Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Lauris Dzelzītis. Redzi ragus, bet sajūti sirdi

© Daina Geidmane no Dailes teātra arhīva

Vēršus nevajag kaitināt, pret viņiem jāizturas ar cieņu – arī pret Dailes teātra aktieri LAURI DZELZĪTI, kurš dzimis laikā, kad Saule bija šajā zodiaka zīmē.

Vērsis ārēji šķiet ļoti bezbailīgs, bet tā bieži vien ir iluzora poza, izlikšanās, jo patiesībā viņš nemaz nav tik varens, kā sevi sabiedrībā rāda. Spēks un trauslums, agresija un maigums ir tikai daži no paradoksālajiem pretmetiem, kas rada Vērša būtību. «Man dažreiz patīk, ja citi no manis baidās - tādējādi daba saskarsmes laikā it kā automātiski atsijā nobijušos un nošķir viņus no tiem, kuri saskata vairāk un dziļāk. Cilvēki, kuri neredz, kas atrodas aiz fasādes, un netiecas pēc būtības, no mana redzesloka pazūd un vairs netraucē,» aktieris atklāj savu pozīciju.

Stabili un pārdomāti

Lauris pats konstatē, ka vienā ziņā pavisam noteikti ir tipisks Vērsis - ļoti praktisks un neko nedarīs tāpat vien. «Man visu vajag analītiski pamatot. Piemēram, kad izdomāju savā lauku mājā mūrēt kamīnu, atsaucu meistaru un pa punktiem visu izjautāju, jo iepriekš dzīvē biju redzējis daudz uzmūrētu brāķu, kas nevilka, kā vajag, un dūmoja. Meistars man vispirms teorētiski aprakstīja, ko un kādā secībā viņš darīs, tikai pēc tam mēs vienojāmies par būvdarbu uzsākšanu. Esmu radis it visā pats iedziļināties, lai saprastu, ko no otra var gaidīt.

Ar gadiem kļūstu vēl racionālāks - mani darboties motivē trīs lietas: radošā izaugsme, materiālais ieguvums vai labdarība. Nesaprotu tādus cilvēkus, kuri bezjēdzīgi darbojas darbošanās pēc.»

Savu Vērša praktiskumu Lauris slīpēja Cēsu 4. arodvidusskolā, kur apguva galdniecību, viņš «pazīst drēbi» un atšķir kvalitatīvu mantu no kiča. «Veikalā mani neapžilbinās dizains, vienmēr interesējos par saturu - redzot skaistas laminētu plākšņu mēbeles, saprotu, ka patiesībā šie izstrādājumi ir mēsli.»

Tikai pamatīgais!

Lauri it visā interesē ilglaicīgums, un pat jaunu mobilo telefonu viņš iegādājas tādu, kas kalpos gadu gadiem. Tā ir tipiska Vērša pozīcija. «Pats uzrasēju un uzbūvēju sev dzimtajā Alojā māju - otras tādas pasaulē nav. Tas ir mans melnais kubs. Iekšā nav nevienas plastmasas detaļas, tikai koks un akmens - pamatīgums ar lielu galdu un kamīnu. Mājai ir sava aura, enerģētika, vibrācijas. Plastmasa nekādu auru nevar izstarot.»

Kā zināms, Vērsis parasti pieķeras iesīkstējušiem uzskatiem, ieradumiem un tradīcijām, viņš nepanes neko, kam ir pagaidu raksturs, un uzskata, ka patiesība ir tikai viņam. Lauris neapšauba šādas iezīmes savā raksturā. «Tiesa, esmu paštaisns, pat uz kļūdaini rakstītām īsziņām, kas sūtītas no nepazīstama numura, es neatbildu - ar cilvēku, kurš pats sevi neciena, man nav par ko runāt. Patiesībā tā nav vienmēr: ja man tas būs izdevīgi, uz tamlīdzīgām paviršībām pievēršu acis, jo esmu praktisks, bet citādi no šādiem kontaktiem izvairīšos.»

