Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Horoskopi

MĀJOKLIS UN ASTRODIZAINS. Dzīve zem droša jumta. Pagātne un nākotne

© Pixabay

Pirmie mājokļi pirms miljoniem gadu – alas, nedaudz vēlāk zemnīcas bez logiem un durvīm. Šodiena – «gudrās mājas», kurās svarīgākās sistēmas darbina automātika. Bet gan toreiz, gan tagad tā ir vieta, kas pasargā, ļauj atpūsties un kur esam kopā ar saviem mīļajiem. Arī astroloģijai ir kas sakāms par cilvēku mājokļiem, to iekārtojumu, būvniecībai un iegādei labvēlīgākajiem laika periodiem.

Alas, zemnīcas un salmu mājas

Par mājokļu attīstības vēsturi ir dažādas versijas, bet skaidrs ir viens - senatnē mājokļus būvēja no tiem materiāliem, kas bija pieejami attiecīgajā reģionā, atbilstoši iespējām un klimatiskajiem apstākļiem.

Ir izpētīts, ka mūsu tālie senči dzīvojuši alās, un viena no versijām - pirmie pašu veidotie mājokļi pirms miljoniem gadu bijušas zemnīcas, padziļinājumi zemē bez logiem un durvīm. Nedaudz vēlāk, lai veidojumi nepiebirtu ar smiltīm, sienas sāka stiprināt ar kokiem. Vēlāk parādījās pirmās zaru un koku būdas. Tas notika tad, kad cilvēki iemācījās rīkoties ar cirvi - tālajā mezolīta laikmetā. Cilvēki sāka gatavot darbarīkus, ar kuriem varēja uzbūvēt laivas, medībās noderēja asie krama uzgaļi, parādījās cirvji un šķērscirvji.

Savukārt silto zemju iedzīvotāji arī pēc cirvju izgudrošanas mājas būvēja no zāles un salmiem. Āfrikā un Klusā okeāna salās mitekļus veidoja no apkaimē atrodamajām zālēm, bambusa lapām un vīteņaugiem. Savukārt vietās, kur bija sauss un karsts klimats, senie cilvēki veidoja mitekļus, nopinot mājas karkasu no lokaniem zariem un pēc tam apziežot to ar šķidriem māliem, kas vēlāk saulē izžuva.

Zinātnieki uzskata, ka cilvēki izgatavot ķieģeļus iemācījās senajā Ēģiptē. Savukārt Divupes iedzīvotāji atrada paņēmienu, kā tos padarīt stiprākus un izturīgākus, bet asīrieši iemācījās ķieģeļus pārklāt ar glazūru. No šādiem ķieģeļiem celtas mājas saglabājās pat gadsimtiem ilgi.

Ziemeļu tautas savukārt mājokļu būvniecībā izmantoja gan sniega bluķus, gan kokus, gan dzīvnieku ādas.

Baltu tautas - koka meistari

Arheoloģiskajos materiālos rodamas liecības, ka jau no X līdz XII gadsimtam baltu tautām bijušas iemaņas un pieredze būvniecībā no koka.

Līdz mūsdienām saglabājies un atjaunots tāds izcils kultūrvēsturisks piemineklis kā Āraišu ezerpils, kurā redzam dzīves apstākļus IX-X gadsimtā. Interesanti, ka uz koka klāstiem būvētas apmetnes ezeros Baltijas valstu teritorijā bijušas raksturīgas gandrīz tikai Latvijai un tikai Latvijas centrālajai daļai. Vēsturnieku ieskatā ezermītnes saistās ar latgaļu ekspansiju Vid­zemē, kas attiecās uz 7.-11. gadsimtu, savulaik intervijā «Latvijas Avīzei» norādījis arheologs Juris Urtāns.

Āraišu ezerpilī atklātajām senceltnēm un senlietām ir izcila kultūrvēsturiska nozīme - no arheoloģijas viedokļa iegūtie materiāli detalizēti raksturo seno latgaļu dzīvesveidu, materiālo un daļēji arī garīgo kultūru vikingu laikmetā. Arheoloģiskie pētījumi liecina, ka Āraišu ezerpils iedzīvotāji nodarbojušies galvenokārt ar zemkopību, lopkopību, amatniecību un tirdzniecību, kā arī ar medībām, zveju un meža dravniecību. Rekonstrukcijas gaitā tika gatavotas ēku oriģinālu kopijas pēc izrakumos uzietām būvdetaļām, apdares darbos izmantotas seno darbarīku replikas. Līdz ar to Āraišu senās dzīvesvietas - ezerpils - rekonstrukcijai ir augsta vēsturiskās ticamības pakāpe, vēsta Amatas novada mājaslapā publicētā informācija.

