīzāk šis varētu būt jauks personīgs rituāls, nevis instruments reālām dzīves izmaiņām. Taču - var paeksperimentēt, vienīgi jāatceras, ka «astroloģiskā dzimšanas diena» būs nevis tas kalendāra datums, kurā esat nākuši pasaulē, bet gan tā diena, kurā Saule atgriežas tajā vietā - proti, zodiaka grādā un minūtē, kurā atradusies, jums nākot pasaulē. Un tas var būt arī dienu pirms «kalendārās dzimšanas dienas».

Vai relokācijas karti var interpretēt tāpat kā natālo karti?

Jā, metodes ir tieši tādas pašas, ar kādām astrologs strādā ar natālo karti. Vienīgi - kopā ar relokācijas karti vienmēr skatās arī natālo karti - kādas akcentu izmaiņas notikušas. Var arī salīdzināt natālo un relokācijas karti, līdzīgi kā to dara, salīdzinot partneru kartes sinastrijā - proti, kādi aspekti veidojas starp natālo un relokācijas ascendentu u.c.

*

Piemērs: Marija Sklodovska-Kirī. Leģendārā radioaktivitātes pirmatklājēja dzimusi 1867. gada 7. novembrī Polijā, Varšavā. 24 gadu vecumā viņa devās uz Parīzi studēt universitātē. Parīzē arī norisinājās viņas turpmākā spožā zinātnieces karjera. Lai gan sākotnēji jaunā zinātniece un Polijas patriote bija domājusi pēc studijām atgriezties dzimtenē, viņas plāni mainījās, kad 1894. gadā viņa sastapa savu nākamo vīru Pjēru Kirī. Abus satuvināja kopīgās intereses zinātnē. Lai gan Pjērs mīļotās dēļ bija gatavs pārcelties uz dzīvi Polijā, tomēr galu galā pāris palika Parīzē, kur bija labākas iespējas nodarboties ar pētniecību. Diemžēl 1894. gadā neviena no Polijas universitātēm nebija gatava pieņemt pasniedzēja darbā sievieti.

Ekrānuzņēmums

Marijas Kirī natālajā kartē ascendents atrodas Mežāzī, Saule - IX namā, bet X namā atrodas vesels steliums - Saturns, Venera, Marss, Merkurs. Uz descendenta - Urāns Vēzī. Vispirms jāsecina, ka studijas ārzemēs un pēc tam - karjera ārzemēs «ierakstās» Marijas natālajā kartē - proti, IX namā atrodas labi aspektēta Saule (trigons ar inovatoru Urānu un Mēnesi), savukārt IX nama pārvaldniece Venera atrodas natālās kartes X namā. IX nama līdzpārvaldnieks Plūtons atrodas tuvu IC un opozīcijā Saulei - liels spriegums, enerģija, kas vērsta uz karjeras mērķu sasniegšanu. Ne velti zinātniece ir viena no radioaktivitātes pirmatklājējām - radioaktivitāte un atomenerģija astroloģijā tiek asociēta ar Skorpionu un Plūtonu.

Aplūkojot Parīzes relokācijas karti, redzam, ka ascendents nobīdījies uz Strēlnieka zīmi, Saule nu droši «sēž» X nama vidū, bet Saturna/Veneras/Marsa steliums un Merkurs nobīdījušies uz XI namu.

Acīmredzot Parīzē Marija ir jutusies brīvāka, enerģiskāka, zinātkārāka, atraisītāka, mazāk ierobežota (ascendenta pārvirze uz Strēlnieku) un tā viņu uztvēruši arī apkārtējie - atšķirībā no dzimtās Polijas.

Šķiet, ka Parīze Marijai ir labvēlīgāka arī karjerai un stāvoklim sabiedrībā (Saule X namā, nevis IX, kā natālajā kartē). Lai gan natālā Saule arī ir tuvu MC, tomēr no MC to šķir četri grādi, līdz ar to - «neaizvelk». Natālajā kartē pirmā planēta aiz MC ir Saturns - patiešām, Marijai Kirī jau no agras jaunības ir nācies cīnīties ar lielām finansiālām grūtībām un ierobežojumiem (viņas vecāku ģimene nebija turīga), lai varētu studēt un pēc tam - sākt pētījumus Mariju interesējošajā rādija izstarojumu jomā. Pēc meiteņu ģimnāzijas beigšanas viņai nācās vairākus gadus strādāt par mājskolotāju, lai ar nopelnīto naudu atbalstītu vecāko māsu Broņislavu, kura studēja Parīzē medicīnu. Augstākā izglītība sievietēm tā laika Polijā nebija iespējama. Savukārt Broņislava, pabeigusi savas studijas, atbalstīja jaunāko māsu, kura nu ieradās studēt. Taču tik un tā studiju gados Marija bija spiesta dzīvot ļoti pieticīgi.

Arī Marijas zinātnieces panākumi ir tapuši ļoti smagā darbā, viņa laboratorijā esot pavadījusi pat 16 stundas dienā.

Tomēr šķiet, ka Parīze, kaut nedaudz, materiāli finansiālajā ziņā ir Marijai labvēlīgāka - par ikdienas ienākumiem atbildīgajā II namā parādījies Jupiters. Lai gan Jupiteram ir saspringti aspekti ar steliuma planētām, ienākumus un naudu pētniecībai tomēr vairāk sola Parīze. Savukārt Saturns ar visu steliumu nobīdās uz XI namu. Mazāk traucēkļu karjerai un slavai, taču tam ir atkal citi «efekti» - attiecības ar ļaužu grupām un draugu loku var sagādāt smagus pārbaudījumus. Tieši tā arī notiek, kad vairākus gadus pēc mīļotā Pjēra pēkšņās nāves (Urāns VII namā! Gan natālajā, gan relokācijas kartē!) viņai izveidojas attiecības ar citu kolēģi - fiziķi Polu Lanževēnu, kurš diemžēl bija precējies, un viņa sieva atteicās dot šķiršanos. Mūsdienās par to neviens īpaši neuztrauktos, taču tolaik izcēlās milzīgs skandāls. Marija Kirī, ārzemniece, tika apvainota «godīgas franču ģimenes» izjaukšanā. Pols neizturēja šo spiedienu un Mariju pameta - viņa palika gandrīz viena pret saniknoto «sabiedrību». Šā skandāla laikā Marijai bija iespējas saprast, kuri ir viņas patiesie draugi un kuri tādi nav.

*

REDAKCIJAS PIEBILDE

Atsevišķās sistēmās pieeja atšķiras. Proti, natālā karte allaž paliks tā pati, ar to pašu dzimšanas laiku un vietu, savukārt solārie jeb gada cikli tiks veidoti uz tiem ģeogrāfiskajiem grādiem, kur cilvēks konkrētajā laikā apmeties uz dzīvi. Lai šie solāri sāktu darboties, arīdzan jāpaiet kādam laikam. Pārmaiņas nenotiks, pāris dienas vai nedēļas aizbraucot ceļojumā.

Guna Kārkliņa