Kārtīgais saimniekdēls

Laurim patīk būt situācijas noteicējam, viņš vienmēr vēlas saglabāt kontroli pār procesu, kurā iesaistījies, piemēram, pirms ikviena lidojuma aktieris «izzondē» galamērķi un paredz, ko viņš tur darīs. «Esmu daudz ceļojis pa pasauli un nesaprotu, kā var nesagatavoties tam, kas gaidāms. Piemēram, dodoties atpūtā uz slēpošanas kūrortu, kalnos redzu - kāds nav padomājis par elementārām lietām. Tu nezināji, ka būs auksts?! Pats vienmēr esmu gatavs visdažādākajiem apstākļiem. Mani tracina apzināta nolaidība, īpaši, ja uz vienu cilvēku jāgaida visam kolektīvam.

Esmu radis pie patstāvības un neatkarības. Vai atrodos Bangkokas centrā, vai Manhetenas rajonā Ņujorkā, vienalga - man noteikti ir jābūt savā mašīnā, ko vienmēr noīrēju. Finansiāli tas nav izdevīgi, bet man ļoti nepatīk «auna» sajūta, proti, atkarība no bara, kuru kaut kur ved un rāda to, ko es nemaz nevēlos redzēt. Esmu saimniekdēls, kurš pats iet savus ceļus, tādējādi daudz vairāk uzzinot par svešām vietām un cilvēkiem.»

Smeldzīgās atziņas

Lauris atzīst, ka savā dziļākajā būtībā ir melanholisks, bet šādā dvēseles stāvoklī viņš parasti neatrodas publiski. Aktieris savu raksturu komentē salīdzinājumā: «Ar manu vārda brāli un kolēģi Subatnieku esam dzimuši vienā gadā ar vienas dienas starpību - es pasaulē nācu 3. maijā, Lauris Subatnieks - 4. maijā. Esam tuvi draugi, kopā varam laist tādu «sviestu», ka citiem no malas to pagrūti izprast, taču, neskatoties uz mūsu astroloģiskajām sakritībām, raksturā un izpausmēs esam diametrāli pretēji. Atšķirībā no manis, Subatnieks ir introverts, lēnīgs un iekustināms.»

Aktieri nereti pārņem sajūta, ka paša dažādie pieņēmumi nesaskan ar to, kas reāli notiek, un šajā kontekstā viņš bieži lieto vārdu «sviests». Lauris skaidro: «Tie ir izprātuļoti priekšstati un iedomas, teorija bez empīriskas pieredzes; nepārtraukti manī disonē vēlamais (kā gribētu darīt) ar esošo (kā es daru). Zinu, kā vajadzētu rīkoties, bet mana labā griba regulāri kapitulē. Acīmredzot kaut ko neesmu sapratis.»

Lai gan Lauris patiešām ir impulsīvs, viņam, kā jau daudziem Vēršiem, piemīt tendence uz pesimismu un gremdēšanos atmiņās. Aktieris absolūtā liberālisma vidē jūtas svešs. «Šis laiks tiešām ir ļoti mainīgs, un, ja tev nav savas vērtību skalas, vienkārši izšķīsti, jo nav pie kā pieturēties. Tagad gandrīz visas vērtības ir degradētas, un tas attiecas uz jebkuru tēmu, sākot no Dieva un beidzot ar mīlestību, bet - man vajag pamatīgumu! Apskaužu cilvēkus, kuriem neko tādu nevajag, viņi ļoti viegli plūst pa dzīvi. Man ar savu smagnējo domāšanu ir sarežģīti. Reizēm jautāju, kāpēc man neveicas attiecībās? Zinu arī atbildi - es visu detalizēti izdomāju uz priekšu, tostarp iespējamos negatīvos variantus, un tas paralizē.»

Bez naivuma

Ņemot vērā diezgan kategoriskās pozīcijas, Laurim ar cilvēkiem saprasties reizēm esot diezgan grūti. Tas attiecas uz visdažādākajām situācijām, pat lasāmvielas apspriešanu. «Kad mani vienaudži fano par Ošo grāmatām vai kādu Remarka romānu, pasniedzot to kā unikālu atklājumu, rodas jautājums: «Ko tu darīji divdesmit gados?» Man tas viņu vecumā šķiet vienkārši neadekvāti.»

