Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Jāņu laiks. Sirsnība un mīlestība

© F64 Photo Agency

Īstenie vasaras saulgrieži šogad 21. jūnijā plkst. 18.54, bet kalendārās svinamdienas 23. un 24. jūnijs. Šoreiz svētku laika dienu fons – draudzīgs, sirsnīgs, romantisks.

Kā varbūt atminamies no vēstures, kristīgā baznīca tālā senatnē gan vasaras, gan ziemas saulgriežu svinamdienas «pārbīdīja». Un 24. jūnijs pēc kristīgām tradīcijām ir debesu aizbildņa Jāņa Kristītāja dzimšanas diena. Lai vai kā būtu - vasaras saulgriežu laiks ir svinams.

Samīļo savējos!

Dienu kopējās noskaņas kopumā nosaka Mēness novietojums zodiakā, un saulgriežu vakarā, 21. jūnijā, tas būs Ūdensvīra zodiaka zīmē, kas mudina draudzēties un atrast domubiedrus. Tāpēc domājams, ka šajā dienā lieliski izdosies dažādi tautiskie rituāli, kuros cilvēki ir uz viena viļņa, ar vienotu ideju. Turklāt kopīgiem vasaras enerģijas rituāliem var pievienoties arī pa kādam «neticīgajam Tomam», jo Ūdensvīra zīme nes ideju un rod jaunus atbalstītājus.

Savukārt Līgo un Jāņu dienā Mēnestiņš atradīsies sirsnīgajā, jūtīgajā un romantiskajā Zivju zīmē. Šāds dienu fons veicina izpratni, mīļuma izpausmes un ir labvēlīgs sirsnīgiem pasākumiem. Arī cilvēkiem, kas sirdis atvēruši mīlestībai, tas palīdz paust jūtas, iespējams, pateikt to, ko citkārt neuzdrīkstētos. Pozitīvā nozīmē. Līdz ar to kāds vientuļš cilvēks varbūt šajā laikā satiks savu otro pusīti.

Ar ballēšanos un braukšanu - apzinīgi

Diemžēl Zivju zodiaka zīmei ir arī ēnas puses. Kad Mēnestiņš tajā atrodas, jābūt uzmanīgiem ar alkohola lietošanu. Labāk mazāk vai vispār nemaz. Galva var pavisam sareibt, un vēlāk būs žēl sastrādāto muļķību. Labākajā gadījumā. Sliktākajā - var rasties ar alkohola lietošanu saistītas veselības problēmas.

Vēl viens mīnuss ir tāds, ka spriedzes kombinācijas svētku laikā veido Marss, arī Plūtons, Merkurs, Saturns. Viss šis «komplekts» brīdina, ka jābūt uzmanīgiem pie stūres. Jābrauc īpaši prātīgi, turklāt arī jāuzmanās no pārgalvīgiem, agresīviem braucējiem. Šīs ir tehniskām tēmām nelabvēlīgas kombinācijas, kas diemžēl pastiprina arī avāriju riskus.

Jāuzmanās no «asumiem»

Kad dienu fonā planēta Marss ir «neganta», tas pastiprina arī konfliktu riskus. Tāpēc - ja kāds meklē kašķi, neļaujamies provokācijām. Smaidām un esam labsirdīgi. Arī gatavojoties svinēšanai, neņemam galvā, ja liekas, ka kāds kaut ko dara nepareizi - klāj ne to galdautu vai liek ne tos šķīvjus, un... jāņukroni, nu, galīgi neprot skaistu nopīt... Tie ir dzīves sīkumi.

*

UZMANĪBU!

Kaut arī Saules aptumsums vēl patālu...

Saules aptumsuma tuvošanās var iezīmēt arī kādus karmiskus notikumus - liktenīgu tikšanos, iepazīšanos, šķiršanos. Tāpēc labāk svētku laikā nerisināt būtiskus privātos jautājumus. Aptumsums gan būs tikai 2. jūlija vēlā vakarā, taču astroloģijā pastāv uzskats, ka ietekme var ilgt mēnesi pirms un mēnesi pēc tā.

*

IZ VĒSTURES

Pirmie Līgosvētku svinību apraksti zināmi kopš viduslaikiem. Vēsturnieks Leonīds Arbuzovs savulaik pētījis faktus par Rīgas alus un vīna nesēju amata biedrību. Un, lūk - alus nesēji ir viens no četriem senākajiem amatiem Rīgas pilsētā. Šī ģilde pastāvēja no 1396. līdz pat 1870. gadam. Tajā lielākoties bija latvieši, bet no 1517. gada amata vecākie šajā brālībā arī bija latvieši. Jāņa ģildei Jēkaba baznīcā bija pat savs altāris par godu Jānim Kristītājam. Būtiska vieta šīs ģildes tradīcijās bija kopīgai svētku svinēšanai, īpašu godu izrādot tās debesu aizbildnim Jānim Kristītājam (Iohannes Baptista), par kura dzimšanas dienu kristīgā baznīca pieņēmusi 24. jūniju.

Jāņa ģilde bija brālība ar gadsimtiem senu vēsturi, un, pēc Leonīda Arbuzova domām, svētki tieši alus un vīna nesēju amata biedrības iespaidā ieguva dažas tradīcijas. Piemēram, dzert vairāk alus, salīdzinot ar citiem svētkiem, un ieražu dedzināt mucu staba galā. Šo tradīciju var sasaistīt arī ar aroda specifiku - alus un vīna transportēšanu. Muca staba galā kalpo arī svētku laukuma izgaismošanai.

1584. gadā Baltazars Rusovs savā Livonijas hronikā rakstīja, ka «pie jāņugunīm pa visu lielo zemi ar lielu prieku danco, dzied un lēkā».

__

Avots: Wikipedia