Nozīmīgus pētījumus Āraišos veica arheologs Jānis Apals pagājušā gadsimta sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados.

Ceļā uz «gudro māju»

Mājokļu attīstības vēsturi detaļās neaplūkosim, bet parunāsim par šodienu un nākotni.

Būvniecības kontekstā arvien biežāk tiek pieminēts termins «gudrā māja», ar ko apzīmē automatizētu ēku vadības sistēmu, kurā apvienotas vairākas tehnoloģijas, plus energoefektivitāti.

Kopējā gudrās mājas darbības shēma ir šāda: centrālais mikrokontrolieris (vai dators) pieņem signālus no komandu ierīcēm un pēc tam šos signālus tālāk noraida izpildes moduļiem un mājas sistēmām. Izpildes moduļi un sistēmas komandas var saņemt pa elektrotīklu, infrasarkano vai radiokanālu, pēc tam tās ieslēdz attiecīgās ierīces: apgaismojumu, apsardzes sistēmu, gaisa kondicionētājus, apkuri, ūdens padevi u.c.

Viens no izplatītākajiem vadības līdzekļiem ir «gudrais slēdzis». Ar vienu vienīgu spiedienu iespējams ne tikai ieslēgt vai izslēgt apgaismojumu, bet arī mainīt gaismas stiprumu atbilstoši vēlmēm. Gudrās mājas sistēmā ar distances vadību iespējams izveidot dažādus apgaismojuma scenārijus, atvērt un aizvērt vārtus vai žalūzijas, darbināt apsardzes signalizāciju u.tml. Mājas vadības pults sistēmas iespējams uzstādīt datorā vai telefonā, un tādējādi ir iespēja sekot līdzi savas mājas stāvoklim gandrīz no jebkuras zemeslodes malas.

Gudrās mājas iespējas varam aprakstīt vēl un vēl, līdz ar tehnoloģiju attīstību tās kļūst arvien plašākas. To varētu uzskatīt par virzību uz mājokļu attīstību tuvējā Ūdensvīra laikmetā.

Bila Geitsa tehnoloģijas

Jau pasen kā viens no izcilākajiem «gudrās mājas» piemēriem ticis minēts datoru tehnoloģiju korporācijas «Microsoft» dibinātāja Bila Geitsa īpašums «Xanadu 2.0».

Māja tapa septiņus gadus un izmaksāja 63 miljonus dolāru (apmēram 45,8 miljoni eiro). Īpašums atrodas pie Vašingtona ezera, un māja ir 6100 kvadrātmetrus plaša.

Īpašumā ir milzīga privātā bibliotēka, 18 metrus garš peldbaseins ar zemūdens mūzikas sistēmu, liela trenažieru zāle, apsildāmas grīdas, kuras sajūt soļu smagumu un ļauj apsardzei saprast, kurš no mājiniekiem atrodas telpās. Istabu apgaismojums, temperatūra un mūzika pielāgojas katra mājinieka vai ciemiņa vēlmēm.

Daži grib atpakaļ pie dabas

Taču ir cilvēki, kas vēlas «atpakaļ pie dabas» - pēc iespējas ekoloģiskāk un vienkāršāk. Šī vēlme mudinājusi atgriezties pie senām tehnoloģijām. Par koka celtnēm nerunāsim, tās bijušas, ir un būs, bet ir ļaudis, kas ēkas būvē, piemēram, no salmu ķīpām.

Viens no lielākajiem salmu mājas plusiem - salmi neko nemaksā. Salmi nav kaitīgi veselībai. Tie nav jāapstrādā, bet slānim ir jābūt ļoti biezam - līdz 50 centimetriem, un tas esot mīnuss.

Būvniecībā izmantotie salmi var būt dažādi; izmantojami ir ziemāju salmi, kas ir resnāki, bet vasarāju - tievāki. Siltuma noturība arī būs atšķirīga, jo ziemāju salmi nesasēžas kā vasarāju.

Amerikā gandrīz visu māju uzbūvē no salmiem - atbilstoša biezuma paneļus izmanto gan grīdām, gan sienām, gan griestu pārsegumiem. Arī Latvijā ir uzbūvētas vairākas salmu mājas. Salmu mājas mūžs atkarīgs no tā, kā to ekspluatē. Pasaules praksē esot salmu mājas, kas kalpo pat vairāk nekā simt gadu.