Vērsis noliedz visu nesaprotamo vai maz saprotamo. Šai zīmei piederīgais Lauris dara tāpat. «Esmu naktīs vaktējis spokus - sēdējis pilīs un gaidījis, kad tie parādīsies, bet viņi, maitas, nenāk! Citu cilvēku vīzijas uz mani neiedarbojas, neesmu tik naivs un dumjš, lai ticētu svešu smadzeņu projekcijām. Esmu kā neticīgais Toms.»

Partnerattiecību jautājums

«Laiks parāda, no kāda materiāla cilvēks ir veidots. Es neuzskatu, ka sievietēm var uzticēties, prasīt no viņām atbildību, doto solījumu turēšanu. Man sievietes vairāk šķiet dabas parādības, ļoti šarmantas, kaprīzas, tālas un netveramas,» atzīstas Lauris. «Dzīvei sievietes ir daudz piemērotākas par vīriešiem. Viņas savā domāšanā ir lokanākas un plastiskākas - ja situācija prasa, sieviete savus principus var diezgan viegli nomainīt. Saprotu, ka tā tam arī jābūt, jo vīrietis uztaisa bērnu piecpadsmit minūtēs, bet viņai vajadzīgi deviņi mēneši…»

Partnerattiecībās Vērsis ir ļoti uzticīgs, godīgs un kārtīgs, bet - ar nosacījumu, ka tāda ir arī viņa partnere. «Ja runājam par mīlestību, teikšu pavisam skaidri: vai nu tā ir, vai nu tās nav. Man pašam šajā ziņā neveicas, un esmu fatālists - ja mīlestības nav, man vispār neko nevajag! Bet… Paiet pāris gadi, atkal gribas kaut kur «ieķerties», un tur kā likums nekas nesanāk. Droši vien tā ir mana karma, kas traucē. Tad es atkal ieeju vecajās sliedēs. Man neko nevajag. Tiesa, pasāpēs, bet tā ir tikai mana darīšana.»

Pašlepnais un kautrīgais

Būdams diezgan tipisks Vērsis, Lauris ir neatlaidīgs, uzstājīgs un līdz spītīgumam stūrgalvīgs. «Spīts manā dzīvē bijis lielākais dzinējspēks. Kad nav īsti pret ko cīnīties, iestājas reāla pauze visās nozīmēs. Tagad man neko nevienam nevajag pierādīt un nav ko pārvarēt - esmu apstulbis, jau apmēram gadu vienkārši veģetēju. Nesaprotu, ko tālāk darīt. Varētu tā viegli atlaist situāciju, bet - nemāku…»

Interesanti, vai Laurim piemīt apdziedātais latviešu pacietīgums, ar kuru parasti apveltīti Vērša zīmē dzimušie? «Mani tracina sīkumi, bet lielās lietās esmu ļoti pacietīgs - dārzā ar augiem un kokiem, kā arī pa savu māju varu ņemties ilgi un dikti. Tiesa, mana pacietība neizpaužas saskarsmē ar cilvēkiem. Nekad nemēģināšu kādu sievieti iekarot vai aplidot, jo attiecībās jāvalda viennozīmīgai sajūtai: vai nu viņa nāk man pretī, vai nu nenāk. Iet un sisties aizslēgtās durvīs man vispār nav raksturīgi - ja viņa negrib, arī es negribu! Man vajag, lai cilvēks pats sajūt un nāk. Otra «pieliešanai» ar sajūtām neredzu jēgu. Ar vienaldzīgajiem vai trulajiem man nav pa ceļam.»

