Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Vai var noteikt, kad cilvēku apdraud liekie kilogrami?

© Pixabay

Tuvojoties siltajam laikam un peldkostīmu sezonai, arvien aktuāls ir mūžīgais liekā svara jautājums. Vai astrologi spēj noteikt periodus, kad cilvēku visvairāk apdraud liekie kilogrami? Un kad vislabāk sākt tievēšanas kūri?

Ascendents un I nams

Par cilvēka ārējo izskatu un fizisko ķermeni, to, kā cilvēku uztver apkārtējie, «atbildīgs» ir I nams, tā pārvaldnieki un planētas, kas tajā atrodas. Tāpēc vispirms skatāmies, kā natālajā kartē izvietots ascendents un I nams - vai cilvēkam vispār ir nosliece uz tuklumu un svara palielināšanos. Tiek uzskatīts, ka lielāka iespēja kādā no dzīves posmiem kļūt apaļīgiem ir cilvēkiem ar ascendentu kādā no Zemes stihijas zīmēm, jo īpaši Vērsī. Vērša ascendenta cilvēkiem bieži vien tīk labi paēst, un tieksme pārēsties un gūt baudu no ēdiena ir viens no aptaukošanās cēloņiem. Mazāk no Zemes zīmēm aptaukošanās riskam pakļauts Jaunavas un Mežāža ascendents.

Nereti cilvēki ar Zemes stihijas ascendentu mēdz būt smagnēji, masīvi, «blīvi», ar «lieliem kauliem», mazkustīgi. Taču fizisks mazkustīgums ir tikai viens no iemesliem, kāpēc cilvēkam uzkrājas liekais svars.

Cita veida apvelšanās risks ir cilvēkiem ar Ūdens stihijas ascendentu. Šie ļaudis mēdz būt augumā mazāki, smalkāki un kustīgāki par Zemes ascendenta pārstāvjiem. Aptaukojies Ūdens stihijas ascendenta pārstāvis tipiski ir «pufīgs», itin kā pietūcis, limfātisks, «ūdeņains», mīkstiem audiem. No Ūdens ascendenta cilvēkiem lielākais aptaukošanās risks ir Vēža un Zivju piederīgajiem.

«Visslaidākie» no visiem ir Gaisa stihijas ascendentu pārstāvji. Cilvēki ar kādu no Gaisa zīmēm ascendentā parasti ir viegli, slaidi, kustīgi, bieži vien - augumā garāki par vidējo, taču tievi, vieglu kaulu struktūru. Šie cilvēki var ēst gana daudz, taču nopietna aptaukošanās tiem nedraud.

Arī Uguns stihijas ascendenta ļaudīm aptaukošanās risks parasti nemēdz būt, izņemot Strēlnieka ascendentu. Strēlnieka valdošā planēta ir Jupiters, un tieši šīs planētas tranzīti visvairāk saistās ar tiem periodiem, kad cilvēks sāk uzņemt svaru, pat pareizi ēdot un ievērojot veselīgu dzīvesveidu.

Bieži vien Jupitera ietekmi uz natālās kartes I namu nodod t.s. Jupitera vēderiņš - proti, cilvēks var pat nebūt resns, taču viņam ir apaļīgs, labi saskatāms vēderiņš. Tāds var būt pat gadījumā, ja pats ascendents atrodas, piemēram, kādā no Gaisa stihijas zīmēm, taču tuvu ascendentam izvietojies Jupiters.

Tātad - summa summaris - vislielākais aptaukošanās risks ir personām, kam ascendents atrodas Vērsī, Mežāzī, Zivīs, Vēzī vai Strēlniekā un I namā atrodas Jupiters. Vismazākais risks - Gaisa zīmju ascendentiem, kam I namā nav Jupitera.

Kas vēl jāņem vērā

Prognozējot aptaukošanās riskus, vērts ņemt vērā arī Mēnesi un Veneru. Arī šo planētu novietojumam natālajā kartē un aspektiem ir ietekme uz cilvēka fiziskā ķermeņa veidolu un veselību, tajā skaitā - lieko svaru.

Venera. Vai jums garšo saldumi? Vai ēšana sagādā baudu? Ja tā - pastāv risks iedzīvoties liekajā svarā. Tieksmi uz saldumu pārdozēšanu un baudas gūšanu ēdot ietekmē arī Venera. Saspringti aspekti starp Veneru un Jupiteru var norādīt uz tieksmi pēc saldumiem. Venera tuvu ascendentam - arī aptaukošanās risks, līdzīgi kā tad, ja ascendents atrodas Vērša zīmē.