Kāds horoskops, tāds mājoklis

Taču tas, kāds kuram mājoklis labāks, lielā mērā atkarīgs no katra cilvēka individuālā horoskopa.

Kā jau redzams dzīvē - ir mājās sēdētāji, kas nepārtraukti kaut ko remontē, uzlabo, kārto un rosās gan piemājas dārziņā, gan virtuvē. Un ir tādi, kam mājoklis ir vieta, kur pārnakšņot un nedaudz atpūsties, lai pārsvarā tomēr atrastos sabiedrībā, darbotos biznesā, virzītos pa karjeras kāpnēm un apceļotu pasauli. Šīs tendences «ierakstītas» katra cilvēka horoskopā.

Secinājumus par mājokļa nozīmi cilvēka dzīvē nevar izdarīt tikai pēc tā dēvētās Saules zīmes, t.i. tās, kurā cilvēka piedzimšanas brīdī atradosies Saule. Nebūs tā, ka visi Vērši stādīs dārzeņus, bet visi Strēlnieki klejos pa tālām, eksotiskām zemēm, Ūdensvīri mājokļus aprīkos ar visām iespējamām tehnoloģiskām ierīcēm, bet Vēži dzīvos starp senlietām kā antikvariātā. Mājokļa tēma cilvēka dzīvē ir svarīgāka, ja individuālajā astroloģiskajā kartē 4. «mājā» (sektorā, kas individuālajā astrokartē «atbild» par mājas tēmu) atrodas planētas, tāpat arī - kādās zodiaka zīmēs atrodas, piemēram, Mēness vai Merkurs. Ja Vērsī, Vēzī, Jaunavā vai Mežāzī, tad tādam cilvēkam saimniekošanas tēma būs aktuālāka nekā citiem.

Kad pirkt, kad būvēt?

Astrologi būvniecībai vai nekustamā īpašuma iegādei labvēlīgāko laiku izvēlas atbilstoši cilvēka individuālajam horoskopam un konkrētā brīža astroloģiskajām kombinācijām.

Eksistē dažādas metodikas, un viena no tām - labvēlīgāko laiku aplūkot tā dēvētajā solārhoroskopā jeb individuālajā gada ciklā. Atkal jau - ja 4. «mājā» atrodas planētas labvēlīgās kombinācijās, tad ir īstais laiks īpašuma iegādei vai celtniecībai. Precīzāks laika periods tiek noteikts, aplūkojot mēnešu periodus, kā arī noteikti ņemot vērā Saturna stāvokļus. Šīs planētas aizgādībā ir būvniecības nozare un nekustamais īpašums. Ja Saturns atrodas nelabvēlīgajā retrogrādajā stāvoklī vai veido sliktus aspektus ar citām planētām, tad īpašuma tēmai nebūs tas labākais laiks.

Ja mājokļa iegādi vai būvniecību plāno ģimene, tad vēlams aplūkot gan vīra, gan sievas astrokartes - kuram īpašuma tēma ir veiksmīgāka un harmoniskāka, un tad tam cilvēkam arī uzņemties vadošo lomu.

Taču ar to vien nepietiek. Eksistē arī finanšu jautājums.

Un kā ar kredītiem?...

Lai tiktu pie jauna mājokļa, bieži vien jāuzņemas kredītsaistības. Un tā atmaksāšana ir diezgan ilgs laika posms. Cilvēku astroloģiskajās kartēs var redzēt arī attiecības ar bankām. Ja ar planētu kombinācijām, Melno mēnesi Lilitu vai Ziemeļu/Dienvidu mezgliem iezīmējas opozīcija starp 2. un 8. astroloģiskās kartes «māju», tad pastāv riski, ka kredīta atdošana var sagādāt problēmas. Ne vienmēr ļoti lielas - tādas, ka kredītu atmaksāt nav iespējams un īpašums tiek atņemts, bet kredīta esamība gandrīz katrā maksājuma reizē tomēr būs sajūtama.

Tāpat rūpīgi jāizvērtē astroloģiskās kartes, ja vecāki grasās kļūt par kredīta galvotājiem bērniem vai arī otrādi. Eksistē kartes, kurās ir skaidra norāde - neaizdot, neaizņemties un neiet par galvotāju.

KRE­DĪ­TU HO­RO­SKO­PI

Šie popkultūras horoskopi domāti pārdomām, vai un cik daudz ir vērts aizņemties. Neuzskatiet tos par finanšu ieteikumiem, bet par vielu pārdomām. It īpaši tāpēc, ka liela daļa astrologu tuvākajos gados prognozē ekonomisko krīzi. Ne tik lielu kā 2008.-2010. gadā, bet tomēr.