Lai cik izteikts būtu Vērša pašlepnums, patiesības vārdā šeit jāatklāj, ka tikpat spēcīga ir arī cita šķautne - šīs zīmes varoņi savā dziļākajā būtībā ir kautrīgi. Arī Lauris. «Neesmu dzīvē piegājis klāt nevienai sievietei, kura man patiešām patīk. Esmu meklējis dažādus apvedceļus, lai potenciālā satuvināšanās notiktu it kā neviļus, bet - pa taisno nekad neesmu varējis. Esmu sēdējis, domājis un izdomājis: ko nu es, viņai droši vien vajag pavisam citu…»

Niknums nav iedomība

Lauris ir pašlepns, bet ne iedomīgs Vērsis. Tiesa, izvests no pacietības, viņš var kļūt īpaši nežēlīgs naidā un niknumā, ko aktierim dāvina zvaigznes. «Man vienkārši ir slikts raksturs, ko dažreiz jauc ar iedomību. Ja kādam Latvijas kontekstā šķiet, ka viņš ir kaut kas ļoti īpašs, es saku: «Ej ārstējies vai mazgā traukus!»

Pašlepnums man ir no dabas, un, ja šo īpašību kāds aizķer, var spalvas iet pa gaisu - manī atraisās drausmīgs niknums un ļaunums. Dažreiz pats no sevis nobīstos, jo tādos brīžos varu sadarīt neatgriezeniskas, destruktīvas lietas. Piemēram, man atveda milzīgu malkas kravu, par ko jau iepriekš pasūtot biju samaksājis. Un tad pēkšņi ieraudzīju, ka esmu «piečakarēts», jo man atvesti tīrie mēsli. Ko man kāds grib iesmērēt?! Aizrijieties! Aplēju to mēslu kaudzi ar benzīnu un nodedzināju. Neiešu jau par simt eiro bendēt nervus!»

Lauris zina, ka satrakots Vērsis var arī reāli iekaustīt. «Kad vadzis lūst, visādi var būt. Man riebjas, ja cilvēki neievēro personīgo telpu, spiežas, drūzmējas un bāžas virsū, ko nereti nākas piedzīvot publiskās vietās. Būtu taču tikai solīdi ievērot pieklājīgu distanci. Noteikti neesmu inteliģentākais cilvēks, bet - kāpēc jāstumdās? Par šādiem sīkumiem esmu gatavs otru nosist! Ne jau gluži fiziski tā rīkojos, bet iekšēji man ir šāda sajūta.»

Emociju karuselī

Kā jau Vērsis, Lauris ir pārmēru jūtīgs un kaislīgs. «Vienkārši nesaprotu, kā var citus nejust! Jā, es aizsvilstos par niekiem: iebraucu stāvlaukumā, kur priekšā ir puisis pie atvērta bagāžnieka, bet no viņa mašīnas tumbām gāžas laukā ritmiska dārdoņa. Gribas pieiet klāt un pateikt: «Brauc mājās un klausies tur, ko gribi!» Normāli būtu vispār nereaģēt un paiet mierīgi garām, bet es iekšēji uzvelkos.»

Savukārt pret tuviem cilvēkiem Lauris ir ļoti gādīgs, lai gan vienlaikus krīt galējībās un nepazīst vidusceļu. «Labākajam draugam esmu gatavs atdot savu nieri. Ceru, ka tas nekad nenotiks, bet pēc idejas neko viņa labā izdarīt nav žēl. Man ir tāds savējo loks. Apzinos, ka viens otram esam - kaut nakts vidū varam zvanīt, celties un doties palīgā, ja vajag. Tiklīdz kāds šajā jautājumā «piekāš» un neizdara, kā pēc manas saprašanas vajadzēja, viņu uzreiz «kancelēju». Tiesa, šis kategoriskums man sevī nepatīk, tas ir kā krusts. It kā saprotu, ka dzīvē var visādi gadīties, bet, ja reiz esmu licis lielas cerības uz kādu un tās tiek pieviltas, atpakaļ neskatos. Pret tuviem cilvēkiem esmu ļoti atvērts, varu viņiem dot daudz vairāk nekā pārējiem, taču arī prasības ir pavisam citas. Viņi nedrīkst mani «piečakarēt», tādu rīcību uztveru ārkārtīgi personiski.»