Mēness. Par cilvēka ēšanas paradumiem un gremošanu lielā mērā atbildīgs ir Mēness. Mēness atbild arī par šķidrumu cirkulāciju organismā. Saspringts aspekts Mēnesim ar Veneru - tieksme uz saldumiem, baudas gūšanu ēdot saldumus. Mēness/Jupitera konflikta aspekti - tieksme pārēsties. Tradicionāli tiek uzskatīts, ka nosliece uz apaļīgumu piemīt tiem cilvēkiem, kam natālais Mēness atrodas Vēzī vai Zivīs, kā arī Lauvā un Strēlniekā. Arī Mēness Vērsī var provocēt pārēšanos un tieksmi uz saldumiem. Saspringts aspekts Mēnesim ar Plūtonu - emocionālas problēmas, afekta stāvokļi, kas arī var veicināt mierinājuma rašanu pārēdoties. Ja Mēnesim ir saspringti aspekti gan ar Jupiteru, gan Saturnu, viena no šādas konfigurācijas izpausmēm var būt bulīmija - cilvēks, emocionālu un psiholoģisku problēmu mākts, vispirms pārēdas, bet pēc tam radikālā veidā ierobežo (izgrūž) apēsto. Mēness/Neptūna konfliktu aspekti - atkarību risks, kas var izpausties arī atkarībā no ēdiena.

Jebkurā gadījumā jāņem vērā, ka natālajā kartē diez vai būs atrodams viens «galvenais vainīgais». Natālā karte jāskatās kopumā, un parasti tam, ka cilvēks cieš no liekā svara, ir vairāki iemesli - gan psiholoģiski emocionāli, gan, iespējams, saistīti ar vielmaiņas slimībām.

Jupiters

Pati galvenā ar liekā svara problēmām saistītā planēta. Jupiters astroloģijā saistās ar visu, kas ir liels, bagātīgs, milzīgs, resns, izpleties. Klasiskajā Rietumu astroloģijā Jupiteru dēvē par «lielo labvēli», un lielākoties tā tiek uzskatīta par labvēlīgu, veiksmi nesošu planētu. Taču Jupitera iemiesotā pavairošanās, izplešanās un ekspansija var būt arī pārmērīga, it īpaši tad, ja Jupiters novietots saspringtos aspektos. Kā jau minējām, natālajā kartē uz aptaukošanās risku norāda Jupitera ietekme uz I namu, taču «lielā labvēļa» atrašanās Vēzī vai Zivīs arī var norādīt uz nevēlamu resnināšanos.

Tieši Jupitera tranzīti attiecībā pret natālās kartes punktiem ir viens no vislabākajiem «resnuma draudu» indikatoriem, kas norāda, kuros dzīves periodos cilvēkam būtu īpaši jāpievērš uzmanība liekā svara problēmai.

Jupitera tranzīts pār natālo ascendentu. Jupiters zodiaku šķērso aptuveni 12 gados, līdz ar to tranzītu pāri ascendentam cilvēks piedzīvo reizi divpadsmit gados. Kopumā laiks, kurā Jupiters tuvojas ascendentam, to šķērso un izstaigā I namu, ir aptuveni gads, pusotra.

Vairumā gadījumu tas ir veiksmes, personīgās izaugsmes, materiālas labklājības un jaunu labvēļu iegūšanas laiks, kad var rasties arī izdevība ceļot pa ārzemēm un iegūt jaunas zināšanas. Jupiteram šķērsojot ascendentu, cilvēks parasti kļūst optimistiskāks, pašpaļāvīgāks, parādās vairāk enerģijas un motivācijas. Laiks, kurā tranzītais Jupiters atrodas I namā, ir ļoti labs jauniem iesākumiem, sevis pilnveidošanai. Šķiet, ka parādās vairāk brīvības - gan apkārtējos apstākļos, gan pašizteiksmē. Taču te ir arī ēnas puse - pastāv risks kaut ko pārspīlēt un pārforsēt, kas vēlāk var izraisīt jaunā un skaistā iesākuma neveiksmi. Cilvēks var kļūt pārāk bezrūpīgs un zaudēt realitātes izjūtu, maldīgi uzskatot, ka veiksme turpināsies vienmēr un pašam piepūlēties vairs nevajadzēs.

Viena no šā Jupitera tranzīta iespējamām ēnas pusēm ir arī svara pieaugums. Jupiters tranzīts pār ascendentu ir pats galvenais no periodiska svara pieauguma indikatoriem.