AUNS

Kaut arī dzī­vē dau­dzās lie­tās viņš ir im­pul­sīvs un ne vi­sai ap­do­mīgs, at­tie­cī­bā uz nau­du Auns spēj ie­ņemt prag­ma­tis­ku po­zī­ci­ju. Ja kre­dīts ņemts pār­do­mā­ti, tad nau­da tiks iz­lie­to­ta prā­tī­gi un pa­re­dzē­ta­jām va­ja­dzī­bām. To­mēr past­āv arī risks, ka šīs zo­di­aka zī­mes pār­stāv­ji im­pul­sī­vu emo­ci­ju ie­spai­dā var ie­gā­dā­ties kaut ko ne vi­sai ne­pie­cie­ša­mu, tur­klāt ar augs­tiem pro­cen­tiem. La­bā­kais va­ri­ants - ne­lie­las kre­dīt­sais­tī­bas uz īsu lai­ka pe­ri­odu.

VĒR­SIS

Vēr­sis prot ar nau­du rī­ko­ties ap­do­mī­gi, to pie­tau­pīt un ie­krāt, tā­pēc ne­pie­cie­ša­mī­ba pēc kre­dī­ta vai lī­zin­ga pir­ku­ma var ras­ties diez­gan re­ti. Ta­ču, ja viņš ņems kre­dī­tu, tad, vis­ti­ca­māk, lai pa­aug­sti­nā­tu sa­vu dzī­ves kom­for­ta lī­me­ni - ie­gā­dā­tos ne­kus­ta­mo īpa­šu­mu, au­to vai kā­du ci­tu lie­lu, no­de­rī­gu un prak­tis­ku pir­ku­mu. Tā kā dvē­se­lē Vēr­ši ir māk­sli­nie­cis­ki, tas var būt arī kāds vēr­tīgs māk­slas priekš­mets. Aiz­ņem­ša­nās no­tiks pār­do­mā­ti.

DVĪ­ŅI

Dvī­ņi nav rē­ķi­nā­tā­ji, tā­pēc ne­re­ti ro­das si­tu­āci­jas, kad vi­ņi ne vi­sai kon­tro­lē sa­vu nau­das plūs­mu. Tas var no­vest pie si­tu­āci­jām, kad «maz­liet pie­trūkst līdz al­gai». Mir­kļa ie­spai­dā Dvī­ņi var lī­zin­gā no­for­mēt jaun­u plan­šet­da­to­ru, tele­fo­nu vai au­to. Ide­ja ie­nāk prā­tā - un lie­ta da­rī­ta! Tur­klāt past­āv diez­gan liels risks pār­mak­sāt, jo prak­tis­ka ap­rē­ķi­nā­ša­na nav šīs zo­di­aka zī­mes stip­rā pus­e. Dvī­ņiem ne­va­ja­dzē­tu uz­ņem­ties il­gter­mi­ņa kre­dīt­sais­tī­bas.

VĒ­ZIS

Tā kā Vē­ži ir ap­do­mī­gi un vi­ņiem ne­pa­tīk ris­kēt, šā­da at­tiek­sme būs arī pret aiz­ņem­ša­nos. Vē­zis la­bāk sa­vilks jos­tu un iz­tiks ar ma­zu­mi­ņu ne­kā no­nāks pa­rā­dos. Ja to­mēr tiks iz­lemts par la­bu kre­dīt­sais­tī­bām, tad Vē­zis rū­pī­gi iz­vēr­tēs vi­sus par un pret, mek­lēs iz­de­vī­gā­ko va­ri­an­tu, kur ir ie­spē­ja­mi zem­ākas pro­cen­tu lik­mes, un il­gi vi­su pār­do­mās. Aiz­ņem­ties va­ja­dzē­tu ne­lie­las sum­mas un uz īsu lai­ka pe­ri­odu, jo il­gter­mi­ņa sais­tī­bas var ra­dīt psiho­lo­ģis­ko sprie­dzi.