Lauris patiesībā tiecas pēc beznosacījuma mīlestības, kurā nepastāv princips «es tev - tu man», bet arī kāpt uz galvas viņš neļaus. «Ja kāds mani attiecībās pieviļ, uzskatu to par savu vainu, jo vajadzēja agrāk redzēt, kāds viņš patiesībā ir, nevis ļauties ilūzijām. Es varbūt bieži cilvēkus pārāk impulsīvi uzceļu uz postamenta un tad agri vai vēlu viļos… Ne vienu reizi vien esmu noticējis skaistam, kopīgam mērķim, ieguldījis tajā lielus līdzekļus, bet gala rezultātā visu pazaudējis. Man gribas uzreiz un daudz, ja tā nav - čau!»

Skaistums pacilā

Vērsim principiāli svarīgas ir divas baudas - estētiskā un gastronomiskā. Lauris saka: «Manā dzīvē visam jābūt mazliet virs ikdienišķā un ļoti patīk skaistas lietas. Šobrīd «ķīlēju» vecu mersedesu; pusgadu domāju, kādā tonī savu auto krāsot, jo vēlos, lai viss būtu estētiski izsmalcināts. Esmu vizuālists - ļoti mīlu ar acīm. Iekārtojot savas mājas interjeru, varu dienām «štukot», kādi būs krāsu salikumi. Skaistuma izjūtu sevī uzskatu par izteikti sievišķīgu īpašību, jo džekiem jau nekas tāds nav raksturīgs.»

Lauris alkst sajust baudu pēc nopietnā darbā pavadīta laika, viņu kaitina nepieciešamība pieciest fizisku diskomfortu vai samierināšanās ar sliktu gaumi. «Kaut kas nesaderīgs uzreiz duras acīs, piemēram, nesaprotu, kā vecai kapelai ar zelta kupolu var ielikt plastikāta durvis - man tās tūlīt gribas izraut ar visām eņģēm ārā!»

Gluži pašsaprotami, ka Vērsim patīk dzīve sakoptos laukos. Starp citu, rūpējoties par augiem, viņš rūpējas par sevi. «Ar baudu rokos pa sava dārza zemi - ar visiem pirkstiem iekšā augsnē. Audzēju augļu kokus, kas neprasa ikdienas klātbūtni, bet man ļoti patīk arī ziedi.»

Vērsis dzīves baudas «pērk» par saprātīgu cenu un ļoti nelabprāt atsakās no mantas. «Tagad vajadzētu pārdot vienu vecu mašīnu, taču ar to saistās tik daudz foršu atmiņu, ka velku garumā. Šajā ziņā esmu sentimentāls.

Bijis arī šādi: saprotu, ka vajag atteikties no baudas, bet nav spēka, jo tā ir pārāk liela, tāpēc turpinu attiecības, lai cik destruktīvā gultnē tās arī būtu ievirzījušās. Nenormāli žēl bija šo pieķeršanos pārtraukt.»

Atmiņu barotā šodiena

Vērsis nekad neaizmirsīs, ja dāvāsiet viņam ko labu, taču atminēsies arī visu slikto, kas viņam nodarīts. Ar Vērsi droši var konfliktēt tikai tad, ja zināt, ka jūsu ceļi nekad vairs nekrustosies. Viņš visu piefiksē un atceras, šajā ziņā tā ir ļoti egocentriska zīme. Cilvēkus, kuri Lauri nodevuši, aktieris no savas dzīves izsvītro pavisam. «Aizvainojums paliek, es tur neko nevaru darīt.»

Savas dziļās nopietnības un saplēstā ilūziju plīvura dēļ dominējošā dvēseles melodija Laura ikdienā ir smeldze un pesimisms. «Es visu laiku dzīvoju skumjās,» aktieris saka. «Man ir tikai viena smaidīga bērnības bilde.»