Šajā laikā ir īpaši jādomā par veselīgu dzīvesveidu un ēdienkarti, taču ar to var arī nepietikt, it īpaši, ja svara pieauguma riski pastāv jau natālajā kartē. Ja liekais svars kļūst pārmērīgs, jāsecina - kaut kas nav kārtībā, varbūt cilvēks ir kļuvis pārāk lepns? Jupiters ir arī lepnības, godkāres un iedomības planēta. Bieži vien novērots, ka šā tranzīta periodā nelīdz nekādas diētas, taču, Jupiteram atstājot I namu, liekais svars samazinās arī bez krasiem ēšanas ierobežojumiem vai sporta nodarbībām.

Jupitera tranzīts pār MC un X namu. Mazākā mērā, taču vērā ņemams periodiska svara pieauguma cēlonis var būt arī Jupitera tranzīts pāri natālās kartes X namam. Tradicionāli X nams saistās ar personas «svarīgumu» - statusu sabiedrībā un karjeras izaugsmi. Jupiteram šķērsojot šo natālās kartes sektoru, parasti ir labvēlīgs laiks paaugstinājumiem amatā, publiskai atzinībai, sasniegumiem profesijā. Cilvēkam šajā laikā viegli nomainīt esošo darbu pret labāku. Dažos gadījumos Jupitera tranzīts pār X namu nozīmē arī laulības - oficiāla laulības noslēgšana arī uzskatāma par personas statusa maiņu. Taču būtiski sekot, lai personas «svarīgums» nepieaugtu burtiski fiziskā svara nozīmē, bet gan šī pozitīvā enerģija tiktu izpausta konstruktīvā darbā.

Tranzītā Jupitera aspekti pret natālo Mēnesi, Veneru, Sauli. Grūti izskaidrojama periodiska svara pieauguma gadījumā vērts aplūkot arī Jupitera tranzītus attiecībā pret natālās kartes planētām, jo īpaši Mēnesi, Veneru un Sauli. Ja cilvēka natālajā kartē resnums ir jau «ieprogrammēts», arī šie tranzīti var sekmēt liekā svara rašanos. Tranzītā Jupitera kvadrāti attiecībā pret natālo Mēnesi arī tiek uzskatīti par vienu no galvenajiem svarā pieņemšanās periodu indikatoriem. Pamatā tranzītā Jupitera kvadrāts pret natālo Mēnesi iezīmē emocionālu neapmierinātību, kas var izvērsties arī kā mierinājuma meklēšana pārmērīgā ēšanā. Tas pats attiecas arī uz tranzītā Jupitera un natālā Mēness opozīciju.

Piemērs: Marija Kallasa

Slavenā operdīva Marija Kallasa (1923-1977) pusaudzes gados un jaunībā bija visai apaļīga un cieta no liekā svara izraisītajiem psiholoģiskajiem kompleksiem. Savas karjeras sākumos viņa svērusi nedaudz vairāk nekā 90 kg, kas, ņemot vērā viņas augumu (1,74 m), gan varbūt nebija pārmērīgi daudz, taču lika dziedātājai sajusties nepievilcīgai un lempīgai. Arī no operas diriģentiem un režisoriem Marija vairākkārt saņēma pārmetumus par neglīto figūru, kas jau sāk traucēt lomām. «Es biju kļuvusi tik smaga, ka pat mana dziedāšana bija kļuvusi smagnēja. Es biju nogurusi, es svīdu, man nebija labi, es nespēju brīvi kustēties. .. Tad es sapratu, ka, ja gribu darīt lietas pareizi - es visu savu dzīvi biju mācījusies pareizi dziedāt, tad kāpēc gan es nevarētu sākt diētu un panākt, lai mans ķermenis ieņem pareizo kondīciju?»

1953. gadā Marija ķērās pie diētas un līdz 1954. gada sākumam bija zaudējusi aptuveni 36 kilogramus svara. Slaido līniju viņa spēja saglabāt līdz mūža beigām.

Ekrānuzņēmums no "Praktiskās Astroloģijas"

Marijas Kallasas natālajā kartē ascendents atrodas Skorpiona pēdējos grādos, tātad I nama lielākā daļa atrodas Strēlnieka zīmē. Dziedātājas natālais Jupiters (1° Strēlniekā) atrodas I namā uzreiz pēc ascendenta - abi šie ir vērā ņemami aptaukošanās riska faktori. Dziedātājas Mēness ir Svaros, kas pats par sevi gan ir diezgan «slaida» zīme, taču Mēnesim ir saspringti aspekti ar Plūtonu (iespējami emocionāli traucējumi) un Veneru (var būt tieksme pēc saldumiem).

