Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Horoskopi

ASTROLOĢIJA. Līgojam draudzīgi un prātīgi!

© F64 Photo Agency

Drīz Līgo svētki ar dažādām lustēm, ugunskuru dedzināšanu, alu, dziesmām un dančiem. Šogad īstenais saulgriežu laiks ir ļoti piemērots pasākumiem domubiedru pulkā, savukārt Jāņos jābūt uzmanīgiem – pārlieka bohēma nav vēlama.

Vasara un saulgrieži

Astronomiskā vasara šogad iestājas 21. jūnijā plkst. 18.54.

Saulgriežos ir visgarākā diena un visīsākā nakts, un kopš senseniem laikiem tas uzskatīts par maģisku laiku, kad var veikt dažādus ar auglību, labklājību un mīlestību saistītus rituālus. Astroloģijā pastāv uzskats, ka saulgriežos satiekas visas četras stihijas - Uguns, Zeme, Gaiss un Ūdens, un ar dažādiem rituāliem tās iespējams aktivizēt un uzņemt, lai iegūtu iekšējo harmoniju.

Astroloģijā dienu fonu un kopējās tendences nosaka Mēness atrašanās kādā no zodiaka zīmēm. Šogad 21. jūnijā tas atradīsies draudzīgajā Ūdensvīrā. Tādējādi saulgrieži ir piemērots laiks, lai atrastu domubiedrus un rīkotu pasākumus, kuros cilvēki atrodas uz viena viļņa. Pēdējos gados tautā arvien vairāk atdzimst senās tradīcijas un maģiskie rituāli, tiek rīkoti publiski pasākumi - jo vairāk cilvēku kopā, jo lielākas enerģijas. Turklāt ar katru gadu vairāk un vairāk pasākumu tiek rīkots tieši īstajos saulgriežos. Taču ne vienmēr tā bijis.

Kā senču svētkus pārbīdīja

Nevienam nav noslēpums, ka kristietība savu uzvaras gājienu sāka ar zobenu un uguni. (Mazai atkāpei - krustnešu zobena galā krusta zīme, lai pirms nogalināšanas savu upuri simboliski varētu nokristīt.) Lai nostiprinātu savu ideoloģiju, daudzu tautu senču svētkus mēģināja vai nu aizstāt, vai savienot ar kādu svarīgu kristīgās baznīcas notikumu. Tajā skaitā vasaras saulgriežus ar Jāņa Kristītāja dienas svinēšanu.

Svētie raksti vēsta, ka viņš sludinājis tuksnesī netālu no Jeruzalemes, bet vēlāk devās uz Galileju, kur kritizēja pastāvošo kārtību un veica kristīšanu Jordānas upē. Viņš kristījis Jēzu Kristu un tiek godināts kā svētais kristietībā un kā pravietis islāmā. 24. jūniju atzīmējot kā Jāņa Kristītāja dienu, radās nobīde no saulgriežiem.

Ir arī nesenā vēsturē traģikomisks fakts, šoreiz jau par Jāņu aizliegšanu. Proti, pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados Jāņi atkal kļuva varai nevēlami. Kompartijas pirmā sekretāra Arvīda Pelšes valdīšanas laikā vispār tika aizliegts Jāņus pieminēt. No pavārgrāmatām pazuda jāņusiera receptes, bet tā vietā parādījās ķimeņu vai lauku siers. Tika aizliegta absolūtā Jāņu klasika - Rūdolfa Blaumaņa Skroderdienas Silmačos, bet jāņogas vajadzēja saukt par sarkanajām upenēm, ko latvju tauta pēcāk ironiski sāka dēvēt par pelšenēm... Padomju vara uzskatīja, ka šie ir degradējoši, plenču un māņu cienītāju svētki.

Apļa simbolika un enerģija

Saulgriežu tradīcijās ļoti izteikti tiek izmantota apļa simbolika. Apaļš vainags galvā. Apaļš jāņusiera ritulis. Rotaļas aplī ap ugunskuru. Vai - jāņuguns no apaļa darvota ratu riteņa kārts galā.

Senajām tautām aplis bija spēcīgs simbols. Kā vēsta Ilustrētā vārdnīca Latvijā un pasaulē, aplis tulkojams kā bezgalības simbols, jo tam nav ne sākuma, ne gala. Arī mūžības un pilnības, kā arī mitoloģiskās harmonijas simbols. Latvijas tradīcijā aplis ir saistīts ar Saules riteni, gaismu un siltumu. Tāpat jebkurš vainags vai ozollapu, vai lauru, arī simbolizē bezgalību. Viens no šīs apļa bezgalības, mūžības atkārtojums ir arī laulības gredzens.

Arī astroloģijas grafiskajos simbolos Saule tiek apzīmēta ar apli.

Zāļu dienas

Saskaņā ar senām tradīcijām vasaras saulgrieži tiek uzskatīti par labvēlīgāko laiku ārstniecības augu ievākšanai. Kaut gan ir varianti. Piemēram, tautas ticējumos atrodami šādi vēstījumi:

* Zāle aug līdz Jāņa vakaram, bet jau ar Jāņa dienu sāk briest. Tādēļ zālēm un tējai jāievāc augi līdz Jāņa dienai.