LAU­VA

Lau­vām pa­tīk spilgts, vē­rie­nīgs un kom­for­tabls dzī­ves­veids, un kā­pēc gan tā no­dro­ši­nā­ša­nai ne­iz­man­tot kre­dī­ta vai lī­zin­ga ie­spē­jas? Pro­cen­tu lik­mes un pār­mak­sā­ša­na vi­ņu īpa­ši ne­uz­trauc, ja vien ir ie­spē­jas tikt pie kā­das kā­ro­tas, krāš­ņas un ele­gan­tas lie­tas. Tie­ši šī vēl­me Lau­vam var sa­gā­dāt pro­blē­mas, jo, ie­gā­dā­jo­ties man­tu, ne vien­mēr tiek pa­do­māts par kre­dī­ta at­do­ša­nu. Tā­dē­jā­di past­āv risks no­kļūt kre­dī­tu kal­pī­bā, no ku­ras il­gi jā­ķe­pu­ro­jas ār­ā.

JAU­NA­VA

Prak­tis­kās Jau­na­vas kre­dīt­sais­tī­bas uz­ņem­sies ti­kai ga­lē­jas ne­pie­cie­ša­mī­bas ga­dī­ju­mā. Pār­sva­rā tā­dēļ, lai ie­gā­dā­tos kaut ko saim­nie­cī­bai. Vi­ņas iz­vēr­tēs pie­dā­vā­ju­mu, rū­pī­gi iz­vē­lo­ties va­ri­an­tu ar vis­ze­mā­ka­jām pro­cen­tu lik­mēm. Kaut arī, ņe­mot kre­dī­tu vai lī­zin­gu, jeb­ku­rā ga­dī­ju­mā tiek pār­mak­sāts, Jau­na­vām pie­mē­ro­tā­kas ir il­gter­mi­ņa sais­tī­bas ar ne­lie­liem ik­mē­ne­ša mak­sā­ju­miem. Pre­tē­jā ga­dī­ju­mā var ras­ties stress un fi­nan­šu ne­sta­bi­li­tā­tes iz­jū­ta.

SVA­RI

Sva­ru zī­mes pār­stāv­jiem tīk dzī­vot skais­ti, ar ele­gan­ci un ši­ku, ta­ču ne vien­mēr iz­do­das līdz­sva­rot ie­nā­ku­mus un iz­de­vu­mus. Tā­pēc rei­zu­mis ro­das va­ja­dzī­ba iz­man­tot aiz­de­vu­mu. Ta­jā pa­šā lai­kā Sva­ri ir ga­na ap­do­mī­gi, lai ne­pa­ļau­tos ne­sa­mē­rī­gam skais­tu lie­tu vi­li­nā­ju­mam. Vi­ņu pir­ku­mi būs pār­do­mā­ti. Sva­ri lab­prāt iz­man­tos ne­lie­lu īs­ter­mi­ņa kre­dī­tu ie­spē­jas, to­mēr va­ja­dzī­bas ga­dī­ju­mā la­bāk aiz­ņem­sies no drau­giem vai pa­zi­ņām bez pro­cen­tiem.

SKOR­PI­ONS

La­bāk pie­ti­cī­gā­ka man­ta, bet sa­va, ne­kā grez­nī­ba uz pa­rā­da - tāds vai­ru­mā ga­dī­ju­mu būs Skor­pi­ona mo­to. Šīs zī­mes pār­stāv­ji prot rī­ko­ties ar nau­du un to ra­ci­onā­li iz­man­tot. Ja arī Skor­pi­ons uz­ņem­sies kre­dīt­sais­tī­bas, tad vis­drī­zāk tās būs biz­ne­sa at­tīs­tī­bai. Ie­spē­jams, nau­da tiks ie­gul­dī­ta kā­dā vēr­tī­gā pir­ku­mā, pie­mē­ram, ne­kus­ta­ma­jā īpa­šu­mā, ku­ra vēr­tī­ba ar ga­diem ti­kai pie­augs. Skor­pi­ons veik­smī­gi tiks ga­lā ar il­gter­mi­ņa kre­dīt­sais­tī­bām.

STRĒL­NIEKS

Šīs zī­mes pār­stāv­ji pret nau­du iz­tu­ras no­piet­ni un pār­do­mā­ti. Ja arī tiks ņemts kre­dīts vai kaut kas ie­gā­dāts lī­zin­gā, vi­ņi at­ra­dīs iz­de­vī­gā­ko va­ri­an­tu. Rē­ķi­nās un mek­lēs tik­mēr, ka­mēr aiz­ņem­ša­nās sa­kri­tīs ar at­do­ša­nas ie­spē­jām. Rei­zu­mis gan Strēl­nie­ka vēl­mes var būt lie­lā­kas ne­kā ie­spē­jas, ta­ču grū­tī­bās vi­ņi no­nāks re­ti. Ta­jā pa­šā lai­kā il­gter­mi­ņa pa­sā­ku­mi Strēl­nie­ku var no­gur­di­nāt, tā­pēc vē­la­mā­kais va­ri­ants - kre­dīt­sais­tī­bas uz sa­lī­dzi­no­ši īsu lai­ku.