Neraugoties uz spriedzi, kādu rada nepārtraukta esība apzinātā pieslēgumā visam, kas apkārt un ar viņu pašu notiek, Lauris turpina dzīvot tieši tā. «Realitātes klātbūtne man dod jēgas sajūtu, dziļuma dimensiju. Es redzu visu, kā ir un nevajadzētu būt, piemēram, cilvēku attiecībās, kur sievas savus večus kā mammas regulē. Tas tracina! Esmu iemācījies sevi drusku disciplinēt un impulsīvi nelēkt uz ecēšām, bet, pieņemot lēmumus, dot sev laiku pārdomām. Man vajag nogaidīt, lai tiktu pie pareizās reakcijas, citādi ātrumā sarunāšu ne to, ko vajag.»

***

Laura Dzelzīša dzīves fakti

• Dzimis 1978. gada 3. maijā Alojā.

• Mācījies Alojas Ausekļa vidusskolā un Limbažu bērnu mūzikas skolā.

• Ieguvis galdnieka diplomu Cēsu 4. arodskolā.

• Studējis aktiermākslu Dailes teātra 8. studijā.

• Latvijas Kultūras akadēmijā ieguvis humanitāro zinātņu bakalaura grādu mākslās.

• Dailes teātra aktieris, spēlē galvenokārt raksturlomas.

• Spēlējis gan televīzijas seriālos, gan Latvijā un Krievijā uzņemtās filmās.

***

Astroloģiskais CV

• Saule - Vērsī

• Mēness - Zivīs

• Merkurs - Aunā

• Marss - Lauvā

Aktieris Lauris Dzelzītis ir daudzšķautņaina personība, jo viņa natālajā kartē ir pēc būtības ļoti atšķirīgu zodiaka zīmju ietekme.

Nevaram mēs sadalīt cilvēci divpadsmit daļās atbilstoši zodiakam, tomēr tā dēvētajai Saules zīmei ir nozīme. Aktiera piedzimšanas brīdī Saule atradusies Vērša zodiaka zīmē, kas personībai piešķir «pamatīgumu» - ja kaut ko būs apņēmies, izdarīs. Svarīga dzīves stabilitāte, un piemīt saimnieka tvēriens, ļoti vēlams būtu savs īpašums, saimniecība, kurā «izpausties». Turklāt māk-

sliniekam ir arīdzan daudz enerģijas. Individuālajā horoskopā dominē Uguns stihija, tajā atrodas četri debess spīdekļi no desmit. Turklāt arī Marss, kas saistās ar enerģijas potenciālu, ir labi un spēcīgi aspektēts. Varbūt vienīgi reizumis jāmācās skaitīt līdz desmit, jo atsevišķos gadījumos iespējamas eksplozīvas reakcijas. Var gadīties, ka ātrumā kaut ko pateiks, bet vēlāk pašam žēl. Spēcīgs Marss un prāta planētas Merkura atrašanās Auna zodiaka zīmē norāda, ka iespējama interese par tehniskām lietām. Tikai - jābūt prātīgam un jāievēro tas, kas jāievēro - lietošanas instrukcijas, ceļu satiksmes noteikumi u.tml.

Tajā pašā laikā Lauris Dzelzītis ir sirsnīgs cilvēks, kas spēj sajust un saprast citus. Te pat gribētos piebilst: pārāk labam būt arī nav labi. Jāuzmanās, lai kādi cilvēki nesāk izmantot Laura labo sirdi. Un - pat ne ļaunos nolūkos. Vieglāk taču, ja kāds palīdz, kaut ko atrisina... Kāpēc pašiem pūlēties? Mēness, kas astroloģijā «atbild» par emocionālo un sajūtu pasauli, aktiera kartē atrodas Zivju zodiaka zīmē. Pieļauju, ka māksliniekam piemīt laba intuīcija.

Privātajā dzīvē vēlams, lai otrā pusīte ir radošs cilvēks (ne obligāti pēc profesijas), ar daudzpusīgām interesēm - lai katra kopā pavadītā diena sniedz ko interesantu un dzīve ir daudzkrāsaina. Planēta Marss, kas īpaši svarīga kungu kartēs, Laura piedzimšanas brīdī atradusies Lauvas zodiaka zīmē - brīnišķīga kombinācija aktierim!

Astroloģes Gunas Kārkliņas interpretācija