Interesanti, ka 1953. gadā, Marijas tievēšanas procesa laikā, tranzītais Jupiters atradās Vērsī, dziedātājas VI namā (veselība, darbs, rūpes, pienākumi, pašdisciplīna), bet gada otrajā pusē pārgāja Dvīņos, proti, dziedātājas VII namā, opozīcijā I namam.

Kad vislabāk sākt tievēšanu?

Mēness cikls no viena jaunmēness līdz otram līdzinās vilnim, kas pakāpeniski paceļas, sasniedz kulmināciju un saplok. Visos jautājumos, kas saistās ar kaut kā lieka atmešanu, nomešanu nost, atvadīšanos, darbība ir jāiesāk dilstoša Mēness periodā. Mēness cikls parāda, kā organisms uzsūc un izvada uzņemtās barības vielas. Mēness cikla augošajā pusē - proti, laikā no jaunmēness līdz pilnai fāzei - dzīvie organismi tendēti maksimāli uzņemt un uzkrāt pārtikas vielas. Savukārt cikla dilstošajā pusē organisms uzņemtās vielas vairāk izlieto nekā uzkrāj. Tāpēc diētas kursu vislabāk sākt pilnmēness dienās, bet noslēgt - jaunmēness laikā. Arī atsevišķas atslodzes dienas labāk plānot Mēness cikla dilstošajā daļā, jo šajā laikā organisms vislabāk izvada ārā kaitīgās vielas.

Vislabāk iesākt diētu ir laikā, kad Mēness atrodas Zemes zīmēs, jo īpaši Mežāzī. Iesākot diētu, Mēnesim atrodoties kādā no Ūdens zīmēm, var būt grūti šo diētu strikti ieturēt, jo Ūdens zīmes pieprasa komfortu. Savukārt sākot tievēšanas kūri laikā, kad Mēness atrodas Uguns stihijas zīmēs, var pietrūkt pacietības. Labvēlīgs laiks diētas sākumam ir arī Gaisa zīmes, īpaši Svaru dienas - tāpēc, ka šajā laikā parasti cilvēki ir miermīlīgāki, līdzsvarotāki, vieglāk pārslēdzas no fiziski konkrētā uz garīgo.

Bez mums visiem kopīgā tranzītā Mēness cikla, ko redzam debesīs, katram cilvēkam ir arī savas individuālās attiecības ar Mēnesi, savs individuālais Mēness cikls. Piemēram, ja cilvēka natālais Mēness atrodas Vēzī, tad viņa «personīgais pilnmēness» būs brīdī, kad tranzītais Mēness atradīsies zodiaka pretējā pusē - Mežāža zīmē. Savukārt, ja natālais Mēness atrodas Aunā, tad cilvēka «personīgais pilnmēness» būs dienās, kad tranzītais Mēness atrodas Aunam pretējā Svaru zīmē. Attiecīgi - tas laika periods, kurā tranzītais Mēness veic ceļu cauri Svaru, Skorpiona, Strēlnieka, Mežāža, Ūdensvīra un Zivju zīmei līdz Auna zīmei, šim cilvēkam būs viņa personīgais dilstošā Mēness laiks, kurā tad labāk ieplānot diētas sākšanu.

Izvēloties sev piemērotāko individuālo tievēšanas laiku, jāņem vērā arī Saules novietojums zodiakā. Vislabāk sākt diētas kursu aptuveni mēnesi pirms dzimšanas dienas, proti, pirms brīža, kad Saule atgriežas tajā zodiaka punktā, kurā atradusies cilvēka piedzimšanas brīdī. Bieži vien aptuveni 30 dienas pirms dzimšanas dienas cilvēki izjūt sagurumu, vēlas vairāk laika pavadīt vienatnē, atpūsties. Tas ir dabiski un normāli - tādējādi cilvēks itin kā noslēdz iepriekšējo dzīves gada ciklu, sagatavojoties jaunam cēlienam. Arī šis ir labs laiks diētām un organisma attīrīšanai.

Diētu var turpināt arī mēnesi pēc dzimšanas dienas. Šajā laikā organismā sāk ieplūst jauna enerģija, tāpēc ēdienkartes ierobežojumus lietderīgi papildināt ar fiziskiem vingrinājumiem, tā paātrinot vielmaiņu.