ME­ŽĀ­ZIS

Me­žā­zis dzī­vē vē­las prog­no­zē­ja­mī­bu un sta­bi­li­tā­ti, viņš ir krā­jējs, ne­vis tē­rē­tājs, tā­pēc kre­dīt­sais­tī­bas uz­tvers kā ap­grū­ti­nā­ju­mu. Ir ta­ču tik grū­ti šķir­ties no kon­krē­tas nau­das sum­mas, kas kat­ru mē­ne­si jā­at­mak­sā! Dzī­ve uz pa­rā­da Me­žā­zi var pa­da­rīt no­māk­tu un pe­si­mis­tis­ku. Tā­pēc vis­la­bā­kais va­ri­ants - aiz­ņem­ties ne­lie­lu sum­mu uz īsu lai­ku. Vie­nī­gais iz­ņē­mums - ja ru­na par ne­kus­ta­mā īpa­šu­ma ie­gā­di, kas dzī­vei pie­šķir lie­lā­ku sta­bi­li­tā­ti.

ŪDENS­VĪRS

Ūdens­vī­ra gal­vā ro­sās daudz do­mu, viņš no­dar­bo­jas ar vai­rā­kām lie­tām vien­lai­kus, tā­pēc ie­vē­rot fi­nan­šu dis­cip­lī­nu ir sa­mē­rā pro­ble­mā­tis­ki. Ta­jā pa­šā lai­kā šīs zī­mes pār­stāv­jiem pa­tīk la­bi dzī­vot. Tas var no­vest pie si­tu­āci­jas, kad Ūdens­vī­ram ir vien­lai­kus vai­rā­kas kre­dī­ta un lī­zin­ga sais­tī­bas. Ir grū­ti ie­vē­rot at­mak­sas ter­mi­ņus, mak­sā­ju­mi ka­vē­jas, un nau­das lie­tās var ras­ties ju­kas. Ir jā­iz­vei­do savs fi­nan­šu ka­len­dārs un rū­pī­gi jā­se­ko tam līdz­i.

ZI­VIS

Vi­sus nau­das jau­tā­ju­mus Zi­vis cen­šas ri­si­nāt ope­ra­tī­vi, un tas var no­vest gan pie ne­pār­do­mā­tas aiz­ņem­ša­nās, gan ne­va­ja­dzī­giem tē­ri­ņiem. It īpa­ši, ja nau­da va­ja­dzī­ga, lai ie­gā­dā­tos ko skais­tu vai ar dā­va­nām pa­lu­ti­nā­tu tu­vus cil­vē­kus. To­mēr pa­rād­sais­tī­bas uz Zi­vīm at­stāj diez­gan no­mā­co­šu ie­spai­du, tā­pēc vi­ņas no tām cen­šas at­brī­vo­ties pēc ie­spē­jas ātr­āk vai arī ie­ka­vē at­do­ša­nu un mē­ģi­na par to ne­do­māt. At­tie­cī­bā uz fi­nan­šu sais­tī­bām Zi­vīm jā­būt ap­do­mī­gām.

TAUTAS TICĒJUMI

Kad ieiet jaunā istabā dzīvot, tad vajaga vispirms uzlikt maizes kukuli uz loga, lai netrūkst maizes.

*

Saimniekam, jaunā dzīvē ieejot, jāšauj krustiski caur mājām, lai nelabais izbēg. Tad pat arī jāvāra biezputra, lai mājturībā arvienu būtu pilnība.

*

Pārejot jaunā vietā, esot jāliek augšpus durvīm vai zem sliekšņa sidraba nauda. Tas tad dzīvojot pastāvīgi bagāti un esot arī citādi laimīgi.

*

Kopš ievākšanās trīs dienas jādedzina svecīte, lai visi ļaunie gari izvācas un dzīvesvieta pieņemtu jaunos saimniekus.

*

Uz jaunu vietu ejot, nedrīkst drēbju mazgāt, jo tad nav laimes, bet, ja nemazgā, tad ir tik daudz laimīšu, cik drēbēs melnumiņu.

*

Pārejot jaunā dzīvē, slotas nevajaga līdzi jemt: tad mūdži arī nenāks līdz.