* Līgo vakarā plūktās jāņuzāles ārstē visas kaites.

* Jāņu dienas vainagi jānes uz siena šķūni, tad govis dod treknu pienu.

* Jāņa dienai tiek piešķirts tāds spēks un svētums, ka zālēm, kas tai dienā lasītas, esot lielas un brīnišķīgas īpašības pret ugunsgrēkiem, cilvēku un lopu ļaunām sērgām un slimībām.

* Pie Jāņa zālēm pieder gandrīz visi lakstaugi, bet īpaši madaras, ņerbules, debestiņas, āboliņš u.c. Ar tām izpušķo istabas, sētu, pagalmu, tās vij arī vaiņagos. No kokiem pušķošanai noderīgas bērza meijas un ozola zari. Nekad māju nepušķo ar apses un alkšņa zariem: tos uzskata par ļaunā kokiem.

Šogad saulgriežu laikā Mēness atradīsies dilstošā fāzē, kas ārstniecības augu ievākšanai nav tik laba kā augošā. Taču visus astroloģiskos un seno dzīvesziņu bonusus vienkopus dabūt nav iespējams. 23. un 24. jūnijā Mēness atradīsies Zivju zodiaka zīmē, kas saistās ar dziedniecību, tā ka - šīs dienas augu ievākšanai ir piemērotas, neraugoties uz dilstošo Mēnesi.

Pēc Jāņiem ārstniecības augi jāvāc ap 8-10 no rīta, kad nokritusi rasa, bet saule vēl nav sākusi karsēt. Dienai iesilstot, augos vairs nav tik daudz enerģijas.

Līgojam pa mierīgo

Kalendārās svinamdienas 23. un 24. jūnijs. Šoreiz svētku laika astroloģiskais dienu fons - draudzīgs, sirsnīgs, romantisks.

Mēnestiņš atradīsies sirsnīgajā, jūtīgajā un romantiskajā Zivju zīmē. Kā vēsta žurnāls Praktiskā Astroloģija, šāds dienu fons veicina izpratni, mīļuma izpausmes un ir labvēlīgs sirsnīgiem pasākumiem. Arī cilvēkiem, kas sirdis atvēruši mīlestībai, tas palīdz paust jūtas, iespējams, pateikt to, ko citkārt neuzdrīkstētos. Pozitīvā nozīmē. Līdz ar to kāds vientuļš cilvēks varbūt šajā laikā satiks savu otro pusīti.

Diemžēl Zivju zodiaka zīmei ir arī ēnas puses. Svētku laikā šogad jābūt īpaši uzmanīgiem ar alkohola lietošanu. Labāk mazāk vai vispār nemaz. Galva var pavisam sareibt, un vēlāk būs žēl sastrādāto muļķību. Labākajā gadījumā. Sliktākajā - var rasties ar alkohola lietošanu saistītas veselības problēmas.

Vēl viens mīnuss ir tāds, ka spriedzes kombinācijas svētku laikā veido Marss, arī Plūtons, Merkurs, Saturns. Viss šis komplekts brīdina, ka jābūt uzmanīgiem pie stūres. Jābrauc īpaši prātīgi, turklāt arī jāuzmanās no pārgalvīgiem, agresīviem braucējiem. Šīs ir tehniskām tēmām nelabvēlīgas kombinācijas, kas diemžēl pastiprina arī avāriju riskus.

Kad dienu fonā planēta Marss ir neganta, tas pastiprina arī konfliktu riskus. Tāpēc - ja kāds meklē kašķi, neļaujamies provokācijām. Smaidām un esam labsirdīgi. Arī gatavojoties svinēšanai, neņemam galvā, ja liekas, ka kāds kaut ko dara nepareizi - klāj ne to galdautu vai liek ne tos šķīvjus un... jāņukroni nu galīgi neprot skaistu nopīt... Tie ir dzīves sīkumi.

UZMANĪBU!

Saimnieciskās aktivitātes jūnijā

Jāsarauj! Jūnijā vēlams paveikt vai iesākt svarīgus projektus, jo jūlijs solās būt stipri sarežģīts.

Tiesa, jaunu uzņēmumu reģistrēšanai gan šis mēnesis nav diez cik piemērots, jo planētas veido vairākas spriedzes kombinācijas. Turklāt, kā Neatkarīgā jau iepriekšējā astro apskatā rakstīja, nelabvēlīgajā retrogrādajā stāvoklī patlaban atrodas uzņēmējdarbības aizgādnis Jupiters un par likumību, kārtību, arī nekustamajiem īpašumiem un būvniecību atbildīgais Saturns. Taču, ja kas svarīgs darāms, tad labāk tomēr šomēnes. Jūlijā nelabvēlīgi piņķerīgo stāvokli atkal ieņems Merkurs un kopumā retrogrādas būs piecas planētas. Jūlijā būs arī Saules un Mēness aptumsumi. Daudzās lietās ies kā pa celmiem.